XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#46 13.02.2012 01:15:22

riboulovec
Редови
Репутация: -12

Регистриран: 16.06.2011
Мнения: 60

Отг: Обработка на месо за съхранение

Приятел казва че старите хладилници вършат същата работа,под камерата поставяш месото,предварително държано в сол ,и увито в вестник и изсъхвало?Аз съм правил на влажен затворен балкон,и се получи,но не така както трябва,според мен трябва да е сухо и проветриво,опитвал съм свинска рибица приготвена по този начин и е супер!!А бе всичко е до месото,а опушването мисля че го има в книгите по оцеляване,как и защо smile

Офлайн

    0

#47 13.02.2012 13:39:06

Okdalf
Сръчко
Репутация: 1404

Регистриран: 10.08.2010
Мнения: 4,902

Отг: Обработка на месо за съхранение

Туй за вестниса не ми харесва. На Осмарското събиране дружината пробва конско. Е малко риташе но вече има друг вкус, ако ме разбирате. Много е важен климата. Някой задава ли си въпроса, защо по сотц време нямаше шпеков салам от варненско или Бургоско? big_smile
Преди много време на вътрешната страна на тоалетна прочетох. "Ползването на вестник не по предназначение може да доведе до оловен дерматит"  *JOKINGLY*

Последно редактиран от Okdalf (13.02.2012 13:41:51)

Офлайн

    0

#48 03.04.2012 15:07:16

Black Wolf
Бял индианец
Репутация: 165

Регистриран: 04.12.2009
Мнения: 1,891
Уеб-сайт

Отг: Обработка на месо за съхранение

Ето едно материалче за обработката на месо:
http://tzilkovi.files.wordpress.com/201 … i_riba.pdf

В блога, от кайто го взех има и други неща за консервиране на месо.
http://tzilkovi.wordpress.com/


To strive, to seek, to find, and not to yield

Офлайн

    0

#49 03.04.2012 22:02:43

RELAX
Модератор
Репутация: 1525

От: Шумен
Регистриран: 13.03.2010
Мнения: 3,652

Отг: Обработка на месо за съхранение

Много полезно ! +++


self-made-man  ...Разликата между мъжете и децата е най-вече в цената на играчките!...

"... там където глупостта царува, разумът е безумие..."

Офлайн

    0

#50 04.04.2012 14:02:32

}|{opukc
Редови
Репутация: 4

От: София
Регистриран: 09.08.2011
Мнения: 145
Уеб-сайт

Отг: Обработка на месо за съхранение

Сол - това е!
За да се съхрани месото е нужна много сол. Месото трябва на се насоли обилно и да седи в солта докато не спре да пуска течност. След това може да се суши, опуши или подправи...така може да изкара и месеци.

Извън темата - мога да ви дам рецепта за перфектната пастърма. O:)


Patience my friend!!!
Не се притеснявам от психическите си недостатъци, даже си ги харесвам.

Офлайн

    0

#51 04.04.2012 15:41:03

Галимунди
Незнайко в страната на чудесата
Репутация: 692

Регистриран: 29.03.2011
Мнения: 4,178

Отг: Обработка на месо за съхранение

Добре де, ама как да намерим достатъчно сол в екстремни условия? Айде ако се случи да закъсаме на морския бряг,  имаме подходяща съдина и неограничено количество дърва добре. Ама ако сме в гората?


Аз знам, че нищо не знам... като се замисля, даже кой го е казал и това съм забравил. - Димитър Шишманов

Аз, лично, от време на време, спирам да гледам картата, компаса и GPS-а, за да си погледна и в краката. smile - Неандерталец

Офлайн

    0

#52 04.04.2012 16:22:18

GOART
Редови
Репутация: 11

От: БГ/SE
Регистриран: 05.01.2011
Мнения: 410

Отг: Обработка на месо за съхранение

}|{opukc написа:

Сол - това е!
За да се съхрани месото е нужна много сол. Месото трябва на се насоли обилно и да седи в солта докато не спре да пуска течност. След това може да се суши, опуши или подправи...така може да изкара и месеци.

Извън темата - мога да ви дам рецепта за перфектната пастърма. O:)

Направо давай рецептата  smile


Tри неща никога не се връщат обратно: време, дума, възможност.
Три неща никога не трябва да се губят: спокойствие, надежда, чест.
Три неща са най-ценни в живота: любов, убеждения, приятелство!

Офлайн

    0

#53 04.04.2012 17:27:11

Black Wolf
Бял индианец
Репутация: 165

Регистриран: 04.12.2009
Мнения: 1,891
Уеб-сайт

Отг: Обработка на месо за съхранение

По-интересно е съхраняването без сол. Стоян в статията за пемикана е дал рецепти. Рей Миърс в една серия за Скалиститте планини дава индианския начин за сушене на месо на слънце. Повечето индианци в Сев. Америка не са използвали солта изобщо, съответно начините за съхранение на месо (някои изключително надежни - с трайност по няколко години!) са без сол.

Специфично е нарязването на месото на тънки листове за сушенето, което не знам как точно се постига. Има различни видеоматериали по въпроса, но не ми е ясно как го правят.
Знам примерно една подробност при сушенето. Тъй като месото се прибира, на другия ден трябва да се внимава да не се слага на местата по сушилнята, където се е допирало предния път, защото започва да загнива на това място. На третия ден май може да се слага - т.е. местата се редуват през ден. Но може би трябва и повече...


To strive, to seek, to find, and not to yield

Офлайн

    0

#54 04.04.2012 18:28:41

Black Wolf
Бял индианец
Репутация: 165

Регистриран: 04.12.2009
Мнения: 1,891
Уеб-сайт

Отг: Обработка на месо за съхранение

Ето още една рецепта:
http://www.extension.umn.edu/distributi … j0972.html


To strive, to seek, to find, and not to yield

Офлайн

    0

#55 04.04.2012 19:11:17

}|{opukc
Редови
Репутация: 4

От: София
Регистриран: 09.08.2011
Мнения: 145
Уеб-сайт

Отг: Обработка на месо за съхранение

Black Wolf написа:

По-интересно е съхраняването без сол.

Същото, само че без сол.... big_smile Номадите, индианците и северните народи/ескимоси/ ползват дивеч като суровина. В това месо принципно има по-малко вода и мазнини/от мазнините принципно тръгва процеса на разваляне - гранясване/.
Месото се увива в кожа за да отделя по-бавно влага и заради насекоми и гарги.

Рецептата - телешко бон филе, шол също става, дивеч/проверен/, конско..
Месото се реже на парчета с размер 30х5х10см или приблизителни, почиства се от мазнини и гадории. След това се покрива със сол и седи там докато не спре да пуска течност/около 24 ч/. Измива се от излишната сол, подсушава се и се овалва в подправки/ по избор - аз ползвам обикновена шарена сол/. След това се увива на бонбон, плътно в хартия/готварска, амбалажна/ важното е да няма много химикали в нея, хартията се надупчва с игла за да диша и се слага да се суши. От това колко е голяма и сухо месото зависи и времето, но обикновено става за около 10-15 дни. Трябва като го стиснеш с пръсти да не пружинира а да седи твърдо. След това във фризера.
После вадиш, режеш на тънко и "плющиш" с червено вино wink .
ПП - сега е най-доброто време за тази процедура, нито топло нито студено..Добър апетит.

Последно редактиран от }|{opukc (04.04.2012 19:12:38)


Patience my friend!!!
Не се притеснявам от психическите си недостатъци, даже си ги харесвам.

Офлайн

    0

#56 04.04.2012 19:18:41

Yavor
Редови
Репутация: 109

От: София
Регистриран: 14.10.2010
Мнения: 2,422
Уеб-сайт

Отг: Обработка на месо за съхранение

Тази рецепта вече я споделихме преди време, даже някой беше пуснал снимка как прецеса се ускорява, като "материала" се суши на климатик big_smile Но иначе в хладилник си съхне перфектно, за 10-ина дена е готово за ядене.


Един е Айляк и Мохабет е негов пророк!

Офлайн

    0

#57 04.04.2012 19:52:41

}|{opukc
Редови
Репутация: 4

От: София
Регистриран: 09.08.2011
Мнения: 145
Уеб-сайт

Отг: Обработка на месо за съхранение

Yavor написа:

като "материала" се суши на климатик big_smile .

Вентилатор е по-удачния вариант.. big_smile


Patience my friend!!!
Не се притеснявам от психическите си недостатъци, даже си ги харесвам.

Офлайн

    0

#58 04.04.2012 21:03:02

Black Wolf
Бял индианец
Репутация: 165

Регистриран: 04.12.2009
Мнения: 1,891
Уеб-сайт

Отг: Обработка на месо за съхранение


To strive, to seek, to find, and not to yield

Офлайн

    0

#59 04.04.2012 21:40:14

кочевой
Редови
Репутация: 321

Регистриран: 17.02.2012
Мнения: 1,015

Отг: Обработка на месо за съхранение

През 1993 г на 4 август гръм уби 6 говеда . Едното беше обгоряло другите просто умъртвени . Нашето го одрахме и на парчета в чували с коня и самара го свалихме в село да го правят на буркани . Собственика на другите 4 страдаше от следните предрасъдаци и суеверия :
   Убитото от гръм е жертва и не трябва да се ползва по никакъв начин дори не се продава .
   Животно което не е заклано , а е умряло само е мърша тоест нечисто е за консумация .
Ние решихме да приберем каквото можем от тях . Понеже бяха престояли малко над денонощие неодрани и неизкормени в жегата бяха леко понадути . Вадихме само бутовете ,плешките ,фулетата и вратовете . Месото около коремната кухина беше добило лек дъх . Причина за това е стомашно чревната флора . Не че не става за ядене , но като имаш аванта 4 говеда си капризен . ПОМНЕТЕ КОЛКОТО ПО ГОРЕЩО Е ВРЕМЕТО ПО БЪРЗО ТРЯБВА ДА ИЗКОРМИТЕ ЖИВОТНОТО. Месото първо го сложихме във водата на един поток , да се пооткисне от кръвта , че не е клано и да стегне. Неможа да се откисне както трябва ,парчетата бяха много едри . Минаха едни екскурзиони и трампихме една плешка и филе за 2 щафети шпек и около 2 кила наденица . Решихма да го осоляваме . Разбихме буците каменна сол за говедата на ситно . Нямаше съдове и за това в чували -ред сол ,ред месо . От жегата и солта чувалите протекоха . Незнам на кой му хрумна да го сушим на огън .Скара от сурови букови пръти на височина около 1,60 м ,а отдолу огъня. Месото нарезано на тънко като за пържоли и се започна едно мъкнене на дърва , коня се видя в чудо. Първата доза стана просто свръх солени много жилави и корави пържоли. Подържане на огъня деноношно ,обръщане на месото ,сваляне на готовото ,слагане на нова доза, ужас ,мен като най малък сложиха да гледам огъня , най гадното. Една доза става готова за около 16 -18 часа. Огъня трябва да е само от сухи дърва и никакви зелени листа ,сурови дърва или иглолисни от това става много горчиво .Готовото месо го увихме във весници и тетрадки . Консумация - само вряло дълго с някакви зарзавати . и след 2 седмици като го налегнаха едни малки бръмбарчета и едни космати червейчета -същите дето нападат солените кожи , ама на месото как да сложиш нафталин . Кучетата си отядаха.
  От онова в бурканите също нищо не стана , капачките менте , уплътнителя не бил маслоустойчив.
   Същата есен си купихме фризер.

Офлайн

    0

#60 04.04.2012 21:40:53

GOART
Редови
Репутация: 11

От: БГ/SE
Регистриран: 05.01.2011
Мнения: 410

Отг: Обработка на месо за съхранение

@ }|{opukc, предполагам, че сърнешкия бут става за тази цел? Ако не, коя част на сърна,диво прасе  или лос ще е най-подходяща?


Tри неща никога не се връщат обратно: време, дума, възможност.
Три неща никога не трябва да се губят: спокойствие, надежда, чест.
Три неща са най-ценни в живота: любов, убеждения, приятелство!

Офлайн

    0
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff