XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#1 26.11.2011 21:28:36

valenti
Редови

Регистриран: 30.12.2010

На разходка,палатка или пътешествие с велосипед! Кой как го прави?

Здравейте всички! Осмелявам се да направя тази нова тема,тъй като последните няколко години, велосипеда придобива още по голяма популярност, поне тук в БГ! Особенно модерни станаха така наречените МТБ (от английски- mountain bike). Мнението ми е,че подобна тема би представлявала интерес за вас.
Надявам се тук, в тази тема, всеки който е имал ,или има съприкосновение с такова превозно средство,да сподели с разказче, пътепис или със фото своите преживявания!  *WRITE*

На мен се пада честта, първи да ,,открия" темата със едно кратко разказче,от изминалият съботен ден.

Сред,, дивото" с моят байк!  smile

Цяла седмица когато съм на работа, си мисля за уикенда. Или по точно как ще оползотворя тези два почивни дни А и прогнозата за времето следя.Когато времето ще е,,сухо",избягвам да се ангажирам със домашни ,,задачки"!  Ето и събота дойде- време за каране! След сутрешното горещо кафенце,съпроводено с ароматен тУтУн,облякох спортният
екип, приготвих багажа в любимата си раничка и газ- запалих кОлОлото и...дирекшън в гората!
Е трябваше да мина някой друг километър по асфалта,да подишам малко автомобилен ,,аромат", но нейсе. Най-сетне, в началото на баира се позиционирах. Напълних дробчетата със свеж въздух и започнах изкачването. Бе не знам, баира ли беше дълъг,аз ли не бях в кондиция днес,ама на два три пъти спирах за минутка почивка!Даже по едно време малко бутах...Егати наклона-даже и на предавка 1:1(тя е най бавната)ми беше тегаво да въртя педалите!  Пак кратка почивчица...Пак газ по баира...
Най-сетне пътечката стана полегата ,с леки изкачвания. Извадих телефона,и малко фото!
Ма чИ съм и хубав бре!    Същински манекен от ,,Визаж"!   

025698908.jpg?r=0

025698907.jpg?r=0

...и почти напълно ъпгрейднатото байкче:

025698905.jpg?r=0

Тази пътечка ме изведе до чудна поляна! И тука една две бързи снимки:

025698913.jpg?r=0

025698914.jpg?r=0

След много бърза почивка(време за една цигарка ) big_smile  продължих с изкачването.Стигнах до ,,върхът"на нашето плато.. пак малко фото :

025698904.jpg?r=0

025698903.jpg?r=0

А сега ми предстоеше най-забавната част-спускането!Най забавната част,но не си мислете че е най-леката!  На всеки метър те дебне я някой камък,я дупка или пък паднали клони от дърветата! Секунда невнимание- цял живот смърт!    Шегувам се, но голямо търкаляне ще падне,а е възможно и неприятна контузия да стане! А аз не нося протектори за тялото, само каска-задължително предпазно средство!
Спускането пак мина благополучно, отново излизам на ХасВалта!
Поглеждам часовника- 15.10ч. Още малко време имам, затова решавам веднага- една почетна обиколка да направя до Морската градина и обратно. Т.е. още около 12км. Речено-сторено!  В Морската не карах много, щот взе да се ,,сговнясва" времето. Макар че екипа ми е зимен, започна да ми замръзва ,,поялника" ,а това доведе до обилното отделяне на едни секрети  , което ми подсказа да се връщам обратно към къщи! Така оползотворих този съботен ден. А Вие?   *DRINK*

Офлайн

0

#2 26.11.2011 23:03:22

RELAX
Модератор

От: Шумен
Регистриран: 13.03.2010

Отг: На разходка,палатка или пътешествие с велосипед! Кой как го прави?

Много добре Валенти, ма не остана ли време за едно огънче да спретнеш, та да сгрееш "поялника"!?  wink

self-made-man  ...Разликата между мъжете и децата е най-вече в цената на играчките!...

"... там където глупостта царува, разумът е безумие..."

Офлайн

0

#3 26.11.2011 23:43:40

valenti
Редови

RELAX написа:

Много добре Валенти, ма не остана ли време за едно огънче да спретнеш, та да сгрееш "поялника"!?  wink

big_smile Да ти кажа честно,мислих да ,,спретна" и огънче(раницата ако си забелязал е пълна) и някоя вкуснотийка да направя за показване, ама доста щеше да напредне времето! А в къщи може да ме чакат с гьостерицата! *JOKINGLY*

Последно редактиран от valenti (26.11.2011 23:45:26)

Офлайн

0

#4 04.12.2011 19:38:48

valenti
Редови

Лежерно ,,сингъл" походче - малък разбор,съпроводен с фото! *YES*

Тази събота и неделя пак страхотно време беше! Бях се наточил да карам и двата дена, но съботата ми ,,измислиха" big_smile малко домашни задачки. Затова за днес си направих специална
,,резервация" за каране! А как инъче, такова пролетно време надали ще има скоро. Не е за изтърване просто. Сутринта станах първи. Сутрешно кафенце с цигарка. НаЛузих на бързо
зимният екип, да не би жената да се събуди и в 59мин. да земе да ми измисли някоя задачка закачка! big_smile Изкарах моето ,,конче" много тихо и газ! big_smile 
По план (плановете за карания ми идват винаги в последният момент) реших да карам по черно на Варненското плато ( над Аксаково) намерил съм си страхотни пътечки в гората там. Тъкмо когато влязох на черният път,посока Аксаковска Панорама, GSMа ми звънна!
Беше едно аверче с когото не сме се виждали почти от месец. Та той ми споделе че са за риба на едно язовирче, което се намира на окло 26км от Варна.
Веднага направих промяна на ,,графика" и отцепих на там!   *DANCE*

това е пътчето което започва доста равно ,но след малко започва не малък наклон (изкачване което си е баш за МТБ)
025757558.jpg?r=0

..а този красавец беше до онези дървета по-назад, като спрях за да се обадя на тел. позвъняване, тръгна с навирена глава и доста бързо- викам си ,, Ей сега ще ми бие два,три къча, дет му нарушавам спокойсвието!"  big_smile  Ама не би, просто съм събудил любопитството му, я със тея шарени дрехи, я с ,,металният кон" ! *ROFL*

025757541.jpg?r=0

След като се изкачих по баирчето, ,,стъпих" на ХасВалта и до язовира само - асфалт!
Което си е кофти,щот байка ми е обзаведен с гуми за черно, и е тегаво да се кара по асф. настилка!

...табелата на първото ,от три села през които трябваше да мина...

025757555.jpg?r=0

...второто беше с. Изгрев а третото с. Левски (там наблизо е и язовирчето)

...пристигането ми беше отбелязано с нЕколко фотографии

025757548.jpg?r=0

025757554.jpg?r=0

025757543.jpg?r=0

... Времето тече доста бързо когато си с приятели. Аз ги почерпих по кафенце направено на моето примусче, те пък - червено винце за загрявка! big_smile  И така час и половина в сладки приказки се изниза неусетно! Трябваше да поемам обратно, за да се прибера преди слънцето да се приготви за ,,сън".

025757550.jpg?r=0

Настъпих здраво педалите... и тези 26км съм ги взел точно за 60мин.!!! Е гати ,ми то си е направо рекорд- средна скорост цели 26км/ч.! Като се вземе в предвит че съм доста стар и немощен! big_smile  big_smile  big_smile  А и с този планински ,,трактор" . Страхотна неделна почивка, и тренировка разбира се , се получи ! Аз- доволен!  *THUMBSUP*

Офлайн

0

#5 22.01.2012 13:12:45

Spartan
Редови

Регистриран: 21.01.2012

Аз също съм превърженик на велотуризма /велохайкинга/ по пресечена местност но без екстремни изцепки.Тук около София-изток най-удобни са маршрутите в Плана,Лозенската планина и около Пасарел и Околите.Интересно е да се опита и в Верила но не съм го правил.Използвам алуминиев Балкан МТВ 21-26.Да,Балкан произведен в нищожни серии към 1990 г.Чупеща се рамка с амортисори отпред и отзад,италиански главини,заден блок Шимано Мегарендж което за застаряващ като мен е екстра-седиш си на седлото,въртиш и качваш почти навсякъде.Сам си направих мощно халоген-ксеноново осветление с металхидридна батерия-не харесвам LED осветлението.Сега ще сменя педалите с по-добри защото се износиха и ще прибавя елементарни калобрани-омръзна ми да ходя с кален гръб и колене.Ако има някой от форума на напреднала възраст от София,да ми се обади за да направим някое скитане напролет.v111h@abv.bg

Офлайн

0

#6 22.01.2012 15:50:26

windwarrior
Зла Гад

От: Трети Картофен Пояс
Регистриран: 09.12.2009

Spartan - а приемаш ли компания, но в не напреднала възраст (36 години) ? Аз също съм любител на по-скоро лежерното каране, но съм съвсем новобранец. А ти очеввидно познаваш доста маршрути около София, така ще ни е приятно (аз и жената) да се присъединим към твоите разходки.

"All great things are simple, and many can be expressed in single words: freedom, justice, honor, duty, mercy, hope".

Sir Winston Churchill

Офлайн

0

#7 25.01.2012 18:21:05

Spartan
Редови

Регистриран: 21.01.2012

Нищо напротив,макар да съм на двойната ваша възраст.Малко като се постопи снега/щото иначе се потъва в кал/ ви предлагам маршрут от последната спирка на автобус 69,който качва велосипеди с дупчене на един градски билет,доПлана и обратно по асфалт,а ако сте малко по-любопитни и малко по горски път,и обратно.ще ви се обадя щом преценя че времето става добро.Напомнете ми ако забравя! big_smile

Офлайн

0

#8 25.01.2012 22:39:26

valenti
Редови

Spartan написа:

Нищо напротив,макар да съм на двойната ваша възраст.Малко като се постопи снега/щото иначе се потъва в кал/ ви предлагам маршрут от последната спирка на автобус 69,който качва велосипеди с дупчене на един градски билет,доПлана и обратно по асфалт,а ако сте малко по-любопитни и малко по горски път,и обратно.ще ви се обадя щом преценя че времето става добро.Напомнете ми ако забравя! big_smile

...бих се присъединил и аз,ама малко сте ми далечко  smile
П.П. и по някое фото да споделите, ей тъй за доказателство!  *DRINK*

Офлайн

0

#9 28.04.2012 21:48:32

valenti
Редови

Днес както всеки уикенд, си спретнахме вело походче по маршрут. Сборният пункт - ,,Практикер". За да ,,разгреем"  smile направихме една скоростна отсечка по ХасВалт(магистралата за София). Свихме на първата отбивка за летище, посока Аксаково. След селото, опа градът big_smile  влязохме в ,,дълбоките дебри" на гората, и само по ,,черно" катерихме по горсите пътечки! Естествено като се качихме на платото,налягахме по тревата за кратка почивка съпроводена с кафенце и една две цигарки(само аз) за допинг! big_smile

027031942.jpg?r=0

027031940.jpg?r=0

027031943.jpg?r=0

След кратката почивка, маршрута продължи:

027031939.jpg?r=0

027031938.jpg?r=0

027031936.jpg?r=0

027031934.jpg?r=0

027031931.jpg?r=0

027031925.jpg?r=0

..Спряхме на тази чешма да напълним празните мяхове,и пак потеглихме...
027031922.jpg?r=0

027031920.jpg?r=0

027031919.jpg?r=0

027031915.jpg?r=0

...след размазващото (от кеф) каране,решихме да направим и задължителната почетна обиколка на Морската, и посещение на...

027031914.jpg?r=0

...с бирка и пържена цаца!

027031910.jpg?r=0

027031909.jpg?r=0

Така премина днешното лежерно походче! Изминато разстояние за деня( по показанията на моят компютър) - 75км!  smile

Последно редактиран от valenti (28.04.2012 21:50:58)

Офлайн

0

#10 29.04.2012 07:38:03

Aloo
Редови

От: Бургас
Регистриран: 18.03.2011
Уеб-сайт

Ухааа, 75км изминато разстояние, браво това се казва разходка. Само дето не е за всеки, вашето темпо явно не е шега. *THUMBSUP*

[url]http://photo-cult.com/author.php?aut=aloo[/url]

Офлайн

0

#11 29.04.2012 19:40:57

valenti
Редови

Aloo написа:

Ухааа, 75км изминато разстояние, браво това се казва разходка. Само дето не е за всеки, вашето темпо явно не е шега. *THUMBSUP*

Долу горе всеки път когато излизам да карам, сам или с приятели, правя средно м/у 40 и 80км! ама пеша не ми се маат крачунги! big_smile

Офлайн

0

#12 24.06.2012 21:16:28

valenti
Редови

Прииска ми се да споделя с Вас, няколко телефонни снимчици от днешната вело разходка
до КК,,Константин и Елена"(бившата Дружба) . Моля хора със слаби сърца или нерви,да не гледат тези брутални снимки! ]:->

...плаж, море и хора
027635939.jpg?r=0

027635944.jpg?r=0

...това е скромното ми оборудване за вело разходки до всякакви пажове  big_smile

027635935.jpg?r=0

за доказателсто че бяхме там,ей ги и нашТе гадни мутри:  big_smile

027635931.jpg?r=0

*DRINK*  *DRINK*  *DRINK* 
027635946.jpg?r=0

...а след  *DRINK* ,даже някои заспаха май?  wink

027635937.jpg?r=0

Офлайн

0

#13 24.06.2012 21:19:32

Aloo
Редови

От: Бургас
Регистриран: 18.03.2011
Уеб-сайт

Колега недей така, “Злата Гад” ще ни изтряска бан чак до зимата! big_smile

[url]http://photo-cult.com/author.php?aut=aloo[/url]

Офлайн

0

#14 25.06.2012 07:48:51

homedreamer
Редови

Регистриран: 11.12.2011

За 3-4 дена возене: палатка, чувал, раница, шалте, вода.

picture015ps.jpg

Дайте идеи за возене на повече покъщнина.
Ходи ми се малко по-далеко, но не съм сигурен как стои въпроса с крайпътните чешмички.  Правя сметки за 10 литра да возя, преди да се наложи да купувам и трябва да го измисля с какво и къде да ги закрепвам...

Офлайн

0

#15 25.06.2012 08:12:27

anjsan
Пущиняк

От: Пущинака
Регистриран: 04.01.2010

Предполагам за раница се сещаш .....
Продават се едни странични дисаги , които се слагат с ремъчета за багажника отзад  и са  предназначени тъкмо за дълги преходи с туристическо колело . Те имат три основни отделения - две отстрани и едно отгоре . Така побираш повече багаж , а колелото е по стабилно , защото тежестта е по-ниско . Препоръчително е каплите да са по-здрави , а багажника да има тук там допълнителни пръчки за оребряване за да е по-здраво и да не опират дисагите в спиците . Има и по-леки алуминиеви багажници , които изглеждат здрави - в магазините за колелета ги има , но аз не съм ползвал от тях и не знам как се справят на път .

В магазините за дрехи втора употреба при чантите се срещат такива дисаги ... аз си купих за колелото ми , макар още да не съм ги ползвал . Трябва и аз един багажник да пригодя .
[merge_posts_bbcode]Добавено: 25-06-2012 08:12[/merge_posts_bbcode]

Може и на преден багажник да се сложи по-лек багаж . Велосипеда е малко нестабилен при завои и по-трудно се управлява , но също е решение .

Донту Ориби Хапи

Офлайн

0
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff