Ще направя кратко ревю на компас, който ми подариха наскоро - Silva Field 26.

Компаса вече не е в производство, но все още може да се намери. Класа ,,Field" на Силва е най-ниския клас компаси за любители и начинаещи. В този клас вече нямат модели като този - с огледален капак и ,,мушка" за ,,прицелване".
http://silva.se/product-family/field
Описание
Размерите на компаса в затворено положение са 60х80х15 мм. Теглото му е 41 грама. С 2 думи - доста компактен и лек.
Първото нещо, което не ми хареса е свръзката между основата и капака.

Очаквах да е като пантичка, а се оказа просто парче пластмаса. Прилича малко на сапунерка и честно казано нямам представа колко е здраво и колко време ще издържи.
Другото е самата пластмаса - не е от най-гадните, но не е и кой знае какво.

Пръстена на въртящата се скала е гумиран и оребрен. Удобен е за работа. Но съпротивлението при въртене не е еднакво по цялата окръжност. Между 200 и 280 градуса малко се ,,запъва" и се върти по-трудно. Нямам кой знае какъв опит с хубави компаси, но честно казано не очаквах подобни недъзи от Силва. Въпреки, че е от сравнително евтините им и базови модели очаквах да си държат на качеството. Надявам се все пак с времето да се отпусне.

Скалата е разграфена през 2 градуса, като са отбелязани четните. Много лесно се четат и нечетните градуси - има малка черта в северния край, по която се чете показанието (на тази снимка се вижда до нулата на 140 градуса).
От двете страни на основата има скали - съответно до 50 мм и до 2 инча. 2 стрелки, указващи посоката на вървене, а по средата в посока север-юг има линия, която се използва когато се гледа в огледалото. Подобна линия има и през средата на огледалото.
В основата на капсулата има стрелка сочеща север, меридианни линии за по-лесно осеверяване с картата и скала за корекция на магнитното отклонение.
През капака може да се гледа през 2 места - ,,мушката" на върха на капака или отвора, в основата му.
Функционалност
Като начало - успокояването на иглата. Тук въобще не може да става дума за сравнение между този и който и да е евтин компас. Който е държал Силва или Сунто (предполагам има и други добри марки, но аз знам само тези като по-известни), знае за какво става въпрос.
В началото ми се стори доста труден за работа - заради паянтавия капак. Но неудобството повече го отдавам на липсата ми на опит с такъв тип компаси. Не след дълго свикнах да го държа както трябва и няма никакъв проблем при работа.

Когато искаме просто да си осеверим картата, не е нужно да се отваря компаса. В затворено положение, през отвора в капака се вижда иглата. Затова просто се въртим заедно с картата и компаса, докато иглата не се покаже.

Поради малките си размери, отнема малко време докато се свикне да се прицелва към обект и да му се взема азимута.
На снимката се вижда как вертикалната линия през огледалото съвпада с линията от основата - за по-точно отчитане на азимута. Дали ще ползвате мерника на върха или отвора - зависи от обекта, към който гледате. За по-висок връх - мушката е по-удобна. За предмети на подобна височина като вашата или по-ниска - отвора е за предпочитане.
Ето как се гледа и през отвора:

Пробвах да работя с компаса с поларени ръкавици - не е особен проблем, но зимата с по-дебели ръкавици ще трудно, да не кажа невъзможно.
Заключение

Аз лично исках качествен компас, който да ми дава малко повече възможности и по-точна работа навън от обикновените планшетни компаси. Обикновен планшетен компас на Силва може да се намери за около 20 лв с доставка до дома ви (планшетен Сунто е към 25-30 лв). Тоя струва 40 лв с доставката (поръчан е от България), но както казах - подарък ми е и не съм го плащал аз.
От актуалните модели на Силва, най-близо до Field 26 са моделите от серията Ranger - SL и S:
http://silva.se/product-family/ranger-0
Двата са съответно на цена 49 и 59 лв без доставка (цените са от вносителя на Силва за България), но дори от ибей не се намират на много по-ниски цени. По-евтиния модел SL лично според мен е безполезен, защото скалата е разграфена през 5 градуса, а подобен тип компаси се използват именно за по-голяма точност, която няма как да се постигне с подобна скала. А другия - 60 лв излиза с 20 лв по-скъп за горе-долу същата функционалност /разликата е, че има няколко луминисцентни точки и капака е добре-закрепен към основата/.
Моделите на Сунто от подобен род са моделите MCA и MCB - в Англия струват по около 25 лири, тук не знам дали въобще ги има.
Та от всичко казано до тук. Ако сега нямах този компас и трябваше аз да си купя някой - пак бих избрал същия. Откъм цена/функционалност - мисля, че си струва 20 лв повече от обикновен планшетен, но не мисля, че сегашните модели струват 20 лв отгоре спрямо функционалността на този.
Ако сте по-запален за работа с карта и компас - Field 26 си струва. Ако просто искате хубав компас - спестете си 20 лв и си вземете обикновен планшетен Силва или Сунто и с двата няма да сбъркате.