XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#1 26.11.2011 11:55:22

velio
Bushman

Регистриран: 16.02.2011

Компас Silva Field 26

Ще направя кратко ревю на компас, който ми подариха наскоро - Silva Field 26.

01.JPG

Компаса вече не е в производство, но все още може да се намери. Класа ,,Field" на Силва е най-ниския клас компаси за любители и начинаещи. В този клас вече нямат модели като този - с огледален капак и ,,мушка" за ,,прицелване".

http://silva.se/product-family/field

Описание

Размерите на компаса в затворено положение са 60х80х15 мм. Теглото му е 41 грама. С 2 думи - доста компактен и лек.

Първото нещо, което не ми хареса е свръзката между основата и капака.

02.JPG

Очаквах да е като пантичка, а се оказа просто парче пластмаса. Прилича малко на сапунерка и честно казано нямам представа колко е здраво и колко време ще издържи.
Другото е самата пластмаса - не е от най-гадните, но не е и кой знае какво.

03.JPG

Пръстена на въртящата се скала е гумиран и оребрен. Удобен е за работа. Но съпротивлението при въртене не е еднакво по цялата окръжност. Между 200 и 280 градуса малко се ,,запъва" и се върти по-трудно. Нямам кой знае какъв опит с хубави компаси, но честно казано не очаквах подобни недъзи от Силва. Въпреки, че е от сравнително евтините им и базови модели очаквах да си държат на качеството. Надявам се все пак с времето да се отпусне.

04.JPG

Скалата е разграфена през 2 градуса, като са отбелязани четните. Много лесно се четат и нечетните градуси - има малка черта в северния край, по която се чете показанието (на тази снимка се вижда до нулата на 140 градуса).
От двете страни на основата има скали - съответно до 50 мм и до 2 инча. 2 стрелки, указващи посоката на вървене, а по средата в посока север-юг има линия, която се използва когато се гледа в огледалото. Подобна линия има и през средата на огледалото.
В основата на капсулата има стрелка сочеща север, меридианни линии за по-лесно осеверяване с картата и скала за корекция на магнитното отклонение.

През капака може да се гледа през 2 места - ,,мушката" на върха на капака или отвора, в основата му.

Функционалност

Като начало - успокояването на иглата. Тук въобще не може да става дума за сравнение между този и който и да е евтин компас. Който е държал Силва или Сунто (предполагам има и други добри марки, но аз знам само тези като по-известни), знае за какво става въпрос.

В началото ми се стори доста труден за работа - заради паянтавия капак. Но неудобството повече го отдавам на липсата ми на опит с такъв тип компаси. Не след дълго свикнах да го държа както трябва и няма никакъв проблем при работа.

05.JPG

Когато искаме просто да си осеверим картата, не е нужно да се отваря компаса. В затворено положение, през отвора в капака се вижда иглата. Затова просто се въртим заедно с картата и компаса, докато иглата не се покаже.

06.JPG

Поради малките си размери, отнема малко време докато се свикне да се прицелва към обект и да му се взема азимута.
На снимката се вижда как вертикалната линия през огледалото съвпада с линията от основата - за по-точно отчитане на азимута. Дали ще ползвате мерника на върха или отвора - зависи от обекта, към който гледате. За по-висок връх - мушката е по-удобна. За предмети на подобна височина като вашата или по-ниска - отвора е за предпочитане.

Ето как се гледа и през отвора:

07.JPG

Пробвах да работя с компаса с поларени ръкавици - не е особен проблем, но зимата с по-дебели ръкавици ще трудно, да не кажа невъзможно.

Заключение

08.JPG

Аз лично исках качествен компас, който да ми дава малко повече възможности и по-точна работа навън от обикновените планшетни компаси. Обикновен планшетен компас на Силва може да се намери за около 20 лв с доставка до дома ви (планшетен Сунто е към 25-30 лв). Тоя струва 40 лв с доставката (поръчан е от България), но както казах - подарък ми е и не съм го плащал аз.

От актуалните модели на Силва, най-близо до Field 26 са моделите от серията Ranger - SL и S:

http://silva.se/product-family/ranger-0

Двата са съответно на цена 49 и 59 лв без доставка (цените са от вносителя на Силва за България), но дори от ибей не се намират на много по-ниски цени.  По-евтиния модел SL лично според мен е безполезен, защото скалата е разграфена през 5 градуса, а подобен тип компаси се използват именно за по-голяма точност, която няма как да се постигне с подобна скала. А другия - 60 лв излиза с 20 лв по-скъп за горе-долу същата функционалност /разликата е, че има няколко луминисцентни точки и капака е добре-закрепен към основата/.

Моделите на Сунто от подобен род са моделите MCA и MCB - в Англия струват по около 25 лири, тук не знам дали въобще ги има.

Та от всичко казано до тук. Ако сега нямах този компас и трябваше аз да си купя някой - пак бих избрал същия. Откъм цена/функционалност - мисля, че си струва 20 лв повече от обикновен планшетен, но не мисля, че сегашните модели струват 20 лв отгоре спрямо функционалността на този.
Ако сте по-запален за работа с карта и компас - Field 26 си струва. Ако просто искате хубав компас - спестете си 20 лв и си вземете обикновен планшетен Силва или Сунто и с двата няма да сбъркате.

Последно редактиран от velio (26.11.2011 12:02:35)

Офлайн

0

#2 26.11.2011 12:24:32

velio
Bushman

Отг: Компас Silva Field 26

Забравих да допълня още нещо, което ми харесва в такъв тип компаси. Огледалото може да се ползва за сигнализация, за палене на огън, ако е слънчево или да си извадите някой боклук от окото например wink

Офлайн

0

#3 26.11.2011 16:05:07

torah
Редови

От: София
Регистриран: 23.06.2011

Силва е много добра марка но вместо компас, взимайте бусола.

4dbcc80045e2ecom_2nl_ready.jpg

Офлайн

0

#4 26.11.2011 18:26:26

xenos
Modern Abo

От: Дивдядово, Шумен
Регистриран: 06.10.2010
Уеб-сайт

Всъщност като гледа, то компасчето си има почти същите екстри като посочената бусола, плюс няколко други практични. smile

Бушкрафтът е най-първото от всички занимания на хората. И дори по Земята да стъпва последния човек, той ще бъде практикуван!

Офлайн

0

#5 26.11.2011 18:26:38

velio
Bushman

torah написа:

Силва е много добра марка но вместо компас, взимайте бусола.

Torah - обоснови се поне, защо да взимаме бусоли, а не компаси.

Офлайн

0

#6 26.11.2011 18:52:40

torah
Редови

Движението без карта се осъществява с помощта на азимут. Това са първите насоки в ориентирането с използуване на бусола. Магнитният азимут е хоризонталният ъгъл спрямо северното направление на магнитната стрелка, отчетен по посока на часовниковата стрелка. По този начин може да се определи ъгълът към всеки ориентир на местността от дадено изходно положение

Измерването на магнитния азимут най-бързо с бусолите тип “Силва” или “Спорт”. Бусолата се насочва към определения ориентир със стрелката за посока, отбелязана на плексигласовата подложка, след което се върти градусовият кръг, докато магнитната стрелка съвпадне с очертанията на двете успоредни прави в прозрачната капсула. Там, където разграфеният кръг пресича линията към определения ориентир, се отчитат градусите .

Офлайн

0

#7 26.11.2011 19:06:35

velio
Bushman

Ами то същото се прави и с компаса. С тая разлика, че вместо стрелката за посока, към обекта се насочваш с помощта на един от визьорите. След това ползвайки огледалото правиш същото упражнение - въртиш пръстена, докато съвпаднат иглата и стрелката под нея.
По мое мнение, с такъв тип компас, след като тия дни си поиграх с него, много по-точно се взима азимут /или се следва такъв/.

Офлайн

0

#8 26.11.2011 19:15:51

torah
Редови

Бусолата е усъвършенстван компас, просто с нея става по-лесно и по удобно, принципа е същия като на компаса. В туристическото ориентиране се използват само бусоли.

Офлайн

0

#9 26.11.2011 19:25:07

xenos
Modern Abo

Уеб-сайт

Виждал съм бусола с капаче като на тоя компас. Това би било идеалното решение, вероятно. smile А иначе това компасче ако беше с изцяло прозрачна основа, щеше да е още по-добре! wink

Бушкрафтът е най-първото от всички занимания на хората. И дори по Земята да стъпва последния човек, той ще бъде практикуван!

Офлайн

0

#10 26.11.2011 19:25:40

velio
Bushman

Че по-лесно и по-бързо се взима азимут с бусола съм съгласен. И според мен именно за това се използват в спортното ориентиране.
Но, че е по-усъвършенствано и по-точно отколкото компас с визьор не съм въобще съгласен smile

Офлайн

0

#11 26.11.2011 19:39:31

torah
Редови

xenos написа:

Виждал съм бусола с капаче като на тоя компас. Това би било идеалното решение, вероятно. smile А иначе това компасче ако беше с изцяло прозрачна основа, щеше да е още по-добре! wink

Изборът е твой, аз предпочитам бусолата, щото ми е по-удобна. С ГПС вече и двете са по-скоро за екзотика.

Офлайн

0

#12 26.11.2011 19:52:04

xenos
Modern Abo

Уеб-сайт

torah написа:

Изборът е твой, аз предпочитам бусолата, щото ми е по-удобна.

Аз лично имам бусола... без огледалце и визьори. smile Свикнал съм й, но определено бих пробвал и с такъв компас. wink

Офлайн

0

#13 02.12.2011 14:42:28

zdr_spasov
Редови

От: гр. Свищов
Регистриран: 17.12.2010

Има компаси, които специално са направени така, че лесно да се работи както с карта, така и с азимути на обекти.
При тях вместо игла/стрелка в класическия смисъл, има въртящ се диск, разграфен в градуси, с нарисувана ( обикновено фосфоресцираща ) стрелка за северната посока и с указани останалите 3 посоки. Много често този диск е поставен в прозрачана незамръзваща течност за да се стабилизират показанията по време на движение по неравен терен.
Снабдени са с "мерник" за насочване към обект, чиито азимут ни интересува, както и с околяр с лупа за фино отчитане на градусите.
Отделно имат и допълнетлно въртящ се разграфен ринг.

Тази комбинация позволява моментално да се отчита на азимута - просто насочваш към обекта чрез "мерника" и през окуляра отчиташ градусите.
С въртящия се ринг се нагласят вече отчетените градуси и се движите в желаната посока, като само съблюдавате стрелката от диска да съвпада с белега на ринга.

На капака на компаса има разграфена хоризонтална скала, която в комбинация с "мерника" и малко математически познания, дава възможност да се измерва широчина на обекти.

Също така лесно се борави и с карта при наличие на такъв компас, на който обикновено ръбовете се използват за "напасване" с меридианите на картата. Обикновено тези ръбове са разграфени във вид на мащабна линийка.

Последно редактиран от zdr_spasov (02.12.2011 15:08:31)

Офлайн

0

#14 02.12.2011 14:46:23

xenos
Modern Abo

Уеб-сайт

Ако беше сложил и някоя друга снимка за онагледяване, обяснението щеше да е идеално! wink

Офлайн

0

#15 02.12.2011 14:54:27

Yavor
Редови

Регистриран: 14.10.2010
Уеб-сайт

Ми представи си компас от сергия за 5лв, дето имитира военен, е тва е smile)
Voenen_compass.jpg

Последно редактиран от Yavor (02.12.2011 14:55:36)

Един е Айляк и Мохабет е негов пророк!

Офлайн

0
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff