XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#16 20.07.2011 23:20:40

DarkWolf
Редови

От: София
Регистриран: 25.02.2010

Отг: Мачете

Аз съм имал няколко трамонтини, в момента ползвам от тия най-големите им, дето са почти метър. Губят си правината лесно, ако ги даваш на неопитни ръце(които искат да повалят столетници), но имат страшна сечаща сила дори тъпи. Адски здрави са - не съм имал разтропана дръжка - била тя пластмасова или дървена, чупено острие и т.н. Не се изтъпяват много бързо, нои не седят остри "вечно". В общи линии - за цената си са перфектни.
Колд стийловете изглеждат на пръв поглед по-добре, стоманата им е не-чак-толкова ламаринест като трамонтината, но не съм ползвал продължително такова, за да имам окончателно мнение. За дръжките - лягат по-удоно в ръката, по-щадящи са към кожата (какви пришки съм имал от пластмасовите дръжки на трамонтината...), но не знам колко са здрави.
Както е казал TRS - мачетето не е за масивни дръве. Ако искаш и мачете и брадва  в едно - кукри. Или паранг. Но това е компромис - нито е мачете - нито брадва. Справя се и с двете задачи, но не толкова добре колкото ми се иска.
За това - мачете, брадва и кукри/паранг   cool

Офлайн

0

#17 21.07.2011 00:20:27

webe
Редови

Регистриран: 07.11.2010

Кукри на гора никога не взимам повече.Не става за сечене.Трамонтината си върши работата идеално.Да кажа някой ако иска да си купува на гербер мачете с триона на гърба да не си фърля парите за 100 лв получавате по-лошо качество от трамонтина  sad .

Офлайн

0

#18 21.07.2011 02:17:11

DarkWolf
Редови

Защо не ти харесва кукрито? Че е доста тежко и уморява - да. Но сече доста добре, ЦЕПИ не по-лошо от фискарската ми брадва (вярно, че е най-малката, но е брадва), виж с разчистване на храсталаци е много уморително с тая негова маса, но пак става.

Офлайн

0

#19 21.07.2011 13:29:38

webe
Редови

Ами не ми харесва , защото за теглото си е доста късо и иска доста усилие , докато при трамонтината теглото е сравнително по-малко и е доста по-дълго.

Офлайн

0

#20 22.07.2011 02:08:39

windwarrior
Зла Гад

От: Трети Картофен Пояс
Регистриран: 09.12.2009

@webe - мислех да си купувам Ферари, ама размислих - багажника му е малък, и не моа натоваря бурканите със зимнината. А и не става да прекарам 2 бали сено за козата. Тъпа работа.

Иначе казано - всяко острие си има предназначение. Да ползваш кукри за продължително кастрене на храсти (което е основната идея на мачетето) е същото като да се опитваш да гътнеш вековен дъб с викторинокс. Не че не може, ама неудобно някак..

"All great things are simple, and many can be expressed in single words: freedom, justice, honor, duty, mercy, hope".

Sir Winston Churchill

Офлайн

0

#21 22.07.2011 08:34:43

Галимунди
Незнайко в страната на чудесата

Регистриран: 29.03.2011

Къде е силата на Кукрито тогава? Има ли смисъл да си купуваме такъв нож освен да задоволим някакви емоционални потребности предизвикани от разказите за гурки-мурки и др. подобни. В този ред на мисли има ли смисъл и от мачете. Все си мисля, че и двата ножа са подходящи за по-топли и влажни климатични условия, със сочна растителност. Смятам, че за нашите условия са по-подходящи ножове тип "Боуи", които не напразно са се наложили в Северна Америка и Канада.
Разбира се не искам да налагам собственото си мнение, защото нямам опит с кукри, а за мачете са ми много слаби китките (пробвал съм с едно издялкано от голяма ножовка).

Аз знам, че нищо не знам... като се замисля, даже кой го е казал и това съм забравил. - Димитър Шишманов

Аз, лично, от време на време, спирам да гледам картата, компаса и GPS-а, за да си погледна и в краката. smile - Неандерталец

Офлайн

0

#22 22.07.2011 08:48:21

Momchil
Редови

Регистриран: 19.08.2010

И кукрито и Боуито са почти еднакво непрактични според мен,Боуито вероятно е малко по-леко. Дайте да си говорим и за носенето на такива сечива? Един сгъваем трион и нещо от рода на Мора 2000 не е ли по-добра идея за бушкрафт?

Офлайн

0

#23 22.07.2011 11:58:32

webe
Редови

Ами да добре е да си носиш трион и ножче , ама ако ти са наложи да ходиш измежду габараците кво прайм ?

Офлайн

0

#24 22.07.2011 13:17:31

Галимунди

Е ти като комбайн ли ходиш през габараците?

Аз знам, че нищо не знам... като се замисля, даже кой го е казал и това съм забравил. - Димитър Шишманов

Аз, лично, от време на време, спирам да гледам картата, компаса и GPS-а, за да си погледна и в краката. smile - Неандерталец

Офлайн

0

#25 22.07.2011 14:09:56

windwarrior
Зла Гад

От: Трети Картофен Пояс
Регистриран: 09.12.2009

Заточката на истинското кукри е променлива - по голям ъгъл към върха и по-малък към дръжката. Т.е. при наличието на определени навици (които аз все още нямам) кукрито може да се ползва и като малка брадвичка, и за по финно дялкане. Определено не е сред първия ми избор на ножове за ходене на планина, защото е доста тежко. Но за къмпингуване/бушкрафтване си е доста практична вещ.

Мачетето предполагам върши работа ако често се налага да се завираш в разни гъсталаци (горски работници, ловджии и т.н.).

"All great things are simple, and many can be expressed in single words: freedom, justice, honor, duty, mercy, hope".

Sir Winston Churchill

Офлайн

0

#26 22.07.2011 18:42:56

DarkWolf
Редови

windwarrior написа:

Заточката на истинското кукри е променлива - по голям ъгъл към върха и по-малък към дръжката. Т.е. при наличието на определени навици (които аз все още нямам) кукрито може да се ползва и като малка брадвичка, и за по финно дялкане. Определено не е сред първия ми избор на ножове за ходене на планина, защото е доста тежко. Но за къмпингуване/бушкрафтване си е доста практична вещ.

Мачетето предполагам върши работа ако често се налага да се завираш в разни гъсталаци (горски работници, ловджии и т.н.).

+1

Офлайн

0

#27 28.07.2011 20:23:44

Галимунди

"Mачете Herbertz - Solingen, предназначено за разчистване на пътя между храсти и клони. Незаменим инструмент за хора любители на природата и гората."

Егати любителите на природата и гората дето ще секат на поразия като Webe в габарак!!!
Няма да казва от кой сайт е рекламата.

Офлайн

0

#28 29.07.2011 03:42:47

webe
Редови

"Егати любителите на природата и гората дето ще секат на поразия като Webe в габарак!!!"

Ми аз не знам какво красиво виждаш в един  габарак , че да го щадя - може би тръните малките трънчета по клоните  hmm .

Офлайн

0

#29 29.07.2011 15:28:02

Галимунди

Майтапя се бе. Да си кажа чесно даже не знам какво е "Габарак". Дай снимка ако можеш. Просто ми стана смешно, че любителите на "природата и гората" ще размахват мачете по пътя си като комбайн. Пък и що щете в тези габараци ми не ги заобиколите не мога ви разбера.

Офлайн

0

#30 29.07.2011 16:32:00

webe
Редови

Е тва нящо интернет не го ползувате по предназначение http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9E%D0% … 1%8A%D1%80 .

Офлайн

0
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff