От проучването, което направих май повече се обърках и затова реших да питам вас. Единственият извод, до който стигнах след много четене е че мачетето май ще трябва да е от по късите, защото дългите много се огъвали и били неудобни.
Склонен съм да дам 50 - 60 лв.
P.S. Моля да не влизаме в спорове за това дали и колко е полезно мачетето на нашите ширини [;)]
P.P.S. Гледам някакви модели за по 10 или 20 лв - някаква идея за какво става въпрос?
Стоян Стоянов
Трамонтина са не лошо бюджетно решение.
Black Wolf
На Колд Стийл различните модели мачете варират като цена между 30 и 50 лв.
TRS
На Трамонтина[Бразилска марка с традиции в производството на оръжие] има модели по тукашните места и май не са скъпи около 20 лв.Мисля че всичките им модели баха от 440 но не помня със сигурност.
Кукри що не си вземеш примерно ... иначе без да спорим за нашите ширини не е опнимално да носиш мачете но на някои хора дето къмпингуват им вършат работа вкл при сечене на дръвчета. Мачететата конструктивно са със дебелина на острието около 2.5 мм което е двойно по малко сравнение със нож за оцеляване например.
Едно Кукри свястно за парите си. http://www.isd-bg.com/product.php?product=122 Цената е реалистична на изложения е било 50 лв с промоция. Дебелина на острието 6мм [:twisted:] Стоманата е 440C и не е твърда карбонова което значи че се затъпява по-бързо но пък по-трудно се чупи вкл. в студени условия. Качеството е гарантирано въпреки че всички хладни оръжия на S&W се произвеждат в китай. Клипчета
Има едно Kukri Machete на Колд Стийл http://www.oragie.net/machetes.htm ... ама 2мм дебелина и стомана 1055 не мерси ... да са чудиш да сечеш ли или да стискаш палци да не се отроши. Виж кво става при 1085[която е по-висок клас въпреки че е по-двърда и съотвенто чуплива] стомана понякога
За ориентация 1095 и 440 са стоманите най-често ползвани за ножове и сечива за оцеляване и къмпингуване. Масово се ползват и 1055 1085 като под масово разбирай евтино и некачествено. Карбоновите примерно 1095 статистически 1 от 10 ножа се чупи при тежка работа. Лингираните [неръждаемите] са по-нечупливи на теория и практика като практически зависи и от конструкцията.
Четох една много добра образователна статия за мачете. Обаче беше отдавна и почти нищо не съм запомнил, защото тогава все още мислех, че това чудо никога няма да ми потрябва. [:)] Помня само, че на истинските остриетата са с дебелина около 2мм. Дебелите остриета били камуфлажни, тоест не вършели работа, обаче хората много ги купували за украшение на камината. [:)] Другото което помня е, че истинските мачете били евтини.
TRS
Мачететата както казах са около 2.5 мм но са предимно за джунгли и са инструмент за сечене на недебели препятстващи движението дървесини и лиани.Тънки и леки за да не изморяват със широко острие за да имат добра инерция по сечението на режещия ръб.
Кукритата и ножовете за оцеляване са по-дебели и издръжливи около 5 мм и се ползват локално там където се организира лагер и се добиват дърва. Дебелината и скоса [ако е правилен Full Flat] ги правят както добри секачи така и добри сплитери при биченето на своеобразните трупчета които сте насекли. Разбира се са и по-тежки със изключение на някои модели.
Nikolay
Благодаря за съвтетите. За Трамонтина чувам само добри отзиви пък и цените са достъпни, така че накрая може би ще се спра на тях.
TRS, благодаря за информацията - тия работи за стоманите не ги знаех. А кукритата също са добри, но не може и двете навъднъж и затова сега ще взема мачете пък кукрито ще остане за по-натам. Освен това имам намерение да ползвам мачетето за разчистване на храсти, тънки клонки и т.н. А както и ти си написал кукрито не е много подходящо за тази цел.
Hobo
Някой с опит ще препоръча ли размер на острието, че голямо разнообразие в сайта на bulit2000. Още по-добре, ако опише плюсовете и минусите на късите и дългите остриета?
windwarrior
Ако се каниш да го размахваш 1-2 часа дневно, 24 инча острие май не си е опция [:)]
Nikolay
Аз също клоня към по-късите варианти - може би 14 или 15 инча. По-леки са, носят се по-лесно и(без да съм пробвал) си мисля, че като цяло ще са по-удобни.
Дългите остриета тежат повече и съответно изморяват, както е написал windwarrior. В някои сайтове направо си пише, че остриета над 22 инча(56 см) не се препоръчват за "обикновени" хора. Отделно от това в един български форум(загубих линка) имаше мнение според, което дългите остриета се огъват и заради това не са удобни за работа.
Изпробвах го в полеви условия и ето какво установих: По-тежко е от мачетето това го установих в магазина, въпреки че мачетето изглежда по-голямо и по-стабилно кукрито пък е по-дебело (4мм, но си мисля че наистина ако беше по-дебело би било по-добре). Закачих го на кръста и след 5 минути носене халкичката за колана се скъса [:lol:] Режещия ръб е остър като брадва [:D] но поне има възможност да се заточи. Профилът на острието е полу-вдлъбнат скос(semi-hollow)и си поиграх на няколко камъка да го заточа до толкова, че една дряновица (като за сурвачка) успях да я отсека с 10-15 удара. За разчистване на пътека през храсталаци не става, пък и по нашите ширини храсталаците е по-добре да си ги заобиколиш, отместиш или да минеш директно през тях, жилави са. Дръжката е гумена има стабилен хват, но все пак желязото си тежи и лично на мен не би ми било удобно при по-продължителна работа. За цепене на дърва (колкото и да са тънки) не става. По-скоро за дялане. Другото което ми направи впечатление, е че черното покритие на втория ден започна да се лющи. Знаех си че няма да е вечно, но все пак [:|] Доста на едро е напръскано - по лесно се замърсява и по-трудно се чисти. От практична гледна точка този "нож" според мен би бил по-пълноценен като оръжие за мелето в някоя средновековна битка отколкото като сървайвъл инструмент. Последния от полевите тестове беше кълцане на пържоли. Тук вече съм доволен [:D] справя се с мръвката барабар с костта, въпреки че остави трайни рани и по дъската отдолу [:lol:] Сега съм го оставил в колата на лесно достъпно място [:twisted:] и за самоотбрана става, поне ще шашнеш нападателите ако ти излезнат примерно със някоя "пеперудка" С малко смесени чувства оставам. Ще му намеря място в багажа за по-кратките излети, но не е достатъчно фунционално и затова ще си взимам нож и бичкия допълнително. Сега като се замисля, май го взех само заради приликата му с махайрата [:roll:]
Hobo
mechkolis, да си го ползваш със здраве!
Някой знае ли дали мачете на Тримонтина идват с калъфи/кании или те се купуват отделно?
GEGATA
Аз си бях взел някво мачете (от Бразилия...) за 11 лв. Като го купувах мислех, че е за еднократна употреба, щом е 11 лв... [:?] ! Рязах, цепих и накрая, вечерта правя ревизия - острието беше по тъпо от гърба на самото мачете xD ... ебати боклука !
windwarrior
@mechkolis - това НЕ Е кукри, а жалката кръстоска на Колд Стийл между кукри, майхара и мачете. И накрая е станало едно голямо нищо [:mrgreen:] Не се учудвам че ти е неудобно.. Кукрито има значително по-голям ъгъл на извивка на острието.
@GEGATA - тва ще да е Трамонтина дето си го взел. За 11 лева - толкоз, няма вечен кеф. По принцип мачетета се тъпят доста бързо, защото са големи по размер и за по-груби работи => изработени са от по-нискокачествена стомана. Освен това са закалени до по-ниска твърдост, с цел да са по-гъвкави и не толкова крехки. Ако си мераклия поръчай си 18" мачете от дамаск - ще реже супер и няма да се затъпява, и ще ти струва има няма 400-500 лева [:)] Освен това мачетето не е предназначено за цепене на дърва, точно както брадвата не е предназначена за рязане на салам... И аз ако се пробвам да си отворя бирата с Бекера ми за 150 лева със сигурност няма да се справя по-добре от тенекиена отварачка за 20 стотинки. Което не означава че Бекера е боклук, просто не е предназначен за това.
Бушкрафтът е най-първото от всички занимания на хората. И дори по Земята да стъпва последния човек, той ще бъде практикуван!
windwarrior позна за модела и за употребата... цепех дърва широки около 1 педя и се справи междодругото. Наточих го на шмиргела и си беше добре, смао дето ми отне 1час и половина:) Цепех разпалки за камината... (отдоло нямаше подложка - беше бетон, но това подробност) В гората режех предимно разпали и там...
Nikolay
mechkolis от София ли го взе? Кажи къде се намира въпросният магазин?
Христо Дипчиков
Кукри армейско (U.S.A.)(така го водят, но си е крив нож) си взех от обикновен ловно-рибарски магазин (Пловдив) към 20-30 лв. точно колко не помня!Има нещо като тефлоново поритие и е изключително остро наточен и е добро за кълцане на тръстика, но за повече мисля че не става!Освен това от Плевен си взех Трамонтина пак за такава цена, но не съм много доволен,, тъй като му се свали покритието много бързо и взе да ръждясва! http://shop.oragie.com/images/SW_bush_kukri.jpg http://www.tropicalpasta.com/blog/wp-co … achete.jpg
windwarrior
Американско армейско кукри няма, не се очертава скоро и да има [:)] Единствената армия в която кукрито е прието официално на въоръжение е Британската и то само в Brigade of Gurkhas. Емблемата на пехотният полк от тази бригада - The Royal Gurkha Rifles е две кръстосани кукрита.
Това което ти си показал е Bush Hog кукри на Smith & Wesson, няма нищо общо с американската армия и се доближава максимално до истинските непалски кукрита. Аз имам същото, и засега съм много доволен.
Христо Дипчиков
"Bush Hog кукри на Smith & Wesson" ясно е това и го пише на острието!Просто показвам формата и изгледа на моето (Cold Steel carbon).На опаковката пише made in USA - за това написах американско, да ли е така или не не знам. http://www.jtrknife.com/MerchantUploads … /97KMS.jpg
windwarrior
С риск да се повторя, това от линка от последният ти пост не е кукри... даже и аз не знам какво е [:)] Буш хог-а и той не е 100% кукри, но поне максимално се доближава по форма и функционалност.
Както се казва - намерете 7-те разлики между тях и недоразумението на Колд стийл.
svd
аз си купих мачете за 12лв и честно казано съм доволен
Nikolay
Понеже започнах темата нека кажа, че и аз си избрах една Трамотина с 14 инчово острие. Още не съм взел мачетето и не мога да кажа някакви преки впечатления, но мисля, че няма да има проблем.
duvi
Здрасти на всички ... от многото работа в офиса даже и не разбрах че Стоян е пуснал форум [:)] . Та по темата за кукрито ... имам кукри (бушхог) на Смит от около 5 години. Няма да споменавам през какво е минавало това желязо. Но до сега просто немога да му се начудя колко е здраво и удобно. цена около 70 лв. Кания от кордура (много здрава). Та общо взето горещо го препоръчвам [:)]
Бушкрафтът е най-първото от всички занимания на хората. И дори по Земята да стъпва последния човек, той ще бъде практикуван!
Трамонтина с 2 ръце.За мачете 50 лева недей да даваш.Както колегите казаха преди мен трамонтина така и аз имам от 4-5 месеца, ходих доста пъти в гората и осъзнах, че живота е по- лесен с мачете . Преди носех брадва , но и аз не знам защо я носех . Лошото , че няма кания аз моята я направих от балатум (не разполагам с кожа) , но пак върши работа става и за копане.Лесно се точи като го минеш на камъка (предполагам знаеш как се точи) после като се изтъпи търкаш малко с масата и пак реже .
Аз също имам трамонтина и съм доволен, супер е за парите си, но ако ти се дава някой лев повече си вземи това Мачете SWBH Тейлър 20044 Smith&Wesson - няма да сълаляваш
Аз съм с Трамонтина, подариха ми го някъде ~1995-а за един рожден ден. От някаква "ръждавейка" е и нямаше калъф както и на webe, ама още не съм стигнал да му направя. Това с балатума е идея
А бе хора поръчах си поредното мачете обаче се очертава проблемът, че нямам достатъчно здрави и издръжливи кобури/калъфи.Да имате идея къде мога да си поръчам да ми направят или пък да знаете начин как аз да си направя?
"небезизвестният датчик за температурно регулиране"
ако няма вариант от кожа добър вариант е дърво,каракулаците са така тежи малко повече ама поне е сигурно а и ако си фен на свръх леката екипировка няма да носиш мачете и на мен ми предстои ножница на едно мачете тип кукри(имам снимка някъде из форума с него) с което доказах на един на сбирката от неделя колко по-добре се справя във сеченето от малката брадвичка
Най-добрия нож за оцеляване е този , с който разполагаш в критичния момент -slaf40
Хах даже си поръчах същото мачете като това от снимката Иначе предпочитам нещо от кожа, което да се надявам да може да го държи здраво вътре 100% съм съгласен за силата на мачетето при цепене на дърва.Миналата зима свалих почти цяло дърво с мачетето.Проблемът е в това че се затъпяват
"небезизвестният датчик за температурно регулиране"
да бе това е снимката,макар че беше реклама на дрехата иначе ако си поръчал същото, гарантирам за ряза на мойто.вече бая е работило а даже си е с фабричната заточка единствено дупките не ме кефят и в най-скоро време ще ги запушим и преди темата да е поела в грешна посока само да кажа че увит в мокър парцал или заровен в мокър пясък, режещия ръб няма да се разкали при заваряването на въпросните дупки
Най-добрия нож за оцеляване е този , с който разполагаш в критичния момент -slaf40
Има ли някакво кукри от качествена стомана някъде? Дизайна на този нож много ми допада,ама все някакви тъпанарски изработки като колд стийл и т.н. И между другото един от последните големи подвизи сътворени с кукри: http://www.badassoftheweek.com/shrestha.html Гурка от индийската армия позаклал няколко бандита по време на въоръжен влаков обир и другите избягали(първоначално смятал да си трае,щото имал "само" кукри ама като взели да изнасилват някакво момиче не му издържали нервите и решил да покаже за какво става дума)
Хм, ето ти адреса на едни пичове дето правят читави кукрита (или поне такива са отзивите по БГ форумите), и то на съвсем човешки цени. Е, шипинга от Непал идва малко дърво, ама...
Аз съм се наточил ей на това бейби, ама пусто все намествам $$$ все някъде другаде. Иначе за 60 донги си е ебаси офертата.
Иначе имам едно wannabe кукри на S&W, тествахме го на 1-2 сбирки на форума - засега се представя повече от добре, при положение че не е виждало брус откакто е купено (преди 2 години). Ама си е ширпотреба, да го е@а....
"All great things are simple, and many can be expressed in single words: freedom, justice, honor, duty, mercy, hope".
Еми, претендират да е ръчна изработка и всичко останало. То по идея кукритата не се правят от неква супер стомана, най-малкото, защото си е нож за груба работа. Ако си поръчаш от тва фултанг кукрито - ще се радвам да споделиш впечатления, защото твърдо ми е в wishlist-а, макар и на по-заден план.
П.С. Както казах, по отзиви от БГ форумите - пичовете са сериозни и доставят качествена стока, с бърз шипинг (с риск да се повторя - от Непал все пак)
"All great things are simple, and many can be expressed in single words: freedom, justice, honor, duty, mercy, hope".