XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#76 30.09.2016 15:04:47

Yavor
Редови
Репутация: 109

От: София
Регистриран: 14.10.2010
Мнения: 2,422
Уеб-сайт

Отг: Зимна планина - някои мои наблюдения за екипировката

Аз нося уормъри за еднократна употреба и не тежат, общо да са 200 грама 4-5 бройки. Ползвал съм ги 2 пъти за спане на -10 и съм супер доволен. Виж тия дето трябва да ги вариш след употреба наистина не са удобни, а и топлят само 1 час.


Един е Айляк и Мохабет е негов пророк!

Офлайн

  0

#77 22.10.2016 07:54:43

zcezbpm
Редови
Репутация: 246

Регистриран: 24.04.2016
Мнения: 154

Отг: Зимна планина - някои мои наблюдения за екипировката

Една редакция с няколко добавки за които се сетих в последствие на версията ми за зимна екипировка.

Тъй като не съм вече пишман новобранец, а само новобранец тоест една идея по-зле съм smile  си позволих да направя един списък с необходимата ЕКИПИРОВКА за ЗИМНАТА ПЛАНИНА. Списъкът е събрал на едно място всичко, което трябва да се вземе или по-точно това,  което аз мисля че трябва да се вземе, което леко го компрометира. smile

СПИСЪКЪТ е  за ЗИМНИ ТУРИСТИ,  а не за АЛПИНИСТИ макар че част от екипировката естествено е една и съща.Най-вече е писан за аджамии, които нямат никаква идея какво може да им свърши работа в зимната планина.Списъкът е за ходене по хижите затова да не се чудите защо в него не присъстват палатката и чувала. Хижите по високото са празни от към хора и са пълни с одеала. С двата предмета раницата ви за 4-5 дена  става 20кг което си е жив мазохизъм при положение, че няма да ги ползвате.

За зимната екипировката ако питате десет различни човека ще получите десет различни мнения и всеки ще твърди, че той е правия. На мен тези неща по-долу ми вършат добра работа макар и да има лека  вероятност да не са най-правилните неща. По-правилните неща струват прекалено скъпо, а не винаги са по-добри.

Почнах с магазините за втора употреба.
Няколко месеца ходих по веднъж седмично да гледам якетата докато си намеря нещо свястно. Общо взето търсите нещо с мембрана, Горетекс, Ивент, а съвсем грубо може да прецените дали е пълен боклук като гледате циповете. Ако пише на ципа YKK има голяма вероятност да е стока. Това са марка японски ципове които повечето добри фирми ползват. Якетата, новите, които в момента можете да намерите за по 200лв на бг пазара  са боклук и с нищо не са по-добри от едно мембранно яке втора употреба, но добре запазено. Хубаво ново яке е 500-600лв и нагоре, до над хилядарка. Аз го купих за десет лева моето.  Разглеждате сайтовете за туристическа екипировка, за да имате на представа как изглеждат хард шел-ите и търсите нещо подобно или си купувате ново яке.

Поларите 2бр с които ходих и тях взех от втората употреба и на тях гледах циповете да са УКК. Сега си взех от Декатлона, но старите се оказаха една идея по-стока.

Панталоните ми 2 броя всъщност са шушлякови анцузи от пазара, но задължително с изкуствена подплата флийс, че съхне бързо само от телесната топлина за разлика от памука. Пазят от вятъра и не се мокрят в снега и по нищо не отстъпват от супер дупер туристически панталони. Десет лева бройката.

Гети-обикновени без мемрана, кордурени са, тоест много здрави на бг производител.

За бельо ползвам мериносови тениски 2бр с дълъг ръкав, че не се вмирисват със седмици, защото са чиста вълна. Горе зимата няма къде да се изкъпите, а и вълната топли и мокра. За топленето ако са мокри не съм убеден, но са по-добрия избор от найлоновите с които ходих първоначално.Стават обаче за ходене и найлонките  за по два лева. Предимството им е че като стигна хижата гърбът ми е една идея по-сух за разлика от мериносовата, която сменям веднага след като пристигна в хижата.

За главата нося два броя поларени шапки за по 30лв всяка които са много леки, а топлят добре и една бандитска маска и една шапка с козирка и забрадка за нея ако слънцето е по-силно. Това последното ми е реално лятната шапка. Поне отгоре да не ми пече макар че от отражението се гори жестоко.  Бройката на шапките за зимата е важна.  За шапките може едната от флийс другата от вълна.Не може с една шапка. Като пристигнеш с мокра глава в хижата трябва да сложиш нещо сухо на главата. Главно ходя с бандитската маска, надяната само в горната част на главата. Ходя с нея  защото е много тънка и диша добре и главата ти не завира и пази добре от вятъра. Въпреки силния студ по нагорнището главата ти се поти и ти трябва нещо за вятъра. Тънката бандитска маска върши добра работа. Много рядко слагам шапка. При много голям студ, вятър и слизане по надолнище когато не произвеждам толкова много топлина и когато чувствам че въпреки движението ми замръзва мозъка я слагам шапката, иначе само маската и то не цялата, а съм я изхлузил да покрива само  горната част на главата и ушите , стои ми малко като пискюл.Ако задуха я навличам цялата и ставам като банков обирджия.

С ръкавиците е пак същото. Минимум два броя. Имам едни мембранни хубави за над сто лева които обикновено седят в раницата, а ходя с обикновени за 20лв от флийс които дишат по-добре от мембранните и не ми потят ръцете, а и са напълно достатъчни в повечето случаи.
Имат голямо предимство поларените ръкавици БЕЗ мембрана че ако за деня си вкараш пет шест пъти мокрите от снега ръце в тях, то те изсъхват от топлината и ръкавиците пак са сухи, докато при мембранните няколкократното вкарване на мокри ръце в тях и са до там,  а няма как да се избегне това да не свалиш ръкавици например за да си вържеш обувка, ....да сипеш вода от дупката в леда на езерото, да оправиш части от екипировката....тоест ръцете щеш не щеш ги мокриш. Мембраната не е направена да пуска вода навън, а само изпаренията и затова 98% съм с поларените. По-удачни са от тези с мембраната. При много силен вятър има вероятност да загубите ръкавица и без резервен чифт сте жив за оплакване. За няколко минути при минус 30 и ясно време докато снимах без ръкавици ми измръзна кутрето и две седмици ме боля.
Представете си сега че ръцете ви трябват да се катерите, да държите пикел, да държите щека докато газите дълбок сняг... и нямате ръкавици. Тоест трябва ли да ползвате ръцете си и нямате ръкавици и сте до там!
Някои си носят и трети чифт вълнени от тепана вълна. Свидят ми се 60лв за тях, но се каня да си купя.

Чорапите ми в случая зависят от обувките ми Бореал Булнес, които макар и да са зимни с твърда неогъваща се подметка и с цяло парче кожа с добра мембрана и с добра изолация на подметката са за бързи преходи и нямат добра изолация от студа в горната си част. Докато вървите всичко е ок, но спрете ли....затова са двата чифта чорапи от вълна.  Нося Резервни вълнени чорапи.Ходя с мериносови отдолу и бабешки отгоре. Взимам още един резервен чифт и от двата вида. Ако си бях купил по-добре изолирани обувки вероятно щях да ходя с един чифт, но парите бяха двойни, а и тази комбинация от Булнеса и двата чифта не отстъпва по нищо на другата, скъпа обувка и с един чифт.

Аз лично считам,  че Бореал Булнес е добра зимна обувка за нашите планини, но такава обувка трябва да се носи с два чифта чорапи за изолация .
Отдолу хубави мериносови вълнени  чорапи за по 30лв , а отгоре върху тях бабешки вълнени плетени чорапи. Фен съм на вълнените чорапи,но доста хора не споделят това и ходят само с един чифт хубави зимни чорапи. Естествено обувките се мерят с тези чорапи с които ще се носят и горе долу са ми с номер и половина над нормалните обувки, за да ми станат с чорапите. Обувките имат улеи за автоматични котки и са с твърда подметка която според старата школа е задължителна за снежните стръмни склонове където заради твърдостта се зацепва по-добре, но не всички споделят това мнение. За мен лично обувката трябва да не се сгъва като джапанка, защото котките се изхлузват по-лесно в такъв случай и следва прием при свети Петър. С цяло парче кожа са и с перфектна мембрана, а и като прибавим че редовно ги пръскам с импрегнатор и то оригинален на фирмата(Бореал) и досега не съм имал мокри крака дори и в киша. Влага от изпотяване да, но никога подгизнали крака.

Котките каквито си вземете.Аз ползвам от най-евтините за по 70лв с пластмасови каиши които стават на всяка обувка дори и да няма улеи за автоматични и полуавтоматични котки. Цени от 70 до ...безкрайност в зависимост от качеството и марката. Стягам каишите с две ръце и със засилка, а причината за това е че веднъж ми се изхлузи котка малко след като минах опасен участък, тоест извадих късмет.По-добре да ми стискат отколкото да паднат точно, когато не трябва.Пластините срещу залепване на сняг са важни и веднъж щях да се претрепя защото ги бях загубил и направих салто заради залепналия сняг отдолу. Често тези пластини падат и се губят в снега, а в бг туристически магазини няма да намерите резервни. Обиколих всички по-известни магазини в София и само боклуци продаваха. Някакви изрязани в някой гараж смешни гладки парчета и това е. Затова се наложи да си купя и нови котки, само и единствено заради пластините. Подобрих ги с помощта на газовия котлон, шило и двайсетина свински опашки. Нося си няколко резерва че от камънака някои се късат. Ето как изглеждат поставени на самите котки. https://goo.gl/photos/GaKVWLZ6zHEr5Tfq5

Щеките са задължителни за зимата. С клипс са по добрия избор, иначе си носете клещи. Хубавите струват доста, но след като на калпавите  щеки от 50лв ми се счупиха перцата докато ходя, видях голям зор защото щеките влизаха целите в снега и въобще не ми помагаха докато минавах с тежка раница която ме клатеше наляво-надясно по онова ръбче над Друшлявица по Баучер и се зарекох да си купя свестни щеки. Бляк Даймънд, алуминиеви, с клипс са добър избор. Може да се намерят за около 150лв макар и на места гледам са по 200лв. Научете се да пазарувате от чужбина. Хубавите неща тук са доста по-скъпи от същите продавани зад граница.

Челник с нови батерии. Моят е с три батерии на тила и с кабел-Мио екс пи. За да не прецакам кабела докато тъпча багажа го слагах преди в една пластмасова кутия. Сега за да спестя място го слагам в металното си канче което е около 610мл, тоест челника се побира без проблем като предварително съм го пъхнал в найлонова торбичка щото си е мръсен, а от канчето чат пат и ям.:) На сегашния си акъл щях да си взема челник който може да работи и с литиеви батерии, защото освен че 50гр по-малко ще ми се мандахерцат на главата, батериите издържат и на минус 40 градуса за разлика от алкалните, а да не говорим за акумулаторните. Голям плюс е и че такива батерии имат два- пъти повече ток от хубави алкални.  Имам и леко фенерче 50грама с една батерия което свети доста добре.

За очите ски маска и очила. Първо ползвах маска за 20лв, но сега си взех по-хубава  на известен призводител,  която въпреки че струва десет пъти повече пак се замъглява, но е с фотохромна леща и затъмнява и изсветлява зависимост от светлината. Можете да получите снежна слепота без такава маска или очила, които се ползват по-често защото при нормални условия са по-удачни. Маска в по студено време, буря, вятър, защото иначе е достатъчно един -два пъти да издишаш в нея и се замъглява. Ползвам предимно очилата, които са с трета категория на затъмненост.Ски маската с фотохромната леща варира между 1и 3 в зависимост от светлината.4 категория за нашите планини не ви трябва.

Първия си пикел го направих от подръчни материали. Стара алуминиева тръба от автобус Шкода, а за клюна ползвах едно старо френско ключе с подходяща форма. Накрая го пръснах със сребърна боя и заприлича на купешки. Направих си го още в края 2010 година, но го пробвах едва следващата 2011година когато най-накрая се престраших да направя първото си зимно ходене. После си купих един евтин пикел с който качих Калините, но го подарих на колега, защото макар и с нищо да не отстъпваше на по-марковите изглеждаше доста груб и недодялан и си взех накрая на Гривел (едно Ферари с цвят червен).

Раница на български производител. То има само един такъв и кордурените му раници няма човек който да не потвърди че са най-здравите раници. По-добри са в това отношение от доста западни супер дупер раници дето са два-три пъти по-скъпи. Ходех почти пет години с една единствена 70+10 Вихрен-ка, а едва за миналогодишното Ком Емине си взех по-малка раница 40л че теглото беше важно, но я ползвам и за зимни еднодневни. Трудно се побират обаче в малката раница всички неща за зимата и затова оптималния вариант за раница за зимата за няколко дена по хижите част от които са необитаеми, тоест повечко храна носите  е някъде 60+10 л.

Най-важното е човек да се подготви за вероятността, че може да се наложи да остане да пренощува насред пътя или заради контузия или заради буря. За тази цел съм си взел хубава пухенка за 500лв. Дебела, а не от онези изгъзици дето можеш да четеш вестник през тях.
Взех си и хубаво аварийно фолио, а не от калпавите дето са по 5лв. Това струва около 40лв и е за многократна употреба. Тези два предмета, пухенката и фолиото влизат в употреба само ако се налага, когато човек спре да ходи. Тогава *печката* вътре в нас  детоправи топлото и ни изпотява, угасва и за минута почва едно треперене и тракане на зъби . Намирате защитено от вятъра място ако няма такова обличате пухенката , пъхате се в фолиото и почвате да се молите и да обещавате като оня габровец на кораба и за свещта дето щял да пали и която била голяма като мачтата на кораба .  Вероятността да оцелеете с тези два предмета се повишава многократно. Пухенката я слагам и когато пристигна в хижата ако хижата е пуста и студена. Два-три  полара в неотоплена хижа няма да ви помогнат освен ако не играете цяла нощ казачок.
Ето тук в тази тема съм дал инфо за аварийните фолиота които съм ползвал. http://forum.xenos-bushcraft.com/viewtopic.php?id=2737

Туристически газов котлон-горе по високите части на планината през зимата водата рядко е, да не кажа никога не е в течно състояние, така че топите сняг и пиете.Без котлонче естествено няма как да го направите.Също така осигурява осигурява и топла напитка и манджа.

Средните бутилки с газ от 410мл ще ви стигнат за преход от три дена но само ако  топите вода и само стопляте до завиране, но без да варите  някоя манджа или няколко чая  и ще остане газ за още толкова дни, но не рискувайте да я вземете втори път бутилката с газ. Можете да я теглите на електронната везна и ще разберете колко е останало, но винаги е по-добре да тръгнете с резервно количество, а не точно с колкото ви трябва.Веднъж ми свърши газта заради подобен будалнък. Мислех че ми е останала поне половин бутилка, а не проверих и добре че времето се оправи и слязох в ниското, иначе щях да ям сняг или да чупя столове и маси, които после щях да плащам. Взимам неща които стават само с накисване в гореща вода за да пестя газ. Всъщност по-често взима само готови неща и газта я ползвам предимно за топене на вода .

Метално канче-моето е 610мл и е от магазин за един лев. В по-малко канче манджата все се разливаше.Докато съм на път дори си съхранявам челника в него сложен в найлонова торбичка по хигиенични причини. Челникът ми е с кабел и ако не е защитен при това тъпкане в раницата може кабела да се пречупи и затова канчето е идеално за целта.

Две малки запалки с камъче, едната изолирана от вода на сигурно място където не бъркам, тоест няма как докато ровя в раницата да изпадне случайно, а другата седи в пластмасовата кутия на газовото котлонче, тоест и при нея няма как да влезне вода. Като тръгвам сутрин внимавам много какво пъхам в раницата и едно от важните неща които проверявам дали не съм забравил е котлончето със запалката вътре.

Зимата преходите са изтощаващи особено когато се гази дълбок сняг и се налага сам да правите пъртината и често може да се получат мускулни крампи от изтощение и обезводняване и липса на магнезий и затова си носите магнезий на хапчета и пиете вечер преди лягане ако на другия ден ви чака тежък преход. ПИЕНЕТО НА МОМЕНТА НЕ ДЕЙСТВА И ИМА САМО ПЛАЦЕБО ЕФЕКТ. Добре е даже няколко дена по-рано да почнете да приемате допълнително магнезий.

Добра, а дори задължителна идея е да си вземете примерно хидратин алфа от аптеката против обезводняване. Зимата почти винаги си го докарвам защото често излиза повече пот от лятото заради голямото натоварване, а с нея и ценни соли, които снежната а и каквато и да е вода няма как да върнат в тялото и затова солената сланина и тези прахчета които са с най-важните два вида соли(натриев хлорид и калиев хлорид..първото е готварска сол) ще ви помогнат.
Още веднъж, обезводняването е много по-сериозно и има по-голяма вероятност да ви се случи през зимата отколкото през лятото.Поне при мен е така. Почти няма зимен преход да ми се е разминало макар и с леко, а понякога и много сериозно обезводняване.
Студения сух въздух направо изсмуква влагата от белия дроб, а и се тръгва с ограничено количество вода, която освен че не стига често и  замръзва.

ГПС-а не само е препоръчителен, а е абсолютно задължителен. Колкото и да е познато едно място като падне оная ми ти бяла и гъста мъгла или гъст снеговалеж  и вятър и губиш представа не само къде си, но и често не знаеш кое е горе и кое е долу. Мисля си че нещо е на 100метра, а се спъвам в него на втората крачка, губи се усещането за разстояние и  въобще мамата си джейса става понякога. ГПС-а обаче не решава всички проблеми защото няма да ви покаже стъпка в стъпка къде да ходите и понякога има разлика от показанията му и тези на терена от десетки метри. Ако ходите близко до някой ръб  при лоша видимост не разчитайте само на гпс-а, защото като нищо ще стъпите на някоя козирка от сняг.

Батериите на гпс-а задължително литиеви на Енерджизер, които издържат на минус 40 градуса за разлика от алкалните пък да не говорим за акумулаторните, които са пълен боклук в такова време макар че и тях съм ползвал. Мислех си че алкалните и те държат докато на минус тридесет не ми спря и гпс-а и фотоапарата. Освен това литиевите имат два до три четири пъти повече ток от другите батерии, които на всичкото отгоре нямат и качествата им при минусови температури.
При нормална лятна температура  при еднакво ползване на гпс-а зайчето на Дюрасел изкара 22 часа, хубави акумулаторни на Варта 2500мАч-17 часа, прости алкални 14 часа, а литиевите на Енерджизер 45 часа. Това при лятото, а при зимно и достатъчно ниски температури останалите просто сдават багажа макар и рядко, но се случва. Сега ползвам алкални на дюрасел,  но имам за резерва някой и друг комплект литиеви. Скъпички са.

Телефон- проста нокия с копчета естествено го държите изключен макар че телефон във високата планина на 99% няма да ви помогне заради липсата на обхват. Имам резервна батерия.Нося и смарт телефон с който ако съм на хижа с интернет като тези в Централен Балкан мога да си проверявам и прогнозата за времето, а и напоследък снимам с него да не нося фотоапарат.
Местата с обхват се броят на пръстите на едната ръка. По-добрия вариант но НЕ и в България е наличието на СПОТ тракер, който е сателитен и с едно натискане на бутона SOS в белите държави ще ви локализират и ще дойдат да ви спасят.

Сух спирт. Това от опит е най-добрата разпалка особено в хижа с мокри клекови клони които не са нацепени.. Гори няколко минути сухия спирт дори и да го намокриш. Има един минус, който разбрах по-гадния начин. Ползвам рядко защото няколко пъти в годината ходя само зимно и бяха минали може би две години и все още имах разпечатан пакет. Вероятно това което гори в кубчето се беше изпарило и изветряло и  сухия спирт не се запали и ми отиде всичката тоалетна хартия за подпалки.  Така че ако го имате от много дълго време преди тръгване пробвайте едно кубче дали гори.

Храната е важна.
Аз си нося сланина за вечеря, която има най-добро съотношение тегло-калории пък и оваляна в черен пиперец и осолена е нещото от което не ми се гади след някой тежък преход. Супер дупер скъпи пастърми ми опротивяват след някой ден, но сланинката с кеф я ям. Преди носех сухари за сланината и пастърмата(задължително от хубавата 36лв килото без найлон), това са двете неща които взимам, но сега ям без хляб.За закуска сухо мляко със захар и кафе и онези шушльопинки дето ги ядат децата сутрин, ама им забравих името.Леки са и с млякото и захарта и нес кафето  са супер. Докато вървя по две-три  вафли за деня или по някой сникърс, но все пак вафлите не замръзват така зверски като сникърса, който може да ми строши зъбите. Някоя солена ядка в джоба и сушено грозде без семки. Няколко пакетчета чай и захар за тях, кафетата ги споменах. Много ядене се налага да се носи зимата ако не ходи човек в цивилизовани хижи и това  прави теглото на раницата непоносимо.

Аптечка. Индивидуална е, но пак ще спомена магнезия, хидратин алфа при обезводняване, хлорни хапчета за дезинфекция ако сипете вода от някое езеро, а се налага да пестите газта....има един куп други общи и индивидуални лекарства които не са просто за зимата, а за всяко време. Вие най-добре си знаете какво ви трябва Аз лично си взимам и нещо за сецване на кръста и за коляното(Алгезал) че с тази тежка раница де да знам ...взимам си и лопедиум(за разстройство) че пак де да знам...не нося мазила против слънчево изгаряне защото не ми се нравят, но имам Пантогел ако изгоря от слънцето или от печката, става и за кожни раздразнения. Нося си естествено и бинт с някоя марля ако си счупя главата някъде, имам и един мазен крем на билкова основа(Спасатель-30гр тубичката) с който си смазвам ходилата против пришки, който крем има и силни бактериоцидни свойства и става и за рани и изгаряния или за поражения на кожата от измръзване. Някоя и друга лепенка с марля ако се одраскате някъде, чист лейкопласт с който освен профилактика на пришки като го залепите на все още здравата кожа, може да ползвате и за разни други неща. Напоследък ги правят калпави тези ролки лейкопласт и не лепят добре. Най-лошите рани по краката получих именно заради разлепен лейкопласт. В момента има 4-5 ролки на различни марки и никоя от тях не струва и пет пари. Нося си и витамин Ц, който пия с магнезия ако преходът е изтощаващ. Общо взето зимните преходи са все такива.

Нож- попаднах преди години на сгъваем копие на голд стийл и заради здравината му и заради теглото нося него.За пръв път срещам сгъваем нож дето не примръдва и милиметър острието му странично спрямо дръжката, а съм цепил дърва с него . Има пластина с която го закачам на халката на презрамката на раницата.Като стана дума за остри и опасни предмети забравих да спомена че сланината и особено пастърмата която е изключително твърда(чупела ми е калпав нож при рязане вкъщи) ги нарязвам още вкъщи, за да не си клъцна някой пръст там където един лошо срязан пръст ще е голям проблем.

Снегоходки-на ТСЛ-226. Тези френските за мен са се доказали като здравина. Някои познати си купиха други измислени модели и ядоха дедовия.
Ходя и по камънака с тях, което ми напомня че вече втора година се каня да сменя стоманените шипове отдолу, които се изтъпиха макар и да ги точих на шмиргела от което пък се смалиха и 50лв отидоха пак. По три лева шипа беше преди. Малко ново инфо да добавя. Сега 12 шипа заедно със зъбите отпред ми излязоха само 25 лева с доставката. Вече ги поставих. Все още ги има в Стената, но май купих последните за стария модел снегоходки, които имам.

Лавинна лопатка за изкопаване на затрупани заслони. Имам такава за около 50лв,  но рядко я нося да не кажа почти никога, но ако ще ходя на заслон например Кобилино бранище  или Страшното езеро и нямам инфо дали вратата е изровена ща не ща ще я взема, но ако имам инфо че някой е ходил ще разчитам на снегоходките за разчистване на снега който може да е паднал  от времето на инфото до момента в който ще отида там.

Застраховка-имам такава и за хеликоптер. Да не правя излишна реклама на застрахователите, които до един са мошеници,  който се интересува на лични. Доскоро ми струваше 90лв за хиляда лева изплащане и три хиляди за хеликоптер а  тази година за три пъти по евтино сключих идентична застраховка за хиляда лева, че и за хеликоптер имам и то без това ограничение за три хиляди което е в старата застраховка и което реално е един час полет.

Вероятно съм забравил десетина дребни неща, но Вие ако разчитате всичко да ви се каже значи нямате работа зимата в планината, така че запрятайте ръкави и мислите какво още би могло да ви потрябва. smile

Последно редактиран от zcezbpm (22.10.2016 07:58:38)

Офлайн

  7

#78 22.10.2016 20:45:57

sirstevancho
Редови
Репутация: 95

От: София
Регистриран: 25.09.2013
Мнения: 593

Отг: Зимна планина - някои мои наблюдения за екипировката

Аз лично си нося и пликове за боклук, дебели. Доста често разделям нещата, които нося, в т. нар. сухи торби - случвало ми се е да си намокря нещата сериозно и е много тегаво.

За пухенка бих препоръчал една българска фирма, предполагам доста хора са запознати с нея - Мило. Търговищка фирма, която от бая години прави чували, пухенки и тн. за български планински експедиции. Качеството е страшно високо, по мое мнение отговаря на продукти, които струват двойно, че и тройно повече. Червените полари на ПСС са техни повечето.

Страхотен пост иначе, повтарям се.


Every man dies, not every man really lives.

Офлайн

  2

#79 23.10.2016 05:32:24

zcezbpm
Редови
Репутация: 246

Регистриран: 24.04.2016
Мнения: 154

Отг: Зимна планина - някои мои наблюдения за екипировката

sirstevancho написа:

Аз лично си нося и пликове за боклук, дебели. Доста често разделям нещата, които нося, в т. нар. сухи торби - случвало ми се е да си намокря нещата сериозно и е много тегаво.

За пухенка бих препоръчал една българска фирма, предполагам доста хора са запознати с нея - Мило.......

И аз ползвам торби за смет, но от тънките, някакъв среден размер към 30литра но слагам по две торби за по-сигурно, че са доста едни такива ефирни, но досега не са ми са се късали, но то няма и от какво защото острите неща са извън(пикел, щеки, нож, снегоходки) раницата или в долното отделение на раницата(котките) .

Хем се пазят от намокряне хем лесно се намират отделните неща като знам кое в коя торба е, пък и по-малко място заемат, защото  ги компресирам като ги връзвам торбите.

Общо взето разделението е следното:  Резервни чорапи, резервна мериносова тениска, гащи, резервни ръкавици и  резервната шапка в една двойна торба, резервния по-дебел полар в друга ако не съм с двата по време на отпътуването от града, пухенката смачкана и с изкаран въздух в трета торба като я слагам на дъното на горното отделение, защото реално я ползвам чак като стигна хижата, якето го слагам и него в отделна торба, но само на тръгване си играя да го правя, после веднъж като го облека и не си играя да го прибирам в нея, а само го пъхам отгоре в раницата да ми е на лесно заедно с резервния полар, Резервния панталон отделно в друга торба и той най-отдолу, защото реално го обличам чак като се прибирам в цивилизацията. Ръкавиците, шапката и балаклавата са в горния джоб на капака на раницата за лесен достъп.

В случая с пухенката робувах на марката като я избирах. Взех си на Мармот.
Има един интересен факт за фирмата и как е била създадена. Поводът е бил голяма поръчка за целия екип на филм с Клинт Истууд-Операция Айгер. Става дума за зимно изкачване на върха, а Мръсния Хари беше някакъв шпионин дето имаше за задача да утрепе някой, ама не знаеше кой точно от цялата група алпинисти и затова ги изтрепа всичките. smile
Операторът дето е щял да снима филма е знаел за тези ентусиасти дето самички са си правили облекла с пух за ходенията им по планините и даже бил ги ползвал преди година  и затова е дал идеята да си поръчат нещо леко и топло за целия снимачен екип.
По Коледа 73г правят голямата поръчка на пухенките, следващата 74г се създава фирмата Мармот, а 75 г излиза филма .

Офлайн

  0

#80 23.10.2016 13:43:53

Niki
Редови
Репутация: 555

От: Перник, но живее в София
Регистриран: 29.06.2015
Мнения: 871
Уеб-сайт

Отг: Зимна планина - някои мои наблюдения за екипировката

Ако търсиш читав лекопласт си вземи Sanplast Classic - ролка от плат както ги правеха едно време .


Работа ли е, не ми го хвали...

Офлайн

  0

#81 23.10.2016 16:39:20

zcezbpm
Редови
Репутация: 246

Регистриран: 24.04.2016
Мнения: 154

Отг: Зимна планина - някои мои наблюдения за екипировката

Niki написа:

Ако търсиш читав лекопласт си вземи Sanplast Classic - ролка от плат както ги правеха едно време .

Ако става дума за този http://www.medica.bg/pic/product/temp/132.jpg
точно с него бях си залепил над петите и при ходенето на Беласица с трисезонни обувки ми се разлепи и сгърчи по краищата и ми направи сериозни рани на двата крака с големина колкото новото желязно два лева.
За малко да си прецакам участието за един преход дето бях тренирал специално за него цели пет месеца.

Миналата 2015 година всички лейкопласти лепяха здраво и изкарвах дни наред дори и след влизане в баня не мърдаха лепенките . Някои лепенки стояха по цяла седмица на краката ми по време на Ком-Емине.
Тази година съм си купил всички видове ролки на различни марки които намерих в аптеките и съм си играл от всяка да лепя и да търкам и притискам по 5 минути, че да залепне добре и после обувам обувката и ходя и пак проверявам и всичко се отлепяше в краищата.
20-30 минути и като събуя чорапа и крайчето е леко нагънато, което реално значи голям проблем . Съвсем леко се отлепя в края,  но достатъчно за да ми прецака кожата на един сериозен преход.
Тазгодишната партида на всички лейкопласти  е калпава и не лепи. Вероятно пестят от лепилото.

Лепях го профилактично лейкопласта там  където трисезонката ми търка над петата, а на маратонките съм го слагал на слабите места по петите и пръстите и възглавничките и винаги ми е помагал лейкопласта и е спасявал положението до тази година.

Последващите по-сериозни и дълги преходи ги правих само с много мазен крем и никакъв лейкопласт и така ще е поне докато не намеря някой, който да лепи наистина здраво.
Честно казано нямам голяма надежда че ще намеря нещо свястно защото обиколих всички аптеки и други марки освен тези 4 или 5 не намерих.
От този лейкопласт на снимката дори си купих и от трите размера с различна широчина на лепенката като се надявах по-малката или по-голямата площ да лепи по-зле или по-добре, но логиката ми нещо не излезе вярна пък и от най-тесните лепенки трябваше да лепя по две три.

Ако знаеш как се оцъкляха аптекарките като им изваждах ролките и им казвах:
-Дайте ми лейкопласт, но да е различна марка от тези тук. smile smile

Офлайн

  0

#82 23.10.2016 22:46:32

Niki
Редови
Репутация: 555

От: Перник, но живее в София
Регистриран: 29.06.2015
Мнения: 871
Уеб-сайт

Отг: Зимна планина - някои мои наблюдения за екипировката

Възможно е да е кофти партида. То всичко почнаха да правят некачествено...

Във всеки скучай е по-добре от онези лепенки от найлон с дупки.

Последно редактиран от Niki (23.10.2016 22:47:21)


Работа ли е, не ми го хвали...

Офлайн

  0

#83 23.10.2016 23:01:19

sirstevancho
Редови
Репутация: 95

От: София
Регистриран: 25.09.2013
Мнения: 593

Отг: Зимна планина - някои мои наблюдения за екипировката

Лейкопласт имам доста от стари партиди, събирани в семейството ми. Баща ми е лекар, майка ми - фелдшер - вкъщи от малък сме имали всякакви лекарства и консумативи в голвми количества и една торба със стар лейкопласт пазя от вече 10 г. Винаги, когато съм опирал до него - не съм бил разочарован, явно старите са наистина добри. От две години нося винаги у себе си и duct tape - поправял съм ибсъм залепял всичко с него, ако не е боклуче за 2 лв, а хубав - за 10на - всичко е наред. Лепял съм срязана вибрам подметка с него и е държал 5 км ходене по камъняци. Винаги нося една дебела ролка в раницата.


Every man dies, not every man really lives.

Офлайн

  0

#84 24.10.2016 04:35:19

zcezbpm
Редови
Репутация: 246

Регистриран: 24.04.2016
Мнения: 154

Отг: Зимна планина - някои мои наблюдения за екипировката

Пак пропуснах нещо да доуточня. smile
Дойде ми на акъла, че реално лейкопласт за краката зимата не ползвам.
Зимата никога не правя толкова много километри за деня, че да ми се изтърка кожата и подбият краката, а и двата чифта вълнени чорапи и добре стегнати обувки предпазват от подобни неща за разлика от лятото, когато чорапът е доста по-тънък и километрите са 4-5 пъти повече за деня.
Имам и аз една ролка лейкопласт, която стои в раницата за всеки случай.

Офлайн

  0

#85 25.10.2016 17:39:43

mchervenkov
Редови
Репутация: 50

Регистриран: 17.12.2009
Мнения: 1,337

Отг: Зимна планина - някои мои наблюдения за екипировката

Якетата, новите, които в момента можете да намерите за по 200лв на бг пазара  са боклук и с нищо не са по-добри от едно мембранно яке втора употреба, но добре запазено.  Не мога да се съглася с това твърдение. Смятам че ново яке е по-добре от втора употреба. Да напомня само че яке с мембрана не е панацея а в ниски температури мембрана както с нея така и без нея тоест потта замръзва  и не минава през мембраната, иска си ципове за проветрение и по възможност да се ходи без яке или с ветровка според условията естествено.


Мързелът е подсъзнателна мъдрост.

Офлайн

  2

#86 25.10.2016 21:18:44

Tzekov
Редови
Репутация: 110

Регистриран: 29.10.2012
Мнения: 413

Отг: Зимна планина - някои мои наблюдения за екипировката

За мембеаните от втората употреба си мисля че не са мнго оферта поради една причина- когато перът якетата надалисе съобразяват с мембраните.А те се перът по спцифичен начин. Иначе един от най-хубаввие ми полари е втора употреба.

Офлайн

  0

#87 25.10.2016 21:56:05

Кольо
КорифееЦ
Репутация: 1715

Регистриран: 01.02.2013
Мнения: 3,811

Отг: Зимна планина - някои мои наблюдения за екипировката

Айде и моите 5 стинки.
Мембраната старее много бързо. Едно яке на няколко години с мембрана е съвсем различен продукт от този който е излязло от фабриката дори да не е носено. А мине ли през пералня вече никой не може да ти даде гаранция, че работи.
Така, че мембрана ли е - нова да е!


"Когато хората убиват, за да се хранят или оцелеят, това е естествен подбор. Когато го правят за удоволствие и ловни трофеи - е преднамерено убийство."
Ръдиард Киплинг

Офлайн

  1

#88 25.10.2016 23:02:10

RELAX
Модератор
Репутация: 1495

От: Шумен
Регистриран: 13.03.2010
Мнения: 3,633

Отг: Зимна планина - някои мои наблюдения за екипировката

Не зная дали на някой му се е отдавала възможност да направи "дисекция" на дреха с водно отблъскваща и потно пропусклива мембрана.

Няма да кажа нещо ново за тези мембрани, но вярвам че е ясно на какъв принцип са създадени, а именно = на молекулярно ниво, т.е. - големината на потната молекула е много по-малка от тази на водната молекула. И от там - мембраната е създадена така, че да пропуска на вън потните молекули отделяни от тялото, но големината на тези отвори не позволява да се пропускат молекулите на водата от вън на вътре при евентуално намокряне от дъжд или други водни въздействия върху дрехата. Така тялото остава сухо при активна физическа дейност - предпазено от отделящата се пот, както и остава сухо следствие на външните влажни фактори, като измокряне от дъжд или други водни въздействия ...

Това е сухата теория по въпроса и всички мембрани от сорта на GORE-TEX® и производни са създадени на този основен принцип.

За съжаление тази мембрана е изработена от много лек, нежен, тънък изкуствен материал с милиони микронни отвори на см2, за да може да се осъществи основната й функция. От това обстоятелство изхожда и нуждата от особена грижа за дрехите с такава мембрана. Прах, кал, грубо механично третиране, както и изпиране на висока температура в автоматична перална машина с агресивни перилни препарати са пагубни за мембраната, която всъщност е с дебелината на ципа от лук и милиони нано отвори по нея ...


self-made-man  ...Разликата между мъжете и децата е най-вече в цената на играчките!...

"... там където глупостта царува, разумът е безумие..."

Офлайн

  0

#89 26.10.2016 00:06:39

zcezbpm
Редови
Репутация: 246

Регистриран: 24.04.2016
Мнения: 154

Отг: Зимна планина - някои мои наблюдения за екипировката

mchervenkov написа:

Якетата, новите, които в момента можете да намерите за по 200лв на бг пазара  са боклук и с нищо не са по-добри от едно мембранно яке втора употреба, но добре запазено.  Не мога да се съглася с това твърдение. Смятам че ново яке е по-добре от втора употреба. Да напомня само че яке с мембрана не е панацея а в ниски температури мембрана както с нея така и без нея тоест потта замръзва  и не минава през мембраната, иска си ципове за проветрение и по възможност да се ходи без яке или с ветровка според условията естествено.

Дай ми линк към зимно яке с мембрана с цена до 200лв за да обсъдим качествата му и най-вече дишаемостта му. :)
На подобни якета с такава цена дишаемостта на измислените им мембрани им е такава че няма разлика от това да си метне човек един найлон на гърба.

Нямам случай при много ниски температури от порядъка на минус 30 градуса потта ми да замръзне отвътре и да не се изпари. Всъщност именно тогава при много ниски температури и вятър който хептен понижава температурата, мембраната работи добре . Няма как навън  ако е топло като в екваториална джунгла да работи тази мембрана. Трябва да има разлика в температурите, за да работи една мембрана-топло отвътре, студено отвън. Поне така пишеше преди време когато съм чел за мембраните. :)
Циповете са бонус ако ги има и вършат добра работа, защото и най-добрата мембрана не може да се справи при определени условия.


Tzekov написа:

За мембеаните от втората употреба си мисля че не са мнго оферта поради една причина- когато перът якетата надалисе съобразяват с мембраните.А те се перът по спцифичен начин. Иначе един от най-хубаввие ми полари е втора употреба.

Съгласен съм, но предполагам всеки един подобен продукт е малко или много идиото-устойчив  :)   и ще издържи някой и друг подобен опит да бъде прецакан.
Якето което си взех издържа трисетина минути на душа  вкъщи и горетекса му има поносима дишаемост  като съм го обличал в планината зимата изключая случаите когато температурата е над нулата, а аз катеря някой стръмен баир, но в такива случаи рядко го обличам, сещам се за един подобен случай само, когато подгизнах от конденза заради топло зимно време и много стръмен баир и много мокър сняг на границата на дъжда. Просто се сварих тогава, но се съмнявам че има яке дето ще свърши работа при такива условия като в този ден.


Кольо написа:

Айде и моите 5 стинки.
Мембраната старее много бързо. Едно яке на няколко години с мембрана е съвсем различен продукт от този който е излязло от фабриката дори да не е носено. А мине ли през пералня вече никой не може да ти даде гаранция, че работи.
Така, че мембрана ли е - нова да е!

Бих казал-мембрана ли е трябва да е качествена и да диша добре, защото нова мембрана до 5 000 няма разлика в дишаемостта с един обикновен найлон, до 10 000 аха-аха ама пак за нищо не става и си требе нещо от порядъка на 17-20 000 че да върши работа, а такова за 200лв няма. То май и за триста няма. Не съм следил цените и якетата от много време.Може и да са пуснали. :)
Да старее колко да старее Кольо една мембрана? Това значи на няколко години всички якета и обувки с мембрана да се бракуват в магазините. 
Знам че старее, ама не е чак толкова бързо иначе по магазините трябва на всеки артикул да има дата на производство и срок на годност като при сиренето. :) .
Моите обувки предполагам са престояли 2-3 години на рафта, аз ги нося от 5 години макар и много рядко и вече реално за осем години мембраната им не е остаряла и не пуска. Е, вероятно помага и това че са от цяло парче кожа и иглата  при тях не е играла, а и кожените са по-дълготрайни от другите макар и по тежки, а и самата кожа спира водата пък аз пръскам редовно.

Не казвам че втората употреба решава проблема с цената защото за цяла година дебнене и пет закупени якета, три изхвърлих след едно носене и две запазих като едното лятното пуска като лейка въпреки, че е марково, но има фасон и ми върши работа освен ако не вали, ама тогава слагам дъждобран. Със зимното извадих късмет. Имаше вероятност и сто якета да купя от там и стоте да ги хвърля и покупка от втората си е на късмет. Единствено бих го сменил заради яркочервения му цвят.Айде в планината това е нормален цвят за яке, ама в града ми е терсене да го нося. :)
Не го пера защото реално за 5 години съм го облякъл десет пъти и е така чисто както в момента на покупката. Всъщност веднъж купих един препарат за около 35лв и го киснах според указанията, ама не съм убеден че имаше ефект. Очаквах капите вода да вземат да се лизгат като в рекламата ама не стана така. :)
Просто нямам излишна една  заплата за даване в момента иначе бих си купил нещо ново и качествено за около 700-800 лв. Нещо  ново за 200-300лв са пари хвърлени на вятъра. Ако е гарга поне да е рошава, иначе не.

Последно редактиран от zcezbpm (26.10.2016 00:18:31)

Офлайн

  0

#90 26.10.2016 00:47:26

П.Петков
Редови
Репутация: 56

Регистриран: 29.11.2013
Мнения: 218

Отг: Зимна планина - някои мои наблюдения за екипировката

17-20 000 дишаемост е малко за хардшел. На мен ветровката ми е с толкова-
https://marmot.com/products/details/precip-jacket-new
https://marmot.com/content/technology/t … ot-nanopro
е тя е 2,5 слоя и определено струва под 200 лв., но едва ли е идеална за зимни условия:).Хубавите мембрани за които говориш са към 30 000 дишаемост. Специално гортекса се прецакваше много от омазняване(старите варианти на мембраната),буквално потта му запушваше порите.В последствие ужким решиха проблема някак си...Вероятно може и да се намери някое наистина добро яке от килата, обаче вероятността за това не е голяма.

Последно редактиран от П.Петков (26.10.2016 01:00:34)

Офлайн

  0
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff