XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#46 30.10.2012 00:16:33

mchervenkov
Редови
Репутация: 50

Регистриран: 18.12.2009
Мнения: 1,337

Отг: Зимна планина - някои мои наблюдения за екипировката

Яворе, а иначе съхне бързо и отвежда влагата на вънка или само съхне бързо?


Мързелът е подсъзнателна мъдрост.

Офлайн

  0

#47 30.10.2012 00:25:57

windwarrior
Зла Гад
Репутация: 773

От: Трети Картофен Пояс
Регистриран: 09.12.2009
Мнения: 5,658

Отг: Зимна планина - някои мои наблюдения за екипировката

Yavor написа:

На гърба където раницата ме подпира си имам мокро петно...

Е то ако някой измисли дреха дето да го няма тоя проблем, ще му дадат Нобел за физика, и ще го канонизират за светец. Едновременно. Аз лично ще му целуна ръка.


"All great things are simple, and many can be expressed in single words: freedom, justice, honor, duty, mercy, hope".

Sir Winston Churchill

Офлайн

  0

#48 30.10.2012 10:41:25

Yavor
Редови
Репутация: 109

От: София
Регистриран: 14.10.2010
Мнения: 2,422
Уеб-сайт

Отг: Зимна планина - някои мои наблюдения за екипировката

Аз не съм гледал за колко съхне след пране. Но в движение сравнително бързо съхне. А влагата я отвежда като си само по него или като сложиш отгоре друго дишащо нещо. Един път полара ми се покри отгоре с нещо като много фина роса, перфектно си паснаха с бельото, а аз не усещах дискомфорт. Външна температура около 3-4 градуса беше, без вятър.


Един е Айляк и Мохабет е негов пророк!

Офлайн

  0

#49 28.09.2016 20:54:18

zcezbpm
Редови
Репутация: 246

Регистриран: 24.04.2016
Мнения: 154

Отг: Зимна планина - някои мои наблюдения за екипировката

За зимната екипировката ако питате десет различни човека ще получите десет различни мнения и всеки ще твърди, че той е правия. На мен тези неща по-долу ми вършат работа макар и да има лека smile вероятност да не са най-правилните неща.

Почнах с магазините за втора употреба.
Няколко месеца ходих по веднъж седмично да гледам якетата докато си намеря нещо свястно. Общо взето търсите нещо с мембрана, Горетекс, Ивент, а съвсем грубо може да прецените дали е пълен боклук като гледате циповете. Ако пише на ципа YKK има голяма вероятност да е стока. Това са марка японски ципове които повечето добри фирми ползват. Якетата, новите, които в момента можете да намерите за по 200лв на бг пазара  са боклук и с нищо не са по-добри от едно мембранно яке втора употреба, но добре запазено. Хубаво ново яке е 500-600лв и нагоре, до над хилядарка. Аз го купих за десет лева моето.  Разглеждате сайтовете за туристическа екипировка, за да имате на представа как изглеждат хард шел-ите и търсите нещо подобно или си купувате ново яке.

Поларите 2бр с които ходих и тях взех от втората и на тях гледах циповете. Сега си взех от Декатлона, но старите се оказаха една идея по-стока.

Панталоните ми 2 броя всъщност са шушлякови анцузи от пазара, но задължително с изкуствена подплата флийс, че съхне бързо само от телесната топлина за разлика от памука. Пазят от вятъра и не се мокрят в снега и по нищо не отстъпват от супер дупер туристически панталони. Десет лева бройката.

Гети-обикновени без мемрана, кордурени са на бг производител.

За бельо ползвам мериносови тениски 2бр с дълъг ръкав, че не се вмирисват със седмици защото са чиста вълна. Горе зимата няма къде да се изкъпите, а и вълната топли и мокра. За топленето ако са мокри не съм убеден, но са по-добрия избор от найлоновите с които ходих първоначално.Стават обаче и найлонки за по два лева. Предимството им е че като стигна хижата гърбът ми е една идея по-сух за разлика от мериносовата, която сменям веднага след като пристигна в хижата.

За главата нося два броя поларени шапки за по 30лв всяка които са много леки, а топлят добре и една бандитска маска и една шапка с козирка и забрадка за нея ако слънцето е по-силно. Това последното ми е реално лятната шапка. Зимата обаче се гори жестоко.  Бройката на шапките за зимата е важна. Не може с една шапка. Като пристигнеш с мокра глава в хижата трябва да сложиш нещо сухо на главата. Главно ходя с бандитската маска, надяната само в горната част на главата. Ходя с нея  защото е много тънка и диша добре и главата ти не завира и пази добре от вятъра. Въпреки силния студ по нагорнището главата ти се поти и ти трябва нещо за вятъра. Тънката бандитска маска върши добра работа. Много рядко слагам шапка. При много голям студ, вятър и слизане по надолнище когато не произвеждам толкова много топлина и когато чувствам че въпреки движението ми замръзва мозъка я слагам шапката, иначе само маската и то не цялата, а съм я изхлузил да покрива само  горната част на главата и ушите , стои ми малко като пискюл.Ако задуха я навличам цялата и ставам като банков обирджия.

С ръкавиците е пак същото. Минимум два броя. Имам едни мембранни хубави за над сто лева които обикновено седят в раницата, а ходя с обикновени за 20лв от флийс които дишат по-добре от мембранните и не ми потят ръцете, а и са напълно достатъчни в повечето случаи.
Имат голямо предимство поларените ръкавици БЕЗ мембрана че ако за деня си вкараш пет шест пъти мокрите от снега ръце в тях, то те изсъхват от топлината и ръкавиците пак са сухи, докато при мембранните няколкократното вкарване на мокри ръце в тях и са до там, а няма как да се избегне това да не свалиш ръкавици например за да си вържеш обувка, да разцъкаш гпс....да сипеш вода от дупката в леда на езерото....тоест ръцете щеш не щеш ги мокриш. Мембраната не е направена да пуска вода навън и затова 98% съм с поларените. По-удачни са от тези с мембраната. При много силен вятър има вероятност да загубите ръкавица и без резервен чифт сте жив за оплакване. За няколко минути при минус 30 и ясно време докато снимах без ръкавици ми измръзна кутрето и две седмици ме боля.
Представете си сега че ръцете ви трябват да се катерите, да държите пикел, да държите щека докато газите дълбок сняг... и нямате ръкавици. Тоест трябва ли да ползвате ръцете си и сте до там! Някои си носят и трети чифт вълнени от тепана вълна. Свидят ми се 60лв за тях. smile  За шапките също може едната от флийс другата от вълна.

Чорапите ми в случая зависят от обувките ми Бореал Булнес, които макар и да са зимни с твърда неогъваща се подметка и с цяло парче кожа с добра мембрана и с добра изолация на подметката са за бързи преходи и нямат добра изолация от студа в горната си част. Докато вървите всичко е ок, но спрете ли....затова са двата чифта чорапи от вълна, тоест направил съм им ъпгрейд. smile
Аз лично считам,  че Бореал Булнес е идеалната зимна обувка за нашите планини, но такава обувка трябва да се носи с два чифта чорапи за изолация .
Отдолу хубави мериносови вълнени  чорапи за по 30лв , а отгоре върху тях бабешки вълнени плетени чорапи. Фен съм на вълнените чорапи,но доста хора не споделят това и ходят само с един чифт хубави зимни чорапи. Естествено обувките се мерят с тези чорапи с които ще се носят и горе долу са ми с номер и половина над нормалните обувки, за да ми станат с чорапите. Обувките имат улеи за автоматични котки и са с твърда подметка която според старата школа е задължителна за снежните стръмни склонове където заради твърдостта се зацепва по-добре, но не всички споделят това мнение. За мен лично обувката трябва да не се сгъва като джапанка, защото котките се изхлузват по-лесно в такъв случай и следва прием при свети Петър.

Котките каквито си вземете.Аз ползвам от най-евтините за по 70лв с пластмасови каиши които стават на всяка обувка дори и да няма улеи за автоматични и полуавтоматични котки. Цени от 70 до ...безкрайност в зависимост от качеството и марката.

Щеките са задължителни за зимата. С клипс са по добрия избор, иначе си носете клещи. smile . Хубавите струват доста, но след като на калпавите  щеки от 50лв ми се счупиха перцата докато ходя, видях голям зор защото щеките влизаха целите и въобще не ми помагана докато минавах по онова ръбче над Друшлявица по Баучер и се зарекох да си купя свестни щеки.

Челник с нови батерии, задължително за зимата. То остава и да не вземете. smile

За очите ски маска и очила. Първо ползвах маска за 20лв, но сега си взех по-хубава която въпреки чес трува десет пъти повече пак се замъглява, но е с фотохромна леща и затъмнява и изсветлява зависимост от светлината. Можете да получите снежна слепота без такава маска или очила, които се ползват по-често защото при нормални условия са по-удачни. Маска в по студено време, буря, вятър, защото иначе е достатъчно един -два пъти да издишаш в нея и се замъглява. Ползвам предимно очилата, които са с трета категория на затъмненост.Ски маската с фотохромната леща варира между 1и 3 в зависимост от светлината.4 категория за нашите планини не ви трябва.

Първия си пикел го направих от подръчни материали. Стара алуминиева тръба от автобус Шкода, а за клюна ползвах едно старо френско ключе с подходяща форма. Накрая го пръснах със сребърна боя и заприлича на купешки. Направих си го още в края 2010 година, но го пробвах едва следващата 2011година когато най-накрая се престраших да направя първото си зимно ходене. После си купих един евтин пикел с който качих Калините, но го подарих на колега, защото макар и с нищо да не отстъпваше на по-марковите изглеждаше доста груб и недодялан и си взех накрая на Гривел (едно Ферари с цвят червен).


Раница на български производител. То има само един такъв и кордурените му раници няма човек който да не потвърди че са най-здравите раници. По-добри са в това отношение от доста западни супер дупер раници дето са два-три пъти по-скъпи. Ходех почти пет години с една единствена 70+10 Вихрен-ка, а едва за миналогодишното Ком Емине си взех по-малка раница 40л че теглото беше важно, но я ползвам и за зимни еднодневни. Трудно се побират обаче в малка раница всички неща за зимата и затова оптималния вариант за раница за зимата за няколко дена по хижите част от които са необитаеми в този сезон е някъде 60+10 л.

Най-важното е човек да се подготви за вероятността че може да се наложи да остане да пренощува насред пътя или заради контузия или заради буря. За тази цел съм си взел хубава пухенка за 500лв. Дебела, а не от онези изгъзици дето можеш да четеш вестник през тях. Взех си и хубаво фолио, а не от калпавите дето са по 5лв. Това струва около 40лв и е за многократна употреба. Тези два предмета влизат в употреба само ако се налага, когато човек спре да ходи печката в него угасва и за минута почва едно треперене . Намирате защитено от вятъра място ако няма такова обличате пухенката , пъхате се в фолиото и почвате да се молите и да обещавате като оня габровец за свеща дето щял да пали и която била голяма като мачтата на кораба smile .  Вероятността да оцелеете с тези два предмета се повишава многократно. Пухенката я слагам и когато пристигна в хижата ако хижата е пуста и студена. Два-три  полара в неотоплена хижа няма да ви помогнат освен ако не играете цяла нощ казачок.

Има и един куп други неща които се носят..........дано се сетя за всички.

Туристически газов котлон-горе по високите части на планината през зимата водата рядко е, да не кажа никога не е в течно състояние, така че топите сняг и пиете.Без котлонче естествено няма как да го направите. Средните бутилки с газ от 410мл ще ви стигнат за преход от три дена но само ако  топите вода и само стопляте без да варите  някоя манджа или няколко чая вода и ще остане газ за още толкова дни, но не рискувайте да я вземете втори път бутилката с газ. Можете да я теглите на електронната везна и ще разберете колко е останало, но винаги е по-добре да тръгнете с резервно количество, а не точно с колкото ви трябва.Веднъж ми свърши газта заради подобен будалнък. Мислех че ми е останала поне половин бутилка, а не проверих и добре че времето се оправи и слязох в ниското, иначе щях да ям сняг или да чупя столове и маси, които после щях да плащам.

Две малки запалки с камъче, едната изолирана от вода, а другата седи в пластмасовата кутия на газовото котлонче.

Зимата преходите са изтощаващи особено когато се гази дълбок сняг и се налага сам да правите пъртината и често може да се получат мускулни крампи от изтощение и обезводняване и липса на магнезий и затова си носите магнезий на хапчета и пиете вечер преди лягане ако на другия ден ви чака тежък преход.Добре е даже няколко дена по-рано да почнете да приемате допълнително магнезий.

Добра, а дори задължителна идея е да си вземете примерно хидратин алфа от аптеката против обезводняване. Зимата почти винаги си го докарвам защото често излиза повече пот от лятото заради голямото натоварване, а с нея и ценни соли, които снежната а и каквато и да е вода няма как да върнат в тялото и затова солената сланина и тези прахчета които са с най-важните два вида соли(натриев хлорид и калиев хлорид..първото е готварска сол) ще ви помогнат.
Още веднъж, обезводняването е много по-сериозно и има по-голяма вероятност да ви се случи през зимата отколкото през лятото.Поне при мен е така. Почти няма зимен преход да ми се е разминало макар и с леко, а понякога и много сериозно обезводняване. Студения сух въздух направо изсмуква влагата от белия дроб, а и се тръгва с ограничено количество вода, която освен че не стига често и  замръзва.

ГПС-а не само е препоръчителен а е абсолютно задължителен. Колкото и да е познато едно място като падне оная ми ти бяла и гъста мъгла или гъст снеговалеж  и вятър и губиш представа не само къде си, но и често не знаеш кое е горе и кое е долу. Мисля си че нещо е на 100метра, а се спъвам в него на втората крачка, губи се усещането за разстояние и  въобще мамата си джейса става понякога.

Батериите на гпс-а задължително литиеви на Енерджизер, които издържат на минус 40 градуса за разлика от алкалните пък да не говорим за акумулаторните, които са пълен боклук в такова време макар че и тях съм ползвал. Мислех си че алкалните и те държат докато на минус тридесет не ми спря и гпс-а и фотоапарата. Освен това литиевите имат два до три четири пъти повече ток от другите батерии, които на всичкото отгоре нямат и качествата им при минусови температури.
При нормална лятна температура  при еднакво ползване на гпс-а зайчето на Дюрасел изкара 22 часа, хубави акумулаторни на Варта 2500мАч-17 часа, прости алкални 14 часа, а литиевите на Енерджизер 45 часа. Това при лятото, а при зимно и достатъчно ниски температури останалите просто сдават багажа макар и рядко но се случва. Сега ползвам алкални на дюрасел,  но имам за резерва някой и друг комплект литиеви. Скъпички са.

Телефона проста нокия с копчета естествено го държите изключен макар че телефон във високата планина на 99% няма да ви помогне заради липсата на обхват. Имам резервна батерия.
Местата с обхват се броят на пръстите на едната ръка. По-добрия вариант но НЕ и в България е наличието на СПОТ тракер, който е сателитен и с едно натискане на бутона SOS в белите държави ще ви локализират и ще дойдат да ви спасят.

Сух спирт. Това от опит е най-добрата разпалка особено в хижа с мокри клекови клони които не са нацепени.. Гори няколко минути сухия спирт дори и да го намокриш. Има един минус, който разбрах по-гадния начин. Ползвам рядко защото няколко пъти в годината ходя само зимно и бяха минали може би две години и все още имах разпечатан пакет. Вероятно това което гори в кубчето се беше изпарило и изветряло и  сухия спирт не се запали и ми отиде всичката тоалетна хартия за подпалки.  Така че ако го имате от много дълго време преди тръгване пробвайте едно кубче дали гори.

Храната е важна. Аз си нося сланина за вечеря, която има най-добро съотношение тегло-калории пък и оваляна в черен пиперец и осолена е нещото от което не ми се гади след някой тежък преход. Супер дупер скъпи пастърми ми опротивяват след някой ден, но сланинката с кеф я ям. Преди носех сухари за сланината и пастърмата(задължително от хубавата без найлон), това са двете неща които взимам, но сега ям без хляб.За закуска сухо мляко със захар и кафе и онези шушльопинки дето ги ядат децата сутрин, ама им забравих името.Леки са и с млякото и захарта и нес кафето  са супер. Докато вървя по две-три  вафли за деня или по някой сникърс, но все пак вафлите не замръзват така зверски като сникърса, който може да ми строши зъбите. Някоя солена ядка в джоба и сушено грозде без семки. Няколко чая и захар за тях, кафетата ги споменах. Много ядене се налага да се носи зимата ако не ходи човек в цивилизовани хижи и това  прави теглото на раницата непоносимо.

Аптечка. Индивидуална е, но пак ще спомена магнезия, хидратин алфа при обезводняване, хлорни хапчета за дезинфекция ако сипете вода от някое езеро, а се налага да пестите газта....има един куп други общи и индивидуални лекарства които не са просто за зимата, а за всяко време. Вие най-добре си знаете какво ви трябва Аз лично си взимам и нещо за сецване на кръста че с тази тежка раница де да знам ...взимам си и лопедиум че пак де да знам...не нося мазила против слънчево изгаряне защото не ми се нравят, но имам Пантогел ако изгоря от слънцето....

Егати и екипировката направо се схванах от описване, а какво ли е да мъкна всичко това. Някой вероятно някой ще се схване и от четене. smile

Последно редактиран от zcezbpm (28.09.2016 21:03:06)

Офлайн

  12

#50 28.09.2016 21:39:03

sirstevancho
Редови
Репутация: 95

От: София
Регистриран: 25.09.2013
Мнения: 593

Отг: Зимна планина - някои мои наблюдения за екипировката

zcezbpm написа:

За зимната екипировката ...

Мнението ти трябва да се направи или като самостоятелна важна тема, или нещо подобно, едно голямо "евала" от мен.

Всеки от нас може да допълни или да изрази несъгласие с някои от споменатите от теб неща, но това не променя факта, че така написано - като един текст, цялостно - това е просто безценно за всеки, който не разбира особено много, но иска да почерпи информация от някакъв сайт. Практиката е доказвала десетки, стотици, хиляди пъти, че когато решенията за нещо важно се оставят на принципа на гласуване, обсъждане и най-общо казано - даване на акъл от всеки - нещата се размива, забавят и в крайна сметка фокусът се губи. Неслучайно в армията е възприето да се работи със заповеди, не с гласуване и даване на умни идеи - понякога най-важното е нещо да бъде направено без излишни усложнения, с прости, кратки напътствия. Ако по темата за зимното оборудване, да речем, се включат 25 човека и всеки каже как "това са глупости, сланината съдържа...." или "мога да ти кажа, че вълната доказано..." и "зависи от района, в Източните Родопи преди 7 г. с едни приятели..." - нещата ще отидат по дяволите. Ако някой тук е на мнение, че текстът ти в по-голяма си част не е верен - би било изключително странно.

Няколко неща извън това, които нямат за цел да допълват текста ти, казвам го като диалог с теб:

- резервни чорапи Само който не е ходил с подгизнали крака и после не се е прибирал с бронхопневмония не си взима резервен чифт.

- уормъри за ръце - химически. Елементарни за ползване, сгряват перфектно премръзнали ръце, когато буквално не можеш да мислиш от студ.

- Резервен фенер, челник за 5 лв ако ще да е.

- Никакъв алкохол. Не говоря за вечерта в хижата или преди да заспиш пет глътки уиски от патронче, говоря по средата на прехода да не омаа някой 200 грама ракия. Сгряването, отпускането и тн. - не слушайте дядовците си за тия неща. Мускули се сгряват с движение, не като се наквасиш като мотика и цялата ти кръв в тялото отиде да се занимава с алкохола, а не с това да е където и е мястото.И пак - евала за текста. Няма нещо от него, което може да даде лош пример на някой, който се чуди как се ходи зимно време по планините.


Every man dies, not every man really lives.

Офлайн

  4

#51 28.09.2016 21:40:12

пацо
Редови
Репутация: 300

От: София
Регистриран: 08.03.2015
Мнения: 746

Отг: Зимна планина - някои мои наблюдения за екипировката

Много подробно опосание!
Благодаря за споделения опит!:)

Офлайн

  1

#52 28.09.2016 21:52:12

zcezbpm
Редови
Репутация: 246

Регистриран: 24.04.2016
Мнения: 154

Отг: Зимна планина - някои мои наблюдения за екипировката

sirstevancho написа:
zcezbpm написа:

За зимната екипировката ...

Всеки от нас може да допълни или да изрази несъгласие с някои от споменатите от теб неща, но това не променя факта, че така написано - като един текст, цялостно - това е просто безценно за всеки, който не разбира особено много, но иска да почерпи информация от някакъв сайт. Практиката е доказвала десетки, стотици, хиляди пъти, че когато решенията за нещо важно се оставят на принципа на гласуване, обсъждане и най-общо казано - даване на акъл от всеки - нещата се размива, забавят и в крайна сметка фокусът се губи. Неслучайно в армията е възприето да се работи със заповеди, не с гласуване и даване на умни идеи - понякога най-важното е нещо да бъде направено без излишни усложнения, с прости, кратки напътствия. Ако по темата за зимното оборудване, да речем, се включат 25 човека и всеки каже как "това са глупости, сланината съдържа...." или "мога да ти кажа, че вълната доказано..." и "зависи от района, в Източните Родопи преди 7 г. с едни приятели..." - нещата ще отидат по дяволите. Ако някой тук е на мнение, че текстът ти в по-голяма си част не е верен - би било изключително странно.- резервни чорапи Само който не е ходил с подгизнали крака и после не се е прибирал с бронхопневмония не си взима резервен чифт.

Добре си го казал за размиването.

Резервни  вълнени чорапи си нося, но просто забравих да ги спомена. smile

Последно редактиран от zcezbpm (28.09.2016 22:06:04)

Офлайн

  0

#53 28.09.2016 22:02:05

windwarrior
Зла Гад
Репутация: 773

От: Трети Картофен Пояс
Регистриран: 09.12.2009
Мнения: 5,658

Отг: Зимна планина - някои мои наблюдения за екипировката

sirstevancho написа:

- Никакъв алкохол. Не говоря за вечерта в хижата или преди да заспиш пет глътки уиски от патронче, говоря по средата на прехода да не омаа някой 200 грама ракия. Сгряването, отпускането и тн. - не слушайте дядовците си за тия неща. Мускули се сгряват с движение, не като се наквасиш като мотика и цялата ти кръв в тялото отиде да се занимава с алкохола, а не с това да е където и е мястото.

Именно. Льокането на алкоол по време на преход, хеле пък на зимен преход е чутовна глупост сравнима с умишлен опит за самоубийство. Освен че замъглява преценката, повишава (неоправдано) самочувствието и т.н. то алкоола чисто физиологически НЕ сгрява, даже напротив - усилва топлоотдаването на тялото и е най-прекия път към хипотермясването (предполагам доктор Кент може да го обясни от медицинска гледна точка).

Ся, тези които ме познават лично, знаят че далеч не съм въздържател (най-общо казано). Край лагерния огън или в хижата - ако щеш и шише ракия да изльокаш, най-много на другия ден да се събудиш с гаден махмурлук. Ама по време на преход - 100% не!


"All great things are simple, and many can be expressed in single words: freedom, justice, honor, duty, mercy, hope".

Sir Winston Churchill

Офлайн

  1

#54 28.09.2016 22:13:13

пацо
Редови
Репутация: 300

От: София
Регистриран: 08.03.2015
Мнения: 746

Отг: Зимна планина - някои мои наблюдения за екипировката

По принцип колега WINDWARRIOR , вече доста хора познавам които са на мнение ,че алкохола не е най добрия приятел в студеното време.Това ме кара да преразгледам теорията за згряването с алкохол , въпреки че никога не съм носил в мен алкохол с тази цел.

Офлайн

  0

#55 28.09.2016 22:23:42

zcezbpm
Редови
Репутация: 246

Регистриран: 24.04.2016
Мнения: 154

Отг: Зимна планина - някои мои наблюдения за екипировката

zcezbpm написа:
sirstevancho написа:
zcezbpm написа:

За зимната екипировката ...

- резервни чорапи Само който не е ходил с подгизнали крака и после не се е прибирал с бронхопневмония не си взима резервен чифт.


Резервни  вълнени чорапи си нося, но просто забравих да ги спомена. smile

Като се сетя и нож си нося, но времето за редакция ми свърши и няма как да го добавя.

Офлайн

  1

#56 28.09.2016 22:32:18

пацо
Редови
Репутация: 300

От: София
Регистриран: 08.03.2015
Мнения: 746

Отг: Зимна планина - някои мои наблюдения за екипировката

То ножа е ясен , мисля че няма човек от нас , който да не носи ,така че не е толкова важно:D.

Офлайн

  1

#57 28.09.2016 22:42:15

sirstevancho
Редови
Репутация: 95

От: София
Регистриран: 25.09.2013
Мнения: 593

Отг: Зимна планина - някои мои наблюдения за екипировката

пацо написа:

По принцип колега WINDWARRIOR , вече доста хора познавам които са на мнение ,че алкохола не е най добрия приятел в студеното време.Това ме кара да преразгледам теорията за згряването с алкохол , въпреки че никога не съм носил в мен алкохол с тази цел.


Алкохолът може да те убие на тия места, по-просто няма как да се каже. Не само в планината не е най-добрият приятел. Ракията може да те сгрее ако се намажеш с нея, просто защото е спирт - за щастие - 2016 г. сме и има далеч по-цивилизовани мазила, които мога да го направят по-ефикасно, по-лечебно и по-малко зловонно. Никой на света не може да ме убеди, че някакви глътки алкохол могат да ти помогнат в каквато и да е ситуация - има десетки други начини, по които може да се постигне ефекта, който някои си мислят, че става по тоя начин.

По подобие на Уинда - аз далеееееч не съм въздържател. Бира пия в огромни количества, бутилка уиски си обръщам без проблем по повод и лятото си маам облаци на морето с кеф. Имал съм няколко случая, в които и на хижа съм се правел на теле в компания и без изключение - на сутринта съм съжалявал. Не защото имам махмурлук - чистият въздух и планината се грижат достатъчно добре за теб когато си пълен идиот и ти дават шанс до последно, подавайки ти ръка когато си малоумен. Но винаги когато съм прекалил с алкохола в планината на другия ден съм бил на батерии, което в природата не е добре - ако не си фенер, а човек.

Виж, ако са те простреляли и някой ще ти вади парчета метал от тялото и ще те шие в някоя барака- ок, бъди мъж и пий 5 глътки, за да си изгориш небцето и да сгрееш гърлото. Така или иначе - ако те боли много - ще припаднеш. Но САМ да се докараш до там едно излизане в планината да ти рискува живота защото се мислиш за безсмъртен - това вече е върхът на глупостта.

@zcezbpm,

Ясно е, че си забравил нож, както може би и други неща. Не е в това идеята. Много тръгват първо с нож за 200 лв. и филтър за вода за 100. И в момента, в който им подгизнат краката или посинеят ръцете - знаят какво да не забравят следващия път.


Every man dies, not every man really lives.

Офлайн

  0

#58 28.09.2016 22:46:09

Kent
Wee Willie Winkie
Репутация: 522

От: Варна
Регистриран: 17.02.2010
Мнения: 1,464

Отг: Зимна планина - някои мои наблюдения за екипировката

Жоре, темата за алкохола и планината /и зимната и лятната/ е коментирана много пъти, дори в стария форум чутовно се коментираше по едно време.
п.п. И аз не съм въздържател обаче това лято поне при два прехода дето ми изпиха соса -

- м. юни от едно село в ЧГ ...Пусанье май се казваше, през бившата югославска застава до Буни Йезерце /вече в Албания/

- и август на връщане от Стенето към Беклемето,

В тея два случая"оводняване" дори с бира ми се струваше страшно кощунство и мазохизъм. или одъртявам.

Може да се порка сигурно и зиме и лете - ако час ходиш, два готвиш, три ядеш /тогава и маршрута и темпото са други/.

Темата не беше ли за екипировка, впрочем.

Последно редактиран от Kent (28.09.2016 23:05:46)


77. Морските кончета винаги пътуват заедно - хванати опашка за опашка.

Офлайн

  0

#59 28.09.2016 23:21:18

sirstevancho
Редови
Репутация: 95

От: София
Регистриран: 25.09.2013
Мнения: 593

Отг: Зимна планина - някои мои наблюдения за екипировката

Kent написа:

Темата не беше ли за екипировка, впрочем.

И аз с времето държа много по-слабо. В гимназията и няколко години след това пиех и смесвах по 10 алкохола, изпивал съм литри водка и уиски и на другата сутрин съм бил на 6. Много съм мислил по тоя въпрос, според мен нещата идват от това как ти се развива живота и това, че все пак имаш някакви отговорности и някаква лампичка в главата ти топли, че все пак ако се направиш на маймуна - нещата вече не се въртят само около теб. Знам ли.

Темата е за екипировка, прав си напълно. Даже ме е яд, че споменах това за алкохола, въпреки, че е адски важно, защото великолепният пост на колегата остана някъде там.

Наистина смятам, че е правилно решение, и моля модераторите и Стоян и Релакс най-вече - да помислят дали тоя пост да не се сложи като важна тема някъде из форума - с някакво по-лесно и ако трябва - гръмко заглавие, за да служи като ориентир за хора, които търсят такава информация. Ако прецените - нека за 1-2 седмици се стегнем и допълним поста, разграфим го хубаво по булети и дори може да се сложи като статия в блога. Ама да го направим наистина, щото да не стане както Проекта за аптечка. Тая тема с постовете и отговорите на Кент е едно от най-умните неща, които съм чел в български форум и като теглиш чертата - човек пак трябва да изчете някакви страници мнения и въпроси и отговори и като край - какво аджеба е хубаво да има в една аптечка като готов списък - го няма. Аз си я чета темичката през няколко месеца за да си опресня нещата, но това е компромисен вариант. Хубаво е за много други неща да се направят подобни еднократни постове без право на публикуване на нови мнения - просто да седят като готови и хората да ги четат. Можем да си направим теми и там да си обсъждаме и накрая да се съгласяваме върху някакъв компромисен за всички вариант, но е хубаво да има такива неща. Аз съм на мнението, че четенето и вроденото любопитство са ужасно важни, но понякога, както вече споменах, е важно нещата да са в сюблимиран вид.
Именно заради това тоя пост по-горе на zcezbpm - е златен.


Every man dies, not every man really lives.

Офлайн

  0

#60 28.09.2016 23:21:24

petergaitan
Редови
Репутация: 298

Регистриран: 27.02.2012
Мнения: 702

Отг: Зимна планина - някои мои наблюдения за екипировката

Браво zce..., много добра статия. Само едно мое лично усещане за обувките- не трябва да са прекалено големи ако вървиш по някои технични участъци, за да имаш необходимия усет за стъпване на малки стъпки или с предните шипове на котките. И два чифта чорапи на мен са ми образували пришки защото приплъзват помежду си. Разбрах че един чифт по-дебели за мен вършат по-добра работа. За ръкавиците е така- нося по поне три чифта, като едните са от тепана вълна, които си поръчах специална изработка на един чичка на пазара, такива има на фирма Симонд примерно. Интересно ще е да пуснеш снимка на пикела Гривел, там имам интересен опит с оная разработка с кръглата лопатка отзад, май беше Салева. При подсичане на фирновани склонове е безценна-във всеки ъгъл на удар копае стъпка. Интересно, ползуваш ли снегоходки или ски, аз като почнах да ходя със ски с панти и колани открих че съм се мъчил като грешен дявол в дълбоките пъртини.

Офлайн

  0
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff