XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#31 19.11.2011 21:54:44

Yavor
Редови
Репутация: 109

От: София
Регистриран: 14.10.2010
Мнения: 2,422
Уеб-сайт

Отг: Зимна планина - някои мои наблюдения за екипировката

Ми какво... тъничък полар ми изглежда, с дълъг ръкав и е по тялото. Скиорско се води Dare2Be, има и долнище(клин), ама него не съм го носил никога.


Един е Айляк и Мохабет е негов пророк!

Офлайн

  0

#32 19.11.2011 22:08:05

Momchil
Редови
Репутация: 3

Регистриран: 19.08.2010
Мнения: 644

Отг: Зимна планина - някои мои наблюдения за екипировката

Yavor написа:

Ми какво... тъничък полар ми изглежда, с дълъг ръкав и е по тялото. Скиорско се води Dare2Be, има и долнище(клин), ама него не съм го носил никога.

Ако смяташ на Червенков потника да вземаш,направо бих ти казал да не се занимаваш. Ползвай си го само това дето го имаш,звучи добре като за първи слой в студено време.

Офлайн

  0

#33 19.11.2011 22:50:58

mchervenkov
Редови
Репутация: 52

Регистриран: 17.12.2009
Мнения: 1,340

Отг: Зимна планина - някои мои наблюдения за екипировката

Ами от вчера/днеска имам нови наблюдения над облеклото ми.  От снимката се вижда полара с който съм облечен взел съм го втора употреба преди ~ 10г. и вече си оказва влияние щото не грее smile. BelkinTorReksi%252520%2525282%252529.JPG Но от долу съм с вълнения потник и той държи топло. За спане в спалния чувал ползвах едни обикновени дълги гащи но държеха по-скоро студ отколкото да вършат някаква работа. Анцуга го продухва вятъра яко та малко ми измръзнаха баджаците smile. Смея да твърдя че за 3,5лв. дето съм купил потника си струва все пак е много ама много по-добре от някой друг обикновен потник. И така да го кажа обобщено с дълги гащи от памук за спане в чувал повече не, полара за груба работа докато се не скъса и за боклука. Вълнения пуловер превъзхожда полара в пъти като топлина обаче е по-рехав и се усеща вятъра както и е по-тежък. Да и някакво яке за балкана че сегашното което нося на Рънерс Madara_015.JPG спира вятъра и горе долу е компакто но пак си е тежко. Вариянтите са два да си продам 30л. раница Ташев Съмит и да взема таква 40л. Но смятам че голяма раница голям багаж и повече ще я наблъскам за това с тази. Трябва да измисля с какво да заменя брадвето, мислех със сгъваем трион но все още не съм решил че тежи повече от колкото един трион но и с колко незнам.  С туристическите обувки стъпвам като в паници с маратонките ми беше по-добре но много се плъзнат по шумата. BelkinTorReksi%252520%25252824%252529.JPG BelkinTorReksi%252520%25252815%252529.JPG BelkinTorReksi%252520%2525285%252529.JPG Като по-хитър спах на втория етаж че е по-топло. Един  ориз и към дома на сутринта.


Мързелът е подсъзнателна мъдрост.

Офлайн

  0

#34 20.11.2011 05:26:25

Momchil
Редови
Репутация: 3

Регистриран: 19.08.2010
Мнения: 644

Отг: Зимна планина - някои мои наблюдения за екипировката

bobber написа:

за главата можеш да си вземеш от тея маски вълнените които ти се виждат само очите и устата
аз имам такава за студено време с мотора

Поправка: поларна балаклава е по-добре,но не и за като караш мотор,тази която имаш вероятно ще ти върши по-добра работа,а иначе оптималният вариант е windstopper полар. Това при условие,че ще караш мотора без нищо друго на главата. Ако караш с каска от този тип дето лицето ти е открито,е по-добре да си вземеш това което тука му викат neck gaiter,цилиндрично парче плат което си го нахлузваш на главата и си го слагаш на врата като шал.При нужда го вдигаш на устата и носа.Това нещо в комбинацията с шапка е по-добър вариант от балаклава(скиорска маска),защото позволява повече конфигурации.
Windstopper neck gaiter на North Face:
TNF0328.jpg

И още нещо за всички които тепърва ще си вземат шапка или балаклава от Windstopper - това нещо като ти е на ушите е като шлемофон,нищо не се чува. Има специални балаклави от уиндстопър където на ушите уиндстопъра е изрязан и заменен с друг плат(Mountain Hardware Flex Balaclava).

Офлайн

  0

#35 29.02.2012 11:14:01

slu4ajna
Редови
Репутация: 50

От: Русе
Регистриран: 26.12.2009
Мнения: 797
Уеб-сайт

Отг: Зимна планина - някои мои наблюдения за екипировката

Вчера се върнах от планината и искам да споделя някои нови поуки за екипировката, които си извадих. Пак подчертавам, че това е субективно менние:)

Преходите бяха на отиване и връщане от Мазалат, надморска височина 1200-1600 метра.

Първото, което научих е, че снегоходките са голяма работа! Дадоха ми някакви подобниhttp://www.tsloutdoor.com/en/product/130/tsl-226-rando. В дълбок сняг е ясно, че не можеш да стигнеш далече без снегоходки, но ако имах, бих ги ползвала и в сняг под коленете. Даваха ми голяма стабилност при вървенето и не ги усещах изобщо, даже на равното подтичвах с тях.
Големият проблем със снегоходките е когато трябва да направиш траверс, тоест се движиш странично по склона. Понеже са широки и се изкривяват по склона, напрежението в коленете и глезените е голямо. На отиване снегът беше мокър и дълбок и някак се получаваше. Но на връщане имаше ледена кора върху стария сняг и навалял нов, рохкав и сух, около 20 см, което правеше вървенето по наклона много трудно и натоварващо глезените, съпътствано от постоянно плъзгане настрани и падане. Аз си реших проблема като се движех с върховете на снегоходките обърнати нагоре по склона и си кръстосвах краката, все едно играя право хоро:) Оказа се доста по-лесно, отколкото звучи. Важно е че така макар и уморително се запазва ритъмът на стъпките, което е важно при дълго ходене.

Леденият вятър. Беше се раздухало тези дни и в двата прехода ни съпътстваше силен вятър, който на моменти ме събаряше на земята. На слизане температурата беше около -10 и заедно с вятъра си беше, да кажем, ужасно студено. Една голяма грешка, която направих беше да си облека изцяло якето, което явно не диша много-много. Изпотих се много, докато се борех в началото с траверса. Под якето имах полар на голо. Пота ми се е изпарила през него и се беше кондензирала отвътре на якето. От вятъра якето се превърна в ледена кора. Ходенето по силния вятър след като се изпотих беше около час и половина и издържах, докато стигнем на тихо място да се преоблека. Но ако се беше наложило да вървя така още 5 часа или нямах дрехи за преобличане, мисля, че можех да имам големи проблеми.
Извод: Или скъпо дишащо яке, или евтино, което не се облича цялото, а се намята на раменете и гърба и се наглася да пази според посоката на вятъра. Ако е много студено, може с два полара, или както по-късно направих аз, с полар и поларено елече. Също съм си мислила по въпроса да си ушия нещо като пелерина от шушляк, която да нагласям под презрамките на раницата, за да ми пази от вятъра, без да ме запарва.
Със сигурност изпотяването в студено време, особено със силен вятър, може да е много опасно.

Топла вода. Термосът тежи повечко, но според мен глътка топла вода, когато дробовете ти парят от студения въздух може да спести едно разболяване на по-кекавите (като мен:) ) . Ако водата е с мед, още по-добре.

Нещо сладко в джоба. Аз си нося фурми. Хапвам по малко, докато вървя. Едно уточнение, за някои хора хапването на много сладко наведнъж води до падане на кръвната захар, заради свръхпроизводство на инсулин. В резултат,  вместо зареждане с енергия се получава сънливост и отпадналост. Затова сладкото е добре да се хапва често и по много малко.

Ставите. Особено зимата, е възможно хлъзване, рязко стъпване, усукване на крака. Затова, колкото и смешно да ви се вижда, загрейте ставите с леки движения, преди да тръгнете. Всичките ми травми, които ме мъчат и ми развалят настроението години наред, са от  незагряване.

Шалте. Виаги си нося шалте в раницата. Особено зимата, не се знае кога ще се наложи да седнеш, или не дай си боже легнеш в снега. Шалтето не тежи никак а може да се окаже безценно, дори само за да се накъса и да се изпозлва да топли под дрехите.

Надявам се да съм ви била полезна. smile

Офлайн

  0

#36 29.02.2012 11:32:13

Miro
НещоНамирач
Репутация: 205

Регистриран: 04.12.2009
Мнения: 855

Отг: Зимна планина - някои мои наблюдения за екипировката

Браво Жу, изчерпателна както винаги.  *OK*

п.п. Само не разбрах ... :[

slu4ajna написа:

евтино, което не се облича цялото, а се намята на раменете и гърба и се наглася да пази според посоката на вятъра

Офлайн

  0

#37 29.02.2012 12:28:24

zdr_spasov
Редови
Репутация: 4

От: гр. Свищов
Регистриран: 17.12.2010
Мнения: 71

Отг: Зимна планина - някои мои наблюдения за екипировката

По отношение на изпотяването.

Когато се движа в планината по труден терен аз се изпотявам без значение каква е околната температура. Т.е. дори и гол да се съблека - пак се изпотявам.
Оттук нататък не виждам каква ще е тази дишаща материя, която може да ми помогне.  Не че отричам тези материи - просто при мен положителният им ефект по-трудно намира изражение.

Моето решение. Ходя максимално леко облчен - термобельо и яке ( уж дишащо ).
Но - НАЙ-ОТГОРЕ в раницата в найлонов плик имам резервно бельо, хавлиена кърпа и празен найлонов плик.
В края на прехода или ако е по-дълъг - в междинна някаква точка, спирам, събличам се, изтривам си потта с кърпата и обличам сухи дрехи. Всичко мокро - в празния плик.

Не е най-елегантното решение, но до сега съм забелязал, че само това дава задоволителен резултат.
Изобщо - докато се движа - минимални дрехи.
Като спра - преобличане и евентуално навличане.

Офлайн

  0

#38 29.02.2012 15:48:08

slu4ajna
Редови
Репутация: 50

От: Русе
Регистриран: 26.12.2009
Мнения: 797
Уеб-сайт

Отг: Зимна планина - някои мои наблюдения за екипировката

Миро, ето как правя аз по принцип: Облечена съм с полар и после си намятам якето на гърба и раменете. Слагам раницата и презрамките го задържат на гърба ми. Ако е топло, може да го издърпам изпод раницата, и да ми остане на врата и горната част на гърба и раменете, там където раницата не пази. Ако духа страничен вятър го издърпвам на съответната страна, и си закривам рамото, ръката и тялото от вятъра, като с наметало. качулката я слагам от време на време, когато вятърът духне много силно.
Това го правя при силен вятър и студено време, когато само с полар измръзвам.

Напълно съм съгласна със zdr_spasov  че преобличането е най-добрият вариант. Един полар в повече не тежи много.
Когато вървя се старая да си коригирам темпото така, че да не се изпотя много. Но понякога в критични моменти не можеш да си избираш да се изпотиш ли или не:)Падаш, ставаш и вятърът те блъска и трябва да се махнеш от там, пък ако ще изпотен до ушите:) Затова имам чувство, че якето не трябва да е облечено, а някак наметнато и защипано от презрамките ан раницата, за да може с едно движение да го вдигнеш, за да не те спарва , когато изпаднеш в екшън:)
При мен в случая якето ми толкова се беше намокрило, че отвътре се образува ледена кора, която се виждаше съвсем ясно. Според мен с вятъра усещането за студ беше около -20 , а на откритото и по-студено.  Наистина беше голяма глупост да се намокря толкова. Лошото беше, че нямах друго яке да пази от вятъра и си облякох полар и поларено елече. В ниското не духаше толкова, но все пак духаше и колкото и бързо да се движех поизмръзнах и си покашлях. Спаси ме топлата вода от термоса:)

Офлайн

  0

#39 22.10.2012 02:50:42

Momchil
Редови
Репутация: 3

Регистриран: 19.08.2010
Мнения: 644

Отг: Зимна планина - някои мои наблюдения за екипировката

Разказ на НИКОЛАЙ Т. от Планинарският форум за началният стадий на хипотермия у партньора му при зимен опит за изкачване на връх Ботев (давам линк към техният форум вместо да пействам за да няма сърдити):

http://planina.e-psylon.net/viewtopic.php?p=45360#45360

Офлайн

  0

#40 26.10.2012 10:17:04

Black Wolf
Бял индианец
Репутация: 165

Регистриран: 04.12.2009
Мнения: 1,891
Уеб-сайт

Отг: Зимна планина - някои мои наблюдения за екипировката

Ами при тези условия, които са описани (силен вятър, мъгла, сняг) обикновено се търси подслон, ако няма се прави, кладе се огън и се чека...


To strive, to seek, to find, and not to yield

Офлайн

  0

#41 26.10.2012 11:59:42

zdr_spasov
Редови
Репутация: 4

От: гр. Свищов
Регистриран: 17.12.2010
Мнения: 71

Отг: Зимна планина - някои мои наблюдения за екипировката

При тези  условия на това място ( средата на металното въже от местността Пещта към билото ) от трите изброени неща ( подслон, огън и чакане ) за съжаление е възможно само третото - чакане на оная с косата.

В случая хората са взели, според мен, най-правилното решение - слизане в по-ниската част на планината в началото на горския пояс, където вече описаните действия наистина са възможни. Но вече е станало възможно и предвижването обратно до х. Плевен.

Офлайн

  0

#42 29.10.2012 10:43:18

Black Wolf
Бял индианец
Репутация: 165

Регистриран: 04.12.2009
Мнения: 1,891
Уеб-сайт

Отг: Зимна планина - някои мои наблюдения за екипировката

Честно казано, не се сещам за причина човек да отиде в откритата скалиста част на която и да е планина, без значение от сезона - освен да фрасне някоя дива коза примерно. Иначе каква работа има там?!?... o_O

Някак си не мога да разбера планинарството, алпинизма и други подобни занимания ей така, само по себе си...   *DONT_KNOW*


To strive, to seek, to find, and not to yield

Офлайн

  0

#43 29.10.2012 11:58:22

zdr_spasov
Редови
Репутация: 4

От: гр. Свищов
Регистриран: 17.12.2010
Мнения: 71

Отг: Зимна планина - някои мои наблюдения за екипировката

smile
Така погледнато туризмът е безсмислено начинание.
По принцип в планината работа имат само дървосекачите, ловците, бракониерите и горските, които да се борят с последните.
Плюс една по-малка група, която събира паднали сухи клони за огрев и гъби за да се прехванват.

Но всички тези групи изключват необходимостта дори от туристически хижи. smile

А иначе конкретно - просто от хижа Плевен повечето туристически маршрути са свързани с преминаване на билото на Ст. Планина и рано или късно се налага да се движи човек по гола скалиста и стръмна част от планината.

Офлайн

  0

#44 29.10.2012 16:39:49

mchervenkov
Редови
Репутация: 52

Регистриран: 17.12.2009
Мнения: 1,340

Отг: Зимна планина - някои мои наблюдения за екипировката

Black Wolf Недей и да търсиш причина за това че хората ходят по планината то това значи да се чудиш и за какво се играе футбол или някой друг вид спорт. Най малкото може да се нагледаш на гледки както и направих днеска.
zdr_spasov, забрави да споменеш пастирите които са по балканите както и новите евроземеделци (субсидодещи) и сечещи младите издънки на дръвчетата за да вземат субсидии да им е.... мам.... за сечта.  ]:->
[merge_posts_bbcode]Добавено: 29.10.2012 17:39:49[/merge_posts_bbcode]

Имам въпрос към ползващите туристи и спортисти във форума какво термо бельо ползвате за зимата и някакви сравнения ако имате? Примерно Крафт, Барс или някое друго ако сте обличали да споделите мнение! Търся си зимно термо бельо горно.


Мързелът е подсъзнателна мъдрост.

Офлайн

  0

#45 29.10.2012 20:11:35

Yavor
Редови
Репутация: 109

От: София
Регистриран: 14.10.2010
Мнения: 2,422
Уеб-сайт

Отг: Зимна планина - някои мои наблюдения за екипировката

Dare2Be на етикета пише и Регата. Подариха го за ски, ама така и не е ходило на ски big_smile Засега добре се представя- тънко, но топли. На гърба където раницата ме подпира си имам мокро петно, разбира се, но иначе нямам забележки. Комбинирано с полар или софтшел се усеща дишащата функция. Долнището още не съм го обличал.


Един е Айляк и Мохабет е негов пророк!

Офлайн

  0
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff