XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#1 16.11.2011 01:35:32

slu4ajna
Редови
Репутация: 50

От: Русе
Регистриран: 26.12.2009
Мнения: 797
Уеб-сайт

Зимна планина - някои мои наблюдения за екипировката

Не съм ходила много в планината през зимата, да не кажа никак. Тези дни имахме едно ходене до Мазалат и около хижата и си извадих някои поуки за подходящите дрехи и обувки.
Както писах и в темата за лятна планина, това са мои наблюдения, за някои от вас може би са азбучна истина, други може да не се съгласят. Просто ще ги споделя без да ги обявявам за правилни:)
Времето беше сравнително студено - предполагам около 3-4 градуса под нулата. Имаше мъгла и лек до средно силен, но много студен вятър. Събитията се развиваха на надморска височина около 1300- 1700 метра. Носех раница, 40 литра на Ташев, която ми ляга по гърба. Беше около 8-9 килограма.

Облекло първия ден:
**връхното ми яке - шушляково, на Колумбия, с хубава качулка и мрежичка отвътре. Преди да тръгна го напръсках с импрегниращ спрей, купен от Дайхман(верига за обувки).
**тънка блуза с дълъг ръкав от полиакрил. Много тънка
**плътен чорапогащник и вълнен клин върху него
**плетена вълнена къса пола(по-скоро пояс:) )
**наколенки и тънки шушлякови гети, сложени на коленете да пазят от вятъра
**дебели гети и ниски обувки за планина с мека подметка
Ефект: Маршрутът беше доста лек, само с едно голямо изкачване. Плувнах в пот, която се изпари през блузата, но се задържа напълно от вътрешната страна на якето. Това го направи ледено от вятъра. Бях с качулка почти през цялото време, което също беше голяма грешка, защото качулката също се намокри цялата и после ми беше ледена върху напълно мократа глава. За да се стопля вървях още по-бързо, което караше ад се потя още повече и още повече да измръзвам. От кръста надолу бях облечена много добре, беше ми удобно и топло, не се спарвах и нямах проблеми с вятъра. Коленете ми бяха защитени(те са ми слабо място) и обувките ми бяха много удобни, защото нямаше много сняг.
В карйна сметка  вечерта бях с болно гърло, нечовешко главоболие и малко кашлях.
Ужасно лош избор за дрехи от кръста нагоре, добър от кръста надолу.

Облекло втория ден:
**полар без качулка с висока яка
**тънък шушляков панталон с памучна подплата
**тънък вълнен пуловер, вързан на кръста
**дебели гети и високи зимни обувки с твърда подметка
**поларена лента на два ката за челото и ушите
**връхното ми яке - в раницата, за всеки случай
Ефект: Повървяхме около 4 часа , изкачване и слизане, на изкачването бях много добре - топла от полара и не усещах прекалено силно вятъра. Лентата ми пазаше челото и макар че усещах косата си леко заскрежена не ми беше студено и дискомфортно. Когато вятърът стана силен, на билото, си сложих якето само на гърба и раменете, под раницата, да ми пази от вятъра. Беше ми сравнително топло и комфортно. На връщане паднах няколко пъти и панталонът ми се намокри. Стана ми студено на кръста и краката. Ако се беше наложило да вървя още два часа щях да се почувствам доста зле. Обувките ми бяха много неудобни. Залитах и се плъзгах с тях.
Прибрах се в хижата в добро състояние, като изключим леки болки в кръста и корема от мокрия панталон. Нямах никакви проблеми с главоболие, въпреки че не сложих качулка. Краката ми бяха сухи, благодарение на обувките, но коленете ме боляха от ходенето с тях.
Поларът в комбинация с наметнатото яке се оказа много добра идея. Шушляков панталон с памучна подплата -лоша идея. Донякъде ме спаси пуловерът, вързан на кръста.

Трети ден:
Бях облечена като втория ден, но без якето и с ниски обувки с мека подметка. Имахме голямо слизане по нападали листа, покрити със скреж .  Обувките ми бяха крайно неподходящи. Плъзгах се и падах. Дрехите ми бяха подходящи, като изключим панталона, който пак се намокри от паданията. Мисля, че щях да падам и с твърдите обувки и щях да се измъча даже повече, ако съдя по предния ден. Според мен за такъв терен спасението е в така наречените "жабки" (каквито ми даде веднъж УИнд) - малки котки, които са само на средата на крака и не пречат да се стъпва.

Пламен, който вървеше с мен, през цялото време беше с темобельо и тънко яке отгоре. Якето имаше ципове под мишниците. Надолу беше с шушляков панталон. Без шапка. С високи, но меки обувки. Каза, че му е перфектно така. Мисля, че той изобщо не се потеше, понеже маршрутът беше изключително лек за него.

Нещо полезно, което научих, встрани от екипировката: когато се върви по фирнован сняг настрани (прави се траверс) може да се забие щеката и да се сложи крака над нея, за да не се плъзга надолу. Същият номер става и на мокри заскрежени листа:)

Надявам се да не ми се смеете много и да съм била полезна поне отчасти с първите си впечатления от зимна планина:)

Офлайн

  0

#2 16.11.2011 02:26:05

Momchil
Редови
Репутация: 3

Регистриран: 19.08.2010
Мнения: 644

Отг: Зимна планина - някои мои наблюдения за екипировката

Накратко изводите са - не се навличай с много дрехи когато си в действие,махай слоеве като загрееш,не си давай много зор ако не си в добра физическа форма,по възможност намери си някакъв лек дишащ и спиращ вятъра шел. Не казвам софтшел,щото е много разтегливо понятие и голяма част от софтшеловете са всъщност замаскирани хардшелове,други са софт,но не са шел и т.н.

Офлайн

  0

#3 16.11.2011 15:11:45

mchervenkov
Редови
Репутация: 52

Регистриран: 17.12.2009
Мнения: 1,340

Отг: Зимна планина - някои мои наблюдения за екипировката

Аз в Балкана ходя по следния начин. В раницата си имам шапка (сега вече ми трябват и ръкавици) облекъл съм някаква блуза в повечето случаи полар или вълнен пуловер от долу потник а за яке ветровка  но не от най-тънките а с подплата. Шапката ми я продухва вятъра така че съм намислил да си намеря някаква дишаща но да спира вятъра. Панталон какво намеря или ако е студено повече от сега нося еднин панталон грейка но ме запарва. Обувки каквото имам. Без тази грейка и шушлеково зимно яке с качулка на гоооре по балкана не излизам на открито че ще ми измръзнат и краката и поколенията smile.  При изкачване ходя леко облечен или съм свалил якето или само с якето а полара/ пуловера е в раницата. Не си давам зор тя крачката ми  е голяма smile. Ако се изпотя влизам в някоя колиба паля си огън и си суша потника.   Гети си слагам че ми се пълнят обувките със шума или камъни. Стремя се да не падам не се катеря по дървета и не минавам през дерета по паднали дървета. Все пак съм сам излишно е да си отварям работа.
Жужа като гледам бая дрехи си носила smile и два чифта обувки. много се товариш при условие че няма да сменяш много терена (плаж с балкан).
Панталона гледам да не го продухва много вятъра ама май вече изпокъсах всичко smile та за това ходя с каквото ми попадне под ръка.

Последно редактиран от mchervenkov (16.11.2011 15:13:29)


Мързелът е подсъзнателна мъдрост.

Офлайн

  0

#4 16.11.2011 17:54:14

slu4ajna
Редови
Репутация: 50

От: Русе
Регистриран: 26.12.2009
Мнения: 797
Уеб-сайт

Отг: Зимна планина - някои мои наблюдения за екипировката

На мен двата чифта обувки ми дойдоха добре, понеже едните като се намокриха, обух другите. Освен това, като тръгвах за планината не знаех как е горе - дали ещ има сняг до колене или само кал.
Аз полара го нося само на голо, така ми топли повече, даже и мокър.
Наистина нося много дрехи:( но се старая да отсявам вече излишното...

Офлайн

  0

#5 16.11.2011 19:03:48

windwarrior
Зла Гад
Репутация: 778

От: Трети Картофен Пояс
Регистриран: 09.12.2009
Мнения: 5,665

Отг: Зимна планина - някои мои наблюдения за екипировката

Браво Жу, много добро резюме. Няколко вметки от мен:

- нещо вързано около кръста е много добра идея (в твоя случай вълнената поличка), аз го установих на Докузак (ползвах си шемаг-а)

- за панталоните през зимата и аз съм в драма - хем да топлят, хем да не запарват, да не пускат вятър, а и да не се мокрят... мисля да опитам с вълнен клин и върху него летен бързосъхнещ панталон.

За якето ти Колумбия - ако е онова светлосиньото, мисля че трябва да е мембранно ? Странно че се е намокрило и вдървило. Освен да си прецакала мембраната с импрегниращия спрей ?

Оплакваш се че са ти били мокри и студени ходилата - какви чорапи ползва ?


"All great things are simple, and many can be expressed in single words: freedom, justice, honor, duty, mercy, hope".

Sir Winston Churchill

Офлайн

  0

#6 16.11.2011 19:52:40

bubachco
Редови
Репутация: 138

Регистриран: 16.08.2010
Мнения: 795

Отг: Зимна планина - някои мои наблюдения за екипировката

и от мен малко лични впечетления. както писах някъде, наскоро се разходих с дечурлига от х. вежен до х. ехо. преходът трая 6-7часа. не че е толкова ходене, но се мотахме доста по билото, защото времето беше страхотно. но на въпроса за екипировката от кръста на доло. бах с бързо съхнещ панталон на "bear lake" /поне така пише на етикета/ и съм изключително доволен. по мое мнение, при преход, трябва да си с по-леки панталонки. обувките, след първия час ходене бяха буквално подгизнали /резултат от едночасово газене в сняг до колене, без гети/. но при все, че бях 5-6ч. с подгизнали крака, нямаше никакви последствия, защото бях с вълнените, войнишки чорапи от галин /мерси Relax/ . та всеки трябва сам за себе си да прецени с какво ще се чувства комфортно горе. аз бях с чорапки за 3лв. и се чувствах добре. синът беше с чорапки за 33лв. и също се чувстваше добре. обувките не ги коментирам. при това едночасово газене в снета нямаше сухи обувки, а имаше и доста маркови модели.

Офлайн

  0

#7 16.11.2011 23:49:28

Bradley
cheechako
Репутация: 359

От: София
Регистриран: 23.06.2011
Мнения: 1,711
Уеб-сайт

Отг: Зимна планина - някои мои наблюдения за екипировката

Високи обувки всеки сезон
Термо тениски блузи с дълъг ръква с много полиамид - чорапи пак от подобен тип
отгоре тънко трес пас яке до -5 е ОК - тънко - с висок воден стълб и дишаемост + читава качулка с отворени вентилационни отвори

тъй февруари си се качвам на черни връх и си пердаша по витоша
гети - най-обикновени от сайта на ташев - даже не са мои
обувки - грис порт със симпатекс
никакви неща не мажа по обувки или дрехи.....


Life is GOOD!
http://www.youtube.com/user/stefanwolf88

Офлайн

  0

#8 17.11.2011 02:07:04

Momchil
Редови
Репутация: 3

Регистриран: 19.08.2010
Мнения: 644

Отг: Зимна планина - някои мои наблюдения за екипировката

windwarrior написа:

Браво Жу, много добро резюме. Няколко вметки от мен:

- нещо вързано около кръста е много добра идея (в твоя случай вълнената поличка), аз го установих на Докузак (ползвах си шемаг-а)

- за панталоните през зимата и аз съм в драма - хем да топлят, хем да не запарват, да не пускат вятър, а и да не се мокрят... мисля да опитам с вълнен клин и върху него летен бързосъхнещ панталон.

За якето ти Колумбия - ако е онова светлосиньото, мисля че трябва да е мембранно ? Странно че се е намокрило и вдървило. Освен да си прецакала мембраната с импрегниращия спрей ?

Оплакваш се че са ти били мокри и студени ходилата - какви чорапи ползва ?

За панталоните - краката генерират най-много топлина,щото все пак с тях вървим и там се не се искат слоеве общо взето,когато си в движение с изключение на вече минусови температури и то според мен към -5 и надолу. Вълненият клин според мен ще е овъркил с повечето ситуации докато вървиш,да не говорим че малко са удобните вълнени клинове които да ти дават свобода в движенията. По-скоро тънък полиестерен клин,ако намериш такъв. Хубаво е горната част на бедрата да ти е добре покрита обаче,някакво по-дълго бельо за целта,термално.

А за якето Колумбия - нищо чудно не виждам в това че се е препотила,с колко мембранни якета няма да се препотиш при яка физическа дейност? Аз имам топ мембранно яке и никога не съм си помислял да го сложа като съм с бърза крачка,освен ако няма студен дъжд,виелици и тем подобни неприятни работи. Ама хората като нямат хубава ветровка и слагат такива хардшелове против вятъра и в резултат на това прегряват и се потят.

Офлайн

  0

#9 17.11.2011 02:23:41

Momchil
Редови
Репутация: 3

Регистриран: 19.08.2010
Мнения: 644

Отг: Зимна планина - някои мои наблюдения за екипировката

bubachco написа:

при това едночасово газене в снета нямаше сухи обувки, а имаше и доста маркови модели.

Така е,и в гумените ботуши може да влезе вода(отгоре). Дет вика Андрю Скурка (а той не е като да не е походил или да не е пробвал различни обувки) - "все още чакам да намеря напълно непромокаеми обувки".
Вместо да се гони Михаля може да се помисли как да се минимизират вредите,както тука Бубачко хубаво е подходил с вълнени чорапи. Отделно има ГорТексови чорапи и т.н. екстри,които не съм пробвал,но идеята да се търси решението при чорапа а не при обувката ме привлича повече и я прилагам(в повечето случаи с вълнени чорапи като Бубачко + гети).

Офлайн

  0

#10 17.11.2011 09:55:41

mchervenkov
Редови
Репутация: 52

Регистриран: 17.12.2009
Мнения: 1,340

Отг: Зимна планина - някои мои наблюдения за екипировката

Лошото е че гетите кондензират и се мокрят чорапите в такъв случай е хубаво да имаме платнени или паронезадържащи  гети (като на Жужа изработените) но с уговорката че не са за сняг и дъжд. Просто да пазят краката и обувките чисти. Подкрепям Момчил и Бубачо че вълната му е майката на чорапа smile.


Мързелът е подсъзнателна мъдрост.

Офлайн

  0

#11 17.11.2011 19:53:57

velio
Bushman
Репутация: 5

Регистриран: 16.02.2011
Мнения: 1,258

Отг: Зимна планина - някои мои наблюдения за екипировката

Да се ,,изходя" и аз в темата  smile

По това време - късна есен и зимата, от кръста нагоре слоевете ми са:

- термо бельо с дълъг ръкав - изкуственяк. Тая блуза специално отзад на кръста е доста по-дълга, за да може да се загащи по-добре в панталоните и да не е гол кръста, че лошо smile Ще ми се да пробвам мериносова вълна, но тая зима няма да е;
- полар;
- софтшел /мразя ги тия думи ,,софтшел" и ,,хардшел", но не знам аналог на български. Някой, ако знае да помага/ - пази от вятъра и диша по-добре от хардшел;
- найлоново яке без мембрана - то ми е като дъждобран. Слагам го само, ако завали дъжд или мокър сняг.

Докато ходя, в повечето случаи съм само с термобельото и софтшела. Иначе ми е жега и почвам да се потя. Ако няма вятър, често съм само по термобельо. Когато спираме за повече време, обличам и полара.

От кръста надолу, нося само едни панталони от изкуствена материя. Никога не ми е било студено на краката, докато се движа. Но в раницата си нося 1 вълнен клин, за всеки случай. Ако е като сега, както още няма сняг, гети не нося - панталона ми отдолу може да се стесни, за да стои неподвижно над обувката и така не влизат боклуци. Ако има сняг, нося едни гети, дето сам си ги правих.
Вече баш зимата, нося едни скиорски панталони, които отвътре си имат некаква изолация. Понякой път става жега с тях, но си имат ципове за проветрение и не създават никакви ядове.

Като чорапи - нося 2 чифта един върху друг, много тънки вълнени чорапи. В раницата 1 чифт по-дебели.

Ръкавици и шапка. Шапката ми е отвътре полар, отвънка вълна. Препоръчвам горещо да си купите, ако си намерите подобна wink

Това е моята конфигурация, засега не съм имал проблеми, като съм ходел така облечен

Последно редактиран от velio (17.11.2011 20:07:38)

Офлайн

  0

#12 17.11.2011 22:00:46

mchervenkov
Редови
Репутация: 52

Регистриран: 17.12.2009
Мнения: 1,340

Отг: Зимна планина - някои мои наблюдения за екипировката

Вельо, пробвай тези вълнените потници аз съм с тях малко боцкат но на мен не ми пречи. Не съм нежен тип smile DSC00155.JPG  DSC00154.JPG На мен ми вършат чудесна работа както и вълнените чорапи зимно време.


Мързелът е подсъзнателна мъдрост.

Офлайн

  0

#13 18.11.2011 00:24:54

Momchil
Редови
Репутация: 3

Регистриран: 19.08.2010
Мнения: 644

Отг: Зимна планина - някои мои наблюдения за екипировката

То ако става дума за зимна екипировка,могат да се напишат още много неща,тва дето сме го написали са общи работи и то за сравнително меки зимни условия. Може още много да се напише за изолационните слоеве,дебелината им,нещата за глава,врат,ръце,ходила...покриването на най-уязвимите за измръзване участъци(пръсти на ръце и крака,нос,уши),изпарителни бариери за най-големият бахър и т.н. и т.н.

Цяла страница за зимна екипировка и нито дума за дрехи с пух,само полари? Това е несериозно.

Последно редактиран от Momchil (18.11.2011 00:28:08)

Офлайн

  0

#14 18.11.2011 07:45:58

mchervenkov
Редови
Репутация: 52

Регистриран: 17.12.2009
Мнения: 1,340

Отг: Зимна планина - някои мои наблюдения за екипировката

Ами Момчиле само една мацка познавам дето носи пухенка. Май пух тук много не се ползва.  Обаче винаги съм готов да чуя още едно мнение в смисъл ако кажеш конкретни неща ще се радвам да споделиш с нас!


Мързелът е подсъзнателна мъдрост.

Офлайн

  0

#15 18.11.2011 10:29:06

ckaiyokar
Редови
Репутация: 0

Регистриран: 04.12.2009
Мнения: 125

Отг: Зимна планина - някои мои наблюдения за екипировката

Аз от моя личен опит съм се убедил в следните неща:
1 чорапите да са вълнени
2 вълнен потник задължително
3 върху потника тениска тип термобельо и полар , ако не е мн студено полар не слагам или пък горно яке не слагам.
4. мембраните зимата и особенна под -5С съм ги отписал
5. много е хубаво панталоните да са непромокаеми и да имат цип отстрани на крачолите , а в долния край да се стягат или да имат вградени гети.

По възможност изпробвайте дрехите, с които мислите да ходите предварително, вече съм обяснявал за система "под душа" но това е за лятната планина.Зимата гледам в някоя хубава виелица да се поразходя по улиците или из полето, а за изпотяването няколко клякания и лицеви опори вечер , разкрачвания-панталона е важно да позволява разкрачване, и после на терасата пуша една цигара и наблюдавам усещанията.От физическите упражнения малко или много съм се изпотил и ако почна да усещам мраз променям конфигурацията.

Офлайн

  0
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff