XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#1 19.10.2010 15:00:51

xenos
Modern Abo
Репутация: 615

От: Дивдядово, Шумен
Регистриран: 06.10.2010
Мнения: 5,521
Уеб-сайт

Обувките Дахщайн

wanderer

Здравейте,гледах в сайта на раници Ташев обувки Dachstein.Навремето имах такива и бяха доста добри за планината, то тогава нямаше и избор друг.Мисълта ми е нйкой купувал ли си ги е сега тези новите и какво им е качеството.Според мен има добри модели така като ги гледам http://www.tashev.bg/bul/new_page_119.htm
Тези, които не могат да оцелеят сред природата умират от срам.


Hobo

Правилно питаш. Поговорката е не питай старило, а патило. Легендарните в миналото марка обувки нямат нищо общо със сегашните, колкото и последните да изглеждат по-красиво! А са и доста по-скъпи. Може би това би трябвало да ни убеди в противното! [:)]

То е като със сегашната българска армия. Колкото по се о*кват сегашните, толкова по-ги рекламират с предишните!


windwarrior

Ееее, ти ме върна 20 години назад. Дахщайнките са класика, ако са запазили качеството си от едно време - няма такива обувки. Ето в тези направо ми останаха очите...

П.с. Стига бе Hobo, тъкмо се зарадвах че тези легендарни чепици се завърнаха [:(] Пробвал ли си ги тези новите ?


Hobo

АКО!!! НО, не СА!!!


windwarrior

Жалко, осраха още една легендарна марка... [:(]


Hobo

С обувките е трагедия. Няма нищо общо даже между отделните партиди. Това важи за всички марки обувки. Нямам идея защо. Дали сега преустройват производството в азиатската част на европа, като China, Bulgariа & Romania, но чифт с чифт не си приличат. Ако не ми вярвате, вижте менията за Asolo, както и всички други утвърдени до сега в България марки.

Оформя се мнението, че всяка марка обувки класифицира своето производсто в различни качества. Най-алчните търговци купуват най-долното качество, но използвайки търговската марка продават на съответно най-скъпи цени. Казано на Български нашите търговци купуват ниско качество от марката, но продават на цени като за високо качество.

Иначе няма обяснение защо обувка киупена от Англия или Германия издържа в пъти повече от тези купена в България, въпреки, че носят една и съща марка!


ops

Хобо почти 99% си прав с тази разлика, че нашите търговци изкупуват бракуваните обувки от съответните марки в западна Европа. Дори италианците продават вече от сайт обувки с "леки производствени дефекти" /имам предвид туристически обувки, а не "модни чепици"/, а нашите търгаши ги продават тук на цените за екстра качество. Асоло си е пълна трагедия, както и гаранционното обслужване. Изобщо чепици със някакъв вид мембрана издържат един - максимум два сезона.
Публикувано преди 8 месеца # 85.118.193.158 Редактиране Изтриване Върни Спам Предупреждение


windwarrior

Почвам вече трети сезон на някаква куча марка - Netwalk. Имат мембрана но и тя е някаква световно неизвестна. Купих си ги почти на майтап, за 95 левчета, ама точно тогава имах трудности с парите, викам ще ги скъсам за 1 сезон и ще си спестя пари за нещо по-така (двете неща за които никога не пестя пари са раницата и обувките). Респективно - яко носене и никаква поддръжка. Ама като казвам никаква - имам предвид съвсем никаква, даже и от калта не съм ги чистил, както ги сваля така си седят в един найлонов плик до следващото излизане. Импрегнирани са само веднъж - преди 2,5 години [:)]

Все още не са мръднали, няма поражения по бомбетата, подметките не са се нацепили, шевовете са си ок и даже и вода не пропускат... [8O] Явно съм уцелил вярната партида, знам ли...

П.С. Освен че бързо скапвам часовници, също толкова бързо късам и обувки. Явно нещо похоката ми не е в ред, но много бързо късам/износвам бомбетата и подметките в задният външен край на петата.


Hobo

ops, на това исках да обърна внимание. Скъпи обувки само от чужбина. Поне са по-качествени от тукашно продаващи се при една и съща марка. Обяснихме и защо. Обаче рискуваме търговците да ни понабият като ни срещнат из планините. [:)] Но ще се отбраняваме!

Netwalk се прави в България. Обаче аз друго не разбирам. Вярно на фона на другите обувки 95 лв са нищо пари, но как може някаква синтетика да струва дори и 95? Не, че няма синтетични модели за по 300. Ще има и по 500 скоро, ако ги купуваме!

В същото време работни обувки от естествени материали се продават за символични суми. Добре, че са хора като Стоян да се осмелят да споделят резултати с такива работни обувки. Обаче и той е смел в собствения си блог. Ако беше пуснал статията в кой да е туристически форум веднага щяха да му скокнат търговците и вече да са го убедили, че с онези неговите работни обувки вече да е умрял още при първата си разходка по шуменското плато! В краен случай щяха да убедят модератора да го ... знаете какво!

Може би и Дахщайн закупени от чужбина да са добри, не знам. Но скромния ми опит с последните благоевградски творения бе трагичен! Нямаше нищо общо с легендарно здравите и удобни обувки Дахщайн - Благоевград от "онова време".


ops

Хобо ще ти дам един пример че цените на 190 лева обувки са към 42 реално в магазините тук. 2007 година от БигШоп вземах китайски туристичеки чепици за 35 лева със оригинален Vibram. Търкалях ги 2 години яко /без зимата/ единственото което им се е скъсало са връзките и стелките. За моя изненада дори и не смърдяха особено след 12 дневно влачене. 2008 година същите 1:1 чепици някои известни магазини ги продаваха по 190 лева. С една много тънка разлика - бяха лепнали кожен етикет на марката XXX.
Та всичко се прави в китай почти без изключение.
В Китай има към 100-на завода които бълват конвер каквото ти душа сака с какъвто си искаш етикет с каквото си искаш качество от най-долнопробното до свърхкачествено съответно и разликата в цената е толкова пъти, но не на цена от 600-700 лева а от порядъка на 120-150 лева. Сътветно и дефектите са едни и същи при всичките, защото технологиите са абсолютно еднотипни, конвеерни и разликата е само в материала, калъпа и матрицата. Т.е. Вече почти не се правят обувки на ръка дори и частично, само връзките ги вдяват на ръка и толкова.

windwarrior може би имаш различен вид по форма на пръстите крак. Стандартизирани са 3 вида стъпала: гръцки, египетски и стандарт. Това може би ще те улесни при подбирането. Гръцкия тип са когато големи пръст и показалеца на крака са равни или показалеца е малко по дълаг от големия. Египетския тип е когато пръстите са на дъга с най-дълъг големия пръст. Стандарт е когато големия, показалеца и средния пръст са равни по дължина. Това е залегнало като световен стандарт и трябва да се ориентираш по формата на чепика.


BPetrov

А аз издирвам една марка - Емблемата е подобна на BMW а под кръгчето с четвъртинките 5-те олимпийски кръга, а от двете страни на бмв емблемата има нещо като 2 лъва или подобие някакво...
Нося ги 4 години. Държат много топло и подметката не е сдала багажа...


Бушкрафтът е най-първото от всички занимания на хората. И дори по Земята да стъпва последния човек, той ще бъде практикуван!

Офлайн

    0

#2 18.12.2011 19:09:16

sika
Блокиран
Репутация: 0

От: Гданск ,Полша
Регистриран: 27.11.2011
Мнения: 55

Отг: Обувките Дахщайн

А аз неразбирам що се надъхвате за едно времешните Датщайнки ,като си бяха едни от най-мазолестите обувки на пазара.
100 пъти бих предпочел едновремешната кубинка от казармата.


Високи сини планини!За сто години пет войни!
А пък реките, езерата!За сто години пет преврата!

Офлайн

    0

#3 09.07.2013 09:08:31

n0_apologies
Новодошъл
Репутация: 0

Регистриран: 09.07.2013
Мнения: 1

Отг: Обувките Дахщайн

Здравейте!
Имам едни датщайни, видимо непокътнати. Преди много години са ги раздавали в службата на майка ми и тя не ги е пробвала даже. Мисля, че са 42-ри номер. Мога да ги снимам и изпратя по и-мейл при интерес. В момента не съм подготвена за този пост със снимка, извинявам се.
n0_apologies@icloud.com

Поздрави, Катрин!

Офлайн

    0
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff