XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#31 25.10.2011 07:40:15

xenos
Modern Abo

От: Дивдядово, Шумен
Регистриран: 06.10.2010
Уеб-сайт

Отг: Сгъваемите триони

Ей ше ме накарате да го снимам тоя трион, да видите има ли, няма ли...

Бушкрафтът е най-първото от всички занимания на хората. И дори по Земята да стъпва последния човек, той ще бъде практикуван!

Офлайн

0

#32 25.10.2011 07:43:26

bubachco
Редови

Регистриран: 16.08.2010

Momchil написа:

На клиповете от Странджа мернах един трион май беше BAHCO Laplander,ако е такъв чий е и какви са отзивите? Чел съм добри неща за този трион.

мое е ВАНСО-то smile . имам го повече от година. носил съм го на всичките срещи на форума, а и на няколко други разходки. не съм забелязал видимо да се е затъпил или да се е влошило рязането му.

Офлайн

0

#33 25.10.2011 08:01:29

anjsan
Пущиняк

От: Пущинака
Регистриран: 04.01.2010

Без чапраз пак реже , ама с чапраз е по-лесно . Инженер Червенков го е споменал по-горе - заради триенето на лентата на триона в канала на дървото. wink

Донту Ориби Хапи

Офлайн

0

#34 25.10.2011 08:33:47

Miro
НещоНамирач

Регистриран: 04.12.2009

еТе т`ва е положението  smile
PA240216.JPG

заради триенето на лентата на триона в канала на дървото.

Затова лентата на триона има трапецовидна форма (в анфас  big_smile ), при Викса това е лесно забележимо.

Офлайн

0

#35 25.10.2011 09:09:02

anjsan
Пущиняк

Както се вижда има има лек чапраз , но той не е достатъчен . Разчита се на доброто заточване на зъбите , които като гледам режат и в двете посоки май . Обаче аз пробвах два триона на сбирката (на Кент и на Бубачко) , нарязох малко дърва,сухи и сурови . Трудно се реже и при по-дебело дърво от 10см. почти спира . На Кент триона се справи по-добре като цяло .
Преди съм рязал ис трион , и с бичкия , и с ножовка и с моторна резачка и мога да усетя разликата . big_smile Едно обикновенно трионче с подходящ чапраз и добро заточване се справя по-добре .

Донту Ориби Хапи

Офлайн

0

#36 25.10.2011 09:58:18

Ийон Тихи
Редови

От: под Шуменското плато
Регистриран: 02.02.2011

То тея триончета не са предвидени за рязане на дърва в Коми. В буша дръвчета с повече от 10 см. в диаметър едва ли се налага да се режат с трион. За тва си има брадвички, брадви, брадвища, моторни триони, багери и др.  tongue  Аз съм много доволен от триончето на Бачо  (вярно, това на Кент не го пробвах). Сега съм в процес на поръчване именно на един хайлендър. Тва, като един лаик, мога да кажа по въпроса.
И май пак започваме да изместваме нещата от бушкрафта към гаража с инструментите. Както казва в тубата един румънски бушмен, при зомби апокалипсис, когато трябва да напуснеш града за дълго, дълго време, пет неща са съществените - платнище (може и пончо), вълнено одеало, нож, малко чайниче и ферородна запалка  smile

В основата на бушкрафта стои изучаването на Природата и на нещата, които тя може да ни даде.

С нарастването на знанията и уменията ти в бушкрафта, ти ще се нуждаеш от все по-малко и по-малко екипировка. Не от все повече и повече.

Офлайн

1

#37 25.10.2011 10:52:03

xenos
Modern Abo

Уеб-сайт

Ако човек знае как се реже с трион, няма да заклини - дори напротив! wink

Бушкрафтът е най-първото от всички занимания на хората. И дори по Земята да стъпва последния човек, той ще бъде практикуван!

Офлайн

0

#38 25.10.2011 11:28:51

Yavor
Редови

От: София
Регистриран: 14.10.2010
Уеб-сайт

На последната снимка вече се вижда, че има и чапраз освен профилни зъби.

Един е Айляк и Мохабет е негов пророк!

Офлайн

0

#39 25.10.2011 12:10:15

bubachco
Редови

Регистриран: 16.08.2010

само да вметна, че повече работа отметнахме с веригата от моторна резачка smile  верно, че е по уморително да се работи с нея, но нищо не и се опря! за мен лично сгъваемото трионче си е добро попълнение в екипировката, но триончето "окдалф" ще е неделима част tongue  /още повече, че не тежи и не заема много място/ wink

Офлайн

0

#40 25.10.2011 12:46:21

mchervenkov
Редови

Регистриран: 17.12.2009

Абе това дали ще режеш дърва десет или повече см. не го определя никой каквото има това правиш. Това че фирмите искат да си продават стоката не сме длъжни да я купуваме без да огледаме. Както се казва в един друг форум "Лесно е когато знаеш". В този ред на мисли преди да купиш огледай на място при възможност. Чопраза си е чопраз за това да е лесно а не че реже триона той все някога ще спре да реже а пък и не сме луди да се бъхтим за щяло и нещяло.

Мързелът е подсъзнателна мъдрост.

Офлайн

0

#41 25.10.2011 12:54:37

Ийон Тихи
Редови

От: под Шуменското плато
Регистриран: 02.02.2011

С чапраз, без чапраз, трионът има значение, ако се използва в гората, а не от фотьойла пред компа и телевизора. Какъвто и да е трионът, все ще отрежеш каквото ти трябва. Ако пък не можеш - намираш отчупени и нападали дърва и изобщо - каквото може да гори. Ако и това не можеш - бафти и бушкрафтъра  lol

Ама що ма предизвиквати да са произнасям по неща, дет не ги разбирам много  tongue
Тука винаги ако не се сдърпат няколко бушмена на бушменски теми, значи нещо не е наред. Беййй, многу тестостерон, бре  lol

В основата на бушкрафта стои изучаването на Природата и на нещата, които тя може да ни даде.

С нарастването на знанията и уменията ти в бушкрафта, ти ще се нуждаеш от все по-малко и по-малко екипировка. Не от все повече и повече.

Офлайн

0

#42 25.10.2011 14:00:35

anjsan
Пущиняк

Точно заради използването на триона в гората ги обсъждаме тия неща. Инак за какво да носиш нещо дето не ти върши работа. Не стига, че заема място, тежи, пък и да не реже ... То и нож от кремък е по-бушменско да си направи човек, но си носим готови, нали ? wink

Пресен пример е бичкията купена от Okdalf за няколко левчета, дето никой после не я иска и за подарък.

Чапраза, заточването, стоманата, профил на зъбите и др. такива неща са от съществено значение за всеки трион. На мен по-скоро ми се ще да видя или да участвам в сравнение на скъп марков сгъваем трион и някой евтин такъв. Да се пробва примерно рязане на сурово дърво и сухо в истински полеви условия. Тогава ще е интересно и поучително.

Донту Ориби Хапи

Офлайн

0

#43 25.10.2011 14:11:11

xenos
Modern Abo

Уеб-сайт

Владко е сгрешил, като си е мислел, че плащайки за въпросната бичкия, получава нещо, което ще реже. Той просто е купил лъка. Лентата е бонус. smile Като си вземе хубава лента, вече ще се види. smile

Офлайн

0

#44 25.10.2011 15:30:44

mchervenkov
Редови

Регистриран: 17.12.2009

Абе въпроса е хем да не се набутваме с пари хем да върши работа.

Мързелът е подсъзнателна мъдрост.

Офлайн

0

#45 25.10.2011 16:15:12

slaf40
Редови

От: Пловдив
Регистриран: 15.08.2010

Ако става въпрос за една бичкия с червен лък, която беше на Странджа, така наречената тук Владкова  бичкия ?
Проблемът й е, че лентата няма чапраз и като реже заклинва и си ходи на където и скимне.

Имам псолютно същата и я ползвам вече 5-6 години. С нея режа предимно сух бук и още си реже. Напоследък се замислям за нещо по-дребно, като бичкията на Бобъра, която е същата  но по малка, тя също нямаше чапраз, но след намесата на чифт клещи започна да си работи нормално, че даже и димеше като режеше...  big_smile

Просто китайчето не е докарало нещата докрай и си трябва намесата на Ганьо Сан .  wink

Защо не си спомняме бъдещето ?

Офлайн

0
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff