XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#1 19.10.2010 14:45:00

xenos
Modern Abo

От: Дивдядово, Шумен
Регистриран: 06.10.2010
Уеб-сайт

Сгъваемите триони

Black Wolf

Винаги съм използвал голям трион или бичкия.
img946_450x450px_8.jpg

Реших да си взема най-после и аз едно от сгъваемите триончета, щото били полезни разправят.
img946_450x450px_10.jpg

Оказа се обаче, че повечето са с лазерно заточване. А то, като се изхаби, май не може повече да се точи. И какво? Ново трионче ли да се купува? Вярно е, че не са скъпи (повечето), ама все пак... [:wink:]

Някой да сподели опит?

Shady

В магазините на Husqvarna продават такива триони, режат отлично и са около 20лв. По-добре дай 20лв и гледай дръжката да е цяла , защото продават и по-некачествени,(не говоря за Husqvarna)които са около 5-6лв. но дръжките им са направени от 2 половини и лесно се чупят. Ако си го поддържаш триона и го смазваш с тънка смазка(оръжейна) ще те издържи дълго време.Според мен на Husqvarna триони са качествени и вършат чудесна работа. Поздрави!
Знанието е знание само когато е придобито чрез усилията на мисълта, а не на паметта...

Стоян Стоянов

Бе ако го хванеш на едно менгеме с една хубава пиличка, не може да не се наточи. [;)]

Shady

Да , разбира се че може да се заточи стига да иска човек и да знае как... споменах тези на Husqvarna защото с баща ми имаме такова и вече дълго време не е издало багажа, а и не сме го точили и все още реже доста добре [:P]

Black Wolf

Ами аз точно "Хускварна" гледах...

Shady

Добре си се ориентирал, модела който аз имам много прилича на този и отговаря и по описание на този .

И за това качество мисля че парите си заслужават [:P]

BPetrov

Аз съм виждал само един как реже - 5-6 см. в диаметър клонче с няколко тръквания - долу... Беше на хускварна.

Стоян Стоянов

Аз имам един никакъв китайски, дето го взех от кварталната железария, ама пущината бая си реже. [:-)] Може следващият да е някои от посочените.
Иначе Gerber има един популярен модел: Gerber Gator
568470.jpg

Ако не се лъжа бях видял Лес Страуд с нещо такова в една зимна серия на Survivorman.

Black Wolf

Това ясно. Мен ме спира това, което човека от магазина на Хускварна ми каза, а именно че заточените лазерно не могат да се точат вече след фабличната заточка.
Иначе че режат добре, това е така. Даже момичето от магазина каза, че си реже с такова трионче замразено месо. [:wink:]

mechkolis

на мен ми направи впечатление тоя шанцов инструмент (много в едно) http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.27668 мисля да си взема такова нещо, ще споделя след покупката. Китайска пущина е ама какво може да му се счупи пък?

Black Wolf

Подобни сглобяеми инструменти изглеждат удобни, но рядко работят много добре. Те са от всичко по малко, но нито едно от тях баш както трябва. [:wink:]

TRS

Да за брадвата забрави ... никаква работа няма да ти свърши.
По-добре вземи само лопатка като дръжката да не е права а триъгълна ... тежички са все пак така че като пълниш раницата го имай в предвид ти ще я носиш.

GEGATA

Да Ви кажа чесно си падам по мултитуловете поради простата причина, че са по-компактни. Знам, че не мога да сравнявам tool направен специално за това да реже и tool с повече функции и една от тях да е тази като на 1вия, но всяко нещо с предимствата и недостатъците си !

Явор Аршинков

http://picasaweb.google.com/musalabg1/M … 8862099858
върши чудна работа много добре реже и е много здрав трион макар че в началото ми се видя малко пластмасов но наистина е здрав

Shady

Arshinkov , да те питам от Stayalive сайта ли го взе, и на принципа на макетните ножчета ли се затваря острието? [:)]

Бушкрафтът е най-първото от всички занимания на хората. И дори по Земята да стъпва последния човек, той ще бъде практикуван!

Офлайн

0

#2 19.10.2010 14:48:10

xenos
Modern Abo

Уеб-сайт

Отг: Сгъваемите триони

Явор Аршинков

Shady, взех я от практикер в София както и другите работи казвам ти много съм доволен вършат работа и са леки и удобни
http://picasaweb.google.com/musalabg1/M … 6936887234
да затваря се като макетните ножчета

Shady

Ее супер колекция, браво ! И аз съм чувал че много ги хвалят тая марка. [;)]
Знанието е знание само когато е придобито чрез усилията на мисълта, а не на паметта...

TRS

Точилото за брадвички върши ли работа [:?]

Явор Аршинков

Да точи ги много добре аз съм я точил поне 5-6 пъти няма грешка,ножа понеже го пазя повече не съм го точил но брадвата става бръснач

pecheniq

За колко взе брадвичката ?

Явор Аршинков

Малко скъпичка я взех не знам дали сега са паднали цените 60 лв.Има три големини и разликата м/у тях беше 7-8 лв като най-голямата беше ако не се лъжа 800 гр, а тази която аз взех тежи 350 гр и е много удобна нищо че е малко малка

The Perfect Security

Малките сгъваеми триончета не ми вдъхват доверие. За това бих предпочел ето това:
Sawvivor%20Saw.JPG

Black Wolf

Взех един китайски. Ако не става, просто ще го изхвърля - все пак е само 4 лв. [:P]
Иначе Фискарс са известна марка и сигурно са добри.

Бушкрафтът е най-първото от всички занимания на хората. И дори по Земята да стъпва последния човек, той ще бъде практикуван!

Офлайн

0

#3 19.10.2010 16:00:03

anjsan
Пущиняк

От: Пущинака
Регистриран: 04.01.2010

Аз си падам малко по майсторенето и си мисля по-нататък да си направя някакво мое сгъваемо трионче. Нужно е само подходящ листов трион с дебелина около 2мм ,една дръжка и малко майсторлък. Като го направя ще ви го покажа . Предимството е , че човек си купува какъвто лист иска и си го прави както му харесва . Цената е нещо средно, но излиза по-евтино от един "марков" сгъваем трион .
Инак една обикновенна българска селска бичкия е всъщност сгъваем трион състоящ се от четири дървени летви,листов трион и една връвка. Имам една схема сваляна от някой руски сайт тип направи си сам . По нея си направих разглобяема ножовка от дървени летви . Важен е принципа , от там нататък са варианти . Схемата показана от The Perfect Security също е интересна , но ми се струва по-трудна за изработка .

Донту Ориби Хапи

Офлайн

0

#4 19.10.2010 16:16:36

windwarrior
Зла Гад

От: Трети Картофен Пояс
Регистриран: 09.12.2009

Или варианта който показа Владко на сбора - стара верига от моторен трион с 2 елементарни дръжки в двата края. Събира се в една платнена торбичка, а не е истина как реже  yikes

"All great things are simple, and many can be expressed in single words: freedom, justice, honor, duty, mercy, hope".

Sir Winston Churchill

Офлайн

0

#5 10.01.2011 22:06:02

iivetsa
Редови

Регистриран: 30.12.2010

Ето го и моето походно трионче на преден план на снимката:

021589218.jpg?r=0

Много прилича на това,което е два поста нагоре,само че това е самоделка която ми направи един авер от ножарският форум!Триончето е супер леко и малко,а реже като хала!Много съм доволен от него,и винаги си го нося в планината(плюс брадвата,ножовете и другият традиционен инвентар на ножомана big_smile )
Ето и едно клипче:

[url]http://iivetsa.blogspot.com/[/url]
[url]http://www.youtube.com/user/iivetsa?feature=guide[/url]

Офлайн

0

#6 10.01.2011 22:19:30

xenos
Modern Abo

Уеб-сайт

Аз имам в главата си една схема на още по-просто и компактно трионче, но още не съм намерил трите тръби с достатъчна здравина, и с такива диаметри, че да влизат една в друга! wink

Офлайн

0

#7 11.01.2011 08:53:34

стефан чаков
Редови

Регистриран: 23.12.2010

iivetsa написа:

021589218.jpg?r=0

Много прилича на това,което е два поста нагоре,само че това е самоделка която ми направи един авер от ножарският форум!Триончето е супер леко и малко,а реже като хала!Много съм доволен от него,и винаги си го нося в планината(плюс брадвата,ножовете и другият традиционен инвентар на ножомана big_smile )
Ето и едно клипче:

Имам брадва която досущ прилича на тази която е най-дясно на снимката,тази която има приспособление за вадене на пирони.Баща ми разправяше че била немска,колко е вярно не знам но като я гледам не си знае годините.А вчера като чистих из работилницата изрових една за цепене на дърва подобна на нашенските,има щемпел 1907 и еднабуква S върху две кръстосани оръдейни цеви,случайно някой да знае коя фирма е иползвала този печат.

Който разбира,разбира и от свиренето на комара,който не разбира и от магарешки рев няма да разбере.

Офлайн

0

#8 22.02.2011 17:50:02

scrooge
Редови

Регистриран: 21.02.2011

iivetsa написа:

021589218.jpg?r=0

Ето и едно клипче:

Може ли някоя по близка снимка на триончето да се види по-добре конструкцията.
Мерси предварително

Офлайн

0

#9 22.02.2011 18:16:05

iivetsa
Редови

Регистриран: 30.12.2010

Ето тук се вижда  сравнително добре wink :

http://www.bulforums.com/metalblade/vie … f=9&t=1043

[url]http://iivetsa.blogspot.com/[/url]
[url]http://www.youtube.com/user/iivetsa?feature=guide[/url]

Офлайн

0

#10 22.02.2011 23:06:41

Black Wolf
Бял индианец

Регистриран: 04.12.2009
Уеб-сайт

Това е много тарикатско тривонче! wink

To strive, to seek, to find, and not to yield

Офлайн

0

#11 17.04.2011 14:17:09

del22
Редови

Регистриран: 17.04.2011

Здравейте,
търся идея smile.
Тези триони които сте показали тук са наистина чудесни, имам сгъваем на Пилана и си е върши работата добре, даже си купих 2ри да не вземат да ги махнат.
Търся обаче нещо по малко, нещо като тези на Викторинокс, само че да може да се точи или сменя. Знам че Викторинокса може да се точи, но не мисля че дава добри резултати.
Неща подобно като идея имат Опинел, но цените не ми харесват а и пак не може да се точи.
Мисля си за ножчета за дърво за зеге (пробивен трион), знам че те не са точно за мокро дърво, рязането при тях е на дърпане и едва ли са толкова добри, но просто не мога да се сетя за друго.
Идеи ?

Офлайн

0

#12 17.04.2011 14:53:59

parev
Редови

От: Стара Загора
Регистриран: 27.01.2010

del22 написа:

Здравейте,
търся идея smile.
Тези триони които сте показали тук са наистина чудесни, имам сгъваем на Пилана и си е върши работата добре, даже си купих 2ри да не вземат да ги махнат.
Търся обаче нещо по малко, нещо като тези на Викторинокс, само че да може да се точи или сменя. Знам че Викторинокса може да се точи, но не мисля че дава добри резултати.
Неща подобно като идея имат Опинел, но цените не ми харесват а и пак не може да се точи.
Мисля си за ножчета за дърво за зеге (пробивен трион), знам че те не са точно за мокро дърво, рязането при тях е на дърпане и едва ли са толкова добри, но просто не мога да се сетя за друго.
Идеи ?

Идеята ти си е мн.хубава! Това ми мина през акъла миналата година,докато се чудех дали да изхвърля едно старо,скапано зеге(с изгорял мотор). Реших да му използвам тръбичката дето се захващат триончетата.
Предимства: слагаш каквито си искаш триончета(метал,дърво,различна заточка...), разглобяемо.
Недостатъци:трябва му дръжка(на моето още я правя)  и трябва да се носи и шестостенното му ключе. Още мисля как да направя такава дръжка,че да събира в нея ключето и резервните триончета(нещо като на рамбовския нож) smile

Офлайн

0

#13 17.04.2011 15:23:04

parev
Редови

От: Стара Загора
Регистриран: 27.01.2010

dsc00894z.jpg

Офлайн

0

#14 17.04.2011 15:25:42

del22
Редови

Да сетих се за скоби от зеге, из нета има снимки на такива на бош, дефелт и black and decker, но изглеждат доста обемни. Най близо е идеята на Leatherman, те имат такъв механизъм, но не искам да мъкна тежък мултитул само заради едно трионче.
changingblades.jpg

Офлайн

0

#15 17.04.2011 15:28:49

del22
Редови

parev написа:

dsc00894z.jpg

интересно, дали има как този шестограм да се замени да кажем с гайка/болт с  крила ?

Офлайн

0
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff