Нерядко се е случва телефонът да не е работоспособен в даден момент и спешно да ни трябва друг за да проведем даден разоговор. Хубаво е да имаме втори телефон с дълъг живот на батерията, удароустойчив и с други екстри, които биха ни били от полза, като например да има компас, (никога не е излишен дори да имаме повече) да бъде водоустойчив и други подобни. Та ето за това правя тази тема да изкажем мненията си за такъв тип ГСМ.
Shady
Ми според мен на Нокиа някой от старите модели , доста са издръжливи , а и щом ще е втори телефон няма да го използваш толкова. За телефони с компас не съм чувал , но има с фенерче, което може да се окаже много полезно [:D]
eVerRED
Е точно един модел на Нокиа, не се сещам как беше имаше компас, термометър, фенерче и дори невелир [:lol:] .. Също беше целия гумиран, но дисплея и клавиатурата бяха ужасни, поне за мен.
Явор Аршинков
имам nokia 1208 евтинка но пък чудесна 8 дни работа на батерията като си говоря нормално фенерче много съм доволен.Преди години седин приятел бяхме на похода Козлодуй-Околчица и по това време си беше купил един от старите ериксони беше жълт водоустоичив с антена на средата много здрав телефон каде ли не го беше влачил сигурно още го ползва
ops
[:lol:] телефон и компас трудна работа, направо смешна. Единствения вариант е ако имаш вграден GPS който да указва север при преместване.
mechkolis
В една друга тема споменах за моята стара и вярна Моторола (модела е от миналия век :-)). Има обхат почти навсякъде - мазета, панелки и това не е всичко. Когато се развърти фабричната антенка има възможност за монтиране на външна антена. Става и с някаква медна жица примерно. Другото предимство, на което много се радвам, е че работи с три зарядни батерии, които са нещо средно между ААА и стандартните АА (не знам колко А-та се водят вече са доста изтъркани и не се чете надписа). Та тези батерии се зареждат със обикновено зарядно у-во и можеш да си вземеш един джоб батерии, че външната антена гълта повече ток. Но като цяло местата на които се налага да ползваш телефона за спешни случаи често са извън обхват. Да не забравя и тетриса който можеш да си цъкаш докато дойдат да те спасят [:lol:] Един приятел е разбирач на тема телефони и електроники, та той ми обясни че компаса на телефона използва няколко близки антени и така се пеленговал. Доколкото разбрах де [:|]
Alex
Моделът, който имате предвид е Нокия 5140 от 2003. Има и по-нов модел 5140i от 2005 с малко подобрения. Води се приключенски телефон. Има повечето от стандартните екстри плюс по-малко стандартните: цифров компас, термометър, фенерче, шумомер, нивелир, който се използва за калибриране на компаса, гумирано тяло, което издържа на удари и не позволява проникване на пръски вода и прах. Има опция за поставяне на панел, който добавя GPS възможности, а в комплекта към телефона има включен и пластмасов карабинер с лупа, и свирка.
Nikolay
Не е задължително да е стар модел. Аз имам Nokia 3110c и съм много доволен. Има всички основни екстри, а плюс това рядко губи обхват, батерията издържа по около 4 дни, паданията и ударите не са проблем(проверено на практика) и поддържа Java т.е. могат да се качват всякакви полезни приложения. В момента имам едно приложение, което държи дисплея светнат непрекъснато и телефона се превръща във фенерче(не особено силно, но фенерче). Има си и приложение-компас - не става въпрос за истински компас, но ако знаеш къде е слънцето софтуера може да изчисли къде е север.
Общо взето Нокиа при всички положения ще върши работа.
vanjo
Ето една добра алтернатива: цена 50 лева Вижте и това: цена 30 лева Това е най-евтиното което видях
Стоян Стоянов
Аз пък мисля, че трябва да видите . [:wink:]
vanjo
Супер играчка Стояне, но какво да правим ако падне батерията ? Ето някои прости неща, които съм установил в личната си практика за мобилните телефони: 1. Носете 2 телефона с карти към 2 различни BG оператора или поне втора карта и още една заредена батерия 2. При зимни условия ползвайте hands free с кабелче така не се налага телефона да е отвън (най добре телефоните да са един модел) 3. Винаги оставям контролни времена при по-дълги преходи (задължително се обаждам ако видя, че изоставам с времето и обяснявам причина и приблизително место положение) 4. Ако случайно съм в роуминг (случва се и на българска територия ) не пестя пари спазвам правило 3 Единствено не съм открил начин за прилагането на тези правила когато съм в някоя дупка [:(]
Joe_Buda
Sonim са жестоки... но в България не съм ги виждал. Но пък новата Nokia http://www.mobilebulgaria.com/mobiles/view.php?id=1859 изглежда доста обещаващо и не е бецелно скъпа. Аз за сега съм с Nokia 1100 и съм супер доволен.
Miro
mechkolis, батериите за 2288 се водят AAA long.
Alex
Sonim XP3 Quest, който е почти идентичен на Sonim XP3 Enduro Rugged има забележителен живот на батерията от над два месеца в режим на изчакване или 18 часа разговори. Mинуси са липсата на MMS и не достатъчно добрата камера на фона на издръжливия телефон.
Стоян Стоянов
Абе нали за Оцеляване ставаше дума. Много ще ти дреме за ММС-а и камерата. [;)]
Бушкрафтът е най-първото от всички занимания на хората. И дори по Земята да стъпва последния човек, той ще бъде практикуван!
Малко вероятен пример, но ММС и камерата могат да се използват, за да се изпрати снимка на местността в която се намираш и така да се насочат спасителните екипи, ако поради някаква причина GPS не работи. Но наистина апарата си е достатъчно добър телефон за оцеляване и минусите му не са сериозни.
BPetrov
[:)] ММмммМм Темата темата [:)] Хихиххи - детското в мене се обади :Р
Аз лично нямам толкова парички, но се надявам да заимам... Колкото до моето мнение за телефон за оцеляване - предпочитам радиостанция! Но за целта трябва да се мине през курсове и изпити и бюрократични спънки и проверки на родата до пето коляно мисля. Поздрави!
Hobo
Това клипче от pecheniq май не е глупост. Някакво послание виждам аз. [:)] И на мен не ми се вързва оцеляване с GSM, ама щом сте подкарали, чепкайте до край темата. [:)]
На GSM не може да се разчита в планината. Който е ходил знае. Там проблемите са два. Когато човек е в дупка няма сигнал. Когато е на високо има сигнал, но се приемат много клетки на веднъж. Това пречи на връзката и пак GSM не може да се ползва, тоест за абоната пак няма сигнал. Шанс е да фаулира човек в район със стабилно покритие на мрежата.
Напрактика GSM по-скоро би попречил, защото създава илюзорно чувство за сигурност. Когато потрябва се вижда, че е неизползваем и започва паниката!
BPetrov
Да, и накрая си оставаш с тетриса...
windwarrior
@BPetrov - и радиостанцията не е панацея. PMR радиостанциите (за които не трябва радиолюбителски лиценз) са ограничени по мощност на излъчване на 0,5 вата, респ. обхвата в планинска местност е пряко сили 3-4 километра. СВ радиостанциите (с лиценз) са с по-голям обхват, ама не се виждам да мъкна 3-4 кила радиостанция с 2 метра антена.
@Hobo - ГСМ-а ако не помага, то поне не пречи и не тежи. Съгласен съм че на много места обхват няма, ама все пак... Момчето от случката на Кончето нали точно по ГСМ се обади. Ако нямаха телефон сигурно още щяха да са някъде под преспите.
И в обобщение - телефона няма нужда да има чак такава издръжлива батерия. Аз като съм на планина, обикновенно си държа тел-а изключен. Веднъж за пестя батерия, и втори път защото идеята да съм там е именно да се махна от хората, а не да ми звънят през 5 минути.
Явор Аршинков
Напълно си прав Hobo не трябва да се разчита на gsm-a толкова много но все пак трябва да имаш едно на ум че може да те спаси в дадена ситуация [:-)]
Hobo
@windwarrior Така е. Тези младежи са извадили късмет.
Не отричам ползата от носенето на телефон. Самият аз си го нося винаги. Само казах да не му се разчита мого, много.
Подсетихте ме за нещо. GSM харчи най-много батерия когато търси да се свърже с някоя клетка. Тогава излъчва почти през цялото време на максимална мощност и харчи много ток. Батерията свършва бързо. Аз практикувам следното. В планината нося телефона изключен. Включвам го само да опитам да се обадя или да изпратя SMS. В тези моменти, ако има покритие, получавам и SMS за мен. Така пестя батерия и тя изкарва повече отколкото в града. Ако съм на дълъг преход обикновено се уговарям с някой за телефонна логистика и включвам тлф в предварително уговорени часове. Ако има сигнал, има... ако не, на следващия сеанс. Както се процедира и когато се използва радиостанция.
BPetrov
Ако не желаете да правим нова тема за Радиостанциите и не е много офтопик, може ли да споделите как мога да получа право да ползвам радиостанция? И какви са различните видове. Кои са позволени за хора които нямат разрешително за радиолюбител. Просто от известно време ми се ще да подхвана и това, но няма кой да ми обясни нещата. Ако има запознати и не ви се пише тука, може и на лично съобщение... Поздрави!
Явор Аршинков
ето още една глезотийка закачаш я на раницата и се зарежда от светлина.можеш да я зареждаш дори от фенер примерно не заема място не тежи и върши работа от 4 месеца я ползвам и сам доволен http://picasaweb.google.com/musalabg1/R … 2460112370
windwarrior
@Hobo - и аз действам точно по същия начин с телефона, много по-практично е.
Борис Василев
Здравейте! Мисля ,че стратегията за телефоните на Vanjo ми допада най-много!Супер!
kalata
Я вижте тук и тук и тук
Според мен това е телефонът ... водо,прахо,ударо устойчив.. с външна антена.. мисля магнезиева рамка.
Явор Аршинков
Ето за този телефон бях писал в началото на темата за мен това е телефона номер едно е
windwarrior
Мда, има само един, но много важен минус - не се произвежда от около 7-8 години [:)]
В момента най-актуалните и най-евтините предложения са:
Samsung B2700 - освен че е влаго, ударо и прахоусточив, има и крачкомер, висотомер, фенерче, компас - цена около 250 - 300 лева в България. Интересно е че дори в eBay държи страшно висока цена - около 170$, т.е. явно е качествен и се търси. За същите пари там се намира и Sonim X1, а това вече значи много...
Nokia 3720 - просто здрав телефон, без фенерчета и компаси, но пък с по-добра батерия от Самсунга, цена около 220-250 левчета.
windwarrior
@BPetrov - заинтересувах се от този телефон MTT, линк към който си дал. Френските келеши обаче ги е домързяло да си направят английски вариант на страницата, и не мога да разбера почти нищо [:(] Успях да разбера горе-долу функциите, разбрах и че телефона не е заключен към оператор, но никъде не видях дали има други езици на менюто освен френски. А все пак това ми е важно, не искам да похарча 200 евро за телефон, и после да уча четвърти чужд език, за да мога да работя с него.. Можеш ли да видиш някъде на страницата им дали има такава информация ?
Бушкрафтът е най-първото от всички занимания на хората. И дори по Земята да стъпва последния човек, той ще бъде практикуван!
Дебна за по- евтин самсунг Б2700, отдавна съм му хвърлил око. Аз по принцип се разнасям с 2 телефона- личен и служебен, и за двата имам резервни батерии и винаги ги нося дори при кратки разходки извън града. Поради липса на Самсунг Б2700 и Ериксон Р310(много пари искат в и- бей за рециклиран бе!) си взех една Нокиа 5210, май е първата гумирана Нокиа от едно време, като екстри има само термометър(мери темп. на батерията всъщност). Другия телефон е покет ПЦ с качена навигационна програма, месинджъри и т.н. който по време на разходките стои изключен в раницата и разговорите са прехвърлени към дуракоустойчивата Нокиа. При необходимост се вади и се ползва нет или навигация. Сега, докато пиша това, колежката ми донесе известие от пощата, че ми е пристигнал херметическият калъф за смартфона от Китай. Тичам до пощата и довечера като го разуча дали става за нещо ще го покажа!
Това, което лично мен ме впечатли значително е IP67 серификата (!!!), с който идва телефона + 19 часа време за говорене и 600 часа стендбай (ако ползвате само 2G мрежата). Иначе другите екстри са си като на 2700, добавили са само фенерче, което за мен е по-скоро минус, отколкото плюс. Цена в България - около 280 левчета.
"All great things are simple, and many can be expressed in single words: freedom, justice, honor, duty, mercy, hope".
www.evolve-survivor.eu/koupit.html Здравейте,днес попаднах на този телефон,лично на мен ми се струва много обещаващ,но съм си малко недоверчив,та ще изчакам някой да го пробва,преди да си го купя
Това изглежда е чешко копие на Sonim. Като стана на въпрос - учудващо за мен но новия Sonim X3 има същия клас на водо- и прахозащитеност (IP67) като Самсунга, а струва почти двойно повече пари. От друга страна Sonim-a определено изглежда по-здрав от гледна точка механични увреждания (изпускане и пр.).
"All great things are simple, and many can be expressed in single words: freedom, justice, honor, duty, mercy, hope".
Ползвам от 3 години iphone на който съм инсталирал няколко ръководства по оцеляване , звезден компас , обикновен компас , навигация за Европа , фенер с няколко режима на цветове и SOS сигнал.Към апарата съм включил твърд калъф и соларна батерия.Тези дни излезе и ръководство по оцеляване на Bear Grylls. Tова са апликациите които съм качил; US ARMY survival guide SAS survival Star Map 3D Tom Tom Europa Army knife Bear Grylls-Bear Essential Ако ги потърсите в Google application for iphone може да ги разгледа който не ги е виждал. А който ги иска пускам по скайп, само трябва да има iPhone 3Gs -Jailbrake
що не си купите такваз джаджа? http://www.reset.bg/catalog/37/3705/3705004 батерии обикновено се намират на всеки в раницата ясно че от 2000ма зарядна батерия на 1.2в не можеш зареди много, ама 400ма сок от 1 батерийка си е благо.
Аз съм шут, на служба при Съдбата. What we are is the sum of everything we've ever said, done and felt. All wrapped up in one unique tread which is constantly being revised and remembered. So to be yourself, you have to constantly remember yourself. It's full time job.It's how it works...
Днес си взех въпросният Самсунг 2710 Xcover. На първо четене - много съм доволен, сега следват тестовете с подхвърлянето и топенето във вода
П.С. Абе туй нящо много голямо бе Но пък изглежда изключително здрав, което при говедо като мен е особенно важно, защото нормалните телефони имат странното свойство да ми се разпадат в ръцете
що не си купите такваз джаджа? http://www.reset.bg/catalog/37/3705/3705004 батерии обикновено се намират на всеки в раницата ясно че от 2000ма зарядна батерия на 1.2в не можеш зареди много, ама 400ма сок от 1 батерийка си е благо.
Има нов, по-добър вариант : с фенерче като втора функция ) бачка добре, лъча не е фокусиран, но за ходене до тоалетна в гората става ( или да го дадеш на някй, дето е тръгнал на палатки без челник) http://www.dealextreme.com/p/aluminium- … 1-aa-15663
Аз съм шут, на служба при Съдбата. What we are is the sum of everything we've ever said, done and felt. All wrapped up in one unique tread which is constantly being revised and remembered. So to be yourself, you have to constantly remember yourself. It's full time job.It's how it works...