XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#121 13.09.2019 08:44:20

Okdalf
Сръчко
Репутация: 1476

Регистриран: 10.08.2010
Мнения: 4,964

Отг: Проект "Форумна аптечка" + въпроси към доктор Кент.

..... Дименхидринат (има хора, на които им става лошо при летене)......а със сънливостта в последствие как се справяте. Или летите и спите.
Нищо лично, имам опита от седем годишно хлапе което след половин таблетка. НЕ повръща, но спи като "заклан"

Офлайн

  0

#122 13.09.2019 10:27:55

Lord Ruthven
Новодошъл
Репутация: 1

Регистриран: 04.09.2019
Мнения: 3

Отг: Проект "Форумна аптечка" + въпроси към доктор Кент.

Първо благодаря за отговорите и съветите.  Отговарям първо на Windwarrior, защото е най-пространно, а някои от съветите се застъпват.

windwarrior написа:

- ако има вероятност да третираш счупвания на крайници, бих препоръчал да добавиш към кита няколко триъгълни кърпи, 10-тина обикновени бинта и 2-3 splint шини

За съжаление силно ме ограничава както обема, така и теглото на аптечката, тъй като става дума за аптечка за летене.  2 триъгълни кърпи съм добавил, опасявам се, че останалото не бих могъл да взема.  Израелската превръзка обаче би трябвало да може да се ползва и за обездвижване с импровизирана арматура, поне по клиповете, които съм гледал с нея от няколко парамедика, които следя я показват и при такива приложения.

windwarrior написа:

- няколко пакетчета спасително фолио - освен при хипотермия вършат добра работа при пострадали изпаднали в шоково състояние от напр. голяма кръвозагуба

винаги нося 2, но не в самата аптечка, а в другия пакет, с филтри, батерии и пр.

windwarrior написа:

- не видях в кита стерилни марли - без тях няма как да превързваш открити рани

Има както в самата израелска превръзка (тя е Т3, с допълнителни марли и подложка), така и в кита, просто я забравих.

windwarrior написа:

- материали за тампонираща превръзка - памук, марля, бинтове (затова препоръчвам да имаш поне 10-тина - за да има и за шиниране и за превръзки)

Имам израелска превръзка - тя е точно с тази цел.  Бих искал да чуя мнението на Кент по въпроса, но  няколкото американски парамедика, чиито канали следя я препоръчват много горещо, както заради апликатора на натиск, който се ползва в някои случаи, така и заради това, че е предварително подготвена и поставянето ѝ е много по-бързо и лесно в стресови ситуации. 

windwarrior написа:

- кръвоспиращ гел тип Целокс - за прободни/промушващи рани (ако пострадалия се е надянал на клон примерно)

Това определено е добра идея

windwarrior написа:

- абсорбираща превръзка тип Traumafix

Тук отново се включва израелската превръзка, която има абсорбиращи подложки, но ще проуча и Traumafix.  Като цяло съм предпочел израелската, защото по реклама, а и по мнението на тези няколко канала в тубата, които следя е наистина много мултифункционална (и за съжаление - скъпа).

windwarrior написа:

- хубава санитарска ножица - най-вероярно ще ти се налижи да режеш дрехи, обувки и т.н. за да можеш да третираш раните/счупванията. Ако имаш достатъчно бюджет препоръчвам Ледърман Раптор

Това е нещо, което търся и за автоаптечките си, защото там е пълно порно с гъски.  Опитах тестово да разрежа носна кърпичка при спокойна обстановка и ножицата ми се счупи в ръцете на три части.  В момента съм я заменил с ножица от лидълска автоаптечка, която е несравнимо по-добра, но пак ми се струва не достатъчно добра.  В летателната аптечка имам една стабилна ножица - куча марка, с объл връх, която знам че ще свърши работа.  Раптора го гледах преди време, но май ми идва солена. Ще видя сега как е.

windwarrior написа:

- аз лично бих заместил урбазона+спринцовка+игла с готов автоинжектор тип Епипен/Анапен, както е споменал и Пипо. В стресова ситуация ще е пипкава работа (още повече с ръкавици) да наденеш иглата на спринцовката, да отмериш точната доза Урбазон, и т.н. С автоинжектора лесна работа - сваляш капачката и бодеш

Тук ще трябва да проуча повече, тъй като за разлика от Урбазона не знам как се прилага.  Звучи като добра идея, но ще трябва първо да се запозная в подробности, за да не направя по-голяма беля ако го използвам не както трябва.

windwarrior написа:

- турникета ако е Есмарх, аз лично бих го заместил с САТ

Турникетът е CAT 6-та генерация, но бих искал да го заменя със седма.  Някой има ли идея дали се продават истински 7-ма генерация в България, или ще трябва да си го поръчвам от щатите, че никак не искам да попадам точно на турникет, който е китайски фалшификат?

windwarrior написа:

Що касае силния аналгетик - едва ли ще можеш да си набавиш нещо смислено по легален начин, освен ако не си медиинско лице. Аз лично бих се опитал да си набавя еднократни дози армейски аналгетик, готов за употреба (вадиш и бодеш) от типа на руския Промедол. Отново - лесен за употреба в стресови ситуации и няма опасност да пратиш пострадалия на ония свят от предозиране или въздушна емболия. Лидокаина препоръчан от Пипо действа, но доколкото имам спомен е локален аналгетик. Върши работа ако ти вадят зъб, ама за масивна травма - съмнявам се.

Да, лидокаинът е локален, че е и само за лигавици.  Инак не съм сигурен откъде без връзки бих могъл да си намеря армейски аналгетик.  Инак идеята звучи добре.

Okdalf написа:

Дименхидринат (има хора, на които им става лошо при летене)......а със сънливостта в последствие как се справяте. Или летите и спите.
Нищо лично, имам опита от седем годишно хлапе което след половин таблетка. НЕ повръща, но спи като "заклан"

Половинка за седемгодишно хлапе е доста голяма доза.  Когато започнах да летя и все още ми ставаше лошо, аз пиех половинка, а бях 85 кила. А като цяло, на хората им става лошо в по-турболентно време, когато полетът не е особено спокоен и има повечко адреналин, съответно и опасността от заспиване е минимална.   Принципно е добре по-скоро да се научат да повръщат без да си цапат екипировката, но има и тежки случаи. Нося го от преди, когато го ползвах аз, но тъкмо когато смятах да го махам, колега си беше забравил неговия, та реших да остане в аптечката.

Ludipipo написа:

планинска застраховка на макс

Планинската застраховка е задължителна, че и с допълнителна клауза за парапланеризъм.  За съжаление вече няма хеликоптери в България (освен военните Ми 8) за медицинско спасяване/извозване. Също така няма и читава застраховка в България, която да покрива и инциденти в равнината при парапланеризъм.
За каноконлита - имам винаги неотворена тубичка обикновен каноконлит в другите неща, които нося.  Ползвал съм го за затваряне на ранички, работи добре, но ако е на по-лесно място (не на сгъвка), бих предпочел да ползвам Steri-Strip на 3M, или обикновена пеперудена лепенка.  Имам и от двете в аптечката.

Офлайн

  0

#123 13.09.2019 11:44:07

biolander
Редови
Репутация: 511

От: Пловдив
Регистриран: 09.11.2011
Мнения: 418
Уеб-сайт

Отг: Проект "Форумна аптечка" + въпроси към доктор Кент.

Относно ножиците, мога да препоръчам Олфа. https://olfa.bg/%D0%BD%D0%BE%D0%B6%D0%B8%D1%86%D0%B8
Сериозна японска марка, всичко тяхно, до което съм се докоснал е много добро.


Ти си длъжен да правиш добро от злото,защото то няма от какво друго да се прави - Робърт Пен Уорън
http://tzilkovi.wordpress.com
http://ostrieta.eu

Офлайн

  0

#124 13.09.2019 11:53:13

Seeker
Редови
Репутация: 707

От: гр. Варна
Регистриран: 05.02.2017
Мнения: 637
Уеб-сайт

Отг: Проект "Форумна аптечка" + въпроси към доктор Кент.

Много се радвам на такива теми, които обогатяват познанията ми. smile
Аз съм се насочил към сперей тип течна лепенка, Урго или Акутол. За ожулвания, леки порязвания и повърхности рани. Най-големия плюс е, че държи без проблеми на кофти места като сгъвки, колене, лакти. И е водоустойчив  smile

Офлайн

  0

#125 13.09.2019 11:54:50

Okdalf
Сръчко
Репутация: 1476

Регистриран: 10.08.2010
Мнения: 4,964

Отг: Проект "Форумна аптечка" + въпроси към доктор Кент.

.......Половинка за седемгодишно хлапе е доста голяма доза.  Когато започнах да летя и все още ми ставаше лошо, аз пиех половинка, а бях 85 кила. А като цяло, на хората им става лошо в по-турболентно време, когато полетът не е особено спокоен и има повечко адреналин, съответно и опасността от заспиване е минимална.   Принципно е добре по-скоро да се научат да повръщат без да си цапат екипировката, но има и тежки случаи. Нося го от преди, когато го ползвах аз, но тъкмо когато смятах да го махам, колега си беше забравил неговия, та реших да остане в аптечката.........
Толково препоръча фармацефката в аптеката. А и след като цял ден ти повръщат във врата ще се довериш на хората.:D

Офлайн

  0

#126 13.09.2019 19:46:10

Ludipipo
Редови
Репутация: 212

От: Бургас
Регистриран: 31.03.2011
Мнения: 862

Отг: Проект "Форумна аптечка" + въпроси към доктор Кент.

Аз нося Лидокаин маз, преди носех спрей в стъклено шише, но тежи и е чупливо.

lidocain.jpg

Офлайн

  0

#127 13.09.2019 20:51:09

windwarrior
Зла Гад
Репутация: 778

От: Трети Картофен Пояс
Регистриран: 09.12.2009
Мнения: 5,666

Отг: Проект "Форумна аптечка" + въпроси към доктор Кент.

Здрасти отново. Аз от самото начало казах, че явно доста си се потрудил в четене и търсене и си си спретнал доста читава аптечка smile

Още няколко стинки от мен:

- за Сам Сплинт шините - разбирам притесненията за размера/теглото но тези шини са доста компактни (в навито състояние са колкото половин бирена кутийка/мъжки юмрук в зависимост от размера). Ето ги как изглеждат и няколко съвета за шиниране с тях на различни травми.

Flash required

За израелската превръзка - ако е с прешър апликатор, наистина нямаш нужда от заместващи материали за тампонираща превръзка, прав си.

За Епипен/Анапен - изключително лесни за употреба са. Готова доза епинефрин, в автоинжектор с пружина. Има за възрастни и за деца. Ето колко лесно се ползва (забележи че сайта е на Австралийската асоциация по алергология - а там са едни от най-отровните гадове на света - змии, паяци и т.н.)

https://www.allergy.org.au/hp/anaphylax … ive-epipen

Недостатък - не са скъпи, ама не са и баш евтини.

За силния анестетик - аз бих си помислил отново над тази тема. Разбирам за какво ти е, и защо искаш да го имаш. От друга страна:

- основно правило в първата помощ е, че лекарства (от не-медицинск лице) на чужд човек не се дават, дори и да ти умира в ръцете. Можеш само да му помогнеш да ги вземе - той сам, ако е в съзнание.
- що касае силните аналгетици/анестетици - тука риска да стане беля е още по-голям. Може да не уцелиш дозата, може човека да има странично заболяване за което не знаеш и да го бутурясаш дори и с малка доза. То не напразно анестезиологията си е отделна специалност при лекарите.

Аз лично бих бил много-много внимателен в тази област.

Още веднъж - успех и безаварийни кацания smile


"All great things are simple, and many can be expressed in single words: freedom, justice, honor, duty, mercy, hope".

Sir Winston Churchill

Офлайн

  0

#128 16.09.2019 17:13:18

Lord Ruthven
Новодошъл
Репутация: 1

Регистриран: 04.09.2019
Мнения: 3

Отг: Проект "Форумна аптечка" + въпроси към доктор Кент.

Шината Изглежда добре и ще я обмисля, но трябва да видя и как точно ще я разположа, ако взема такава, тъй като не е малко нито като размер, нито като тегло, а и е твърд предмет със значителни размери.  Буквално преди дни имаше инцидент, при който изглежда че алуминиева бутилка с вода поставена в багажното зад гърба на пилота, при тежко падане е успяла да раздроби прешлен, въпреки мекият протектор, който е бил помежду им. 
Израелската превръзка е с прешър апликатор, допълнително стерилна марля и допълнителна попиваща подложка към стандартната.
Анапенът също не изглежда зле и май ще добавя към аптечката.
Колкото до анестетика - аз принципно го мисля предимно за мен, поне що се отнася до силния такъв, тъй като смятам да имам и нещо доста по-щадящо бъбреци и черен дроб.  Важно е обаче да не пречи на съсирването на кръвта и да не е съдоразширително.

Офлайн

  0
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff