XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#106 23.04.2017 20:31:30

Kent
Wee Willie Winkie

От: Варна
Регистриран: 17.02.2010

Отг: Проект "Форумна аптечка" + въпроси към доктор Кент.

Владко, ако ме гони тиранозавър и аз ще мина Ком-Емине по чорапи . И за по-малко от четири дни. Дадох  линк към някакъв продукт, както много хора правят /не съм го пробвал, ако я взема ще я пробваме пак казвам тренировъчно се надявам да е/.
Ти си специалист,  но други може да не са и да им е е полезен линка.

Последно редактиран от Kent (23.04.2017 20:32:36)

77. Морските кончета винаги пътуват заедно - хванати опашка за опашка.

Офлайн

2

#107 23.04.2017 20:58:01

Okdalf
Сръчко

Регистриран: 10.08.2010

Док просто се чудех това що е потребно, толкова сме се хванали за технологиите че забравяме елементарни неща.
Преди време ако се сетиш имаше подобна измишльотина задължителна за леките автомобили но никой не ти казваше или  учеше как се ползва.

Офлайн

0

#108 23.04.2017 21:04:46

windwarrior
Зла Гад

От: Трети Картофен Пояс
Регистриран: 09.12.2009

Okdalf написа:

Не знам дали така ми се струва, но ако се наложи да връщам някой тръгнал за оня свят. Ич няма да му мисля за такива маски. Ще си си го обдишвам натурално ....

Ой котьооо, не думай? tongue

Айде ела в софето на гости, ще ти намеря най-гнусния и оповръщан клошар, ще му дам 20 кинта да го играе пострадал, и искам да видя как ще го обдишваш натурално? Става ли? Ама условието е да снимам на видео в реално време и после го качваме тук във Форума?

Шото мене на курсовете по първа помощ постоянно ми набиват у тимберицата, че сравнително рядко (да не кажа никак) се налага да обдишваш 20 годишни девойки с дъх на мента и ягоди. В повечето случаи се налага да обдишваш опикан, осран, оповръщан и/или целия в кървища пострадал, дето ти се драйфа само да го гледаш, камо ли да се целуваш с него уста-в-уста.

Прочее - маската дето Док е е качил си има много, ама много смисъл (както и мисълта за латексовите ръкавици, дето ич не са стерилни ама ги има в мед-комплектите). И аз имам 2 подобни в личната си аптечка, ама неговата е по-гъзарска, щото има прорези че да се закачи за ушите на пострадалия и да не мърдоли. Мойте са по-ефтинджос, просто парче найлон с клапан по средата.

Док - къде го пазарува това и какви пари иде?

П.С. Като цяло - мненията на Док в тая тема аз лично ги чета с листче в едната ръка и моливче в другата. И си записвам. Препоръчвам и на вас така.

"All great things are simple, and many can be expressed in single words: freedom, justice, honor, duty, mercy, hope".

Sir Winston Churchill

Офлайн

2

#109 23.04.2017 21:19:00

Kent
Wee Willie Winkie

Жоре, линка е в първия ми пост . Към 20 кинта. Идеята ми беше да "обърна внимание", а не да рекламирам агресивно това.

Офлайн

0

#110 23.04.2017 21:20:55

Okdalf
Сръчко

Котьо като те тресне оня ич няма да мислиш дали е 20-десет годишно девойче или старчето до тебе ф тобуса. КУрсовете са за практика, нека НИКОГА не Ви се наложи да ползвате наученото.
пп Колко от колко ще си носят това чудо в ежедневния багаж? Нека бъдем реалисти.

Офлайн

0

#111 23.04.2017 21:21:16

Кольо
КорифееЦ

Регистриран: 01.02.2013

windwarrior написа:

П.С. Като цяло - мненията на Док в тая тема аз лично ги чета с листче в едната ръка и моливче в другата. И си записвам. Препоръчвам и на вас така.

Я! Я!

"Когато хората убиват, за да се хранят или оцелеят, това е естествен подбор. Когато го правят за удоволствие и ловни трофеи - е преднамерено убийство."
Ръдиард Киплинг

Офлайн

0

#112 23.04.2017 21:35:50

Kent
Wee Willie Winkie

Okdalf написа:

Котьо като те тресне оня ич няма да мислиш дали е 20-десет годишно девойче или старчето до тебе ф тобуса. КУрсовете са за практика, нека НИКОГА не Ви се наложи да ползвате наученото.
пп Колко от колко ще си носят това чудо в ежедневния багаж? Нека бъдем реалисти.

Кой ще го носи, ако го вземе и къде, си е негова работа, не съм го споменавал като част от ежедневен багаж. Надявам се да е  бил полезен линка горе.

Последно редактиран от Kent (23.04.2017 21:37:32)

Офлайн

2

#113 23.04.2017 21:37:18

windwarrior
Зла Гад

Okdalf написа:

Котьо като те тресне оня ич няма да мислиш дали е 20-десет годишно девойче или старчето до тебе ф тобуса.

Влади, първо и основополагащо правило в първата помощ (да не се бърка със спешна помощ) е да не се бутурясяш самият ти, докато оказваш помощ на пострадалия. В този ред на мисли (колкото и коравосърдечно да звучи) - ако съществува риска да си лепна СПИН или хепатит, докато облизвам лигите, повръщаното и кръвта някой (20-годишно девойче или старче ф афтобуса, фсе тая... макар че предпочитам девойчето, все пак) - по скоро ще го оставя да си умре. Тъжно ама факт, аз съм си по-близък от случаен непознат в афтобуса.

Okdalf написа:

КУрсовете са за практика, нека НИКОГА не Ви се наложи да ползвате наученото.

Курсовете са за да действаш на база автоматизъм, без да мислиш. Като в казармата - атом в ляво, атом в дясно. Кучето на Павлов. Просто действаш, както са те учили на курсовете - едно, две, три. От там нататък - както даде Оня горе. И за това аз тези курсове ги минавам няколко пъти годишно - за да го докарам до това ниво на автоматизъм. Е, още съм далеч от истината, но поне работя по въпроса.

"All great things are simple, and many can be expressed in single words: freedom, justice, honor, duty, mercy, hope".

Sir Winston Churchill

Офлайн

2

#114 24.04.2017 16:08:36

Okdalf
Сръчко

Уф ади да спрем до тук щото почваме да дзверим са нищо.
Док нямах нищо против линка, просто изказах мнение.
Жоре не се съмнявам,че щеше да ми намериш най-гнусния екземпляр за сеир.

Офлайн

0

#115 12.09.2019 13:15:47

Lord Ruthven
Новодошъл

Регистриран: 04.09.2019

Здравейте всички.
В момента съм в процес на събиране на аптечка. Парапланерист съм и целта на аптечката е да мога да реагирам при ситуация с мен или някого наоколо, както при травма при кацане/разбиване, така и при някои други опасности - при аварийно кацане в планината и прибиране за повече от един ден, както и при чести или остри проблеми с мен или колега около мен.  Поради това основно съм наблегнал на травматичния кит - турникет, израелска превръзка, допълнителен ластичен бинт, цитопласт с различни размери, допълнително подложки, йодповидон, ножици, ръкавици, пинсети (за вадене на тръни и трески при кацане в такива) . В добавка - активен въглен, както и Лопедиум, Рехидратин, Дименхидринат (има хора, на които им става лошо при летене), Парацетамол, витамин C.  Отделно след като колега го ужили насекомо на старта (не видяхме какво)  добавих Зодак и ще добавя спринцовка, игла и Урбазон.  Винаги задължително имам крем срещу слънчеви изгаряния, дермазин, филтър за вода и таблетки за вода, допълнителни батерии, храна, кит за огън, зареден тъп телефон на друг оператор, който кара по седмица и пр. , но те не са в аптечката.
Това поради което пиша тук е следното - Трябва да включа обезболяващо, вероятно две с различна сила, едното по-щадящо бъбреците и черния дроб и другото за много тежки случаи -  вероятни или явни счупвания и сериозни рани.  Проблемът е, че  при травмите, при които ще се ползва силното обезболяващо, вероятността от външен или вътрешен кръвоизлив е голяма, т.е.  трябва то да не е съдоразширяващо и да не пречи на естественото съсирване на кръвта. И въпросът ми към Док е какво да ползвам конкретно за тази цел?
Също и всякакви други съвети са добре дошли.

Офлайн

1

#116 12.09.2019 19:53:40

Ludipipo
Редови

От: Бургас
Регистриран: 31.03.2011

За силни обезболяващи, вероятно ще е нужна "зелена рецепта" от лекар, вземи си лидокаин от аптеката, планинска застраховка на макс и чакаме да се включи доктор Кент с професионално мнение. Кръвоспиращата желатинова гъба Геласпон май вече не се продава тук, купи си тубичка Емофикс, пробвал съм я доста пъти и действа идеално, вземи си и медицински каноконлит. За алергии - урбазон, в тежки случаи Анапен автоинжектор.
Насрещен вятър ти желая и без аварийни кацания. wink

Последно редактиран от Ludipipo (12.09.2019 19:54:35)

Офлайн

1

#117 12.09.2019 20:23:41

windwarrior
Зла Гад

Като за начало - хубава и премислена аптечка си си спретнал

Моите 5 стотиники по темата, на база малкия ми и основно теоретичен опит:

- ако има вероятност да третираш счупвания на крайници, бих препоръчал да добавиш към кита няколко триъгълни кърпи, 10-тина обикновени бинта и 2-3 splint шини
- няколко пакетчета спасително фолио - освен при хипотермия вършат добра работа при пострадали изпаднали в шоково състояние от напр. голяма кръвозагуба
- не видях в кита стерилни марли - без тях няма как да превързваш открити рани
- материали за тампонираща превръзка - памук, марля, бинтове (затова препоръчвам да имаш поне 10-тина - за да има и за шиниране и за превръзки)
- кръвоспиращ гел тип Целокс - за прободни/промушващи рани (ако пострадалия се е надянал на клон примерно)
- абсорбираща превръзка тип Traumafix
- хубава санитарска ножица - най-вероярно ще ти се налижи да режеш дрехи, обувки и т.н. за да можеш да третираш раните/счупванията. Ако имаш достатъчно бюджет препоръчвам Ледърман Раптор
- аз лично бих заместил урбазона+спринцовка+игла с готов автоинжектор тип Епипен/Анапен, както е споменал и Пипо. В стресова ситуация ще е пипкава работа (още повече с ръкавици) да наденеш иглата на спринцовката, да отмериш точната доза Урбазон, и т.н. С автоинжектора лесна работа - сваляш капачката и бодеш
- турникета ако е Есмарх, аз лично бих го заместил с САТ

Що касае силния аналгетик - едва ли ще можеш да си набавиш нещо смислено по легален начин, освен ако не си медиинско лице. Аз лично бих се опитал да си набавя еднократни дози армейски аналгетик, готов за употреба (вадиш и бодеш) от типа на руския Промедол. Отново - лесен за употреба в стресови ситуации и няма опасност да пратиш пострадалия на ония свят от предозиране или въздушна емболия. Лидокаина препоръчан от Пипо действа, но доколкото имам спомен е локален аналгетик. Върши работа ако ти вадят зъб, ама за масивна травма - съмнявам се.

Толкоз от мен, и с пожелания никога да не ти се налага да я ползваш smile

Sir Winston Churchill

Офлайн

2

#118 12.09.2019 20:30:03

Кольо
КорифееЦ

За силно обезболяващо без рецепта бих ти препоръчал Паратрамол. Силно е и работи.

"Когато хората убиват, за да се хранят или оцелеят, това е естествен подбор. Когато го правят за удоволствие и ловни трофеи - е преднамерено убийство."
Ръдиард Киплинг

Офлайн

0

#119 12.09.2019 20:32:37

windwarrior
Зла Гад

Силно обезболяващо без рецепта е като дървено желязо. Или е силно или е без рецепта, няма среден вариант. И има смисъл да е така.

Е както казах има и други варианти на набавяне на силни опиати без рецепта, ама тях ги пише в Наказателния кодекс.

Sir Winston Churchill

Офлайн

0

#120 13.09.2019 02:58:05

Кольо
КорифееЦ

Дано не ти се налага да пробваш, ама го запомни. И не прекалявай, че се привиквало.

Ръдиард Киплинг

Офлайн

0
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff