XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#1 18.10.2010 20:39:58

xenos
Modern Abo
Репутация: 773

От: Дивдядово, Шумен
Регистриран: 06.10.2010
Мнения: 5,690
Уеб-сайт

MOLLE (модулна) платформа за бедро

windwarrior

От доста време в блога на Стоян, и във форума към него коментираме, че екипировката за оцеляване върши работа единствено и само ако е налична в момента в който изпаднем в беда. С други думи и най-прекрасното, модерно и скъпо оборудване няма да ни свърши никаква работа ако се намира в раницата, която пък от своя страна се намира на дъното на някоя урва [:mrgreen:] Извода който аз съм си извадил, е че когато ходя на планина, необходимият екзистенц минимум от екипировка се опитвам да е винаги (ама наистина винаги) върху мен. В раницата или закачени на нея държа неща, без които в общи линии мога да се оправя. Казвайки това, трябва да призная, че носенето на екипировка по този начин създава редица проблеми (поне за мен), а именно:

- носене на колана на панталоните - на практика невъзможно, ако ползвате туристическа раница с кръстни носещи колани (т.е. 60+ литра)

- в джобовете на якето - върши работа, ако е зима. Лятото, пролетта и ранната есен обикновенно ходя по тениска а якето е под капака на раницата, т.е. ако загубя раницата губя и всичко в джобовете на якето.

- в джобовете на панталона - единственото работещо решение (панталоните поне винаги са си върху мен... почти [:)] ). За сметка на това е крайно неудобно - по тежките неща ти смъкват панталоните, ако има остри ръбове те убиват през плата, по-дребните неща се местят постоянно, подрънкват и т.н.

Доста време търсих изход от горната задънена улица, и мисля че го намерих. Решението се казва Modular MOLLE Drop Leg Gadget
DROP_LEG_UTILITY_RIG.GIF

Както се вижда от снимките, въпросната джаджа представлява платформа създадена по армейският MOLLE стандарт. Платформата се закрепя на бедрото (може и на лявото и на дясното), като има 2 колана които я държат на място - единият (в горният край) представлява клуп, през който минава колана на панталоните, а в долният край има колан който се увива около бедрото - по конструкция малко прилича на кобурите на каубоите от старите филми, или на пистолетните кобури от "Рамбо" филмите. Колана който се закопчава около бедрото има ластична част, която позволява той да бъде стегнат, но без да пречи на напрягането на бедрените мускули. И двата прикрепващи колана са снабдени с катарами, така че в случай на нужда, цялата система се разкопчава и се премахва за 3-4 секунди. Заедно със тази конкретна платформа се продават и три торбички, или джобчета, закачени за нея - от ляво на дясно - калъфче за радиостанция, голяма торбичка с 2 отделения и калъфче за фенерче. Всяко джобче/калъфче може лесно да бъде откачено от платформата, и да бъде заменено с друго оборудване, пригодено за носене с MOLLE система.

Плюсовете които аз лично виждам в една такава система са:

1. Мога да я нося постоянно на себе си, без да ми пречи на кръстните колани на раницата, без да ми тежи или да ми създава дискомфорт (и по този начин да ме изкуши да я оставя някъде настрани "само за малко"). В момента в който сваля раницата и тръгна нанякъде (напр. за дърва), всичко важно тръгва с мен.

2. Значително по-удобна за държане на вещи, отколкото просто да си ги натъпча в джобовете на панталона:
- първото калъфче ще го ползвам за да си държа радиостанцията или GPS-a (по-вероятно е второто - ако се загубя без радио мога, ама без GPS ще е по-трудничко)
- във второто (голямото) калъфче смятам да държа пари, документи, комплектчето за оцеляване, GSM, други дреболии.
- третото калъфче - за фенерчето - на първо време ще служи за калъф на един сгъваем Гербер с 8 см острие. След около 2 месеца смятам да си поръчам един фиксблейд - RAT RC-4, на който канията е пригодена за закачване на MOLLE платформи, така че калъфчето за фенерче ще мигрира върху раницата ми, а на негово място ще е основният ми нож.

Единствените минуси които виждам към момента са:

- хм, е ами цената. С доставката от Щатите ми излезе 70 лева. Не е безбожна сума, но си е колкото една евтина раница.
- теглото - празно тежи около 200 гр, не е болка за умиране, но все пак на дълъг преход всеки грам е важен. Да се надяваме че удобството при носенето ще компенсира допълнителното тегло.

В заключение - този уикенд ще му е сефтето при един излет до водопада Скакля, ще дам отчет как се е представило на полевите изпитания.


TRS

Колега тук http://forum.airsoftbulgaria.com/ в Купува-Продава и по точно В Поръчка от чужбинско един колега доставя неща от каталога на http://www.max-fuchs.de/.
Другата седмица към вторник или сряда ще е поредната групова поръчка.Ако искаш може да се регистрираш във този форум ... иска се ясен лицев аватар [т.е. да ти се вижда лицето на аватара]

Тези артикули от каталога са подобни като приложение ... не са моли платформи
[30703 мисля че е моли съвместима без да съм сигурен]
Номера на артикула го пишеш от ляво там дето е GO
30701 - 27лв
30703 - 30лв
30943 - 14лв бутилчицата е включена

Каталозите се теглят от сайта ... горе в дясно пише Katalog

Ако те нтересуват цените със идването до София питай в темата във форума
Цените за тези неща пак не са много ниски но ...


eVerRED

А само средното (голямото) калъфче ми се вижда, че не е много водоустойчиво, и ако държа вътре телефона, пари и други неща ще ги намокра и няма да ми послужат.. пък може и да греша все пак не съм го виждал на живо и не мога да преценя, та ще те попитам дали е водонепроникаем калъфа...?
Между другото страхотна придобивка. Да си я носиш с здраве и дано ти послужи! [:P]


windwarrior

Благодаря [:)]

А на въпроса ти - нито едно от калъфчетата не е 100% водонепроницаемо. Това за радиото е съвсем открито, но на ГПС-а не му пречи, той си е водонепроницаем, виж със радиостанцията в проливен дъжд ще е проблем. Това за фенерчето (най в ляво) е просто с капаче с велкро (лепка) но него ще го ползвам за нож, а по-нататък въобще ще го махам.

Средното (голямото) калъфче за което питаш - предното отделение има малко отделение на капачето (ципчето което се вижда на снимката), което си е водонепроницаемо колкото всеки джоб с цип. Самото предно отделение е отворено отгоре, и е покрито с капаче (това с ципа) и е двойно подсигурено срещу случайно отваряне - с катарамка (и тя се вижда) и велкро. Задното отделение се затваря с дебел плътен цип, който минава от горната страна на калъфчето (откъм колана който отива към кръста) - и то е нормално водоустойчиво предполагам (ципа не е гумиран). Но като се замисля май и не ми трябва да е 100% херметично - парите и застраховката в найлоново пликче (от тези с многократното запечатване), телефона и той, комплекта ми за оцеляване е фабрично херметизиран (купих го готов), ключовете и личната карта не ги бърка и да се намокрят. В краен случай ще си взема една херметична кутийка с подходящи размери (от тези които ползват каякарите), така че да се побира вътре.

Самите джобове и платформата са ушити от много плътен и твърд военен брезент, нещо много подобно на кордура, и ми се струват доста водонепропускливи.


windwarrior

Ето и обещаните снимки на платформата по време на първите полеви изпитания - излет до водопад Бовска Скакля.

http://picasaweb.google.com/nikolovgn/MOLLELegGear#

Накратко - точно според очакванията. Успях да събера - Гармин-а в джобчето за радиостанцията (вижда се отчетливо на почти всички снимки), фолдър Гербер в джобчето за фенерче (също се вижда на 2-ра, 4-та и 5-та снимки). В централната голяма торбичка събрах - в предното отделение фабричен комплект за оцеляване ВСВ Trekking (вижда се зелената изолация на 4-та снимка), в задното голямо отделение (снимал съм го отворено на 6-та снимка)успях да побера пари, лична карта, карабинера на Гармина, телефона и фотоапарата. Единствено не остана място за ключовете, и се наложи да ги прибера в раницата. Платформата е много удобна за носене, щом веднъж си я настроиш според собствените си мерки, и на практика не се усеща при ходене. С две думи - горещо ви я препоръчвам.

П.С. По въпроса за водоусточивоста - на връщане ни заваля лек дъжд, но не достатъчен за да го смятам за сериозен тест. Джобовете даже не се бяха навлажнили.

@TRS - извинявам се но някак си съм проспал пост-а ти. Благодаря за информацията, но аз търсех точно МОЛЛИ платформа, защото RAT RC-4 който съм си харесал за следваща придобивка, идва с много идейна MOLLE Back кания, и исках максимално да се възползвам от функционалноста и. Ако се интересуваш от военно/еърсофт МОЛЛИ оборудване прати ми мейл на ЛС за да ти пратя PDF каталога на EBay търговеца от който купих моята платформа, доста широка гама предлага и е много коректен (пратката ми беше поръчана на 29 Декември и дойде от Щатите на 06 януари). Ако ще купуваш бедрен калъф или джоб, гледай да има втора фиксация към колана на панталоните, иначе каквито и ластици да слагат, след 10 минути ходене ще ти се смъкне на глезена [:)]


slu4ajna

Изглежда страхотно, но ми е трудно да си представя, че не се усеща при ходене. И не затруднява кръвобръщението. Иначе.. се влюбих:)
Няма нищо случайно...


Явор Аршинков

И аз имам нещо подобно е Аз съм си го правил не се усеща,а за кръвообращението не се притеснявай Случайна има малко парче ластик на каиша който ти обхваща целия крак и не те притиска много много


Стоян Стоянов

Мда... добре изглежда! Ако я комбинирам с ей тая мойта раничка, ще се получи доста практично нещо за преходи "в тръс" из пущинаците. [:)]


windwarrior

@slu4ajna - както е написал и Явор, около 1/4 от колана който се опасва около бедрото всъщност е широк ластик, който позволява хем плътно прилягане около крака, хем не пречи на кръвообращението и на напрягането на бедрените мускули. Ластикът се вижда на снимка номер 3, точно в ляво от калъфа с Гармин-а. Отделно всички джобчета имат малки компресионни ластичета (подобни на компресионните ленти на туристическите раници), с които джоба може плътно да се пристегне и багажа в него да не шава. В интерес първите 10-тина минути усещането е малко странно, и се придвижвах малко като пингвин, но като дойде големия баир, въобще спрях да го усещам върху крака си.

@Стоян - определено ти го препоръчвам, с кемъл-бекчето ще си паснат идеално [:)] Иначе аз на този поход бях с Дойтера за който писах под статията ти за кемъл бек-а, мисля че и той се вижда на една от снимките.


Бушкрафтът е най-първото от всички занимания на хората. И дори по Земята да стъпва последния човек, той ще бъде практикуван!

Офлайн

  0

#2 18.10.2010 21:47:10

windwarrior
Зла Гад
Репутация: 778

От: Трети Картофен Пояс
Регистриран: 09.12.2009
Мнения: 5,666

Отг: MOLLE (модулна) платформа за бедро

Всъщност - имам да добавя нещо към предишното си ревю.

Това лято ходих с бедрен кобур за газеняка - вижда се на някои от снимките от похода на Стара Планина. Та установих, че ластичната лента на каиша който преминава през бедрото е изключително важна (кобура няма такава). Първо защото така колана не пречи на кръвообращението на крака. И второ - защото ако я няма, колкото и да стягате бедерният колан, в един момент се получава триене между колана и крачола, а това води до доста неприятно протриване на крачола на ... хм, доста деликатно място. Иначе казано - на чатала точно от вътрешната страна на крака. И след няколко дневен поход рискувате да се разхождате с деликатните си части мандахерцащи се  извън панталона  big_smile  Та по този повод смятам да модифицирам кобура на газеняка и да му пришия ластична лента (иначе ми е много удобен). Утре, ако ми остане време ще кача и снимки за да се види за какво става въпрос.


"All great things are simple, and many can be expressed in single words: freedom, justice, honor, duty, mercy, hope".

Sir Winston Churchill

Офлайн

  0

#3 18.10.2010 22:11:10

Yavor
Редови
Репутация: 111

От: София
Регистриран: 14.10.2010
Мнения: 2,422
Уеб-сайт

Отг: MOLLE (модулна) платформа за бедро

Имали сме случаи тактикуул позьори да се разнасят с бедрени кобури часове и километри наред в жегата... мисля, че няма да повторят повече(ама като знам после какви глупости вършиха, не смея да твърдя вече нищо)  lol . За пистолета бедреният кобур нарочно няма ластици, защото тежи и ще се мандахерца яко при ходене и тичане. Това, което си показал, си е баш платформа за туристи, съобразена с техните нужди. Аз май ще си поръчам една MOLLE платформа от китайците срещу 7-8$, пък после ще й купувам джобчета според нуждите, даже за мултитула си имам вече купено. Даже за тези пари май е по-добре да си купя 2бр. на едната да й преправя колана за бедрото да е с ластик(за туризъм), а другата да си е стегната( за пълнителите на еърсофт уреда).


Един е Айляк и Мохабет е негов пророк!

Офлайн

  0

#4 20.10.2010 22:25:56

windwarrior
Зла Гад
Репутация: 778

От: Трети Картофен Пояс
Регистриран: 09.12.2009
Мнения: 5,666

Отг: MOLLE (модулна) платформа за бедро

Яворе, дай акъл бе човек. Не ми се ще да се разкарвам като тактикуул позьор, ама къде да го дена тоз пищов, докато си нося раницата. Хем да е лесен за достъп, хем да не пречи ? Дуви ме посъветва за чантичка през рамо, под раницата, ама все ми се струва че ще ми натрива гърба ?


"All great things are simple, and many can be expressed in single words: freedom, justice, honor, duty, mercy, hope".

Sir Winston Churchill

Офлайн

  0

#5 21.10.2010 07:54:13

Yavor
Редови
Репутация: 111

От: София
Регистриран: 14.10.2010
Мнения: 2,422
Уеб-сайт

Отг: MOLLE (модулна) платформа за бедро

Аз пробвах с презраменен кобур 2 пъти и нямах проблеми. Наместих пищова да е от външната страна на презрамката на раницата. После при сваляне на раницата първо измъкваш другата ръка и след това ръката под която е кобура, и няма закачане и оплитане. Ама варианти има и други, зависи каква раница носиш, с обикновен кобур за колан пробвал ли си и колана на раницата пречи ли ти? Има по оръжейните магазини едни кобурчета за скрито носене под колана на панталона отзад: както е класическото филмово затъкване на пищова под колана откъм гърба, ама затъкваш първо плоското кобурче(то си има малка скоба за колан от външната си страна) и в него пищова, така няма опастност да мръдне. За малка раница това би свършило работа май... ?
А, само да спомена, че моят презраменен кобур е някакъв евтин и с тънки презрамки, ама има за раменете по една широка част с лек пълнеж, за да не убиват презрамките. Та презрамките на раницата ми идват горе- долу на тези разширения и се спогаждат чудесно. Следобяд ще се разровя из сайта, откъдето го поръчах и ако още го има ще дам линк, както и към МОЛЛЕ платформите. Евтини са и няма да ме е яд ако се опитам да преправя някоя и я окепазя big_smile
И още нещо, бедреният кобур/МОЛЛЕ платформата пречат да си ползвам страничния карго джоб, пък аз си ги обичам тези джобове и съм поставен пред дилема  lol


Един е Айляк и Мохабет е негов пророк!

Офлайн

  0

#6 21.10.2010 13:19:17

Yavor
Редови
Репутация: 111

От: София
Регистриран: 14.10.2010
Мнения: 2,422
Уеб-сайт

Отг: MOLLE (модулна) платформа за бедро

Ето за Windwarrior линк към кобура, в момента нямат наличност обаче: http://shop.ehobbyasia.com/combat-gears … ch-od.html
А ето тук някъде към средата и по- надолу са бедрените платформи, от 8$ е останал само уудленд модела: http://shop.ehobbyasia.com/combat-gears … index.html Колкото и да е афиф, все разни леки неща ще издържи(телефон+ мултитул+ джобче с дреболийки)


Един е Айляк и Мохабет е негов пророк!

Офлайн

  0

#7 21.10.2010 18:47:09

windwarrior
Зла Гад
Репутация: 778

От: Трети Картофен Пояс
Регистриран: 09.12.2009
Мнения: 5,666

Отг: MOLLE (модулна) платформа за бедро

Яворе, аз обикновенно ходя с 60+10 л раница с кръстни колани, така че всякакъв вид закачане на колана отпада. Ходих в магазина на Жоралти един ден, зяпах, мерих, ама само бедрения кобур ми се видя работещо решение. Можеш ли да качиш снимка как точно идва презраменният кобур, когато носиш раницата ?

Другия вариант е да търся някаква тактическа жилетка, на която джобовете са така разположени че да не ми пречат на гръдния колан и на кръстните колани. Ама па тогава хептен на клоун ще приличам...  roll


"All great things are simple, and many can be expressed in single words: freedom, justice, honor, duty, mercy, hope".

Sir Winston Churchill

Офлайн

  0

#8 21.10.2010 20:01:38

Yavor
Редови
Репутация: 111

От: София
Регистриран: 14.10.2010
Мнения: 2,422
Уеб-сайт

Отг: MOLLE (модулна) платформа за бедро

Ами в неделя, дано не забравя, ще взема кобура и еърсофт пищова, и ще снимам как стои.


Един е Айляк и Мохабет е негов пророк!

Офлайн

  0

#9 10.12.2010 21:09:33

RELAX
Модератор
Репутация: 1543

От: Шумен
Регистриран: 13.03.2010
Мнения: 3,676

Отг: MOLLE (модулна) платформа за бедро

Това е нещото, което ти трябва:

http://www.slide.com/r/WymmHp1u4D9IGBj0 … bedded_url

Има си всичко - джобове, колани, халки за окачане и т.н.


self-made-man  ...Разликата между мъжете и децата е най-вече в цената на играчките!...

"... там където глупостта царува, разумът е безумие..."

Офлайн

  0

#10 10.12.2010 21:51:37

Yavor
Редови
Репутация: 111

От: София
Регистриран: 14.10.2010
Мнения: 2,422
Уеб-сайт

Отг: MOLLE (модулна) платформа за бедро

Не е модулно, не е удобно за носене на раница. Мисля, че "Косранг" ги правеха тези жилетки.


Един е Айляк и Мохабет е негов пророк!

Офлайн

  0

#11 11.12.2010 08:54:57

duvi
Редови
Репутация: 0

От: София
Регистриран: 10.02.2010
Мнения: 61
Уеб-сайт

Отг: MOLLE (модулна) платформа за бедро

Мдам на Васко е тази жилетка, Явка това са като наще старите ако не се лъжа.... Релакс това не е модулно а сичко е зашито. Ако искаш модулно кажи ще ти покажа какво имам аз като модулно и мисля ще ти въшри повече работа


[url]http://www.paracord-bg.com[/url]

Офлайн

  0

#12 11.12.2010 11:07:25

RELAX
Модератор
Репутация: 1543

От: Шумен
Регистриран: 13.03.2010
Мнения: 3,676

Отг: MOLLE (модулна) платформа за бедро

duvi написа:

Мдам на Васко е тази жилетка, Явка това са като наще старите ако не се лъжа.... Релакс това не е модулно а сичко е зашито. Ако искаш модулно кажи ще ти покажа какво имам аз като модулно и мисля ще ти въшри повече работа

На мене тази ми харесва заради многото джобове, които пък не са толкова големи, зада изглеждат като дисаги, като например този:

http://www.slide.com/r/DpgNnE8H0D96cSPm … bedded_url

Още не съм я вземал, така че Duvi можеш да покажеш твоят вариант на модулната.

Но твърдо съм решил да се сдобия с подходяща жилетка /елек/, в който да напълня всичко необходимо за поход, излет, разходка и т.н. и да си виси на закачалката зареден. Когато тръгваш за някъде в гората, просто го обличаш и всичко си е в него, и изненади от рода - това забравих, другото не взех не се очакват.


self-made-man  ...Разликата между мъжете и децата е най-вече в цената на играчките!...

"... там където глупостта царува, разумът е безумие..."

Офлайн

  0

#13 11.12.2010 11:13:55

duvi
Редови
Репутация: 0

От: София
Регистриран: 10.02.2010
Мнения: 61
Уеб-сайт

Отг: MOLLE (модулна) платформа за бедро

Ще я снимам довечера празна и накичена... сиреч с подходящи джобчета си я правиш както искаш малки големи и тн  и става много добре ...


[url]http://www.paracord-bg.com[/url]

Офлайн

  0

#14 11.12.2010 12:33:59

Yavor
Редови
Репутация: 111

От: София
Регистриран: 14.10.2010
Мнения: 2,422
Уеб-сайт

Отг: MOLLE (модулна) платформа за бедро

Това на втория слайд е доста по- добро и наживо не са чак такива дисаги. Отделно дето в армишопа на Емил изобщо не се знае какво има, сайта много не го гледай hmm По- големият магазин му е в Шумен, там евентуално може да има нещо интересно, тези в Търново и Варна са малки и няма много избор. А и точно тази жилетка я има в камуфлаж.бг мисля че на същата или по- добра цена даже, отделно дето има избор на цветове. Жилетката на Косранг е пробвана и минусите са: запарва, не могат да се пренареждат джобовете(демек за стрелци левичари е отврат), джобовете са предимно за пълнители и не са толкова функционални за туризъм, много високо идва на гърдите отпред и пречи на презрамките на раницата. Абе направена е да щурмуваш сгради с нея и то ако не разполагаш с друга багажна система big_smile


Един е Айляк и Мохабет е негов пророк!

Офлайн

  0
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff