XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#16 04.12.2012 15:42:56

slaf40
Редови
Репутация: 162

От: Пловдив
Регистриран: 15.08.2010
Мнения: 798

Отг: Сублимирана кайма.

Начи да ви кажа от тая сублимираната кайма , направо съм очарован !
Имам такава правена някъде декември 2009 (жената беше трудна със синчето ). Повечето я ликвидирахме почти веднага от мерак да пробваме  как стои в манджи , но в едно бурканче от детски храни съм си оставил от любопитство да видя кога ще се развали . Е тва нещо е вечно май , скоро пак я пробвах как е на мирис на вкус ми то не е мръднало .


Защо не си спомняме бъдещето ?

Офлайн

    0

#17 10.12.2012 16:25:14

Kent
Wee Willie Winkie
Репутация: 625

От: Варна
Регистриран: 17.02.2010
Мнения: 1,508

Отг: Сублимирана кайма.

1. дали защото се притеснявахме да не съсипем материали или поради други причини, но част от парченцата си останаха по-месести , което може и да е нормално (предвид изходната суровина

ами аз ги проверявам често, трябва да дрънчи като съчми.
овкусяването още в тигана
и не се плаши да я пресолиш, в манджа после - солта си поема и става нормално.


77. Морските кончета винаги пътуват заедно - хванати опашка за опашка.

Офлайн

    0

#18 11.12.2012 04:15:56

Momchil
Редови
Репутация: 3

Регистриран: 19.08.2010
Мнения: 644

Отг: Сублимирана кайма.

Кент,

Този термин "сублимирана кайма" винаги ми е бил странен,но така и не се заинтересувах от къде идва и имах съмнения че е твоя измислица wink След допитване до Гугъл съм сигурен,че е така  tongue

Офлайн

    0

#19 29.12.2012 00:00:22

Неандерталец
Редови
Репутация: 261

Регистриран: 14.11.2012
Мнения: 745

Отг: Сублимирана кайма.

Отдавна се канех да направя тая кайма и днес сколасах - от, като за проба, половин кило смесена (телешко и свинско) стана към бурканче и четвърт от детско пюре.

Цедих я след пърженето, но при печенето забелязах, че пак си беше останала доста мазна - поставих я върху домакинска хартия - да се отцеди, но в крайна сметка пак си е доста блажна.

Как я печеш? Поставяш ли нещо между каймата и тавата?

Мазнината не е ли проблем за дълготрайността?

Офлайн

    0

#20 29.12.2012 11:37:22

Kent
Wee Willie Winkie
Репутация: 625

От: Варна
Регистриран: 17.02.2010
Мнения: 1,508

Отг: Сублимирана кайма.

ако е достатъчно добре посолена, не мисля че е проблем smile


77. Морските кончета винаги пътуват заедно - хванати опашка за опашка.

Офлайн

    0

#21 13.01.2013 15:42:30

Неандерталец
Редови
Репутация: 261

Регистриран: 14.11.2012
Мнения: 745

Отг: Сублимирана кайма.

Такаа, две седмици след приготвянето на каймата, стана време и за първата проба. С една шепа кускус и две чаени лъжички от каймата, стана порция като за един човек.

Държа я на стайна температура в затворени бурканчета от детско пюре. При приготвянето, я оставих да ври 5 минути преди да добавя кускуса - да изпукат разни бацили, ако са се завъдили. Сега ще чакам - да видя дали ще се продрискам.   :!  big_smile

За следващата партида, ще използвам повече сол - наложи се да добавя в кускуса, понеже не беше достатъчно. Хем ще е по-добре за съхранението. Ще й добавя и някоя подправка, за разкош, преди да я изпека.

Освен това, другия път, като я ползвам, няма да я оставям да ври сама - на кускуса си му трябват 10-тина минути, за да се надуе - ще си врят заедно. smile

Като цяло, много съм доволен.

Благодаря на Kent за чудесната рецепта!

Последно редактиран от Неандерталец (13.01.2013 15:45:12)

Офлайн

    0

#22 16.06.2013 17:08:46

boxerIYI
Редови
Репутация: 0

Регистриран: 02.10.2012
Мнения: 43

Отг: Сублимирана кайма.

И аз минавам към отбора на ултралайт храната:) Току що направих първата партида от готова кайма от магазина,следвах стриктно инструкциитена колегата Кент и другата седмица ще я тествам на  централен Балкан.Засега се очертава раница за 3 дневен поход без палатка с  2 литра вода и храна –около 11,5 кг

Офлайн

    0

#23 16.06.2013 21:03:35

Неандерталец
Редови
Репутация: 261

Регистриран: 14.11.2012
Мнения: 745

Отг: Сублимирана кайма.

От моята - първата, още си имам и още става.

Офлайн

    0

#24 16.06.2013 22:19:26

boxerIYI
Редови
Репутация: 0

Регистриран: 02.10.2012
Мнения: 43

Отг: Сублимирана кайма.

Не знам какво съм направил ,но ядох от нея след завършване на технологичния процес(нали нямам търпение) и цяла вечер ми е едно тежко и лошо...май май ще я яде кучето,а аз ще търся алтернативни варианти.

Офлайн

    0
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff