XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#1 20.09.2011 09:58:04

Kent
Wee Willie Winkie
Репутация: 625

От: Варна
Регистриран: 17.02.2010
Мнения: 1,508

Сублимирана кайма.

Първо опитах с едно блокче от 250 грама. Колко е месото там е съмнително, но... ако не се беше получило поне нямаше да ме е яд за хубавата кайма.

sdc10295.jpg

Та взех блокчето размразено и го запържих на тиган в около 80 мл олио, при постоянно бъркане с една надупчена лъжица да не загори, като посолих преди това с една здрава щипка сол, до степен в който каймата се разтроши и стана сивкаво кафеникава на цвят.

sdc10296j.jpg

sdc10298v.jpg

След това подържах запържената кайма в гевгир и натисках отгоре и отвреме навреме с лъжица , та да се оцеди излишното олио. После лесно - в микровълновата на размразяваща програма за около 20 минути и готово. Каймата придоби кафеникаво златист цвят и парченцата станаха твърди, да да дрънчат като съчми петици в една кутия от кафе в които ги чаках да се развалят на стайна температура около 10 дни.

sdc10302.jpg

Те не се развалиха поне видимо /мирис, вкус/ и бяха изяден с кус-кус от мене и синчето. Пуснах ги във кус-куса докато вреше. Ами това е просто и лесно.


---- Допълнение ----

Малко ъпгрейтнах технологията. След запържване до белезникаво-сиви гранули в тигана, отцеждам и поставям в тава във фурната с вентилатор. Нагрявам на температура м/у 125 и 75 градуса до придобиване на тъмнозлатист /или по-скоро кафеникав/ цвят и твърда консистенция. В резултат на това получавам от два килограма кайма /кило скоросмляна смес свинско-телешка, плюс кило от 4 блокчета за принцеси/ изходен сублимат с под 600 грама тегло..... който насипах в бутилка от 1 литър кетчуп. По мои сметки това би трябвало да стигне за четери пълноценни хранение на четери човека, тоест за 16 човекопорции на основата на макароните, ориза или каквото си пожелаете.
п.п. Предния път от кило за принцеси, по този начин докарани до малко под триста грама се получихе 9 пълноценни човекопорции с макарони и ориз през ден, за три дни.
Има снимки в пътеписа Зиг-заг.


Темата е публикувана за пръв път тук.


77. Морските кончета винаги пътуват заедно - хванати опашка за опашка.

Офлайн

    0

#2 20.09.2011 10:14:13

Keltis
Редови
Репутация: 2

Регистриран: 28.06.2011
Мнения: 268

Отг: Сублимирана кайма.

Тази кайма от месо ли е или е от други неща?Например от соя.....която пък да е от грах! lol  lol

От друга страна интересно наистина.


"...Не съм съгласен с това, което имаш да казваш, но ще защитавам до смърт правото ти да го кажеш.!"
    Волтер
Това са моите принципи!
Ако не Ви харесват......има и други.

Офлайн

    0

#3 20.09.2011 10:41:20

Kent
Wee Willie Winkie
Репутация: 625

От: Варна
Регистриран: 17.02.2010
Мнения: 1,508

Отг: Сублимирана кайма.

Здравей Келтис. Първо я правих от блокчета, поради причина ако нещо се прее@e, да не се къхаря много. От друга страна обаче после като почнах да си правя от мляно пред мен месо се запитах с какво са хранени животните. Дали пък отчасти соя да не е по безвредно от преднизолоновия смлян бут. big_smile затова слагам фифти фифти, смляно пред мен месо и котова кайма за принцеси, да не си играя да я овкусявам, понеже последната щедра е ръсени с подправки. Братята имат много статии за сублимираното месо, особено в Скиталеца, мисля и аз да изпробвам различните видове скоро. Това го правя, понеже е леко, питателно и трайно, ако някой се пита що се мъчиме smile

п.п. съхранението на последната е в шуше от кетчуп и последно за пет дни артиса половината, демек изяли сме със зор около 300 гр. /от общо 600 получени от 2 кила кайма/. впрочем ориза и едни дребнички италиянски макаронета също ги съхраняваме в минералки от половин литър, харно е удобно така.


77. Морските кончета винаги пътуват заедно - хванати опашка за опашка.

Офлайн

    0

#4 20.09.2011 20:37:46

Ludipipo
Редови
Репутация: 212

От: Бургас
Регистриран: 31.03.2011
Мнения: 861

Отг: Сублимирана кайма.

Посочената кайма е основно от субпродукти, месо има съвсем малко - около 5-10%- това е резултат от лабораторно изследване. Не е вредна или опасна за ядене.  wink

Офлайн

    0

#5 20.09.2011 20:52:11

RELAX
Модератор
Репутация: 1525

От: Шумен
Регистриран: 13.03.2010
Мнения: 3,652

Отг: Сублимирана кайма.

Ludipipo, според мен не е важно от какво е направена каймата, а какъв е начина за сублимиране. Спокойно, ако човек се съмнява в качествата на дадена кайма, може да си избере къс месо в някой магазин и да помоли да му го смелят - след това подправки, сол и процедурите от Kent.

Kent затова споделя, че използва 50/50 готова кайма за принцеси и такава, която е смляна от истинско месо пред него. Първата я слга заради подправките, зада не си играе с дозировката им, а втората част - заради истинското месо... 

Трябва да му вярваме - той отдавна обикаля баирите и храни не само себе си, а цяло семейство по този начин. Пък и добре изглеждат на снимките. Значи всичко е ОК!  wink


self-made-man  ...Разликата между мъжете и децата е най-вече в цената на играчките!...

"... там където глупостта царува, разумът е безумие..."

Офлайн

    0

#6 20.09.2011 21:00:10

Kent
Wee Willie Winkie
Репутация: 625

От: Варна
Регистриран: 17.02.2010
Мнения: 1,508

Отг: Сублимирана кайма.

е, не само с сублимарка и реални кифтета ако можем да докопаме и някой шкембе мазно някъде също не отказваме. пипона не каза, че е вредна май, ми че нема месо много, може би. може би... важна е енрегията която дава и вкуса нелош и масата и е никаква.


77. Морските кончета винаги пътуват заедно - хванати опашка за опашка.

Офлайн

    0

#7 20.09.2011 21:07:32

Ludipipo
Редови
Репутация: 212

От: Бургас
Регистриран: 31.03.2011
Мнения: 861

Отг: Сублимирана кайма.

Може би не съм се изразил правилно - по случайност преди месец-два ми "попадна" протокол от анализ на въпросната кайма и споделих информацията, визирайки второто изречение на първия пост по темата.  big_smile

Офлайн

    0

#8 20.09.2011 21:13:06

Kent
Wee Willie Winkie
Репутация: 625

От: Варна
Регистриран: 17.02.2010
Мнения: 1,508

Отг: Сублимирана кайма.

Ludipipo написа:

Може би не съм се изразил правилно - по случайност преди месец-два ми "попадна" протокол от анализ на въпросната кайма и споделих информацията, визирайки второто изречение на първия пост по темата.  big_smile

лудпипо, направо ме обнадежди братчед big_smile  аз хич почти не разчитах че там има
фъобще месо. а ко се смята за месо и какво за субрпродукти. субове-те задължително от животниски произход ли са каратнийки, фасции и прочее.... не че не моа да питам в нашия риокоз ма мацките ся са на маса...


77. Морските кончета винаги пътуват заедно - хванати опашка за опашка.

Офлайн

    0

#9 20.09.2011 21:15:41

windwarrior
Зла Гад
Репутация: 778

От: Трети Картофен Пояс
Регистриран: 09.12.2009
Мнения: 5,665

Отг: Сублимирана кайма.

Сетих се за брадатия виц - двама кебапчии си говорят:

- Абе ти какво толкоз слагаш на твойте кебапчета че народа се избива да ги купува ?
- Ми кво, 90% л@йна и 10% кайма..
- А, ама ти и кайма ли слагаш ?!?


"All great things are simple, and many can be expressed in single words: freedom, justice, honor, duty, mercy, hope".

Sir Winston Churchill

Офлайн

    0

#10 20.09.2011 21:24:48

RELAX
Модератор
Репутация: 1525

От: Шумен
Регистриран: 13.03.2010
Мнения: 3,652

Отг: Сублимирана кайма.

Е сега ще си навлека неприятностите, ама да споделя ... - от известно време съм намерил един склад за търговия на хранителни продукти на "Едро", където предлагат дълбоко замразени кайми, / - 20 гр.С/  - кифтета и кебпчета, като аз взимам предимно от кюфтетата - 48 бр. Х 80 гр. = 12.30 лв. Излиза ~ 0.25 лв. бройката. На вкус са впечетляващо добри, а от ниските слоеве на обслужващият персонал на склада получих информация, че доставките са всеки ден и не се случва застояване на стоката. Фирмата няма да споменавам - известна е, но поради .... разбирате, а съм много доволен. Прилича на истинско. Суровината за тях била микс от свинско+пуешко месо.

Може да пробвам да сублимирам нещо от тази кайма и после ще споделям...


self-made-man  ...Разликата между мъжете и децата е най-вече в цената на играчките!...

"... там където глупостта царува, разумът е безумие..."

Офлайн

    0

#11 20.09.2011 21:29:18

Ludipipo
Редови
Репутация: 212

От: Бургас
Регистриран: 31.03.2011
Мнения: 861

Отг: Сублимирана кайма.

сичку е от жуотни брачет! пилешки воденички, карантийки, ино-друго - соята скъпа... Месото е основно изрезки и квото свалят покрай кокалите там, както и малко кокали, смлени на пяна де  big_smile (калций  big_smile  big_smile  big_smile ) Блажна е каймата - спор няма!
wink
И аз се сетих за виц:
Баба си купува 2 кремвирша, маркови, 3лв килото...
След 10 мин. се връща при продавача с една летва с два пирона, която е извадила от единия кремвирш и гледа яростно...
Коментара на продавача:
- ми бабо... за толкоз пари никой не се занимава да вади кучето от колибата!
big_smile  big_smile  big_smile

Офлайн

    0

#12 20.09.2011 21:43:09

RELAX
Модератор
Репутация: 1525

От: Шумен
Регистриран: 13.03.2010
Мнения: 3,652

Отг: Сублимирана кайма.

lol  lol  lol  Хареса ми вица! Пък на Странджа може да ви донеса от кифтетата - да пробвате - пуста криза - на мен ми харесват ....  lol


self-made-man  ...Разликата между мъжете и децата е най-вече в цената на играчките!...

"... там където глупостта царува, разумът е безумие..."

Офлайн

    0

#13 20.09.2011 21:53:25

Kent
Wee Willie Winkie
Репутация: 625

От: Варна
Регистриран: 17.02.2010
Мнения: 1,508

Отг: Сублимирана кайма.

Баба си купува 2 кремвирша, маркови, 3лв килото...
След 10 мин. се връща при продавача с една летва с два пирона, която е извадила от единия кремвирш и гледа яростно...
Коментара на продавача:
- ми бабо... за толкоз пари никой не се занимава да вади кучето от колибата!
big_smile  big_smile  big_smile

big_smile  big_smile  big_smile благодарско за вица,
мифката в кенефа зе, че падна big_smile  big_smile  big_smile
изкърти се
горката
наистина разчитам да се видиме
под ясния месец щом изгрее smile
Странджа ме спечели през 2007
оттогава маса км.навъртяхме там
но спеца си е спец.


77. Морските кончета винаги пътуват заедно - хванати опашка за опашка.

Офлайн

    0

#14 04.12.2012 14:20:34

Miro
НещоНамирач
Репутация: 206

Регистриран: 04.12.2009
Мнения: 855

Отг: Сублимирана кайма.

През почивните дни решихме да пробваме рецептата като за целта използвахме кайма от 100 % месо (телешко + свинско). Крайният продукт определено си заслужава, остават за уточняване само някои детайли:
1. дали защото се притеснявахме да не съсипем материали или поради други причини, но част от парченцата си останаха по-месести , което може и да е нормално (предвид изходната суровина  :[  ... Васката да каже) или е трябвало да "печем" продукта по-дълго?
2. късно се усетихме, че трябва да овкусим каймата предварително и затова го направихме накрая ... пак се получи, но ако се направи преди термичните обработки ще е по-добре.  *DRINK*

Офлайн

    0

#15 04.12.2012 15:31:10

Flint
Редови
Репутация: 3

Регистриран: 27.07.2012
Мнения: 493

Отг: Сублимирана кайма.

Кайма досега не съм пробвал да суша, но съм правил бая сушено месо (дето хамериканците му викат джърки) и зеленчуци. С дехидратор за 6 часа стават идеално. Пък и ток по-малко се харчи, отколкото на фурна. Гледах в Кауфланд са пуснали дехидратори по 29 кинта. Нямат регулиране на температурата, но не е болка за умиране, ако са читави.

При дехидратирането е важно месото да е възможно най-сухо (без мазнини), щото мазнината сравнително бързо гранясва и го осмърдява. Аз използвам говеждо/телешко и внимателно го почиствам от тлъстинки, където видя. С каймата ще е същото. Ама пък ако не ни трябва да трае месеци и по-мазно месо върши работа. Само да намеря някоя по-ситна мрежа да задържа каймата на рафтчетата и ще пробвам и с кайма.

Офлайн

    0
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff