XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#46 22.01.2012 03:08:21

mchervenkov
Редови
Репутация: 50

Регистриран: 18.12.2009
Мнения: 1,337

Отг: Бушкрафт-феновете на ножовете "Мора"

ilianlp написа:

Зосо, "почти убеден" не е като "знам"!
"Не мисля, че са и комерсиални..." също не е като "знам"!
Пичове, не е ли време да спрем?! Предполагам, че на всички е ясно, че не е в ножа, а в ръчичката, дето го държи. Просто Мора е N1 в съотношението цена/качество  *DRINK*

Е един коригираш за изказването а пък сам правиш същата хипотеза. Хипотеза е това че Мора е N1 понеже не съм търсил а и едвали някой луд ще си играе да тества всички марки ножове от 258 признати и не признати държави по света в ценовия клас 8-30 евро с фиксирано острие. Когато ми покаже някой  такъв тест, евала за което, ще го водя на ресторант. Да мора ги бива до толкова до колкото искаш да дадеш пари на европейска компания отколкото на милярдите гладни гърла на китайската партия.
Аз лично ползвам Мора 2000, да харесвами концепцията на канията, дръжката, формата на острието и когато натисна и се подгъне режещия ръб му тегла една майна че ус.а целия кеф.
   Стояне за това изказване : Зосо, "почти убеден" не е като "знам"! ad Няколко въпросчета: Показаните по-горе експерти Кочански и Лъндин са съответно канадец и американец. И двамата са минималисти.ра от Европа...................... има дисциплина която се изучава както и работна длъжност и това е PR. Опитните фирми  от този бранш действат така че за дадения продукт да се чуе на далече, продължително време и след месеци или след години. Не се учудвайте и не се връзвайте на трикове. За жалост всичко е конспирация  *YAHOO*
Ай от мен една чаша червено вино с луканка нарязана с тъп нож Терна  а утре ще го наточа smile *DRINK*


Мързелът е подсъзнателна мъдрост.

Офлайн

  0

#47 22.01.2012 03:21:21

Momchil
Редови
Репутация: 3

Регистриран: 19.08.2010
Мнения: 644

Отг: Бушкрафт-феновете на ножовете "Мора"

Вече ми писнаха тези разправии за Мора,а сигурно не само на мен. Аз бих ги охарактеризирал като "получаваш повече отколкото плащаш" сравнявайки с цени/качество на други ножове. И все пак от Мора до Мора има голяма разлика,както вече беше казано. И дето са вика не разбирам от ножове,ама мога да режа с нож все пак.

Офлайн

  0

#48 22.01.2012 10:18:46

Okdalf
Сръчко
Репутация: 1337

Регистриран: 10.08.2010
Мнения: 4,813

Отг: Бушкрафт-феновете на ножовете "Мора"

Сега ще напиша една простотия и изобщо няма да се сърдя ако модераторите ме праснат. Хора що не спрете да си мерите ч------------те. Просто спрете да си купувате евтини ножове! Нали така се изразяват някой. Не визирам имена.  За всеки влак има пътници. Във форума се срещат много грамотни хора, и без друго темата е отдавна приключила. Що не пробвате да цепите камъни за огнището или да дялате гранитни павета с тая Мора намсти модел? Що? Щот не става. Всички го знаем ама като първолаци повтаряме щото с-мата го е наложила. Я се разровете по дулапите и изкарайте един нож " П. Денев нержавейка" и пак пробвайте с кокоса. За този твърд, исъхнал кокос си требе лазърен меч. Може и контролируем термо ядрен взрив. Много отдавна си зарекох да не пиша по теми за ножове ама това е върхът. Извинявам се предварително ако съм накърнил итересите и възгледите на някой съфорумник. Томахавката отдавна е заровена, и лулата отдавна е истинала. Няма смисъл да пълним форума с глупусти. Просто спрете.
пп. Сега ще се изредят найси поста с още по глупави опровержения на моето писание. Ми дреме ми на шмайзера. Елате на една среща да си видим очи в очи и после пак да си пишем ама в ушафа вече. Щот и Мъродераторите имат търпение. И то май доста!

Офлайн

  0

#49 22.01.2012 10:30:03

BPetrov
Хун
Репутация: 139

Регистриран: 07.12.2009
Мнения: 1,826

Отг: Бушкрафт-феновете на ножовете "Мора"

Не зная изобщо какъв е смисъла на темата...
Няма вечни работи...
И всичко си зависи от ползвателя.
На мене мората ми се подби само от седене без кания в шкафа с кухненските ножове...
Идеята беше майка ми и баща ми да я ползват като мезеджийски нож, ама явно...
В същото време пък Трамонтина (многократно по-евтини ножове) в същият шкаф са непокътнати.

Ако тая тема е за изказване на обективни мнения...
- Малките резбарски ножчета на мора с дървени дръжки са добри, ако се ползват по предназначение.
- Мора 2000 е претенциозна ножка и не трябва да излиза от канията, ако искате да е все така хубава.... (не ми хареса липсата й на издържливост)
- Други ножове на мора няма да коментирам, защото не съм работил с тях и нямам опит.
- В същият ценови клас - Хултафорс ми харесват повече - по-удобни дръжки и усещане за масивност...

Точно защото не можем да си позволим да купуваме от всички модели и марки и да добиваме опит - има такива теми където мненията на хората които вече са притежавали такива ножове могат ни предпазят.
Но наистина човек трябва да говори от опит. И да не е бил притежател на фалшива ножка.

Офлайн

  0

#50 22.01.2012 13:39:41

bubachco
Редови
Репутация: 119

Регистриран: 16.08.2010
Мнения: 783

Отг: Бушкрафт-феновете на ножовете "Мора"

zoso написа:

Тук всички знаят, че аз съм върл противник на подобен род тестове, но съм съгласен, че един добър нож ще се справи без усилия с един кокосов орех.

без да искам да се заяждам, просто ми е интересно да науча коя стомана / острие ~2мм. дебело и със сканди заточка на "0" / ще се справи по-добре с този кокос.
лично за мен споровете за качествата на ножовете "мора" са безмислени.
като се знаят възможностите  на ножа, моричките си режат не по-зле от всеки друг нож.
който не ги харесва, да не си ги взима. който ги харесва, да си ги ползва. защо трябва да се джафкате на тази тема.

Офлайн

  0

#51 22.01.2012 22:55:30

Black Wolf
Бял индианец
Репутация: 165

Регистриран: 04.12.2009
Мнения: 1,891
Уеб-сайт

Отг: Бушкрафт-феновете на ножовете "Мора"

Зосо, аз не съм почитател на Мора, ама това, което си показал, е как един пълен кретен се опитва да разреже кокосов орех...
Какво искаш да докажеш с подобен клип? Че един нож за 15 лв. не може да реже кокосови орехи? Ами не може. По простата причина, че не е предназначен за това.


To strive, to seek, to find, and not to yield

Офлайн

  0

#52 23.01.2012 08:56:48

zoso
Гъба отровна
Репутация: 2

Регистриран: 08.06.2010
Мнения: 354

Отг: Бушкрафт-феновете на ножовете "Мора"

Колеги, не мога да разбера, защо всеки път, когато се пусне материал с малко по-чувствителна информация, веднага започва да се заформя "интелектуален спор". Аз имах намерение да акцентирам върху съвсем друго, но повечето от вас решиха, че пак съм почнал заяждане. Аман!
Може ли да помоля Wind като модератор с най-твърда ръка да почисти на дебело темата и да приключваме.

Офлайн

  0

#53 23.01.2012 10:04:13

bobber
Редови
Репутация: 527

От: Пловдив
Регистриран: 17.12.2010
Мнения: 3,095

Отг: Бушкрафт-феновете на ножовете "Мора"

bubachco написа:

без да искам да се заяждам, просто ми е интересно да науча коя стомана / острие ~2мм. дебело и със сканди заточка на "0" / ще се справи по-добре с този кокос.

и на мен ми стана интересно...та ко някой има желание да пробва с някой от своите космически ножове  :[
[merge_posts_bbcode]Добавено: 23-01-2012 09:04:13[/merge_posts_bbcode]

и изобщо не е чувствителна информацията...даже е жалко след толкова писане пак да има хора които да не знаят как се ползва нож,като въпросния младеж...малиииииииииии


Най-добрия нож за оцеляване е този , с който разполагаш в критичния момент -slaf40

Офлайн

  0

#54 23.01.2012 10:48:57

zoso
Гъба отровна
Репутация: 2

Регистриран: 08.06.2010
Мнения: 354

Отг: Бушкрафт-феновете на ножовете "Мора"

Напълно съгласен с Бобъра! Ще си позволя да повторя думите му: "След толкова писане пак има хора, които не знаят как да си ползват ножа". Слагам си ръка на сърцето и си признавам чистосърдечно, че никога не съм се опитвал да цепя кокосови орехи с ножове независимо от габаритите им (на ножовете). А не бих и опитал. Няколко пъти дебело съм подчертавал, че ножа не е предназначен да се използва като секач. За цепене и сечене има секачи, брадви, сатъри и моторни резачки.
Колкото на въпроса на Бачо - не мога да отговоря еднозначно, мога само да предположа, че 2-2.5мм рапидна или ШХ стомана биха издържали. Говоря чисто хипотетично, изхождайки от познанията ми за стоманите. Все пак си позволявам да говоря само в сферата на догадките,  защото не съм опитвал, а както казах по-горе - нямам и намерение да опитвам. Но нека да не го правим на въпрос. Тук всички единодушно се съгласихме, че "Който иска - купува" и "Който знае как да ползва - има нож".
Сега да акцентирам върху оня момент от видео-клипа, който никой не успя да забележи. Оставете "батонинга" и обърнете внимание на момента с отчупването на върха на ножа. Обръщам внимание на факта, че при теста не беше използван чук за да се забие ножа "до дръжката", нито пък острието беше забивано дивашки в ореха.
Първият кокосов орех, който съм видял в живота си се появи една вечер в ръцете на баща ми през далечната 1988г. У дома кухненските ножове са от рапидни ножовки. Та, баща ми се опита да го прободе, точно както в началото на клипа. Дори го почукна леко с длан откъм дръжката. Веднага ни стана ясно, че това "кокосовия орех" не е нормално дърво и го довършихме с нормална ножовка за метал, след което го изхвърлихме на боклука, защото се оказа че е зелен и млякото му миришеше на прокиснала зелева чорба (на вкус решихме да не го опитваме). Във всеки случай върха на нашия нож си остана цял. Само за протокола - дебелината на ножа е ~2мм, а скоса е сканди.
Извод: Като видяхме, че с нож няма да стане, потърсихме по-подходящи инструменти. Публикуваният видео-клип, освен всичко останало, имаше за цел и да ви разсмее, защото на всеки що-годе грамотен ножоползвател веднага му става ясно, какво ще се случи при "батонинга" след отчупване на върха на ножа.

Последно редактиран от zoso (23.01.2012 10:55:54)

Офлайн

  0

#55 23.01.2012 11:08:10

Black Wolf
Бял индианец
Репутация: 165

Регистриран: 04.12.2009
Мнения: 1,891
Уеб-сайт

Отг: Бушкрафт-феновете на ножовете "Мора"

Зосо,предполагам знаеш, че стоманата не е най-главното. Главното е термообработката. Една и съща стомана, излязла от различни майстори/фирми се държи доста различно.


To strive, to seek, to find, and not to yield

Офлайн

  0

#56 23.01.2012 12:02:16

BPetrov
Хун
Репутация: 139

Регистриран: 07.12.2009
Мнения: 1,826

Отг: Бушкрафт-феновете на ножовете "Мора"

Няма главно... как ще знаеш каква термообработка да направиш, ако не знаеш каква ти е стоманата?
Зосо, не съм съгласен с тебе. И с Вълчо не съм съгласен.
Сканди скоса изобщо не е подходящ за ПУШКЪТ\сякане. Сканди скоса е за рязане.
Гарантирам ти, че ножа който сте ползвали през далечната 1988 г. е имал не чист сканди профил а лек конвекс, което много променя нещата...

Най-правилно според мен е следното:
0. Да се определи предназначението на ножа - Цепене на кокосови орехи
1. Да се разбере най-подходящата геометрия и маса на ножа за тази цел - Тежък дебел нож (може и да не е остър както се видя)
2. На база т. 1 да се определи коя стомана при такава геометрия ще запази ножа най-дълго време острието функционално - или вторичен скос с по-голям ъгъл или средно голям ъгъл с конвекс профил
3. След избора на стомана обработката й до краен продукт - включва валцоване, коване, шлайфане, термообработка, полиране и тн...
4. Тест на изработеното...
5. Анализ и преработване или доработване на ножчето... Всеки според вкуса му - близ по дупето...

Относно Мора - Мора за мен са резбарски ножчета за по-мека дървесина. Скандинавците обикновенно ползват Борова дървесина или Брезова като те са мекички и по-лесни за обработка. И да говорим за ползване на Скандинавски нож, върху тропически плод... Не е ли малко неадекватен теста? Скандинавските ножове са развивани и са ползвани в една среда където ресурсите са различни... Не е адекватно... Дори да е адекватно, то трябва да е с нож по-подходящ за такава груба дейност... Що не тествате някое лаури или нещо от тоз сой?
В случая не е и въпрос на цена на ножа, а предназначение.

Офлайн

  0

#57 23.01.2012 15:56:32

scrooge
Редови
Репутация: 1

Регистриран: 21.02.2011
Мнения: 38

Отг: Бушкрафт-феновете на ножовете "Мора"

Някой хора доста се излагат с писаниците си.
Това  което разбрах е ,че много хора не могат да ползват ножове!
Не е важен ножа,я ония който го държи!

Офлайн

  0

#58 23.01.2012 16:14:21

xenos
Modern Abo
Репутация: 756

От: Дивдядово, Шумен
Регистриран: 06.10.2010
Мнения: 5,668
Уеб-сайт

Отг: Бушкрафт-феновете на ножовете "Мора"

Баси... аз чак сега си пуснах клипа със звук!!! Мааалииииии... тва момче де го намерИхте бре?!! Капацитет е голЕм!  big_smile Ма клипа нещо.... за кашмер... темелно!  *ROFL*


Бушкрафтът е най-първото от всички занимания на хората. И дори по Земята да стъпва последния човек, той ще бъде практикуван!

Офлайн

  0

#59 23.01.2012 16:27:34

iivetsa
Редови
Репутация: 4

Регистриран: 30.12.2010
Мнения: 707

Отг: Бушкрафт-феновете на ножовете "Мора"

С този клип,много отдавна се забавлявахме в ножарските форуми big_smile !Не толкова за качествата на ножа,аз качествата на младежа дето блъска с него!Даже лафа наджимби се,още го ползваме като майтап big_smile !Клипа е изключително зле и неграмотно направен,и е смешно да се очаква от такъв клип да се добие реална представа за качествата на даден нож!


[url]http://iivetsa.blogspot.com/[/url]
[url]http://www.youtube.com/user/iivetsa?feature=guide[/url]

Офлайн

  0

#60 23.01.2012 19:20:14

Black Wolf
Бял индианец
Репутация: 165

Регистриран: 04.12.2009
Мнения: 1,891
Уеб-сайт

Отг: Бушкрафт-феновете на ножовете "Мора"

Има си ножове (по-точно сатъри) именно за кокосови орехи.
jamaica-pantrepant-farm-coconut-machete-de.jpg
98317008_27f57471e9_z.jpg
http://www.marketmanila.com/archives/chopping-coconuts
Vanuatu-19.jpg
Bolo_in_use.jpg


To strive, to seek, to find, and not to yield

Офлайн

  0
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff