XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#1 12.09.2011 12:57:22

xenos
Modern Abo

От: Дивдядово, Шумен
Регистриран: 06.10.2010
Уеб-сайт

Бушкрафт-феновете на ножовете "Мора"

След завързалите се дрязги, сериозно се замислих дали да пускам тази тема, заради опасността да се приеме като провокация. За да не бъда обвинен обаче, че и обещанията си не спазвам, ето я на! wink

Ще започна със снимки на едни хора, дето явно са фенове на марката:

1. Морс Кочански (по-компетентните от мен да разбират "Кохански", ма аз съм си просто селянче от Булгеуриа, че даже не и от Софето wink ). Невзрачен човечец (вече дядо), па макар и смятан за номер едно в северният бушкрафт, учител и пример за подражание на много от уважаваните експерти в момента, като Рей Миърс, Лес Страуд, Коуди Лъндин и доста други знайни и незнайни. Гледайте в кунките и на врата wink :
mors.jpg
mors_kochanski-1.jpg mors_kochanski-2.jpg
mors_kochanski-3.jpg

2. Рей Миърс - Един от първите в момента, и най-известен от екрана. Мнението му за Мора е ясно, щом е гравирал и логото си върху серия на един от моделите.
Ray_Mears-510.jpg

3. Коуди Лъндин - Експерт по Примитивни технологии, и Оцеляване. Дългогодишен опит. Гледали сме го в сериалите по Дискавъри с какво ходи на врата:
cody_lundin-1.jpg cody_lundin-2.jpg cody_lundin-3.jpg

Сигурен съм, че имаше още, но в момента не мога да попадна на снимките. Като мерна нещо, ще го добавям. Може и вие де! wink

Та какво сега: Да, тия хора не са ножари, но и аз определено не искам на това да се уча от тях. Това, което искам е, да мога и знам нещата, които те могат и знаят, и за които явно тия инструменти са им достатъчни. Някои наши съгражданчета може да ги смятат за измислени експерти, ама айде един ден някой тях самите така да ги измисли световно, пък пак да говорим! wink Аз просто искам да съм прост колкото тях... пък може и повече!  lol И не искам никой да мисли като мен!!!

Бушкрафтът е най-първото от всички занимания на хората. И дори по Земята да стъпва последния човек, той ще бъде практикуван!

Офлайн

0

#2 12.09.2011 13:05:26

velio
Bushman

Регистриран: 16.02.2011

Отг: Бушкрафт-феновете на ножовете "Мора"

между другото, тоя нож с щампата на Рей Миърс ми се чини, че е от ламината на мора, ей това остриенце

и клина доста прилича на сегашния ,,тапир", който се предлага като ,,ножа на Рей Миърс"  smile

Офлайн

0

#3 12.09.2011 13:06:58

xenos
Modern Abo

Уеб-сайт

Модела е 510, ако не се лъжа. А бройките на "тапира" вече се изчерпват, производството му спира (май е и спряло), и се работи върху нов модел.

Бушкрафтът е най-първото от всички занимания на хората. И дори по Земята да стъпва последния човек, той ще бъде практикуван!

Офлайн

0

#4 12.09.2011 13:10:19

npopov
Редови

Регистриран: 11.12.2009

Хубава тема, навреме започната, за да се спре вече с този спор, защото хобито БУШКРАФТ НЕ СЕ ФОКУСИРА ЕДИНСТВЕНО ВЪРХУ УПОТРЕБАТА НА НОЖОВЕ, а върху усвояване и на други умения.

Офлайн

0

#5 12.09.2011 14:36:23

Bradley
cheechako

От: София
Регистриран: 23.06.2011
Уеб-сайт

Таз на чича Рей си е ръждилник обикновен от старите обаче wink

Стария и новия трифлекс, старите карбонки с лого ФРОСТ, ламинатите - стават за нормални леки задачи + лесно и бързо точене...
Новите неръждавейки и карбонки - препоръчвам силно да се избягват...

Life is GOOD!
http://www.youtube.com/user/stefanwolf88

Офлайн

0

#6 12.09.2011 15:09:46

xenos
Modern Abo

Уеб-сайт

Цитат на Рей Миърс (The Survival Handbook):

55 and 58 Rockwell is about the average for a good woodsman's knife, although 55 or below (i.e. softer) might also be acceptable.

Офлайн

0

#7 13.09.2011 22:53:04

iivetsa
Редови

Регистриран: 30.12.2010

Според мен успеха на подобни ножове,сред бушкрафтърските среди,се дължи точно на факта който Стоян е визуализирал със снимков материал wink !А именно че известни бушкрафтъри са се окичили с тях по врата!Затова и всичките им последователи ги приемат като еталон!Чудя се дали ситуацията щеше да е по различна,ако по вратовете на тези юнаци висяха други ножове wink ??А относно слагането на името на Рей Миърс или някой друг,върху ножа,аз лично го приемам не като доказателство за качество,а като доказателство че чичко Рей иска да ви вземе парите на всяка цена big_smile (тая мора с неговият параф,не е 10 кинта wink )!Стояне,не се заяждам,но това че тези хора си ползват морите,не е силен аргумент в твоя полза wink !То има хора,които още си ползват и трабантите нали??Дано не съм обидил никой,че вече ще станем за смях big_smile

[url]http://iivetsa.blogspot.com/[/url]
[url]http://www.youtube.com/user/iivetsa?feature=guide[/url]

Офлайн

0

#8 13.09.2011 23:11:14

RELAX
Модератор

От: Шумен
Регистриран: 13.03.2010

Иво, и аз споделям подобни подозрения за "експертите" и маркетинговата политика на производителите, но считам че темата е изчерпана тотално и предлагам да се насочим към други и по-интересни тематики!  wink

self-made-man  ...Разликата между мъжете и децата е най-вече в цената на играчките!...

"... там където глупостта царува, разумът е безумие..."

Офлайн

0

#9 13.09.2011 23:14:36

iivetsa
Редови

Е кога я пусна Стоян,кога се изчерпа big_smile ??

Офлайн

0

#10 13.09.2011 23:18:37

xenos
Modern Abo

Уеб-сайт

Само да не си помисля, че като слагате експертите в кавички, искате да ми кажете нещо, че тогава ще видите следващия скандал!  big_smile 

Като изключим Рей, чиято компания напоследък има доста търговска дейност (не знам той колко лично я споделя, ама хората искат да ядат), за останалите двама смятам, че не са особено комерсиални, и имат друга философия за нещата. Ама айде и натам да не се отплесваме, че едва ли това ви вълнува! wink

Офлайн

0

#11 13.09.2011 23:21:24

windwarrior
Зла Гад

От: Трети Картофен Пояс
Регистриран: 09.12.2009

Както казва котарака Леополд:

Ребята - давайте жить дружно ? smile

Мора и дериватите и са нискобюджетни ножове, със спорни качества - тук мисля че имаме единодушие. Чест и хвала на хората, които могат да се оправят в пущинака само с тях. Равен мач ?

"All great things are simple, and many can be expressed in single words: freedom, justice, honor, duty, mercy, hope".

Sir Winston Churchill

Офлайн

0

#12 13.09.2011 23:24:49

RELAX
Модератор

От: Шумен
Регистриран: 13.03.2010

Няма смисъл, разбираш ли, няма да се разбрем! Ама май трябва някой научен труд да напише по темата, зада стане ясно!

В момента ти си човека, който отново "ръчка" дявола и айде да не се налага да се проявяваме модераторски! Капиш?

self-made-man  ...Разликата между мъжете и децата е най-вече в цената на играчките!...

"... там където глупостта царува, разумът е безумие..."

Офлайн

0

#13 13.09.2011 23:26:10

iivetsa
Редови

Предлагам да заключите темата big_smile

Офлайн

0

#14 13.09.2011 23:29:03

windwarrior
Зла Гад

От: Трети Картофен Пояс
Регистриран: 09.12.2009

В името на общото спокойствие  - темата заминава в небитието smile

Което ме подсеща - ако Бачо е склонен да си жертва Мората 2000 за прословутия тест на Морс Кочански - можем да го направим на Странджа. В замяна ще му подаря моята 2000, с къстъм дръжка и кания (знам че и се кефиш, Бачо  tongue  )

"All great things are simple, and many can be expressed in single words: freedom, justice, honor, duty, mercy, hope".

Sir Winston Churchill

Офлайн

0

#15 13.09.2011 23:29:45

xenos
Modern Abo

Уеб-сайт

Не бе, аз хич не се дразня в момента. Говоря приятелски и с усмивка, няма проблем! smile

Ама само си мисля, ако е така, както казва Ивеца, дали тия хора не биха изкарали повечко пари, ако се бяха окичили с други ножове?! Не се връзва нещо. Много на евтино го дават! wink

П.П. Не я трийте бе, няма страшно! Няма да се скарам с никой заради нея! wink

Офлайн

0
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff