XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#16 20.05.2011 09:07:36

PROstor
Редови

Регистриран: 25.02.2010

Отг: GPS-и

Wind направо ме шашна с тея 7-8; 10-12 метра точност, но пък и Oregon-a си ми прилича повече на глезотиика отколкото на сериозен GPS. Aз имам Colorado 300 вече над три години и съм много доволен, когато има чисто небе над него точността му е 3-4метра (като най-точното за цивилни приемници е 3 метра), като съм в гора(без разни хълмове да блокират сигнала) се колебае между 3 и 6 метра точност зависи колко е гъста и дали е облачно.Трябва да се забутам доста сериозно някъде за да прехвърли 10 метра. Недостатък е че хаби бързо батериите едни Duracell ги изсмуква за 5-6 часа.Най-добри резултати дават Energiser 10-12часа(Energiser още не съм ползвал лично).
За България картите са OFRM в комбинация с Bulgarian Mountains.

Офлайн

0

#17 20.05.2011 09:20:40

xenos
Modern Abo

От: Дивдядово, Шумен
Регистриран: 06.10.2010
Уеб-сайт

Моят Etrex Venture HC също на открито небе има точност до 3-4 метра, а в гора рядко надхвърля 7-8 до 10 м. И е доста по-иконимичен към батериите. smile Всъщност, докато Орегона е бил причината Бачо и Жоро да кръжат около хижата на Кръстец, то точно моя Етрекс беше причината още овреме да се усетим, и да се върнем към нея, че бяхме хванали грешен път! wink

Бушкрафтът е най-първото от всички занимания на хората. И дори по Земята да стъпва последния човек, той ще бъде практикуван!

Офлайн

0

#18 20.05.2011 09:29:20

slu4ajna
Редови

От: Русе
Регистриран: 26.12.2009
Уеб-сайт

При Бачо и Уинда имало и други обстоятелства от течно естество:)

Офлайн

0

#19 20.05.2011 09:58:39

efond
Редови

Регистриран: 29.04.2010

Ludipipo приемника е хубав , но реално не може да се разчита на нея. Системата телефон+блутуут гпс приемник е неподходяща защото зависиш от две батерии , всяка от която може да издъни цялата система. А блутуут-а харчи много smile

Офлайн

0

#20 20.05.2011 10:22:05

Yavor
Редови

От: София
Регистриран: 14.10.2010
Уеб-сайт

Ама той блутута се включва само когато сваляш данни на телефон/пда/топ доколкото разбирам? Иначе приемника си се вози в раницата и си пише в собствената памет трака. Аз поне с такова впечатление останах. По едно време и в диълекстрийм хидях такива тракери, ама цените не бяха хич диълекстриймски, както сме свикнали да е там...

Един е Айляк и Мохабет е негов пророк!

Офлайн

0

#21 20.05.2011 11:14:33

Ийон Тихи
Редови

От: под Шуменското плато
Регистриран: 02.02.2011

ПРОстор, дали са 3 м., или 12 м., нали се сещаш, че няма голямо значение. Както Уинд правилно каза, прекалено голяма точност не е необходима. Търсенето на такава точност си е глезотийка, без практическо значение. А Орегона си е класа в туристическите джи пи еси. То си личи и от цената му.

В основата на бушкрафта стои изучаването на Природата и на нещата, които тя може да ни даде.

С нарастването на знанията и уменията ти в бушкрафта, ти ще се нуждаеш от все по-малко и по-малко екипировка. Не от все повече и повече.

Офлайн

0

#22 20.05.2011 11:57:25

Ludipipo
Редови

От: Бургас
Регистриран: 31.03.2011

efond,
Принципно си прав, но гпс-а в случая ползва същата батерия като на нокията, а аз си нося винаги резервни източници. Телефона не е добре да работи постоянно, щото ако няма и обхват батерията си отива за часове. Удобството за мен е операционната система, която позволява всякакви глезотии да се инсталират.

Офлайн

0

#23 20.05.2011 13:16:42

windwarrior
Зла Гад

От: Трети Картофен Пояс
Регистриран: 09.12.2009

Не че нещо, ама да вметна - разликата м/у Орегон 300 и Колорадо 300 е основно тъчскрина на Орегона/рок'н'рол бутона на Колорадо. Сериозна разлика в хардуера няма. Точностите които съм цитирал за Орегона са при закачени няколко (не всички видими) сателити. А и с риск да се потретя - всичко под 10 метра точност е практически ненужно за туристически цели. Ако някой има проблем да се ориентира с точност +/- 10 метра, и то ползвайки ГПС - проблема определено не е в ГПС-а smile

А за губенето на Кръстец, проблема наистина имаше и течен компонент, употребен на гарата в Горна и то в невероятната компания на един току що освободен затворник:)

"All great things are simple, and many can be expressed in single words: freedom, justice, honor, duty, mercy, hope".

Sir Winston Churchill

Офлайн

0

#24 21.05.2011 14:03:21

PROstor
Редови

Регистриран: 25.02.2010

Ийон Тихи "нали се сещаш", че в гъста мъгла 3те метра точност ще станат 10+ метра а 12-те 20+ метра а може и повече та тогава да видим дали няма да е от значение, когато не си сигурен дали вървиш върху стабилен терен или си върху навята снежна козирка.
"Не че нещо, ама да вметна" че не е хубаво да се вменява на читателите това е ненужно, онова е ненужно или пък без еди кое си не може нека да даваме обективна информация пък хората да си преценяват според своите нужди,възможности и разбирания.

Офлайн

0

#25 21.05.2011 17:10:42

Ийон Тихи
Редови

От: под Шуменското плато
Регистриран: 02.02.2011

Както кажеш, ПРОстор smile

В основата на бушкрафта стои изучаването на Природата и на нещата, които тя може да ни даде.

С нарастването на знанията и уменията ти в бушкрафта, ти ще се нуждаеш от все по-малко и по-малко екипировка. Не от все повече и повече.

Офлайн

0

#26 21.05.2011 19:08:44

windwarrior
Зла Гад

От: Трети Картофен Пояс
Регистриран: 09.12.2009

PROstor написа:

Ийон Тихи "нали се сещаш", че в гъста мъгла 3те метра точност ще станат 10+ метра а 12-те 20+ метра а може и повече та тогава да видим дали няма да е от значение, когато не си сигурен дали вървиш върху стабилен терен или си върху навята снежна козирка.

От теб разбирам че снежните козирки ги има нанесени на ГПС картите.

А за тона на втората част на пост-а ти - вървиш по много тънък лед. С риск да те разочаровам, дали, как и къде да си изказвам мнението могат да определят много ограничен кръг хора smile Никъде в пост-а си не твърдя че мнението ми е истина последна инстанция, нали ? Нито задължавам някого да се съобразява с него.

"All great things are simple, and many can be expressed in single words: freedom, justice, honor, duty, mercy, hope".

Sir Winston Churchill

Офлайн

0

#27 19.06.2011 15:33:35

soti
Редови

Регистриран: 21.05.2010

Колеги не се карайте  big_smile 
В момента правя тест на моя Garmin vista HCx в закрито помещение с бетонна плоча отгоре и после покрив.Резултата на 1 минута 5 сателита и точност до 5 метра.Сателитите варират от 3 до 6 като точността се променя от 5 до 9 метра.
На открито хваща средно по 10, 12 сателита и точност от 1 до 3 метра. Работя с карта OFRM Geotrade 5.50 (това е последната версия на картата)
Важни ли са разликите в метрите ??? и ДА и НЕ в зависимост от обстоятелствата 
При лошо МТО (мъгла,снежни бури,снегонавяване и др.) 2 метра неточност може да ви костват живота.Това го казвам от чисто практически наблюдения и не ангажирам никои с това.Повечето инциденти стават при слизане.Места като "Тарзанова пътека" , "Купените" в Стара планина , северният склон на Мальовица точността на GPS-a може да се окаже решаващ фактор за благополучното ви преминаване при форстмажорни обстоятелства.
При хубаво време GPS-а и с 50 метра неточност да е няма голямо значение защото имате видимост а и да нямате ( гора) няма как да се объркате.Ще изгубите време да локализирате целта но това  в почечето случаи няма да доведе до инцидент. Все пак си гледайте в краката а не в GPS-a  big_smile

Колеги GPS-а е само една електронна играчка и няма гаранция че няма да ви подведе.Както каза windwarrior машинката неможе да мисли вместо вас.
Така че умната по пътеките и си преценявайте силите и знанията преди да тръгнете нанякъде  wink

Потомци, вий напразно ще се ровите,
докрай едва ли ще узнайте вий,
когато се наливаха основите —
какъв живот живяхме ний!

Офлайн

0

#28 29.06.2011 13:02:52

Keltis
Редови

Регистриран: 28.06.2011

soti написа:

Колеги не се карайте  big_smile 
В момента правя тест на моя Garmin vista HCx в закрито помещение с бетонна плоча отгоре и после покрив.Резултата на 1 минута 5 сателита и точност до 5 метра.Сателитите варират от 3 до 6 като точността се променя от 5 до 9 метра.
На открито хваща средно по 10, 12 сателита и точност от 1 до 3 метра. Работя с карта OFRM Geotrade 5.50 (това е последната версия на картата)
Важни ли са разликите в метрите ??? и ДА и НЕ в зависимост от обстоятелствата 
При лошо МТО (мъгла,снежни бури,снегонавяване и др.) 2 метра неточност може да ви костват живота.Това го казвам от чисто практически наблюдения и не ангажирам никои с това.Повечето инциденти стават при слизане.Места като "Тарзанова пътека" , "Купените" в Стара планина , северният склон на Мальовица точността на GPS-a може да се окаже решаващ фактор за благополучното ви преминаване при форстмажорни обстоятелства.
При хубаво време GPS-а и с 50 метра неточност да е няма голямо значение защото имате видимост а и да нямате ( гора) няма как да се объркате.Ще изгубите време да локализирате целта но това  в почечето случаи няма да доведе до инцидент. Все пак си гледайте в краката а не в GPS-a  big_smile

Колеги GPS-а е само една електронна играчка и няма гаранция че няма да ви подведе.Както каза windwarrior машинката неможе да мисли вместо вас.
Така че умната по пътеките и си преценявайте силите и знанията преди да тръгнете нанякъде  wink

Соти батенце, а там под бетонната плоча дето си пробваш ЖПС дали има прозорци?
Защото ако има това, че говориш за бетонна плоча над приемника е без никакво значение.На ЖПС-у не му трябва да вижда небето, а му трябва да чува сигналите на сателитите, това става и през прозорците, стига да е с добър приемник.
Даже и да хване отразен сигнал от фасадата на съседната сграда времезакъснението породено от факта, че хваща отразен сигнал е пренебрежимо малко в сравнение с разстоянието, което сигнала изминава от сателита до Земята.Так, че няма да се получи голяма грешка.
Но ако искаш да го пробваш в наистина закрито помещение и да ни осведомиш за резултата пробвай в мазето на някой блок и по възможност без прозорци да е мястото.

"...Не съм съгласен с това, което имаш да казваш, но ще защитавам до смърт правото ти да го кажеш.!"
    Волтер
Това са моите принципи!
Ако не Ви харесват......има и други.

Офлайн

0

#29 29.06.2011 13:40:34

Keltis
Редови

Регистриран: 28.06.2011

xenos написа:

Канадска двойка се загуби в гората, подведена от GPS

Имайте си едно на ум, и учете ориентиране с компас и карта! wink

Тука според мен работата е друга - съпруга е искал да се отърве от жена си елегантно, като е намислил този план и е очаквал някоя гризли да мине и да изпапа благоверната.....но е забравил да остави една развалена консерва под колата за стръв... big_smile  big_smile  big_smile

"...Не съм съгласен с това, което имаш да казваш, но ще защитавам до смърт правото ти да го кажеш.!"
    Волтер
Това са моите принципи!
Ако не Ви харесват......има и други.

Офлайн

0

#30 08.06.2012 23:32:21

Groznii
Редови

От: Попово
Регистриран: 03.03.2011

Почти година по-късно от последния пост .... да питам , мисля да си вземам навигация , все още не съм се спрял на нещо конкретно освен на марката - GARMIN . Имали смисъл да се гонят новите модели на производителя или и по-старите версии вършат работа . Примерно Garmin GPSMAP 60CSx е спрян от производство но се намира още , но и има , и нови версии . С една дума препоръчайте някое добро устройство

Пътеката е най-умна. Тя е научила от много хора през къде да се провре

Офлайн

0
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff