XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#1 18.10.2010 20:19:26

xenos
Modern Abo

От: Дивдядово, Шумен
Регистриран: 06.10.2010
Уеб-сайт

GPS-и

Tihomir

Имам един единствен GPS който ми е в телефона.На гармин с карта оффроуд геотрейд 5.01!
Дайте ми препоръка за по-добър GPS.Съвет за марки карти и т.н.Ще се ползва предимно за в гората.Този на телефона за в колата ми върши работа.
Публикувано преди 10 месеца #

GMT

За гората (планината) ти препоръчвам GPSMap 60CSx, eTrex Vista HCx или Dakota 20. В този ред. Проблемът е, че GPSMap е сравнително скъп, а Vista-та може би е трудно да се намери вече. Dakota-та не и харесвам сензорния дисплей - капризен е при работа (особено при студ с ръкавици)и е слабо място при удар, може би. Аз лични наблюдение имам само от Vista, но съм страшно доволен - 25 часа с едни батерии!, приемника е чувствителен, апарата е "дуракоустойчив"... дори издържа на деца... работи добре в гъста гора, дерета... Проблемна е работата му в града - хваща много отразени сигнали от блоковете, но в полеви условия е страшен.

Относно картите - OFRM e много добра комплексна карта (особено TOPO 25 варианта, но имай предвид, че е по-добре на уреда да сложиш чисто TOPO и BG Topo 20m (само хоризонтали през 20м - последната е за свободно ползване)), но е правена за оффроадъджии, не за пешаци. За планина - само BG Mountains (http://bgmountains.org/) - за съжаление правенето и е трудоемко и са обхванали все още само 8 планини, но се работи постоянно по проекта.

В заключение - GPS-ът е страхотно удобство, но не разчитай изключително на него! Той не може да замени една добра хартиена карта (особено, ако му свършат батериите) и доброто познаване на маршрута. Нямам предвид дали човек го е преминавал или не - просто преди да тръгнеш някъде трябва да си чел..., чел картата, та да ти е в главата без да я отваряш - всичко останало само помага.

Стоян Стоянов

Аз ползвам eTrex Venture HC. По-евтин и орязан от Vista, но все пак абсолютно достатъчен за моите нужди. [:-)]

GMT

Venture за мене има 3 недостатъка (намирането му вече също е трудно) - няма компас, няма висотомер и няма възможност за външна памет, а само OFRM e ок. 50Mb.
Но... разбира се всеки следващ модел има все повече екстри... вече ги правят с камера, телефон, блутут... вградено фенерче, примус, двулитрова бутилка ракия,...
А защо не и биберон?
...ако можеха да ходят и сами...

Стоян Стоянов

За мен изброените неща не са недостатъци. В мен има поне 3 компаса - компас-копче в комплекта за оцеляване, бусола от старите хубави, и в часовника. ГПС-а показва височината, която му казват спътниците, верно не чертае профил, ама... иначе висотомер имам и в часовника. Външната памет - обикновено зареждам само тая част от картата, в която смятам да съм. Примерно мога да вкарам цяла Северна България без проблем. Нося си и книжна карта на района в мащаб 1:50000. [:)]

Joe_Buda

Здравейте,
От 6 месеца ползвам E-Trex Legend HCx. Много съм доволен, машинката се доказа в няколко планини и то в доста неприятни условия, мъгла (хижата не се виждаше, а беше на 20м.), дъжд и гъста гора. Батерийте издържат 2 дни без подсветка на дисплея, с (както го ползвам в колата) часовете са доста по-малко. Другото което съм забелязал е че е много важно да са хубави батерийте иначе ги стапя за нула време. Относно корпуса съм много доволен, хвърчал е неколкократно, падал е в калта, цял ден го е валяло. С 1 ГБ карта и
OFRM не се губил до сега. Няма компас и не прави графика на височините, но ги записва и после може да се види на everytrail.com или нещо подобно.

Бушкрафтът е най-първото от всички занимания на хората. И дори по Земята да стъпва последния човек, той ще бъде практикуван!

Офлайн

0

#2 18.10.2010 20:25:53

windwarrior
Зла Гад

От: Трети Картофен Пояс
Регистриран: 09.12.2009

Отг: GPS-и

Аз ползвам Garmin Oregon 300 с топо картата на OFRM (подарък от тъщата). Засега - железен. Освен всичко друго - дават го и доста водоустойчив (половин час потопен под метър вода), има и реален 3-D изглед на местноста, с тъчскрина се работи доста лесно, дори и с ръкавици. Минуси - сравнително по бързо яде батерии, особенно в 3-Д режим и на макс подсветка на екрана, компаса не е триосно компенсиран. Но при умерена подсветка и без включване на 3-Д-то, с един комплект Дюрасел АА трае по 16-17 часа.

"All great things are simple, and many can be expressed in single words: freedom, justice, honor, duty, mercy, hope".

Sir Winston Churchill

Офлайн

0

#3 19.05.2011 07:41:53

xenos
Modern Abo

От: Дивдядово, Шумен
Регистриран: 06.10.2010
Уеб-сайт

Канадска двойка се загуби в гората, подведена от GPS

Имайте си едно на ум, и учете ориентиране с компас и карта! wink

Бушкрафтът е най-първото от всички занимания на хората. И дори по Земята да стъпва последния човек, той ще бъде практикуван!

Офлайн

0

#4 19.05.2011 09:38:40

GOART
Редови

От: БГ/SE
Регистриран: 05.01.2011

big_smile  като знам , какви мозъчни донори има в земята отвъд океана, и с гид пак биха се загубили.
Ха, за по-напряко  да минат..... big_smile

Tри неща никога не се връщат обратно: време, дума, възможност.
Три неща никога не трябва да се губят: спокойствие, надежда, чест.
Три неща са най-ценни в живота: любов, убеждения, приятелство!

Офлайн

0

#5 19.05.2011 11:21:11

windwarrior
Зла Гад

Ползването на ГПС не замества мисленето. Аз шофирам доста, и в 90% от случаите се движа с включен ГПС. Доста често имам странни случаи - напр. намирам се по средата на мост, а лелката от ГПС ме подканя да завия наляво, и то незабавно, и да се бухна в реката от 5 метра височина smile

ГПС-а е просто машина, която може да ни помага да се ориентираме, но не и да мисли вместо нас.

П.С. А момента с преките пътища и т.нар. шорткътове съм го коментирал в една друга тема, и личният ми опит е че винаги когато се опитам да мина по-напряко, резултата е плачевен. Ако това наистина е най-прекия път между точка А и точка Б, едва ли вие сте първите във вселената които осъзнават този факт - респ. на това място ще има нормален път, а не козя пътечка smile

"All great things are simple, and many can be expressed in single words: freedom, justice, honor, duty, mercy, hope".

Sir Winston Churchill

Офлайн

0

#6 19.05.2011 11:35:43

bubachco
Редови

Регистриран: 16.08.2010

вече бях споменал някъде, че на срещата на кръстец, при наличието на гпс,  с уин, 100м. ги вървяхме 1ч. lol  но малко известен факт е, че пак с уин, и пак при наличието на гпс, пътя русе-плевен-софия, щяхме да го прекараме през велико търново. та изводът е : гпс-сите са дяволска работа!

Офлайн

0

#7 19.05.2011 12:36:00

Ludipipo
Редови

От: Бургас
Регистриран: 31.03.2011

Този приемник в комбинация с военните топографски карти и новите туристически върши перфектна работа. Аз ползвам по-стария модел и съм доволен, но мисля да си взема и този скоро. smile

Офлайн

0

#8 19.05.2011 12:47:00

Ийон Тихи
Редови

От: под Шуменското плато
Регистриран: 02.02.2011

Лудипипо, този последният приемник какво върши всъщност? Шъ мъ извиняваш за въпроса  smile
А иначе, четох за някакво изследване, че честото използване на джи пи еси довеждало до излизането от строя на някакъв център в мозъка, свързан с ориентацията. Аз например вече избягвам да използвам моя (джи пи ес, не мозъчния център  big_smile ). Позлзвам го преимуществено да записвам тракове, и само ако тотално се изгубя някъде. Иначе наблягам на картите.

В основата на бушкрафта стои изучаването на Природата и на нещата, които тя може да ни даде.

С нарастването на знанията и уменията ти в бушкрафта, ти ще се нуждаеш от все по-малко и по-малко екипировка. Не от все повече и повече.

Офлайн

0

#9 19.05.2011 13:12:37

Ludipipo
Редови

Това си е приемник с памет. Помни траковете. Може да се ползва и с комбинация от лаптоп или мобилен телефон чрез кабел или по блутут. Аз го ползвам с една стара Нокия 6600, на която съм инсталирал SmartcomNavigator с военните топографски карти и няколко сканирани туристически. Приемника е много по-чувствителен от останалите ГПС-и за по няколкостотин $. По време на съмнителен преход си го включвам и си седи в раницата, когато се наложи си сверявам местоположението по картата в Нокията. Винаги има поне 8-10 сателита, които са на линия и точността е достатъчно висока, че да вървя по пътеките без се налага да гледам маркировките smile

Така се вижда картата
smile

Офлайн

0

#10 19.05.2011 13:24:41

Ийон Тихи
Редови

От: под Шуменското плато
Регистриран: 02.02.2011

Благодаря ти. Наистина много  полезно.

В основата на бушкрафта стои изучаването на Природата и на нещата, които тя може да ни даде.

С нарастването на знанията и уменията ти в бушкрафта, ти ще се нуждаеш от все по-малко и по-малко екипировка. Не от все повече и повече.

Офлайн

0

#11 19.05.2011 18:25:55

windwarrior
Зла Гад

Ludipipo - какво ти е мнението/опита при ползване на растерните карти. Обмислям да си купя една по-голяма СД карта и да ги наблъскам в Орегон-а, но се страхувам че ще забиват и бавно ще опресняват екрана.

И един въпрос за приемника - колко да е по-чувствителен от приемниците за по няколко стотин $ ? При 5-6 закачени сателита, Орегона ми дава точност от порядъка на 10-12 метра, при 7-8 сателита пада под 10 метра - според мен, повече от предостатъчно, освен ако не се каниш да коригираш залп на минометна батарея smile. А и доколкото знам (може и да греша) цивилни приемници с точност под 5 метра май не се продават свободно.

И въобще, както каза и Бачо, а и аз самият по-рано - ползването на ГПС не отменя ползването на мозъчната кора. Щото още ме е срам като се сетя как блуждахме 1 час около Кръстец (за радост на местните бездомни кучета), при положение че докато сме зяпали ГПС, сме стояли точно под табелата сочеща към хижата sad Ако се бяхме огледали вместо да зяпаме в екрана - нямаше да се изложим така smile

Sir Winston Churchill

Офлайн

0

#12 19.05.2011 19:58:57

Ludipipo
Редови

Не съм си купувал карти все още и нямам база за сравнение  big_smile Софтуера, който ползвам позволява сам да си правя картите с Ози експлорер, има доста опции и доста бързо си работи, ако съм сложил различни карти на една и съща местност може сам да си намира картите с по-малък мащаб. Приемника е добре да е чувствителен ако се движиш из дерета и пресечени местности. Ако помня вярно 3dB разлика в чувствителността са 2 пъти по мощност (сила) на сигнала! Виж на твоя ГПС колко му е чувствителността за сравнение. Приемниците на военните работят на други честоти и кодирания  wink ГПС-а го нося винаги с мен, но го ползвам рядко или ако се замотая някъде, но в мъгла и тъмнина е незаменим. Като ученик няколко години тренирах спортно ориентиране, беше преди 89-а и нямаше такива джаджи, само бусолата, картата и търчане из горите.  big_smile

Офлайн

0

#13 19.05.2011 20:50:49

gavra74
Редови

От: от 01.07. - кореняк варналия
Регистриран: 24.08.2010
Уеб-сайт

Аз съм горд обственик на ОФРМ Геотрейд 5.50. Голяма работа... Остава да се науча да работя с нея  big_smile

Психолозите съветват, когато някой много те е нервирал да броиш до 10 наум... И после да му вкараш един между зъбите - тъкмо ще се е отпуснал и няма да го очаква

Офлайн

0

#14 19.05.2011 21:06:45

windwarrior
Зла Гад

Картите на Събин (ОФРМ) са доста добри, аз самият ги ползвам. Странно и за самият мен, но има огромни разлики между 2 близки версии (както установихме с Янко(soti) на Соколна)

Sir Winston Churchill

Офлайн

0

#15 20.05.2011 06:07:27

GOART
Редови

От: БГ/SE
Регистриран: 05.01.2011

Малко недоволен останах от Геотрейд, но сега може и да са по добри картите им.
Пример: Карта на Централна Стара Планина, разминаване на местата на реките и пътищата  smile

Tри неща никога не се връщат обратно: време, дума, възможност.
Три неща никога не трябва да се губят: спокойствие, надежда, чест.
Три неща са най-ценни в живота: любов, убеждения, приятелство!

Офлайн

0
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff