XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#1 06.09.2011 18:05:58

velio
Bushman

Регистриран: 16.02.2011

Форумна среща - Пирин, 4-6 септември 2011

За съжаление свърши и тая форумна среща. 3 дни, от които само 1 пълен се оказаха крайно недостатъчни за замислените неща. Първия ден мина с оправяне на лагера и дребни занимания в него. Във втория, част от присъстващите тръгнахме по високото, за да видят част от планината и при положение, че се върнахме към 18:00 уморени, не остана много време за вършене на други дейности. А днес беше обичайно като за последен ден - събиране на лагера и тръгване на обратно.
Снимки аз нямам много, по-късно ще кача каквото имам. Основния фоторепортер беше Миро Червенков, та той като се прибере ще качи по-сериозен фото-материал  smile Другия Миро и Алекс мисля, че също снимаха малко, та предполагам и те ще качат каквото имат.
На мен това ми беше втората форумна среща и останах много доволен. Радвам се, че се запознах с още супер готини хора и благодаря на всички за прекрасно изкараните дни в планината  smile
Ето 2 клипчета, по-късно и малко снимки

[video][/video]

[video][/video]

Офлайн

0

#2 06.09.2011 18:24:14

windwarrior
Зла Гад

От: Трети Картофен Пояс
Регистриран: 09.12.2009

Отг: Форумна среща - Пирин, 4-6 септември 2011

Аз се прибрах току що, изпратих Бачо на влака, Жу ще се прибере късно днес. Срещата - както винаги перфектна smile Среща с някои стари муцуни, които ми бяха залипсвали сериозно, а също така и с готини нови хора.

Днес на връщане се сетихме че това юбилейна среща - първият сбор на Платото беше точно преди 1 година !

Няколко неща като изводи:

- за 3 дневните срещи (2 нощувки) И ходене И упражнения в лагера не се получава. Първия ден се губи в пътуване, разпъване на лагера, готвене и т.н. Последния ден - събиране на катуна и пръскане по родните места. Реално остава един пълен ден в който много трудно се вместват ходене и упражнения (може би единственото изключение е Осогово). Така че за в бъдеще за кратките срещи ще трябва да решаваме - или ходене, или упражнения.

- за упражненията - някак много хаотично протичат, а доста от планираното така и не успяваме да го изпълним. Може би за в бъдеще ще е добре за всяка срещада си избираме 2-3 ясни теми за упражнения. Всяка тема да си има предварително определен отговорник/ци, които да се погрижат да донесат (или изработят на място) необходимото оборудване, и за всяко упражнение да има отделено конкретно време (напр. Ходене по азимут - от 10 часа до 12 часа, Възли - от 13 часа до 15 часа). Щото сега кво се получава - една групичка упражнява възли, друг прави боу дрил, трети нещо друго. А на мен и трите теми са ми интересни, ама няма как да съм на 3 места едновременно smile

"All great things are simple, and many can be expressed in single words: freedom, justice, honor, duty, mercy, hope".

Sir Winston Churchill

Офлайн

0

#3 06.09.2011 18:54:16

xenos
Modern Abo

От: Дивдядово, Шумен
Регистриран: 06.10.2010
Уеб-сайт

Бачо, един малък хинт за раздухването на "гнездото" : гледай да не го правиш отгоре-надолу - т.е. като сложиш въгленчето, вдигни го над нивото на лицето си, за да може като раздухваш, горещият въздух да преминава през по-голяма част от гнездото, а и самата конвекция ще се насочи в тази посока. Така имаш по-голям шанс да го запалиш. Също така "духането" от прекалено близо е по-неефективно, заради влагата в дъха - това се отразява особено ясно на слаби въгленчета и влажни разпалки. wink

П.П. Чакаме разказите и снимките! wink

П.П.П. Жоро, срещата на Шуменското плато беше на 24-26 септември м.г., но да - може да се каже, че е точно преди година! wink

Бушкрафтът е най-първото от всички занимания на хората. И дори по Земята да стъпва последния човек, той ще бъде практикуван!

Офлайн

0

#4 06.09.2011 18:58:23

velio
Bushman

https://picasaweb.google.com/1006817625 … 89fFvJveBQ

някои снимки са жълти - снимал съм на некъв странен режим и не съм се усетил...

Офлайн

0

#5 06.09.2011 19:40:36

windwarrior
Зла Гад

xenos написа:

Бачо, един малък хинт за раздухването на "гнездото" : гледай да не го правиш отгоре-надолу - т.е. като сложиш въгленчето, вдигни го над нивото на лицето си, за да може като раздухваш, горещият въздух да преминава през по-голяма част от гнездото, а и самата конвекция ще се насочи в тази посока. Така имаш по-голям шанс да го запалиш. Също така "духането" от прекалено близо е по-неефективно, заради влагата в дъха - това се отразява особено ясно на слаби въгленчета и влажни разпалки. wink

Ясно, сега разбирам къде сбъркахме. С Бачо много се чесахме по главите защо така мъха не хвана въгленчето. При положение че същия тоя мъх от ферородото се запали от раз, и то с пламък.

xenos написа:

П.П.П. Жоро, срещата на Шуменското плато беше на 24-26 септември м.г., но да - може да се каже, че е точно преди година! wink

Е, какво са +/- 20 дена между приятели smile Верно, че беше края на Септември да го ева....

"All great things are simple, and many can be expressed in single words: freedom, justice, honor, duty, mercy, hope".

Sir Winston Churchill

Офлайн

0

#6 06.09.2011 19:52:36

Ийон Тихи
Редови

От: под Шуменското плато
Регистриран: 02.02.2011

Приятели, радвам се, че сте си изкарали добре.

В основата на бушкрафта стои изучаването на Природата и на нещата, които тя може да ни даде.

С нарастването на знанията и уменията ти в бушкрафта, ти ще се нуждаеш от все по-малко и по-малко екипировка. Не от все повече и повече.

Офлайн

0

#7 06.09.2011 19:55:45

bobber
Редови

От: Пловдив
Регистриран: 17.12.2010

еххх кога ще ви видя и аз очи в очи  smile
радвам се че ентусиазма не затихва и ще дойде момент и аз да се включа

Най-добрия нож за оцеляване е този , с който разполагаш в критичния момент -slaf40

Офлайн

0

#8 06.09.2011 20:09:01

velio
Bushman

Ийон Тихи написа:

Приятели, радвам се, че сте си изкарали добре.

Романе, жалко, че не можахте да дойдете с Мони. Живи и здрави, догодина по някое време може да направим още 1 среща тук  smile

Офлайн

0

#9 06.09.2011 20:12:21

Ийон Тихи
Редови

От: под Шуменското плато
Регистриран: 02.02.2011

Благодаря ти, Вельо. Ние по начало имахме намерение да дойдем, но като наближи време и нещо не бях на тази вълна. Вярвам, обаче, че това е само временно "неразположение" при мен  lol

В основата на бушкрафта стои изучаването на Природата и на нещата, които тя може да ни даде.

С нарастването на знанията и уменията ти в бушкрафта, ти ще се нуждаеш от все по-малко и по-малко екипировка. Не от все повече и повече.

Офлайн

0

#10 06.09.2011 21:05:21

AleX_86
Редови

Регистриран: 13.05.2010

Хайде и аз да постна, за съжаление прекалено малкото и прекалено спорадични снимки от моя страна:
DSC06900.jpg
DSC06899.jpg
DSC06898.jpg
DSC06896.jpg
DSC06894.jpg
05092011097.jpg
06092011102.jpg
06092011103.jpg
06092011104.jpg

"I am wrath. I am steel. I am the mercy of angels."

Офлайн

0

#11 06.09.2011 21:12:36

RELAX
Модератор

От: Шумен
Регистриран: 13.03.2010

Добре дошли или добре завърнали се приятели. Радвам се, че след всяка среща приятелите от форума стават повече и по-истински.
Наистина не е оправдание за нас от East Coast далечната дестинация за неприсъствието ни, но винаги съжаленията идват именно когато приключи някоя среща на която не си присъствал, видиш снимките и чуеш разказите ....

windwarrior написа:

- за 3 дневните срещи (2 нощувки) И ходене И упражнения в лагера не се получава. Първия ден се губи в пътуване, разпъване на лагера, готвене и т.н. Последния ден - събиране на катуна и пръскане по родните места. Реално остава един пълен ден в който много трудно се вместват ходене и упражнения (може би единственото изключение е Осогово). Така че за в бъдеще за кратките срещи ще трябва да решаваме - или ходене, или упражнения.

Wind е много прав с горните си констатации, но както също той беше казал в един свой пост  ".... - няма как да преместим Рила, Пирин или Родопите по-наизток...."

Очакваме още забележителни разкази и снимки! Много ми хареса неговата тема /на Wind/ за полезните и ненужните неща в екипировката. Всеки друг от срещата на Пирин може да напише сам за себе си каква му е оценката в тази посока ...

Поздрави и големи съжаления, че и аз не бях там!!!

self-made-man  ...Разликата между мъжете и децата е най-вече в цената на играчките!...

"... там където глупостта царува, разумът е безумие..."

Офлайн

0

#12 06.09.2011 21:31:08

Atanassovski
Редови

Регистриран: 02.09.2011

Браво колеги  smile  Много ви се радвам, много хубаво правите! Аз днеска се шлях из мадридските чукари сам пак... Направих едно малко снимково репортажче, ако ви е интересно може да го пусна тука или ако Стоян иска може и на блога. На скоро имах много близка среща с иберийски вълк... в 3 сутринта  big_smile  И за това ще ви разкажа.

Мн хубави снимки и клипчета са станали, браво от мене!

Поздрави на всички!  smile

''....в началото, бях вятър...''

Офлайн

0

#13 06.09.2011 21:50:46

windwarrior
Зла Гад

Искам само да отбележа, че в рамките на 1 (!!!) календарна година, форума успя да проведе цели 7 (!!!) срещи:

1. Шуменското плато
2. Басарбово
3. Кръстец
4. Соколна
5. Мадара
6. Осогово
7. Пирин

... което прави средно по 1 среща на всеки 1,5 месеца. Не знам за вас, но аз лично мисля че това е изключително добро постижение, за хора, които до преди 1 година се познаваха главно по никове и аватари.

П.С. А планираме и 8-ма среща... smile

П.П.С. Редно е да спомена, че засега единствените съфорумци, присъствали на всички, без изключение форумни мероприятия са Жу и Бачо. Можеше и Владо да е в този списък, но за съжаление се подведе по пошлата реалност (отиде да вари ракия, от страх да не му спрат консумацията), вместо да вейне гащи до Пирин  tongue

Sir Winston Churchill

Офлайн

0

#14 06.09.2011 21:52:00

ge0rge
Редови

Регистриран: 02.08.2010

Най-добре да си замълча и да не пиша грам буква повече  sad

Офлайн

0

#15 06.09.2011 21:54:10

windwarrior
Зла Гад

Адаш, само едно шти кажа - как са прииба че не дойде, не е истина ...

Sir Winston Churchill

Офлайн

0
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff