XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#1 04.08.2011 09:49:44

slu4ajna
Редови
Репутация: 50

От: Русе
Регистриран: 26.12.2009
Мнения: 797
Уеб-сайт

Някои впечатления и поуки за екипировката на лятна планина

Преди две седмици бях за 4 дни в Рила с още един човек. Спахме на палатка. Носехме си храна. Искам да споделя някои неща, които ми се струват важни. Вероятно много от вас ще решат, че съм открила топлата вода, но все пак, може да бъде от поза за други:)

1. Лек багаж.
Този път успях да спретна раница 10 кг без водата. Въпреки че вървяхме по цял ден, раменете и гърбът не ме заболяха нито за секунда. чувствах се идеално.  Според мен тайната на лекия багаж е освен вземането на минимално количество многофункционални и леки дрехи (за което ще пиша по-нататък), така и спестяването на тежест от дребните неща. Оставих си в къщи ферородната запалка и тежкия нож, взех свършваща паста за зъби, изцедих половината от слънцезащитния крем в къщи, сапунът ми беше мааалък и сложен в малка лека кутийка. Не взех дрехи с метални ципове, които тежат, взех два дъждобрана от най-обикновен найлон, от китайския магазин, за по левче. За храната също ще пиша отделно, но смятам, че взех лека и питателна храна. Канчето ми е някаква куче марка, но с дълга метална дръжка и хем не ми е жал да го мятам в огъня, хем е леко, хем върши чудна работа и за сигнализация с дрънчене:) (питайте Вельо). Колкото и важна и мила да изглежда някоя дреболия, като се сетя как се пъпли по баирите, веднага си сменям приоритетите. Впрочем, понеже преди това бях на море, във Варна, преди да хвана влака за планината, оставих на изненадания Владо всякакви ненужни дреболии, включително излишни хапчета, книга и банския си(каза, че още не го е пробвал, не му вярвам:))

2. Дрехите.
Аз понеже съм малко кекавичка, притежавам хроничен бронхит, синузит и проблемни бъбреци, както и някакви си шипчета на врата, които не трябва да настиват, понеже започва да ми се вие свят, винаги имам голяма драма с дрехите. Трябва да ми е топло на врата и гърдите, на кръста, да не ми духа на главата, но и не трябва да се изпотявам прекалено. Което, ако скиташ по билото над 2000 метра през лятото, не е лесна работа. Понеже баирите не свършват, раницата запарва гърба, слънцето грее, а вятърът е студен и силен.
Моето решение беше един голям копринен шал, за който съм писала по-рано. Естествена коприна, която е много лека, много тънка и много плътна. Пази задоволително от вятъра, като все пак държи хладно, съхне за минути, включително и от потта. Вързвах си го като лигавче на врата и отзад на гърба, така че гърбът остава гол, а отпред съм покрита чак до гърлото.
  Другата важна част от облеклото бяха две малки парчета лек плат (крепон) с размери 100/70 см, които слагах на гърба си, така че да покриват част от раменете и да стигат до под кръста. Това в коминация с голия гръб се оказа гениално решение, понеже винаги, когато се налагаше свалях мокрия плат от гърба си и го вързвах на раницата да съхне и си слагах другия. Така бях защитена от слънцето, суха и проветрена. Също така можех да пера шала и чаршафчетата почти всеки ден, понеже съхнеха много бързо. Чувствах се чистичка, хладна и суха. Опитах се да облека тениска веднъж, но ми стана хем горещо, изпотих се, после замръзнах и пак си извадих шалчетата и чаршафчетата:)
Давам си сметка, че тук четат повече мъже и нямате много копринени шалове, но все пак идеята може да се развие и да свърши работа на някого.
А, да, и си носех също един по-малък копринен шал, който слагах под шапката да ми пази на ушите и врата, когато вятърът стане прекалено силен.
Друго важно нещо бяха гетите ми, собственоръчно ушити от много лек и тънък шушляков плат. Пазят от прахоляк и змии, евентуално, както и от дерящи храсталаци, а не тежат много. Също така позволяват да се ходи с къси панталони, което е много приятно и проветриво. Късите панталони - от същия лек и тънък плат, който спира вятъра и съхне бързо.
За студените вечери - поларът е незаменим, не прекалено обемен, без качулка(да не тежи) и висок на врата. Също задължително едни дебели чорапи и яке против вятър с качулка.

3. Храната.
Носех си един килограм овесени ядки и един килограм смесени сурови лешници, бадеми и кашу. Също стафиди и фурми, един Сникърс, едни солети със сусам и сухари. Върнах повече от половината храна, не съм гладувала, напротив, чувствах се чудесно. Овесените ядки, сварени набързо и поръсени с Пикантина имат вкус на суха супа и са в пъти по-полезни хранителни. Хубавото им е че могат да се ядат и без да се варят, само разбъркани със студена вода.

4. Обувките.
Ходя в планината с едни ниски обувки тип маратонки, често ми правят забележка,но досега не съм имала проблеми, нито пришки.

5. Дъждът
Понаваля ни, хич да не е. Изводи:
Китайските найлонови дъждобрани са ултралеки, ултраевтини(винаги може да вземеш два) и пазят на 100% от водата. Ако се заоблачи е добре шалтето и чувалът(ако е закачен отвън) да се завият с найлонче. Те са приоритет, че дрехи се събличат, но кофти се спи в мокър чувал на мокро шалте. А понякога дъждът завалява така внезапно и силно, че докато кажеш "а" и си окъпан.
Ако има време е по-добре да си с по-малко дрехи(в летен дъжд) и дъждобран. Така и така ще си мокър, поне ще има по-малко за сушене после.
Обувките е по-добре да се събуят и да се сложат някакви леки джапанки или гумени обувки, ако позволява теренът. Ужасът да обуеш подгизнали обувки сутринта може да прекърши и най-силната психика.

6. Палене на огън
Дамските тампони са безценни, както и кибритът в найлонова торбичка. Онзи зелен гел за запалване ми липсваше много. Запалването на огън има ужасно силен психически ободряващ ефект ако сте мокри, измръзнали и малко болни. Част от клечките на кибрита могат да се насипят като разпалки за първоначалното запалване. Ако има само мокри клони, тънки, но ужасно много като количество, клончета вършат работа за начално запалване, ако отдолу има памук.
Супер много ми липсваше някакъв трион, също и по-солиден нож. Добре, че имаше сухи клони, които се чупеха.

7. Лекарства
Горещо препоръчвам бонбони за гърло Кофлет на Хималайа. Само билкови са и загряват.  Също някакъв смърдящ балсам "Червена звезда" в малка метална кутийка - загрява и обезболява схванато. Липсваше ни лекарство против температура.

8. Найлонови торбички.
Безценни. Винаги си нося поне десетина. Краката да си увиеш,боклука д аизхвърлиш, боровинки да набереш, да сложиш мокрите дрехи.


Ами, това е , може би досадно и със сигурност дългичко. Енджой:)

Офлайн

  0

#2 04.08.2011 10:37:34

windwarrior
Зла Гад
Репутация: 778

От: Трети Картофен Пояс
Регистриран: 09.12.2009
Мнения: 5,665

Отг: Някои впечатления и поуки за екипировката на лятна планина

Браво, Жу ! Много полезна и добре резюмирана информация. От мен 2 допълнения:

- винаги съм те критикувал за избора на обувки, ще го направя и този път. За мен ходенето на планина с цвички си е живо предизвикване на съдбата.

- не си се представям облечен в копринен шал (това ще е доста грозна гледка  smile  ), затова аз ползвам (и препоръчвам) полиестерни термотениски. Добре отвеждат влагата от тялото, и съхнат много бързо.

П.С. Владо, признай си - пробва ли банския ? Ама честно !


"All great things are simple, and many can be expressed in single words: freedom, justice, honor, duty, mercy, hope".

Sir Winston Churchill

Офлайн

  0

#3 04.08.2011 10:45:15

velio
Bushman
Репутация: 5

Регистриран: 16.02.2011
Мнения: 1,258

Отг: Някои впечатления и поуки за екипировката на лятна планина

windwarrior написа:

- не си се представям облечен в копринен шал (това ще е доста грозна гледка  smile  ), затова аз ползвам (и препоръчвам) полиестерни термотениски. Добре отвеждат влагата от тялото, и съхнат много бързо и смърдят МНОГО

ама се свиква  cool наистина полиестерните материи за най-долен слой адски много задържат миризмата  smile
решение е блуза от мериносова вълна - същите качества за отвеждане на потта навън и бързо съхнене, но не задържат миризмата. Друг + на вълната е, че дори и мокра, продължава да топли.
Но мен лично цената на въпросните блузи ме спира  roll
Хубавото поне на полиестерните блузи е, че не тежат и не са обемни - като имаш 2, за колкото и дни да си в планината, вечер переш едната и съхне за нула време.

Офлайн

  0

#4 04.08.2011 10:47:28

windwarrior
Зла Гад
Репутация: 778

От: Трети Картофен Пояс
Регистриран: 09.12.2009
Мнения: 5,665

Отг: Някои впечатления и поуки за екипировката на лятна планина

Да, пропуснал съм да добавя - полиестерните термотениски смърдят ужасно smile


"All great things are simple, and many can be expressed in single words: freedom, justice, honor, duty, mercy, hope".

Sir Winston Churchill

Офлайн

  0

#5 04.08.2011 11:33:42

bubachco
Редови
Репутация: 138

Регистриран: 16.08.2010
Мнения: 795

Отг: Някои впечатления и поуки за екипировката на лятна планина

жу, аз съм последния човек, който ще отрече удобстото от ползването на съвременни дрешки и обувки, но за разлика от уинда, няма да те критикувам за нищо /даже и за липсата на "железа"/;) може би защото още си спомням времето, когато с обикновени, гумени галошки /тези с катарамката отгоре/, правех кросове зимно време по баирите на  ком, тетевен, че даже и на боровец lol страхотно си се справила според мен smile  точно в дух на оцеляване - кофти ситуация и действаш с каквото имаш под ръка.
п.п. довечера сигурно ще сънувам владо с твоя бански lol  lol  lol

Офлайн

  0

#6 04.08.2011 11:36:39

slu4ajna
Редови
Репутация: 50

От: Русе
Регистриран: 26.12.2009
Мнения: 797
Уеб-сайт

Отг: Някои впечатления и поуки за екипировката на лятна планина

Уинд, много хора ме критикуват за избора на обувки и обикновено вечерта лепят лекопласт по краката си.
Ти си ме виждал с едни маратонки за бягане, които наистина не бяха много подходящи, но тогава нямах други. Сега съм с тези http://www.sportsdirect.com/karrimor-pi … ies-187071 и се чувствам супер. Все пак, това си е мое мнение.
Полиестерните тениски смърдят, но и не пазят никак от вятъра. Все пак определено са по-добри от памучните. Все пка може да пробвате с чаршафче на раменете:) Аз изглеждах като камиларка, но още една от хубавите страни на планината е че изобщо не ме е*е как изглеждам. Чувтсвах се идеално.

Офлайн

  0

#7 04.08.2011 14:22:54

windwarrior
Зла Гад
Репутация: 778

От: Трети Картофен Пояс
Регистриран: 09.12.2009
Мнения: 5,665

Отг: Някои впечатления и поуки за екипировката на лятна планина

Да, в сферата на обувките като че ли все по ясно се очертават две школи - фенове на ниските обувки и фенове на високите обувки (маратонкаджии вс. ботушари smile ). Явно си е до индивидуално предпочитание.


"All great things are simple, and many can be expressed in single words: freedom, justice, honor, duty, mercy, hope".

Sir Winston Churchill

Офлайн

  0

#8 04.08.2011 14:34:25

webe
Редови
Репутация: 1

Регистриран: 07.11.2010
Мнения: 317

Отг: Някои впечатления и поуки за екипировката на лятна планина

За храна препоръчвам сурово кашу, но няма да ви се хареса ако сте яли месо.Със около 100 грама се наяждам , макар че е малко.

Офлайн

  0

#9 04.08.2011 14:37:20

velio
Bushman
Репутация: 5

Регистриран: 16.02.2011
Мнения: 1,258

Отг: Някои впечатления и поуки за екипировката на лятна планина

абе не е само до индивидуално предпочитание - и на мен с ,,маратонките" ми е по-удобно, ама в повечето случаи обувам високите чукундури  smile
Просто ми дават стабилност и сигурност, без значение какъв е терена. Още повече - често излизам сам и последното нещо, което искам е да си счупя глезена, заради ниските обувки при подскачане между морените. 1 път ми се размина, втори път не искам да рискувам  smile

Офлайн

  0

#10 04.08.2011 16:32:15

Black Wolf
Бял индианец
Репутация: 165

Регистриран: 04.12.2009
Мнения: 1,891
Уеб-сайт

Отг: Някои впечатления и поуки за екипировката на лятна планина

Лично аз колкото пъти съм сложил "планинарски" обувки, толкова пъти съм щял да се претрепя някъде.


To strive, to seek, to find, and not to yield

Офлайн

  0

#11 04.08.2011 18:10:09

slu4ajna
Редови
Репутация: 50

От: Русе
Регистриран: 26.12.2009
Мнения: 797
Уеб-сайт

Отг: Някои впечатления и поуки за екипировката на лятна планина

На мен също "планинарските" обувки са ми неудобни, понеже са по-твърди и не се огъват, и ме заболяват коленете, а също при скачане по камъни ми е много по-удобно с меки обувки, където мога да поема част от тежестта с движение на глезена.
Имам си и проблем с охлузване на глезените и неудобство при стръмно слизане.

Офлайн

  0

#12 04.08.2011 18:51:39

velio
Bushman
Репутация: 5

Регистриран: 16.02.2011
Мнения: 1,258

Отг: Някои впечатления и поуки за екипировката на лятна планина

ами нормално е в началото да ви е по-странно и трудно ходенето с високи обувки. Макар и не кой знае колко много - иска си време да се свикне. Проблем са кожените обувки - трябва им време, за да омекнат и да се напаснат по краката.
Иначе подметките по принцип са по-твърди - тове с идеята като се стъпва по големи камъни да не играе крака. Като се свикне - може да се търчи като дива коза по камънака  smile Естествено не е само това предимството, но темата е дълга и широка  smile
Всичко е въпрос на навик, всеки си има различни предпочитания. Мен лично от тоя израз на Жу

при скачане по камъни ми е много по-удобно с меки обувки, където мога да поема част от тежестта с движение на глезена

ми се изправя косата  roll

Офлайн

  0

#13 04.08.2011 19:02:22

slu4ajna
Редови
Репутация: 50

От: Русе
Регистриран: 26.12.2009
Мнения: 797
Уеб-сайт

Отг: Някои впечатления и поуки за екипировката на лятна планина

А, да добавя и още нещо. противно на каноните, съм си махнала металната т-образна вложка на раницата. Само по-внимателно я подреждам и подле с няколко друсвания се намества по гърба ми идеално. Преди да го направя това ужасно ме мъчеше дископатията, сега някак ми ляга по-добре на гърба и никак нче си е наистинане я усещам.
Това вече си е строго индивидуално, просто споделям.

Вельо, на мен глезените са ми по-здрави от коленете:)

Офлайн

  0

#14 04.08.2011 19:20:12

Momchil
Редови
Репутация: 3

Регистриран: 19.08.2010
Мнения: 644

Отг: Някои впечатления и поуки за екипировката на лятна планина

Браво,slu4ajna,
Поздравления за прогресивният подход  smile Чаршафчетата може да станат излишни с хубава фланелка и хубав windshirt в комбинация,но съзнавам че не всеки може да си ги набави.

Офлайн

  0

#15 04.08.2011 19:57:08

windwarrior
Зла Гад
Репутация: 778

От: Трети Картофен Пояс
Регистриран: 09.12.2009
Мнения: 5,665

Отг: Някои впечатления и поуки за екипировката на лятна планина

Аз също не си представям да скачам по камъните обут в маратонки smile По принцип походката ми е такава, че често се спъвам или стъпвам накриво, а като напъна глезена със моите 100+ кг и става лошо. Май съм ви разправял, но миналата година успях да си навехна глезена на съвсем равно място (пред блока, отивах за бира) и то съвсем трезвен. Затова за мен високите обувки при сериозни преходи са без алтернатива. Е да, натриват ми задната част на крака (прасеца) при по-сериозно ходене, но съм склонен да приема това за сметка на стягането и блокирането на глезенната става.

При Жу го има момента че дълги години е играла волейбол, и наистина може да е свикнала да компенсира с глезените.

П.С. Момчиле, на кое викаш windshirt - ветровка или уиндстопер ?

П.П.С. В България сравнително прилична термотениска може да се намери за 20-30 лв. Миналата година си взех две прекрасни тениски на Patagonia на промоция по 30 и няколко лева. Тениската ми на Зайо (дето Жу я носи на Осогово) също я взех на промоция за 30-тина лева


"All great things are simple, and many can be expressed in single words: freedom, justice, honor, duty, mercy, hope".

Sir Winston Churchill

Офлайн

  0
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff