XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#106 16.07.2012 23:40:40

velio
Bushman

Регистриран: 16.02.2011

Отг: 3-сезонен комфорт на ходилата при дълги походи

Като един от врЪлите защитници на високите обувки, мисля е редно да си призная когато не съм прав smile
Повода за това е, че в последните ми две двудневни излизания из Пирин се движех със старите ми ниски обувки Мерел. А повода, да ги сложа отново е, че прочетох 1 книга на Андрю Шкурка /която Миро Червенков ми даде да прочета - мерси Миро smile /, където доста добре се е обосновал защо ниските обувки са по-добри от високите. Поне в топлите месеци на годината - от късна пролет до ранна есен.
Истината е, че с тия обувки се чувствах повече от добре, след като бях свикнал 1 година с високите и тежки кожени обувки. Единия път раницата ми беше към 7 кила, а втория към 11-12. Минах през всякакъв терен, който могат да предложат българските планини и нямах абсолютно никакви ядове. Дори когато случайно се намокрех в някоя вада, за нула време чорапите ми съхнеха от топлината, която се генерира в обувките и мрежичките по обувките, които пускат влагата навън.
Та какво искам да кажа - че в никакъв случай не е належащо човек да е с високи обувки през топлите месеци. Много по-важно е да са му удобни. И възможно по-леки.
,,Всеки килограм в повече на краката се равнява на поне 5 кила повече на гърба" - така разправя Шкурка и след последните 3 седмици съм склонен да се съглася с него smile

Офлайн

0

#107 17.07.2012 21:46:49

meco puh
Редови

Регистриран: 13.02.2012

velio написа:

... където доста добре се е обосновал защо ниските обувки са по-добри от високите. Поне в топлите месеци на годината - от късна пролет до ранна есен. ...

В един друг форум ме разнищиха, затова,че похвалих Кубинките за зимата и маратонките за лятото. Дано и тука да не ме замервате с камъни. Бях 40 годишен, когато свикнах с маратонките, сега не мога да се разделя с тях. Старо дърво не се прегъва, чупи се. velio, прав си. в топло време маратонка или обувка, трябва да е лека. Друго е през зимата, в студ и сняг.

Офлайн

0

#108 17.07.2012 22:02:45

windwarrior
Зла Гад

От: Трети Картофен Пояс
Регистриран: 09.12.2009

@meco puh - тука ако знаеш колко сме се дърляли за обувки  big_smile

Иначе аз съм тотален фен на тежката планинарска обувка, и зиме и лете. Веднъж обух кецове лятото и пишман станах, хем маршрута беше супер лесен. Доскоро и Вельо беше от моя отбор, ама гледам че нещо е взел да преминава към Тъмната страна...  o_O

"All great things are simple, and many can be expressed in single words: freedom, justice, honor, duty, mercy, hope".

Sir Winston Churchill

Офлайн

1

#109 17.07.2012 22:08:30

Bradley
cheechako

От: София
Регистриран: 23.06.2011
Уеб-сайт

От песен личен опит мога да препоръчам продуктите на фирмата boreal - от термочопрапи на fuse минах на бореал и смених стелките на обувките си grisport hiking с такива от boreal - поне за мен разликата е не просто осезаема, а покъртителна...

Life is GOOD!
http://www.youtube.com/user/stefanwolf88

Офлайн

0

#110 17.07.2012 22:38:17

Momchil
Редови

Регистриран: 19.08.2010

@meco puh - аз бях те дал за пример с маратонките ти на Ком-Емине smile

Офлайн

0

#111 11.09.2012 15:29:07

erosennin
Редови

Регистриран: 15.05.2012

Предстои ми и аз да си закупя обувки мисля да са точно 3 сезонни(до сега само на кецове/маратонки/боти съм карал), гледам доста добри отзиви за комбинацията gore-tex + vibram, и се чудя има ли такова животно, което да става и за градска обувка ?

Офлайн

0

#112 11.09.2012 17:50:34

mastodont
Редови

От: София
Регистриран: 09.05.2011

стават за градско, стават:) ама моделите, които не са с 3мм кожа са по-удобни ;-) т.е. ако не приличат на стоманен калъп(старите пионерки като са нови) са идеални за градско. Особено за зимата:) въпроса е дали нема да ти е жега с тях, ако е топло ;-)

Аз съм шут, на служба при Съдбата.
What we are is the sum of everything we've ever said, done and felt. All wrapped up in one unique tread which is constantly being revised and remembered. So to be yourself, you have to constantly remember yourself. It's full time job.It's how it works...

Офлайн

0

#113 13.09.2012 20:09:14

erosennin
Редови

аз не съм сигурен дали градското носене да ги износи прекалено много, че мисля да карам 2+ години с тях, относно жегата то аз доколкото разбрах с gore-tex не ти става прекалено жега, все пак нали са 3 сезонни, днес бях тръгнал да ида да поогледам няколко модела на живо ама си счупих пръст и се отлага за по нататък. иначе бях харесал да видя Salomon discovery gtx mission gtx, anso , Merrell , Explorer Trek , Ridge (освен дизайна не виждам разлика) и La Stria . За Salomon съм чувал доста добри отзиви, за Berghaus даже не бях чувал, но ми изглеждат бая стабилни. Всички много ми харесват ама не мога да си избера, та затова ако някой може да изкаже мнение ...

Офлайн

0

#114 13.09.2012 20:46:41

mchervenkov
Редови

Регистриран: 17.12.2009

Че за какво са ти 3 сезонни обувки за градско, демек ще дадеш 150-200лв за обувки да ги носиш в града като можеш да си купиш едни за 80-90лв за града и дефакто за какво ще ги ползваш тогава? Носиш ли ги в града се търка подметката по-бързо и няма да имаш добър грайфер като се наложи.

Мързелът е подсъзнателна мъдрост.

Офлайн

0

#115 13.09.2012 21:20:25

RELAX
Модератор

От: Шумен
Регистриран: 13.03.2010

@ колега erosennin, нещо не ми се връзва твоето условие - хем за буша, хем да са градски обувките ?!?

Не знам ти, ама аз няма да се чувствам никак комфортно при температурите през юни, юли и август в БГ в градските условия - с високи туристически обувки по 8-10 часа на ден в ежедневието, дори и да са с "б`аси якия" гортекс. За хасфатлта и тротоарните плочки не ти трябват укрепващи глезена системи, грайфери и т.н. мембрани и други екстри!  Необходимо е да се уточнят твоите приоритети, разбирания и предпочитания за материали и комфорт,  и чак тогава да даваме съвети и напътствия. И все пак темата е "3-сезонен комфорт на ходилата при дълги походи" ...  wink

self-made-man  ...Разликата между мъжете и децата е най-вече в цената на играчките!...

"... там където глупостта царува, разумът е безумие..."

Офлайн

0

#116 13.09.2012 22:22:18

meco puh
Редови

Регистриран: 13.02.2012

RELAX написа:

...дълги походи" ...  wink

Ето, това е много важно. "дълги походи". Къде и кога е също важно. В града, около града, в гората, в планината дълъг поход... Изберете обувка според това.

Офлайн

0

#117 13.09.2012 23:03:07

Галимунди
Незнайко в страната на чудесата

Регистриран: 29.03.2011

Като гледам обувките към които си се насочил са за следните три сезона:
1. Ранна пролет;
2. Късна есен и
3. Зима.

Аз знам, че нищо не знам... като се замисля, даже кой го е казал и това съм забравил. - Димитър Шишманов

Аз, лично, от време на време, спирам да гледам картата, компаса и GPS-а, за да си погледна и в краката. smile - Неандерталец

Офлайн

0

#118 12.10.2012 11:11:02

erosennin
Редови

Взех си Discovery GTX пробвах ги уикенда като за първо носене бяха удобни, за мен дълъг поход е 5-6 часа на ден. Сега остава с тях да обикалям планините. Благодаря за съветите.

Офлайн

0

#119 09.09.2016 20:19:05

kozet_76
Клетника

От: Сливен
Регистриран: 19.04.2014

Ми,да дам мойте 5ст,от над 25г ходя с високи обувки-разбирайте всякакъв вид "кубинки",започнах с туристически обувки на Пирин,минах през класическа армейска обувка и стигнах до Белгийски десантни боти... Ами комфорта се постига с хигиена и партенки,в момента съм на платненки поради общо отслабване на организма след кофти заболяване,в този ми въстановителен период не се движа много и не експериментирам,сега си давам сметка за преди година и сега... Но все пак комфорта е нещо индивидуално и не искам да звуча като ментор,всеки си преценява за себе си! Най-важното е-сухи и топли крака(ходила)!

Едно е да искаш,друго е да можеш,а трето и четвърто е да го НАПРАВИШ!!! Човешко е да грешиш,просташко е да не питаш...

Офлайн

0
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff