XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#31 31.07.2011 00:10:49

mchervenkov
Редови

Регистриран: 17.12.2009

Отг: 3-сезонен комфорт на ходилата при дълги походи

абе аз мерих обувки миналия месец и положението не ми хареса въобще. Почти ама почти всики модели дето мерих бяха много тесни отпред на пръстите и едвам си избрах след 3 часа мерене и обикаляне. Обувките не трябва да са по-голями а да са почти точни тъй като се отпускат и после крака ти мърда много  в тях и се получава триене на стъпалото при слизане. Torah аз имам само 4 чифта обувки за всичко smile нямам къде да ги държа  big_smile ти имаш цял магазин може да ти се завижда само!

Мързелът е подсъзнателна мъдрост.

Офлайн

0

#32 31.07.2011 02:01:09

Momchil
Редови

Регистриран: 19.08.2010

@torah - Това на снимката на първия ред по средата са 2 чифта Саломон,какви са тези отдясно на тях? Тези трите чифта са ти най-хубавите обувки които имаш wink И аз говоря от личен опит и преминавам сериозни разстояния почти всеки ден с трейл рънърси 1 размер по-големи на дължина и най-голямата ширина на New Balance и нямам никакви проблеми. Много ми се иска да тръгнем някъде заедно на сериозен поход и да видя какво ще ми покажеш с тези примерно най-високите ти обувки на втория ред вдясно.

Офлайн

0

#33 31.07.2011 02:03:30

Momchil
Редови

П.С. поправка - високите обувки на вторият ред ВЛЯВО на снимката.

Офлайн

0

#34 31.07.2011 05:21:04

torah
Редови

От: София
Регистриран: 23.06.2011

На първият ред са два Соломона и два Норд фейса. Високите вляво са зимни, а сега тръгвам към Черни връх.  smile

Офлайн

0

#35 10.09.2011 20:10:30

Momchil
Редови

И малко офтопик,за любителите на тежките "туристически" обувки,забележете с какви обувки е човека в Аляска,макар и не през зимата: http://4.bp.blogspot.com/-3YUpdV-WOUQ/T … 0/Nap2.jpg.

Офлайн

0

#36 10.09.2011 21:51:16

windwarrior
Зла Гад

От: Трети Картофен Пояс
Регистриран: 09.12.2009

Не знам за Аляска, ама би ли искал да минеш от тук по кецове smile :

pirin.jpg

П.С. За пореден път се убеждавам че екипировката в голямата си част е въпрос на строго индивидуални предпочитания. Миро и жена му се качиха до Спано поле по гуменки. Жу се качи (почти) до Синаница по трекинг обувки. Аз бях с "тежките" обувки, и още имам рани на глезените от тях, но не бих тръгнал с нещо различно smile

"All great things are simple, and many can be expressed in single words: freedom, justice, honor, duty, mercy, hope".

Sir Winston Churchill

Офлайн

0

#37 10.09.2011 22:33:46

Momchil
Редови

@windwarrior,както бях писал на Червенков в лична кореспонденция така наречените трейл рънърс се различават доста от стандартната маратонка и дават доста добра стабилност,не съм навлизал в детайли да разбера как става,но се уверих лично,че е така. Ето какво пише един изявен активист Марк Вербер от бекпекинлайт форума в личния си сайт относно митовете за опасността от изкълчване на глезена с този тип обувки и други заблуди(на английски):http://www.verber.com/mark/outdoors/gea … ailRunners
Който държи на традиционните обувки и иска и да са високи,но леки,има и решение за това,например тези 2 продукта на Иновейт:
http://www.inov-8.com/Products-Detail.a … 5050973059
http://www.inov-8.com/Products-Detail.a … 5050973129
И пак да напомня,че говоря за леконатоварено ходене,изключвам ходене с тежки раници. А за да ти отговоря на въпроса,не съм ходил в Рила и Пирин от детските години,но мога да се пробвам по тези камънаци да видя толкова ли е страшно wink

Офлайн

0

#38 10.09.2011 22:37:46

Momchil
Редови

Забравих да допълня нещо за ходенето по камънаци с трейл рънърси - щеките биха помогнали изключително много.

Офлайн

0

#39 10.09.2011 23:03:34

velio
Bushman

Регистриран: 16.02.2011

ще го повторя пак - не е невъзможно да се ходи по Рила и Пирин и по джапанки, ако щеш. Въпроса е, че белята става 1 път. Миналата година цял сезон изкарах с ниски обувки Мерел и се качвах къде ли не. Сега на пиринската среща освен мен и Юли - никой друг не беше с високи обувки и можеха да се качат на Синаница.
НО - миналата година към края на сезона, на слизане от връх Каменица стъпих накриво, докато прескачах по морените и си прецаках глезена сериозно. Не го изкълчих, но и до момента - 1 година след това, от време на време усещам болка. Тогава извадих късмет и не се пребих по камънака, а само си прецаках глезана. Има и вариант да загубиш равновесие и да си размазеш тиквата в някой камък. Тогава реших да спра с подобни глупости и да си взема истински обувки. Продължавам да си нося и ниските, но ако е само по некоя пътечка през гората без ходене по камъни, клек и хвойна.
Така или иначе - всеки си има глава на раменете и си преценява как, с какво и къде да ходи. Аз само споделям моя опит с обувките.

Офлайн

0

#40 10.09.2011 23:12:17

velio
Bushman

и примера с Андрю Шкурка какви обувки носи, въобще не е удачен в случая  wink
нормално е АТЛЕТ на ходене на дълги разстояния да носи и леки обувки. Все едно аз да ти дам за пример некой алпинист и да ти кажа ,,ето - тоя ходи с високи обувки, значи там е истината"

Офлайн

0

#41 10.09.2011 23:23:34

Momchil
Редови

velio написа:

и примера с Андрю Шкурка какви обувки носи, въобще не е удачен в случая  wink
нормално е АТЛЕТ на ходене на дълги разстояния да носи и леки обувки. Все едно аз да ти дам за пример некой алпинист и да ти кажа ,,ето - тоя ходи с високи обувки, значи там е истината"

Не би бил удачен ако бях уточнили,че говорим само за планинарство или алпинизъм,в случая става дума за многоцелеви туристически обувки. Естествено, че такъв тип обувки не стават за навсякъде и всичко, никога не съм го твърдял.

Офлайн

0

#42 11.09.2011 08:41:22

zoso
Гъба отровна

Регистриран: 08.06.2010

Momchil написа:

Забравих да допълня нещо за ходенето по камънаци с трейл рънърси - щеките биха помогнали изключително много.

+1. От един стар планинар се научих и аз да ходя със щеки. По-рано бях доста скептичен, но в последствие установих колко много предимства имат.

Офлайн

0

#43 11.09.2011 12:39:18

slu4ajna
Редови

От: Русе
Регистриран: 26.12.2009
Уеб-сайт

Темата доста се отклони от заглавието си.:)
Но да кажа и аз за обувките. Аз съм пробвала и с твърди високи обувки и с "маратонките" си. Избрах си това, което ми пасна по-добре. Може би всеки трябва да пробва различни варианти, докато намери своя.
За така наречените "трекинг" обувки. Моите обувки отдолу изглеждат така 18707190_l_a1.jpg.
Тези розовичките са издути и кухи и имат въздух, които излиза през дупчииците, при натискане. Едва ли е най-гениалната система, но върши работа. Освен това имат сравнително добро сцепление с камъните. Усещам къде вървя и това, което е под краката ми, но не ми убива на стъпалата.
Ето ги обувките http://www.sportsdirect.com/karrimor-pi … ies-187071. Приличат на маратонки, но не са точно.
Моите опити с обувки с твърда подметка ме правят ужасно несигурна, особено върху нестабилни камъни по надолнище. Освен това невъзможността да обера скок, или движение надолу с глезена ме удря право в коленете. Мисля си че обувките с твърда подметка са добри за дълбок сняг, където газиш наред.

Офлайн

0

#44 11.09.2011 15:29:41

slu4ajna
Редови

От: Русе
Регистриран: 26.12.2009
Уеб-сайт

Може би наистиан е важно да се каже, че зависи дали ще вървиш по пътека, или през тревата и камънаците.
Освен това, винаги когато покрай мен има хора с високи обувки, са с рани на глезените. И си ги разхлабват там, понеже иначе от търкането ходенето се превръща в мъчение. ПОследен пример - едната ми приятелка в Стара планина. Беше с някакъв модел на Саломон. Последните дни и беше ужас. Каза, че седмица след като се прибрала раните спрели да я болят.
Спомням си също как Уинд и приятелят му преди 2 год си лепяха леепнки по глезените още първата вечер, а един друг пич в Рила също имаше кошмарно охлузено на глезените.
Май само Вельо не съм виждала да слага лепенки, но може да го е правил скришом:) Затова пък като се качавахме на Осогово с него, следвашия ден той пи аулин заради болка в глезена, а аз нямах оплаквания.

И пак,  не ме разбирайте погрешно, ен смятам че моят начин е единственият правилен. Просто си мисля, че не трябва да се робува на "правила" , а всеки сам да прецени кое му пасва.

Офлайн

0

#45 11.09.2011 16:04:48

velio
Bushman

slu4ajna написа:

Затова пък като се качавахме на Осогово с него, следвашия ден той пи аулин заради болка в глезена, а аз нямах оплаквания.

не беше глезена, а стъпалото  tongue
иначе аз с глезените и високите обувки никога не съм имал проблем. Моя проблем е отзад на кокалчетата при петите - нещо са ми нестандартни и досега не е имало обувки, дето да не ми убиват. При ниските, щото са по-меки, по не се усеща, но при високите и твърди се протриват здраво. Вече съм свикнал и не ми прави впечатление де  smile

Офлайн

0
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff