Чакайте, май си говорим за различни видове туризъм. Например на Шуменската сбирка, или когато ходя на лодки ползвам Адидас Кумаси ТД (намерих ги на промоция за 70-80 лева май):

За преходи във планината (дори и еднодневни) изрично НЕ препоръчвам друго освен здрава, висока туристическа обувка (такава която обхваща глезените) - тук варианти има много според това колко пари можете да отделите. Аз лично вече 4-та година ползвам български Netwalk - съвсем прилични обувки (все пак ги взех за 95 лева).
За чорапите - твърдо, единствено и само безшевни вълнени чорапи. Продават се по туристическите магазини, по 10-15 лева чифта. Имайте предвид че 1 чифт съвсем спокойно може да ви изкара 1-2 сезона, така че високата цена се изплаща. Моите карат вече 3-ти сезон, но все пак аз не ходя особенно активно.
Също така, както е казал и Момчил - избирайте си обувки половин или дори един номер по-големи, за да може да ги носите с дебели чорапи.
Аз лично не препоръчвам лейкпластовите лепенки при мазоли на краката - при продължително ходене се сбиват на топка и правят още по-големи мазоли, поне такъв е моя опит. Някакво мазило определено помага (дори и да е дамски крем за ръце) - успокоява и отпуска кожата.
"All great things are simple, and many can be expressed in single words: freedom, justice, honor, duty, mercy, hope".
Sir Winston Churchill