XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#16 30.07.2011 13:35:47

anaconda
Редови

Регистриран: 22.01.2010

Отг: 3-сезонен комфорт на ходилата при дълги походи

Еми на Вихрен,Кончето към Тевното езеро и до Безбог.

Офлайн

0

#17 30.07.2011 15:02:49

Momchil
Редови

Регистриран: 19.08.2010

torah написа:

В планината дори и през лятото задължително се ходи с високи обувки. Маратонките имат съвсем друго предназначение. Целта на високата, здрава обувка, с гумен борд и дебела подметка е
1. Да запази глезените от изкълчване и травми, защото в планината това може дати коства живота
2. Да предпазва краката от скали, камъни и клони по пътя.
3. Да придава конфорт, здравина и стабилност при ходене.
4. Да бъде здрава и издържлива за дълго време при лоши терени и метео условия.
5. При хубавата трисезонна обувка, вентилацията и непропускливоста са гарантирани от мембрана.
Моят съвет е в планината никога да не се ходи с маратонки, защото това може да струва много скъпо. Туристическата обувка е най-важната част от екипировката и затова трябва да е подбрана правилно. Както тясната, така и широката са предпоставки за проблеми. При купуване трябва да ви пасне още при обуването в магазина, в противен случай търсете друга.

Единственото с което съм съгласен напълно е,че туристическите обувки са по-издръжливи от маратонките. Всъщност трейл рънърсите дават доста добра стабилност,ако не си с тежка раница. Мембраните гарантират непропускливост,но вентилацията им е посредствена в най-добрия случай. Какъв проблем гарантира широката обувка?

Офлайн

0

#18 30.07.2011 15:04:31

Momchil
Редови

Регистриран: 19.08.2010

mchervenkov написа:

Колега Торах от известно време съм минал на друга вълна туризъм и силно ми направи впечатление че много туристи ползват маратонки. На мен самия преди 10 и повече години некъв турист ми се смя че ползвам ежедневни кожени обувки за градска среда. Да ама това съм имал това ползвах. Разликата е огромна м/у обувките особено когато ходех по наклонен терен. До миналата година ходех с каквото имам най-много с кецове и работни обувки с кецовете  е много по-добре стига да са с дебела подметка. Като си купих миналата година туристически обувки (който сега ще хвърля) се родих. Мисля и аз да пробвам с маратонки как е халвата, ще видя какви пари ще ми останат.
Момчиле ето ти на тебе един американски форум с точния въпрос и отговор коментира се и цената.
Във форума планина е-псилон  някой беше дал практически опит и с крем здраве мажеш яко краката и решаваш въпроса с гъбясването на краката във водата.

Мерси,чел съм го  smile Страхотен форум м/у другото,доста информация черпя оттам.

Офлайн

0

#19 30.07.2011 15:16:27

torah
Редови

От: София
Регистриран: 23.06.2011

Momchil написа:
torah написа:

В планината дори и през лятото задължително се ходи с високи обувки. Маратонките имат съвсем друго предназначение. Целта на високата, здрава обувка, с гумен борд и дебела подметка е
1. Да запази глезените от изкълчване и травми, защото в планината това може дати коства живота
2. Да предпазва краката от скали, камъни и клони по пътя.
3. Да придава конфорт, здравина и стабилност при ходене.
4. Да бъде здрава и издържлива за дълго време при лоши терени и метео условия.
5. При хубавата трисезонна обувка, вентилацията и непропускливоста са гарантирани от мембрана.
Моят съвет е в планината никога да не се ходи с маратонки, защото това може да струва много скъпо. Туристическата обувка е най-важната част от екипировката и затова трябва да е подбрана правилно. Както тясната, така и широката са предпоставки за проблеми. При купуване трябва да ви пасне още при обуването в магазина, в противен случай търсете друга.

Единственото с което съм съгласен напълно е,че туристическите обувки са по-издръжливи от маратонките. Всъщност трейл рънърсите дават доста добра стабилност,ако не си с тежка раница. Мембраните гарантират непропускливост,но вентилацията им е посредствена в най-добрия случай. Какъв проблем гарантира широката обувка?

За планински туризъм ниските обувки са руска ролетка. Пак повтарям, дано не ти се налага от опит да разбереш думите ми.

Офлайн

0

#20 30.07.2011 18:00:27

windwarrior
Зла Гад

От: Трети Картофен Пояс
Регистриран: 09.12.2009

Чакайте, май си говорим за различни видове туризъм. Например на Шуменската сбирка, или когато ходя на лодки ползвам Адидас Кумаси ТД (намерих ги на промоция за 70-80 лева май):

07690138000

За преходи във планината (дори и еднодневни) изрично НЕ препоръчвам друго освен здрава, висока туристическа обувка (такава която обхваща глезените) - тук варианти има много според това колко пари можете да отделите. Аз лично вече 4-та година ползвам български Netwalk - съвсем прилични обувки (все пак ги взех за 95 лева).

За чорапите - твърдо, единствено и само безшевни вълнени чорапи. Продават се по туристическите магазини, по 10-15 лева чифта. Имайте предвид че 1 чифт съвсем спокойно може да ви изкара 1-2 сезона, така че високата цена се изплаща. Моите карат вече 3-ти сезон, но все пак аз не ходя особенно активно.

Също така, както е казал и Момчил - избирайте си обувки половин или дори един номер по-големи, за да може да ги носите с дебели чорапи.

Аз лично не препоръчвам лейкпластовите лепенки при мазоли на краката - при продължително ходене се сбиват на топка и правят още по-големи мазоли, поне такъв е моя опит. Някакво мазило определено помага (дори и да е дамски крем за ръце) - успокоява и отпуска кожата.

"All great things are simple, and many can be expressed in single words: freedom, justice, honor, duty, mercy, hope".

Sir Winston Churchill

Офлайн

0

#21 30.07.2011 18:27:06

torah
Редови

windwarrior написа:

Чакайте, май си говорим за различни видове туризъм. Например на Шуменската сбирка, или когато ходя на лодки ползвам Адидас Кумаси ТД (намерих ги на промоция за 70-80 лева май):

07690138000

За преходи във планината (дори и еднодневни) изрично НЕ препоръчвам друго освен здрава, висока туристическа обувка (такава която обхваща глезените) - тук варианти има много според това колко пари можете да отделите. Аз лично вече 4-та година ползвам български Netwalk - съвсем прилични обувки (все пак ги взех за 95 лева).

За чорапите - твърдо, единствено и само безшевни вълнени чорапи. Продават се по туристическите магазини, по 10-15 лева чифта. Имайте предвид че 1 чифт съвсем спокойно може да ви изкара 1-2 сезона, така че високата цена се изплаща. Моите карат вече 3-ти сезон, но все пак аз не ходя особенно активно.

Също така, както е казал и Момчил - избирайте си обувки половин или дори един номер по-големи, за да може да ги носите с дебели чорапи.

Аз лично не препоръчвам лейкпластовите лепенки при мазоли на краката - при продължително ходене се сбиват на топка и правят още по-големи мазоли, поне такъв е моя опит. Някакво мазило определено помага (дори и да е дамски крем за ръце) - успокоява и отпуска кожата.

Продължавам да твърдя, че сериозна туристическа обувка трябва да бъде висока и да бъде точния номер. Големите туристически обувки са беля не по-малка от малките. Зимните чепици се мерят с чорапите с които ще се носят, летните също. Затова е добре човек да има зимни и летни. Както дрехите от софт шел материи, така и съвременните туристически чорапи не е нужно да са много дебели. wink

Офлайн

0

#22 30.07.2011 18:36:17

torah
Редови

Ако е за от колата до барбекюто или в града се доверявам на това.
show_image_in_imgtag.php?filename=resized%2FW_ULTRA_105_GTX__4d9dd3930459a_124x124.jpg&newxsize=124&newysize=124&fileout=
За чорапи 108206.jpg
120735.jpg
Също има не лоши модели на Спайдър и те така. wink

Офлайн

0

#23 30.07.2011 19:09:01

anaconda
Редови

torah в грешка си. Туристическата обувка трябва да ти е винаги малко по-голяма. Не само да обуваш по-дебели чорапи. Като слиза човек от планината и кракът му се измества на пред, и ако са ти точни обувките - пръстите ти опират най-оптред на обувката. Когато са ти по-голям номер, като слизаш - кракът ти се спира от борда на обувката и напред имаш място, и не ти се опират, и натискат пръстите.

Офлайн

0

#24 30.07.2011 19:14:39

torah
Редови

anaconda написа:

torah в грешка си. Туристическата обувка трябва да ти е винаги малко по-голяма. Не само да обуваш по-дебели чорапи. Като слиза човек от планината и кракът му се измества напред, и ако са ти точни обувките пръстите ти опират най-оптред на обувката. Когато са ти по-голям номер като слизаш - кракът ти се спира от борда на обувката и напред имаш място,  и не ти се опират, и натискат пръстите.

Това са пълни глупости, аз говоря на базата на опит, всеки сам да решава как да се обува.
Голямата обувка ще ти израни краката до кръв. За да нямаш проблем кракът и обувката трябва да паснат и да станат едно цяло. big_smile

Офлайн

0

#25 30.07.2011 19:16:39

anaconda
Редови

Явно си знаеш своето. Това са глупости които са ми казани от планински водачи и с новите обувки видях, че има разлика, но щом си знаеш само твоето, няма кво повече да приказваме.

Офлайн

0

#26 30.07.2011 19:18:04

mchervenkov
Редови

Регистриран: 17.12.2009

Както казах с туристическите ми обувки ми е най-добре за сега. Ходил съм от цървули до всичко възможно, а и с джапанки. smile  Да, ама аз имам избор от поле с ниска пресечена местност до висок балкан -1780 м. надморска височина. Определено ако ходя само по пътека - маратонката е номер едно, но извън пътеката вече става лошо. Прави ми впечатление какви туристически пътеки имат в Америка - поддържани, нагласени - поне това което се вижда по снимките е доста яко.

Мързелът е подсъзнателна мъдрост.

Офлайн

0

#27 30.07.2011 19:29:03

windwarrior
Зла Гад

Моля да запазим добрия тон в дискусията !

Предполагам повечето от нас говорят от личен опит, и факта че нещо работи при един, не означава че трябва да работи при друг. Най малкото всеки има индивидуално ходило, походка и т.н.

П.С. Що касае по-големият номер - аз лично съм за това. Факт е когато си купуваме "цивилни" обувки, повечето от нас ги мерим с тънък чорап. Същият номер обувка, но с дебел вълнен чорап вече ще ни е една идея малка. И да - аз също съм се сблъсквал с проблема с убиването на пръстите при продължително слизане. Затова и предпочитам една идея по-голяма (дълга) обувка - крака е плътно захванат около глезена и няма приплъзване на ходилото (което да причини мазоли) и едновременно с това имам достатъчно място за пръстите, без те да ми се подбиват. Имам чупен пръст на крака и за мен това е особенно важно.

"All great things are simple, and many can be expressed in single words: freedom, justice, honor, duty, mercy, hope".

Sir Winston Churchill

Офлайн

0

#28 30.07.2011 19:32:24

torah
Редови

024428615.jpg?r=0

Това са обувките ми за за спорт и туризъм. Ходя от доста години по планините и все още се опитвам да спортувам и в града. Всяка една от тези обувки ми пасва по крака, защото така съм я избирал. Голямата обувка ще ти израни краката, повярвай ми. А с тези планински водачи - при тези съвети аз не бих тръгнал, но ти си знаеш. Нещата в живота се учат по лесния или по трудния начин, ти избираш. wink

Офлайн

0

#29 30.07.2011 19:38:05

windwarrior
Зла Гад

Отивам да гледам мача, разчитам дискусията да се развие в плодотворен и мирен тон smile

Sir Winston Churchill

Офлайн

0

#30 30.07.2011 20:24:19

torah
Редови

Колеги, за да не бъда неправилно разбран - обувката не трябва да ти стиска. Много ясно, че така или иначе остава малко място отпред при пръстите. Аз имам предвид обувка, която е голяма и има осезаем луфт - това скапва краката. Не искам да нарушаваме добрия тон, ако не сме се разбрали с някой - моля да бъда извинен! Просто искам да помогна с каквото знам от личен опит. wink

Офлайн

0
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff