С тази тема искам да споделя малко знания и опит относно подхода ми към ходилата при дълго ходене.
Първо обувките - маратонки от т.н. тип Trail Runners,или нещо такова:
.
Накратко това е маратонка с мрежи(добра вентилация),от синтетични материали(не кожа) и с грайфери като на туристическа обувка. Както вече споменах в друга тема аз(и не само) предпочитам леките обувки за туризъм именно от този тип. Вземам половин(някои фирми предлагат такива размери) или цял номер по-голяма. Първо,за да мога да слагам дебели чорапи при нужда и второ при изключителни натоварвания ходилата се подуват. Гледам и маратонката да е по-широка,защото въпреки че намирам ходилата си за нормални,често имам проблеми с немного широките маратонки(някои компании за спортни обувки като New Balance и Asics предлагат някои от моделите си в различна ширина). Като допълнителен съвет мога да спомена ,че не препоръчвам маратонки с високи подметки,както и такива с т.н. опора на свода на ходилото (arch support),но няма да задълбавам защо,ако на някой му е интересно,може да обясня.
2. Чорапи - синтетични или вълнени. Универсалният подход е 2 чифта тънки синтетични един върху друг,защото така триенето се прехвърля от чорапа и кожата на крака към измежду 2та чифта чорапи. Освен това синтетичните по-добре се справят с влагата. Ако не можете да си намерите тънки синтетични и имате дебели синтетични,то тогава може да се позлва един чифт само,по-добре отколкото 1 чифт памучни.
С хубави вълнени чорапи може да се кара с 1 чифт,но тъй като обикновено като говорим за вълна и туризъм се има предвид мерино вълна,но поради високата цена на такива продукти и ограничената им наличност за БГ потребителя,те отпадат като вариант за много хора.
Ако ви се образуват пришки отстрани на пръстите на краката(случва се често с тесни обувки),бихте предпочели чорапи с отделения за всеки от пръстите на краката.Injinji и SmartWool имат такива,но са скъпи и трудно достъпни за българският потребител.
3. От личен опит мога да кажа,че колкото и перфектни и удобни обувки и чорапи да имате,понякога пришките са неизбежни въпреки тях. Затова има още 2 важни елемента при борбата с пришките и мазолите - някакво мазило което да омекотява или отстранява влиянието на влагата,както и да "смазва" кожата,и някакъв тип левкопласт или нещо от сорта.
За мазило аз ползвам Вазелин,но това тук(САЩ) е търговска марка и не знам БГ вазелинът дали е същото нещо. Иначе казано желе,което е петролен продукт. Най-актуалното мазило тук е на силиконова основа и се казва Hydropel,ама е доста скъпичко и не го ползвам. При очаквано намокряне на краката при похода е хубаво ходилата да се намажат преди започването на похода,най-вече отдолу,но и изобщо на всички потенциално проблемни участъци. Тактиката с такива тип маратонки е изобщо да не се пазиш от намокряне,ами да се квасиш мъжката и после да съхнеш в движение,със смяна на чорапите и евентуално при бивакуване - сушене на маратонките до огъня (ако има такъв). Този тип маратонки съхнат сравнително бързо,но все пак им трябват няколко часа. С такива влажни маратонки най-добре е ако си с вълнени чорапи.
Левкопласта го слагам вече когато почна да усещам,че пришките вече са тръгнали да стават или изобщо ако усетя дискомфорт в някой участък вследствие на триенето. Ползвам Leukotape P -
,супер еластичен левкопласт който приема формите на изивките на крака където е поставен и едновременно с това залепва много яко. Намазан е с нещо,но не си спомням какво беше,мирише като българският левкопласт(лейкопласт?) през комунизма ако някой си го спомня. Но тъй-като едва ли този модел се намира на БГ пазара,може да се ползва какъвто и да е,стига да лепи здраво. Някои хардкор туристи си слагат "лепяща лента" както го наричат по магазините в БГ или иначе казано - duct tape. Никога не съм пробвал,едва ли е много удобно,но е за предпочитане пред нищо,при условие че ходилата са почнали да ти се скапват.
Това е подхода ми в общи линии,естествено да не забравяме резервните чифтове чорапи.
Никога никакви кожени и мембранни обувки за мен в топло време,тежки или леки,освен при носене на много голям товар(какъвто не нося) или ако трябва да се пресичат много тежки терени,с камънаци и т.н. Ако не съм с маратонки,ще съм със сандали.
Това е засега,ако се сетя нещо ще допълня.