XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#1 30.07.2011 07:58:37

Momchil
Редови
Репутация: 3

Регистриран: 19.08.2010
Мнения: 644

3-сезонен комфорт на ходилата при дълги походи

С тази тема искам да споделя малко знания и опит относно подхода ми към ходилата при дълго ходене.
Първо обувките - маратонки от т.н. тип Trail Runners,или нещо такова:
1.jpg.
Накратко това е маратонка с мрежи(добра вентилация),от синтетични материали(не кожа) и с грайфери като на туристическа обувка. Както вече споменах в друга тема аз(и не само) предпочитам леките обувки за туризъм именно от този тип. Вземам половин(някои фирми предлагат такива размери) или цял номер по-голяма. Първо,за да мога да слагам дебели чорапи при нужда и второ при изключителни натоварвания ходилата се подуват. Гледам и маратонката да е по-широка,защото въпреки че намирам ходилата си за нормални,често имам проблеми с немного широките маратонки(някои компании за спортни обувки като New Balance и Asics предлагат някои от моделите си в различна ширина). Като допълнителен съвет мога да спомена ,че не препоръчвам маратонки с високи подметки,както и такива с т.н. опора на свода на ходилото (arch support),но няма да задълбавам защо,ако на някой му е интересно,може да обясня.
2. Чорапи - синтетични или вълнени. Универсалният подход е 2 чифта тънки синтетични един върху друг,защото така триенето се прехвърля от чорапа и кожата на крака към измежду 2та чифта чорапи. Освен това синтетичните по-добре се справят с влагата. Ако не можете да си намерите тънки синтетични и имате дебели синтетични,то тогава може да се позлва един чифт само,по-добре отколкото 1 чифт памучни.
С хубави вълнени чорапи може да се кара с 1 чифт,но тъй като обикновено като говорим за вълна и туризъм се има предвид мерино вълна,но поради високата цена на такива продукти и ограничената им наличност за БГ потребителя,те отпадат като вариант за много хора.
Ако ви се образуват пришки отстрани на пръстите на краката(случва се често с тесни обувки),бихте предпочели чорапи с отделения за всеки от пръстите на краката.Injinji и SmartWool имат такива,но са скъпи и трудно достъпни за българският потребител.
3. От личен опит мога да кажа,че колкото и перфектни и удобни обувки и чорапи да имате,понякога пришките са неизбежни въпреки тях. Затова има още 2 важни елемента при борбата с пришките и мазолите - някакво мазило което да омекотява или отстранява влиянието на влагата,както и да "смазва" кожата,и някакъв тип левкопласт или нещо от сорта.
За мазило аз ползвам Вазелин,но това тук(САЩ) е търговска марка и не знам БГ вазелинът дали е същото нещо. Иначе казано желе,което е петролен продукт. Най-актуалното мазило тук е на силиконова основа и се казва Hydropel,ама е доста скъпичко и не го ползвам. При очаквано намокряне на краката при похода е хубаво ходилата да се намажат преди започването на похода,най-вече отдолу,но и изобщо на всички потенциално проблемни участъци. Тактиката с такива тип маратонки е изобщо да не се пазиш от намокряне,ами да се квасиш мъжката и после да съхнеш в движение,със смяна на чорапите и евентуално при бивакуване - сушене на маратонките до огъня (ако има такъв). Този тип маратонки съхнат сравнително бързо,но все пак им трябват няколко часа. С такива влажни маратонки най-добре е ако си с вълнени чорапи.
Левкопласта го слагам вече когато почна да усещам,че пришките вече са тръгнали да стават или изобщо ако усетя дискомфорт в някой участък вследствие на триенето. Ползвам Leukotape P - leukotape.png,супер еластичен левкопласт който приема формите на изивките на крака където е поставен и едновременно с това залепва много яко. Намазан е с нещо,но не си спомням какво беше,мирише като българският левкопласт(лейкопласт?) през комунизма ако някой си го спомня. Но тъй-като едва ли този модел се намира на БГ пазара,може да се ползва какъвто и да е,стига да лепи здраво. Някои хардкор туристи си слагат "лепяща лента" както го наричат по магазините в БГ или иначе казано - duct tape. Никога не съм пробвал,едва ли е много удобно,но е за предпочитане пред нищо,при условие че ходилата са почнали да ти се скапват.
Това е подхода ми в общи линии,естествено да не забравяме резервните чифтове чорапи.
Никога никакви кожени и мембранни обувки за мен в топло време,тежки или леки,освен при носене на много голям товар(какъвто не нося) или ако трябва да се пресичат много тежки терени,с камънаци и т.н. Ако не съм с маратонки,ще съм със сандали.
Това е засега,ако се сетя нещо ще допълня.

Офлайн

  0

#2 30.07.2011 09:32:16

torah
Редови
Репутация: 0

От: София
Регистриран: 23.06.2011
Мнения: 297

Отг: 3-сезонен комфорт на ходилата при дълги походи

В планината дори и през лятото задължително се ходи с високи обувки. Маратонките имат съвсем друго предназначение. Целта на високата, здрава обувка, с гумен борд и дебела подметка е
1. Да запази глезените от изкълчване и травми, защото в планината това може дати коства живота
2. Да предпазва краката от скали, камъни и клони по пътя.
3. Да придава конфорт, здравина и стабилност при ходене.
4. Да бъде здрава и издържлива за дълго време при лоши терени и метео условия.
5. При хубавата трисезонна обувка, вентилацията и непропускливоста са гарантирани от мембрана.
Моят съвет е в планината никога да не се ходи с маратонки, защото това може да струва много скъпо. Туристическата обувка е най-важната част от екипировката и затова трябва да е подбрана правилно. Както тясната, така и широката са предпоставки за проблеми. При купуване трябва да ви пасне още при обуването в магазина, в противен случай търсете друга.

Офлайн

  0

#3 30.07.2011 09:39:12

ilianlp
Балканджия
Репутация: 157

От: Троян
Регистриран: 18.04.2010
Мнения: 1,072

Отг: 3-сезонен комфорт на ходилата при дълги походи

Много се разглезихме май, а...??  big_smile  Аз пък обичам да си нося фотьойла с мен, 'щото ми е по-удобно...  big_smile


Memento mori

Офлайн

  1

#4 30.07.2011 09:51:35

torah
Редови
Репутация: 0

От: София
Регистриран: 23.06.2011
Мнения: 297

Отг: 3-сезонен комфорт на ходилата при дълги походи

ilianlp написа:

Много се разглезихме май, а...??  big_smile  Аз пък обичам да си нося фотьойла с мен, 'щото ми е по-удобно...  big_smile

Ако не можеш да си го отлепиш от задника става, няма как. wink

Офлайн

  0

#5 30.07.2011 09:53:56

torah
Редови
Репутация: 0

От: София
Регистриран: 23.06.2011
Мнения: 297

Отг: 3-сезонен комфорт на ходилата при дълги походи

Tук въпроса не е само в удобството. Избора на обувки може да ти коства живота или здравето в дългосрочен план, така че всеки решава сам за себе си.

Офлайн

  0

#6 30.07.2011 10:24:28

mchervenkov
Редови
Репутация: 50

Регистриран: 18.12.2009
Мнения: 1,337

Отг: 3-сезонен комфорт на ходилата при дълги походи

Колега Торах от известно време съм минал на друга вълна туризъм и силно ми направи впечатление че много туристи ползват маратонки. На мен самия преди 10 и повече години некъв турист ми се смя че ползвам ежедневни кожени обувки за градска среда. Да ама това съм имал това ползвах. Разликата е огромна м/у обувките особено когато ходех по наклонен терен. До миналата година ходех с каквото имам най-много с кецове и работни обувки с кецовете  е много по-добре стига да са с дебела подметка. Като си купих миналата година туристически обувки (който сега ще хвърля) се родих. Мисля и аз да пробвам с маратонки как е халвата, ще видя какви пари ще ми останат.
Момчиле ето ти на тебе един американски форум с точния въпрос и отговор коментира се и цената.
Във форума планина е-псилон  някой беше дал практически опит и с крем здраве мажеш яко краката и решаваш въпроса с гъбясването на краката във водата.


Мързелът е подсъзнателна мъдрост.

Офлайн

  0

#7 30.07.2011 13:23:03

velio
Bushman
Репутация: 5

Регистриран: 17.02.2011
Мнения: 1,258

Отг: 3-сезонен комфорт на ходилата при дълги походи

аз в момента имам 1 чифт такива Мерел

passage.jpg

но съм износил доста различни модели от такъв тип обувки - Колумбия, Соломон и Норт фейс, и според мен тоя тип обувки стават само за разхождане в гората или около някоя хижа. Но за сериозно ходене над горския пояс са просто излишен риск. Подметките са мекици и за ходене по камъни, където не рядко се налага да стъпваш по ръбовете е просто отвратително.
Така миналта година на слизане от в. Каменица си излъкчих много лошо глезена и на моменти още се обажда травмата да ми напомни да НЕ излизам с тия обувки, ако ще ходя по високото.
Най-удачния вариант за 3 сезонни обувки са 2 чифта - едните чисто летни - като материали пак са като въпросните ,,маратонки" - синтетични мембрани и мрежички, но ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ВИСОКИ. Подметките им също са по-твърди от на тия ниските обувки.
примерно нещо е такова
trekking.jpg

а за пролетта и есента, когато е и най-мокро и кално - кожени и високи здрави обувки.

аз от финансови съображения, нямам чисто летни и затова маам по баирите само с едни кожени
119-050.jpg

Признавам си, че лятото не е от най-приятните неща да си с тия обувки, но се чувставаш сигурен на всяка стъпка.

Личното ми мнение е, че за преходи в планината не ти трябват кой знае колко средства - като дрехи и раница винаги можеш да започнеш с каквото имаш - стари дрехи все се намират, както и някаква раница. Няма да е най-удобното, нито най-компактното и леко, но ще върши работа. Стига желание да има - това не е пречка. Постепенно може да се вземе по-добра раница и т.н., но за качествени обувки трябва да дадеш наистина колкото можеш.

Аз лично ниските обувки ги ползвам само като изкаравам кучето наблизо в някоя гора, като ходя за риба и като излизам с коУлото. И, ак още правим скара бира некъде в гората  smile

Офлайн

  0

#8 30.07.2011 13:26:55

torah
Редови
Репутация: 0

От: София
Регистриран: 23.06.2011
Мнения: 297

Отг: 3-сезонен комфорт на ходилата при дълги походи

За мен да ходиш в планината с маратонки, кецове, сандали и подобни обувки си е чиста безотговорност към собствения живот. От много години съм турист и не бих сменил високата туристическа обувка за нищо на света, иначе имам трайл рънърси 2 чифта, но те са ми за джогинг и за колелото в градски условия. За всяка дейност са измислени дрехи и обувки, така че да ни запазят и улеснят. Успех и дано от опит да не ви се наложи да разберете това за което ви говоря.

Офлайн

  0

#9 30.07.2011 13:29:28

torah
Редови
Репутация: 0

От: София
Регистриран: 23.06.2011
Мнения: 297

Отг: 3-сезонен комфорт на ходилата при дълги походи

velio написа:

аз в момента имам 1 чифт такива Мерел

passage.jpg

но съм износил доста различни модели от такъв тип обувки - Колумбия, Соломон и Норт фейс, и според мен тоя тип обувки стават само за разхождане в гората или около някоя хижа. Но за сериозно ходене над горския пояс са просто излишен риск. Подметките са мекици и за ходене по камъни, където не рядко се налага да стъпваш по ръбовете е просто отвратително.
Така миналта година на слизане от в. Каменица си излъкчих много лошо глезена и на моменти още се обажда травмата да ми напомни да НЕ излизам с тия обувки, ако ще ходя по високото.
Най-удачния вариант за 3 сезонни обувки са 2 чифта - едните чисто летни - като материали пак са като въпросните ,,маратонки" - синтетични мембрани и мрежички, но ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ВИСОКИ. Подметките им също са по-твърди от на тия ниските обувки.
примерно нещо е такова
trekking.jpg

а за пролетта и есента, когато е и най-мокро и кално - кожени и високи здрави обувки.

аз от финансови съображения, нямам чисто летни и затова маам по баирите само с едни кожени
119-050.jpg

Признавам си, че лятото не е от най-приятните неща да си с тия обувки, но се чувставаш сигурен на всяка стъпка.

Личното ми мнение е, че за преходи в планината не ти трябват кой знае колко средства - като дрехи и раница винаги можеш да започнеш с каквото имаш - стари дрехи все се намират, както и някаква раница. Няма да е най-удобното, нито най-компактното и леко, но ще върши работа. Стига желание да има - това не е пречка. Постепенно може да се вземе по-добра раница и т.н., но за качествени обувки трябва да дадеш наистина колкото можеш.

Аз лично ниските обувки ги ползвам само като изкаравам кучето наблизо в някоя гора, като ходя за риба и като излизам с коУлото. И, ак още правим скара бира некъде в гората  smile

Абсолютно съм съгласен с теб колега. Личи си че имаш опит в туризма. wink

Офлайн

  0

#10 30.07.2011 13:32:03

torah
Редови
Репутация: 0

От: София
Регистриран: 23.06.2011
Мнения: 297

Отг: 3-сезонен комфорт на ходилата при дълги походи

Офлайн

  0

#11 30.07.2011 13:39:43

velio
Bushman
Репутация: 5

Регистриран: 17.02.2011
Мнения: 1,258

Отг: 3-сезонен комфорт на ходилата при дълги походи

забравих да добавя, че ниските обувки са правени за носене с леки товари - до 4-5 кила раница, в която най-вероятно има кемълбек с литър и нещо вода, 3 вафли, резервни чорапи и дъждобран. Те затова се водят и "trail running shoes" или "approach shoes".
Ако се натовариш с 12-13 кила раница с палатката и екипировка за 3-4 дни, тия обувки се смачкват отвътре. И пак казвам - не, че е невъзможно - ако искаш и с джапанки можеш да тръгнеш и пак да стигнеш до където искаш. Просто е излишно рисковано  smile Едни работни високи обувки с метално бомбе отпред са мнооого по-удачен избор.
Всичко е много относително де - ,,дълги преходи" е доста разтегливо понятие. Ако е маратон в Родопите - опредлено тоя тип обувки е по-добрия вариант. Но 7-8 часа по високите части на Рила и Пирин също е дълъг преход, но там високи и здрави обувки са за предпочитане  smile

Офлайн

  0

#12 30.07.2011 13:42:10

torah
Редови
Репутация: 0

От: София
Регистриран: 23.06.2011
Мнения: 297

Отг: 3-сезонен комфорт на ходилата при дълги походи

velio написа:

забравих да добавя, че ниските обувки са правени за носене с леки товари - до 4-5 кила раница, в която най-вероятно има кемълбек с литър и нещо вода, 3 вафли, резервни чорапи и дъждобран. Те затова се водят и "trail running shoes" или "approach shoes".
Ако се натовариш с 12-13 кила раница с палатката и екипировка за 3-4 дни, тия обувки се смачкват отвътре. И пак казвам - не, че е невъзможно - ако искаш и с джапанки можеш да тръгнеш и пак да стигнеш до където искаш. Просто е излишно рисковано  smile Едни работни високи обувки с метално бомбе отпред са мнооого по-удачен избор.
Всичко е много относително де - ,,дълги преходи" е доста разтегливо понятие. Ако е маратон в Родопите - опредлено тоя тип обувки е по-добрия вариант. Но 7-8 часа по високите части на Рила и Пирин също е дълъг преход, но там високи и здрави обувки са за предпочитане  smile

Точно затова иде реч. Най-лошо е когато подцениш планината.

Офлайн

  0

#13 30.07.2011 13:55:27

torah
Редови
Репутация: 0

От: София
Регистриран: 23.06.2011
Мнения: 297

Отг: 3-сезонен комфорт на ходилата при дълги походи

108726.jpg
118269.jpg
А това са за спорт в града. big_smile

Офлайн

  0

#14 30.07.2011 14:30:48

anaconda
Редови
Репутация: 0

Регистриран: 22.01.2010
Мнения: 20

Отг: 3-сезонен комфорт на ходилата при дълги походи

Аз скоро си купих тези обувки на Алпина. Един път съм ги носил за сега, но са ми удобни по голям наклон, изкачване, слизане. Не ми се запотяваха краката много. Другата седмица ще ходя на Пирин за 4 дни и тогава ще е големият им тест. Само дано издържат повече време. И не са много скъпи - за 125 лева ги купих.

IMG_8060-500x500.jpg

Офлайн

  0

#15 30.07.2011 14:34:04

velio
Bushman
Репутация: 5

Регистриран: 17.02.2011
Мнения: 1,258

Отг: 3-сезонен комфорт на ходилата при дълги походи

anaconda написа:

Другата седмица ще ходя на Пирин за 4 дни и тогава ще е големият им тест.

Къде по Пирин ще ходиш?  smile

Офлайн

  0
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff