XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#1 14.10.2010 11:25:32

Yavor
Редови

От: София
Регистриран: 14.10.2010
Уеб-сайт

Шемаг/Шамия/Куфия &etc.

Не знам колко от вас са пробвали такава кърпа като защитно средство от слънцето(че и от студ), но аз лично съм изключително доволен от това откритие на арабите. В еърсофт средите, където се подвизавам, шемагът(предимно така го наричаме, може би заради етикетите на опаковките: "Army Shemagh") е доста популярен. Къде от гъзария и тактикуул визия, къде заради защитата на откритите части на главата от по-сериозни попадения, независимо от причината, стана доста разпространен.  В през последната година- година и половина обаче, един по един започнахме да откриваме истинското предназначение на шемага: много добра защита от слънцето, без да ти прегрява главата, както и без да ти се стича пот от челото под/върху очилата. Материалът е рехав памук, който хем предпазва достатъчно, хем позволява известно проветрение. Начини за връзване има доста. Като при нас най- популярните са два:
24475mmp5.jpg

Ето го пак, като по-надолу е показан и вторият начин: http://www.macik.info/page.php?al=Shemag_howto Първият начин, лично мен повече ме устройва при силен вятър и студено време, може да се свалят горната и долната част и да стои като шал, може да се остави само долната част- да пази носа от студ, може и само горната част- да пази ушите(както е на снимката). Вторият начин на връзване се оказа идеален за горещо време, пробвал съм го няколко пъти на 32-34 градуса и съм много доволен от резултата: хем ми пази главата от слънцето, хем пази тила от изгаряне, хем попива потта и не се стича в очилата, хем не ми изпуши главата както с шапка(въпреки отворите за проветрение по нея). Признавам, че в началото идеята да си увия така главата в летните жеги ми се виждаше меко казано... адски тъпа  smile
Нещото се продава на доста места(поне в София), като за препоръчване е наистина армейският вариант(демек доста близък до оригинала), иначе фьешън шалчета, както им викат, има на всяко кьоше. Цената на армейския шемаг последно беше 16-17лв, в разцветка "пустинна", зелено с черно, бяло със сиво и черно(класическа "Арафатка).

А, и честит ми първи пост тук. smile

Един е Айляк и Мохабет е негов пророк!

Офлайн

1

#2 14.10.2010 11:57:59

xenos
Modern Abo

От: Дивдядово, Шумен
Регистриран: 06.10.2010
Уеб-сайт

Отг: Шемаг/Шамия/Куфия &etc.

Много дорбо, Яворе! Добре дошъл! wink
Може и аз някой ден да си взема такова нещо. То естествено, че арабите не са го измислили това за "фйешан". wink

Бушкрафтът е най-първото от всички занимания на хората. И дори по Земята да стъпва последния човек, той ще бъде практикуван!

Офлайн

0

#3 14.10.2010 12:56:10

petarco
Редови

добре дошъл!
дай цена,размери и от къде може да се купи такава шамия

Офлайн

0

#4 14.10.2010 14:34:00

Yavor
Редови

Уеб-сайт

В камуфлаж.бг са по 17лв.  Ето тук са по 16лв, размера го пише също, той е стандартен по принцип: http://www.storm-airsoft.eu/index.php?m … f599b68371
въпросният цвят "черно/бежаво" е всъщност пустинната разцветка, на сминката освен него, се виждат се и другите основни разцветки. Препоръчвам някой ако ще си купува, да е от тези места или ако не от тях, поне да търси "армейски шемаг". Шамиите, които се продават по разни сергии и магазинчета, повечето пъти не са със същия размер или плат-  откровено са си фешън аксесоарчета. smile

Офлайн

0

#5 14.10.2010 19:30:24

windwarrior
Зла Гад

От: Трети Картофен Пояс
Регистриран: 09.12.2009

Добре дошъл, Яворе  smile

Аз по принцип куфията си я връзвам по първия начин показан от тебе (даже го показвах на сбора, та Жужа умря от смях), ама нещо все хлабаво ми седи, явно трябва да практикувам още. Иначе и аз гласувам с 2 ръце за нея - лятото е перфектна за пазене от слънцето и попиване на потта от челото, а за зимата става за идеално шалче.

"All great things are simple, and many can be expressed in single words: freedom, justice, honor, duty, mercy, hope".

Sir Winston Churchill

Офлайн

0

#6 15.10.2010 13:08:47

bubachco
Редови

Регистриран: 16.08.2010

купих си такава от "рови-рови" магазин. излезе ми около 3-4лв., но май не е оригинална. има пискюлчета само на две от страните и страната и е 107см. но върши работа. със същите размери имам квадратен шал от по- мек и фин, вълнен плат. много по-лесно се връзва по горепосочения начин и държи по топло.

Офлайн

0

#7 15.10.2010 16:38:36

Yavor
Редови

Уеб-сайт

Абе то номерът е, че платът е рехаво тъкан памук и хем пази, хем не запарва. Щото нали от слънцето пази, иначе зимата ясно че вълната ще държи по-топло.
Windwarrior, аз също по-често ползвам първия начин, ама най-вече за да не ме изцепи някое топче отблизо по устата. Но това лято пробвах разновидност на втория показан начин и верно... бе големи гяволи били арабите!  big_smile

Офлайн

0

#8 18.10.2010 19:35:09

xenos
Modern Abo

От: Дивдядово, Шумен
Регистриран: 06.10.2010
Уеб-сайт

Ами мен ми е интересно в студено време как стои въпроса с конденза. Казахте, че материала е рехав памук. Памука, знаем, е силно хигроскопична материя. Като си увиеш лицето с шамията, и дишаш през нея, не се ли намокря и да замръзва примерно?

Бушкрафтът е най-първото от всички занимания на хората. И дори по Земята да стъпва последния човек, той ще бъде практикуван!

Офлайн

0

#9 18.10.2010 21:52:27

Yavor
Редови

Уеб-сайт

Абе намокря се, да ти кажа. Особено ако дишаш по- тежко...

Офлайн

0

#10 23.10.2010 19:45:12

ckaiyokar
Редови

Регистриран: 04.12.2009

Вчера в една втора употреба видях такава.Отдавна си търся.Беше пустинна разцветка.Рехаво тъкан памук.Нямаше никакви етикети и надписи но ми изглеждаше оригинална или поне от по-добрите модели.Не я взех обаче.В единия край имаше едно петно.Прекалено много ми заприлича на недоизпрано петно от кръв.Виждал съм такива.Реших че ще си търся друга, по-чиста.Иначе беше 1 лв.Размера окло 1/1 метър или +- 10 см квадратна.

Офлайн

0

#11 23.10.2010 19:52:29

ckaiyokar
Редови

ckaiyokar написа:

Вчера в една втора употреба видях такава.Отдавна си търся.Беше пустинна разцветка.Рехаво тъкан памук.Нямаше никакви етикети и надписи но ми изглеждаше оригинална или поне от по-добрите модели.Не я взех обаче.В единия край имаше едно петно.Прекалено много ми заприлича на недоизпрано петно от кръв.Виждал съм такива.Реших че ще си търся друга, по-чиста.Иначе беше 1 лв.Размера окло 1/1 метър или +- 10 см квадратна.

Обаче моето мнение е че не е най-подходящото одеяние за глава.Всяко традиционно облекло е идеално приложимо в условията при, които е създадено.В конкретния случай шамията би била идеална за места със силно слънчево греене , ниска влажност и висока запрашеност на въздуха.Това си е мое мнение.Въпреки това ще си купя когато си намеря добра и изгодна  по вторите употреби.16лв бих дал по-скоро за кашмирен или такъв от "пашмина".Виждал съм по разни магазини за сувенири и екзотични стоки.Едвали са оригинални но доста приличат и ми се струва шал от кашмир или пашмина , особенно от по-широките модели би вършил идеална работа за 2/3 от годината

Офлайн

0

#12 25.10.2010 09:30:00

Black Wolf
Бял индианец

Уеб-сайт

Да не забравяме, че това е част от облеклото, измислена в страни, където има значителна амплитуда на температурите денем и нощем.

To strive, to seek, to find, and not to yield

Офлайн

0

#13 28.11.2010 12:34:19

ckaiyokar
Редови

имам вече две шамии , разбира се от втора употреба smile Мисля , че са оригинални.
не бих тръгнал зимата с тях в планината.Памук + високо влажност + вятър+ ниски температури= здравословни пробеми.

Офлайн

0

#14 28.11.2010 17:04:48

samotniq valk
Дразнител

Регистриран: 10.04.2010

ckaiyokar написа:

имам вече две шамии , разбира се от втора употреба smile Мисля , че са оригинални.
не бих тръгнал зимата с тях в планината.Памук + високо влажност + вятър+ ниски температури= здравословни пробеми.

Без да съм специалист, но ме съмнява да са оригинални. По точно традиционно-оригинални. В пустинята памукът е малко дефицитен. Доколкото си спомням от това, което съм чел, оргиналните са от вълна. По скоро са оригинално масово производство за туристи. Може и да греша, де. Но и в двата случаясъс сигурност не са подходящи за планината през зимата. Просто предназначението им е друго.

Онези, които са готови да се откажат от основна свобода, за да си купят малко преходна сигурност, не заслужават нито свобода, нито сигурност.

Офлайн

0

#15 28.11.2010 22:29:40

Yavor
Редови

Уеб-сайт

Бе то и в Япония коприната е била дефицит, ама не е като да са я нямали. А нека се сетим и кой е най- големия производител на памук в света wink

Офлайн

0
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff