Не знам колко от вас са пробвали такава кърпа като защитно средство от слънцето(че и от студ), но аз лично съм изключително доволен от това откритие на арабите. В еърсофт средите, където се подвизавам, шемагът(предимно така го наричаме, може би заради етикетите на опаковките: "Army Shemagh") е доста популярен. Къде от гъзария и тактикуул визия, къде заради защитата на откритите части на главата от по-сериозни попадения, независимо от причината, стана доста разпространен. В през последната година- година и половина обаче, един по един започнахме да откриваме истинското предназначение на шемага: много добра защита от слънцето, без да ти прегрява главата, както и без да ти се стича пот от челото под/върху очилата. Материалът е рехав памук, който хем предпазва достатъчно, хем позволява известно проветрение. Начини за връзване има доста. Като при нас най- популярните са два:

Ето го пак, като по-надолу е показан и вторият начин: http://www.macik.info/page.php?al=Shemag_howto Първият начин, лично мен повече ме устройва при силен вятър и студено време, може да се свалят горната и долната част и да стои като шал, може да се остави само долната част- да пази носа от студ, може и само горната част- да пази ушите(както е на снимката). Вторият начин на връзване се оказа идеален за горещо време, пробвал съм го няколко пъти на 32-34 градуса и съм много доволен от резултата: хем ми пази главата от слънцето, хем пази тила от изгаряне, хем попива потта и не се стича в очилата, хем не ми изпуши главата както с шапка(въпреки отворите за проветрение по нея). Признавам, че в началото идеята да си увия така главата в летните жеги ми се виждаше меко казано... адски тъпа
Нещото се продава на доста места(поне в София), като за препоръчване е наистина армейският вариант(демек доста близък до оригинала), иначе фьешън шалчета, както им викат, има на всяко кьоше. Цената на армейския шемаг последно беше 16-17лв, в разцветка "пустинна", зелено с черно, бяло със сиво и черно(класическа "Арафатка).
А, и честит ми първи пост тук. 
Един е Айляк и Мохабет е негов пророк!