XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#31 21.05.2013 16:13:48

Okdalf
Сръчко

Регистриран: 10.08.2010

Отг: Соларно зарядно за GSM

Всичко хубаво, Но да има слънце. wink  Огледалата добре, а насочването няма ли да изисква енергия. *HELP*
пп Зарядния ток не е константа по време на зареждане. По точно константа на изход-да но на вход е скокообразна.  :[ Първоначално точецът е доста по-голям от указаното, с напредване на процеса токът на вход намаля своята стойност.
Та в този ред на мисли помислете за по-голям капацитет на енергииният резервоар. *WALL*
А и друго сметката се прави в +. Защото трябва да остане резерва в бахтерията. *CRAZY*

Офлайн

0

#32 21.05.2013 16:19:16

Yavor
Редови

От: София
Регистриран: 14.10.2010
Уеб-сайт

Мойта лопатка както е с 1700мАч баКтерия... Трябва да мъкна зарядно с поне 2200мАч батерия или разгъвам панели като на МКС  *CRAZY*

Един е Айляк и Мохабет е негов пророк!

Офлайн

0

#33 21.05.2013 18:00:17

slaf40
Редови

От: Пловдив
Регистриран: 15.08.2010

Неандерталец написа:

slav40, май не обясних добре какво имам предвид.

Да речем, че имаш батерия от, за простота, 1000mhA - т.е. 1 амперчас. Това, значи, ще рече, че, като пренебрегнем загубите при зареждане, тази батерия трябва да може да се зареди за 1 час със заряден ток 1А, или за половин час със заряден ток 2А, или за 15 минути със 4А и т.н. ...

Да, ама не. big_smile

Батериите имат максимален заряден ток, който за литиевите батерии той е не повече от 1А. Даже стандартните зарядни са с максумум 750mA или дори 500mA. От устройствата, за които се сещам, единствено iPhone зарежда с 1А и мрънка, ако не си получи единия ампер. Всичко друго зарежда с по-малък ток.

Ограничаването на тока става от зарядната верига на устройството, или от електрониката на зарядното устройство за батерии. Ако го няма това ограничение, батерията ще прегрее и ще се взриви.

Т.е. има едно минимално време, за което ще се зареди всяка батерия и то се определя от нивото на разряд на батерията и максималния й заряден ток.

Ако соларните ти панели (или дори само един от тях) могат да доставят енергията за поддържане на максималния заряден ток, то добавянето на още панели няма да има ефект за бързината на зареждане. Единственото предимство, е, че ще зареждат и на по-малко светлина... ама и това, само докато се срине напрежението по-ниско от това, което е необходимо на зарядната верига.

Ако спецификациите на панелите са верни, и телефонът ти е стандартен, то при силна слънчева светлина 500-те милиампера на единия панел, би трябва да са достатъчни за достигането на максималния заряден ток. Имай предвид, че ако зарядното е направено грамотно, то 500mA на 5V са близо 600mA на 4.2V, колкото е зарядното напрежение на батериите.

Ако пък, телефонът ти зарежда на 750mA, то в най-добрият случай добавянето на 2-ри 500-милиамперов панел, ще намали времето на заряд едва с 1/3 от това с един панел... т.е., ако с един панел зарежда за 2 часа, с 2 панела, ще зарежда за час и 20 минути.

... това, разбира се, е само теоретично, ще ми е интересно, ако направиш опит и споделиш реални впечатления.

... а, когато има по-малко светлина, винаги съм се чудел дали не може просто да се насочи повече светлина към панела с помощта на едно или повече огледала. Така, на практика, би трябвало, да се увеличи площта, от която се събира енергията... не знам доколко ще е ефективно, но ще бъде по-евтино от добавянето на още панели. big_smile

А ти колега чувал ли си за бързозарядни устройства ето ти например само едно такова http://top-instrumenti.eu/tursene/burzo … 5-324.html това е специално за 2,6 А  литиеви батерии , които се зареждат със заряден ток 6 ампера . Зарежда за 30 минути . Те тия от "бош" щъ излезат прости хора , май !?

Защо не си спомняме бъдещето ?

Офлайн

0

#34 21.05.2013 18:23:22

slaf40
Редови

Тъй като темата е "Соларно зарядно за GSM "  big_smile възниква  въпроса какво ще се случи , ако се пусне та телефончето например два пъти по голям ток ? Как аджеба ще реагира то , ако няма вградена максимално токова защита ?
Вчера ми пристигна първия панел 500мА , тия дни чакам и втория  , дойде ли това ще ми е първата задача wink И ще докладвам , да знайте , не се отпускайте .

Yavor написа:

Мойта лопатка както е с 1700мАч баКтерия... Трябва да мъкна зарядно с поне 2200мАч батерия или разгъвам панели като на МКС  *CRAZY*

Твойта лопатка просто ще се зарежда по-бавно

ПП Аз по принцип тея соларки ще ги ползвам да си зареждам предимно 18 650  с капацитет от 3800 до 5300 мА, така че тоци в излишък нема да имам  big_smile

Последно редактиран от slaf40 (21.05.2013 18:28:51)

Офлайн

0

#35 21.05.2013 18:33:14

Okdalf
Сръчко

Регистриран: 10.08.2010

Та как точно се пуща тоя по-голям ток. По наклонен кабел ли.  big_smile
Процесорчето управлява процесът. wink Ма май почваме да обсираме темата.

Офлайн

0

#36 21.05.2013 20:16:54

Галимунди
Незнайко в страната на чудесата

Регистриран: 29.03.2011

А бе аз съм не съм склонен да си зареждам ГСМ-то със бързозарядно устройство. Слави ми е първа дружка, ама в случая ще повервам на Древния.

Аз знам, че нищо не знам... като се замисля, даже кой го е казал и това съм забравил. - Димитър Шишманов

Аз, лично, от време на време, спирам да гледам картата, компаса и GPS-а, за да си погледна и в краката. smile - Неандерталец

Офлайн

0

#37 21.05.2013 21:05:20

Ludipipo
Редови

От: Бургас
Регистриран: 31.03.2011

Ванка, ти какво си или не склонен не е от значение - зареждането на гсм-а ти се определя от контролера, дето е в него. За да тръгне заряда си иска голям панел, особено ако няма и слънце. Виж какво пише на зарядното - 5 волта и х ампера. Примерно Нокията ми тръгва при 5в и 200-300мА, но НР-то си иска 1А и докато не текне толкова по жицата, просто не тръгва да зарежда. smile

Офлайн

0

#38 21.05.2013 23:10:30

Zagy
Редови

Регистриран: 12.03.2013

Вчера си поръчах едно соларно панелче 0.8W от DX - като пристигне му забивам един диод и един регулатор на волтажа на 5V и ще направя едно леко ревю smile Гледам точно с такива хората си правят леки походни зарядни - цялата тая менажерия ще излезе около 50-60 грама и около 10-12 лева като пари. Ще му сложа едно алуминиево карабинерче и ще го закачам на раницата - смятам ще е достатъчно да зарежда телефон и МП3 плейър.
Натам ако ме перне съчмата може и някакво къмпинг осветление с батерия да измисля и да го зареждам с това панелче.

С добра дума и с пистолет в ръка се постига много повече, отколкото само с добра дума. - Ал Капоне

Офлайн

0

#39 22.05.2013 14:45:09

Неандерталец
Редови

Регистриран: 14.11.2012

slaf40 написа:

А ти колега чувал ли си за бързозарядни устройства ето ти например само едно такова http://top-instrumenti.eu/tursene/burzo … 5-324.html това е специално за 2,6 А  литиеви батерии , които се зареждат със заряден ток 6 ампера . Зарежда за 30 минути . Те тия от "бош" щъ излезат прости хора , май !?

Това зарядно, изглежда, е за литиев пакет за бормашина или друга машина - напрежението е 14.4V - т.е. вероятно има 4 клетки в серия и доста в паралел - съответно по-голям заряден ток и ток, който може да се черпи от пакета. Все пак бормашината не е телефон. smile

Такъв пакет се прави сравнително сложно и е опасен (поне аз, лично, не бих се заел да го правя, пък и не ми е необходим). Или, ако реша да правя, ще трябва да се дообразовам - не съм специалист в батериите, понеже не са точно в моята област, а с литиеви акумулатори шега не бива.

Относно 18600 с капацитети над 3000mAh , аз лично, съм леко скептичен - според скромния ми опит, или китайските милиампери не са толкова дебели, или китайските часове не са толкова дълги, като нашите, или китайските п.шки... big_smile 

Във всеки случай, не може много да им се вярва на спецификациите - достатъчно е да види човек китайските фенери с хилядите лумени в Deal Extreme big_smile

Аз, лично, имам 7-ватов панел (това - според жълтия брат - не съм тръгнал да разчепквам кабели, че да меря тока и подозирам, че ме е послъгал малко) но, според мен, при силна слънчева светлина можех да мина и само с половината соларни клетки (и с половината тегло и вероятно половината цена).

Относно глупавата ми идея с огледалото - имах предвид за пресонимо панелче, което, да речем, стои на прозореца. В този случай енергията за позиционирането на панелчето и огледалото е енергия от кюфтета и салата. big_smile

Последно редактиран от Неандерталец (22.05.2013 14:51:54)

Офлайн

0

#40 22.05.2013 16:31:18

slaf40
Редови

Аз , ще се оттеглям , явно не ще се разберем .
А и не ми спори спора на трезво .

Последно редактиран от slaf40 (22.05.2013 16:33:32)

Офлайн

0

#41 23.05.2013 00:31:01

Неандерталец
Редови

Бях написал пространен пост, в който надълго и нашироко обяснявах колко невероятно добър електроинженер съм, но форумът ме изхвърли и текстът се загуби. big_smile

В общи линии идеята беше - не си играйте с литиеви батерии, ако не сте напълно сигурни какво правите. Аз не съм напълно сигурен и не си играя... понеже вече съм присъствал на взрив на такава батерия и последвал малък пожар на около 2 метра от зарядното (малък, щото го загасихме навреме).

Ползвайте само зарядни устройства, които са предназначени за вашите батерии (по напрежение и ток), понеже литиевите батерии са големи капризации и имат избухлив нрав. smile

За твоите соларните панелчета, интересно ще е, ако засечеш времето за зареждане с едно и с две и да кажеш какъв е телефона. Много вероятно е и да се окаже, че с 2 наистина зарежда 2 пъти по-кратко... особено ако 500-те милиампера, дадени от китайците, са токът на късо съединение, а не номиналният при 5V... щото те много ги обичат такива рекламни трикове big_smile

Ако е излязло, че искам за нещо да споря, извинявам се - не ми е била това целта. Само че, тука четат хора и без задълбочени познания по електротехника, които като нищо може да се опитат да зареждат 3.7-волтови батерии на 14-18 - волтовото зарадно, от твоя линк и да стане голяма беля - нали затова е форум - да си помагаме един на друг и да се пазим от грешки.

Поздрави! big_smile

П.П. към всички: Много внимателно с литиевите батерии!

Последно редактиран от Неандерталец (23.05.2013 00:34:24)

Офлайн

0

#42 23.05.2013 09:16:51

Yavor
Редови

Регистриран: 14.10.2010
Уеб-сайт

Литиевите(също НиМх) батерии отдавна не са като литиевите батерии от едно време. От 2 години всяка седмица си играя с  ЛиПо пакети от 2 и 3 клетки, а и бая народ покрай мен също. Запалване имаме само веднъж преди 2 години, след като човекът беше пробил обшивката на едната клетка и Лития направи контакт с кислород. Претоварвал съм ЛиПо батерия до силно нагряване и яко омекване изолацията на силовия кабел- никакви проблеми. Отделно дето за смешни пари има ЛиПо Сейфти Сак- пликове от негорим материал за съхранение или зареждане на такива батерии. За ЛиЙо пък да не говорим, трябва наистина да си талантлив, за да направиш беля с тях. Ама то ако си толкова талантлив, ще успееш да запалиш всякаква друга батерия, дори и за часовник от 50 стинки.
Бързото зарядно беше дадено само като пример(несполучлив все пак), едва ли смята да зарежда 1 клетъчна батерия с такова. Друг е въпросът доколко тези 18650 ще вършат работа, отделно от това тия мАч си ги пишат ей така, както им дойде. Мойто НТС се оказа, че също иска 1000мАч заряден ток, иначе не зарежда. Все си мисля, че една ЛиПо клетка дори 1300-1500 мАч/15-20С ще работи по- добре като енергийна банка от ЛиЙо 18650, ако ще и 4000мАч да пише на нея.

Един е Айляк и Мохабет е негов пророк!

Офлайн

0

#43 23.05.2013 15:05:30

Неандерталец
Редови

Сигурно си прав и при мен още го има ефекта "парен каша духа"   *PARDON*   big_smile

Офлайн

0

#44 16.01.2014 14:04:15

BushMask
Редови

От: Смолян/ Пловдив
Регистриран: 08.01.2014

Здравейте, бих искал да попитам дали има някой от вас, който вече да се е сдобил с читав панел. Happy Camper шоуто и ревю на Аутдоор играчки в youtube.com показаха няколко варианта на панели, които зареждат, доста добре.

А ето това зарядно точно ме интересува. Би могло да зарежда и лаптоп и е в доста компактна опаковка:   http://preparadigm.com/product/345-12401

Последно редактиран от BushMask (16.01.2014 14:12:36)

Офлайн

0

#45 16.01.2014 16:38:37

mastodont
Редови

Регистриран: 09.05.2011

Не знам защо се мяташ на 200$ , като на предната страница съм дал линк за 18паунда, 2 пъти по-слабо от 200 доларовото:
http://www.amazon.co.uk/gp/product/B00C … UTF8&psc=1
то не ти преча да си трошиш парите  където искаш.. ама 2 такива са към 12W и струват малко под 40 паунда ;-)
може и по-ефтини да има вече в амазона smile бих препоръчал да си вземеш платка за 1-5V->5V на 1А (5$ мааакс), като има облаци да не пада волтажа, а ампеража и да си вържеш две амазонски с ръчно правен за 2 мин преходник ;-)
И двете са без акумулатори, само зарядни smile
Ако не сядаш на него, нема да се счупи и честно казано, за телефони и други дребни джаджи и 1 ти стига smile
Ако все пак си вземеш скъпото, драсни му едно ревю на пролет, като изкокне силното слънце, че ся е. .безполезна такава играчка ;-)
Това от амазона го имам и съм доволен, макар, че есента заради облаци не успях да си заредя акомулаторчето, дето требваше да свети цяла нощ принципно ;-). Каквото и да вземеш,  облаци, сянка, кофти ъгал драстично намалят КПД-то.. имам случеи в които на 30% баца, а ми се чини че требе да е доста повече smile Играчка за лятото си е. Факт, че ако взема 4 и ги навържа, нема да ми пука за сенки.. ама е малко overkill спрямо нуждите ми smile
P.S. на тия 13 вата не му пише волтажа.. ам адори да е 12 и да можеш да закачиш  лаптоп, с 1 ампер ша ти са отели вола да заредиш батерията sad мисли по-скоро за телефони, таблети, лампи, батерии.. нещо с по-малка консумация, като искаш преносим панел ;-)

Последно редактиран от mastodont (16.01.2014 16:43:52)

Аз съм шут, на служба при Съдбата.
What we are is the sum of everything we've ever said, done and felt. All wrapped up in one unique tread which is constantly being revised and remembered. So to be yourself, you have to constantly remember yourself. It's full time job.It's how it works...

Офлайн

0
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff