XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#1 29.06.2011 18:20:31

velio
Bushman

Регистриран: 16.02.2011

Часовници

Понеже в няколко теми стана на въпрос за часовници, а и Keltis ме попита какъв е моя, за да не разводнявам темата с ножовете пускам тая  smile
Първо да кажа, че съм голям фен на часовниците. За съжаление обаче, не мога да си позволя все още да си правя колекция, най-малкото защото почти всичко, което ми харесва започва от 200 лв нагоре.
Нося часовник откакто се помня и ако нямам на ръката къде да погледна часа, се побърквам, а и ръката ми се струва по-лека от другата и чувствам дискомфорт  smile Експолатирам ги здраво, като въобще не го мисля и не го свалям от ръката освен от време на време да го изчистя от мизерията дето се събира.
Първо да кажа - в темата за газовите котлони видях 1 часовник на снимка на Келтис:
DSC05141.JPG

стана ми любопитно, тъй като едни от любимите ми часовници са тия с циферблати наподобяващи самолетни уреди. Преди време много се бях зарибил по един Сектор- авиатор, който има почти същия циферблат като тоя часовник - най-малкото разположението на циферблатите
sector_flight_watch_with_compass_and_chronograph_black.jpg

както и тоя
Compass_R3251907145.jpg

а иначе от 3 години съм със Zodiac Dragon Wing

DialDSC_0440-1.jpg

Buckle1DSC_0464.jpg

3964416202_46f32e4a34.jpg

много съм доволен от него  smile  45 мм му е диаметъра. Има 12 часов хромометър, тахиметрична скала и подводничарски ,,bezel"/не знам на български как му се казва - ,,врътка" не ми е естетически издържано  smile /, който се върти само обратно на часовниковата стрелка и е разграфен от 0 до 60.
Има луминисцентрно покритие на всички числа, стрелките за часа и минутите, и ,,нулата" на безела. Доста мощно и продължително светят. Ето и как изглеждат на тъмно

3964418676_370c4cb753.jpg
Нося го постоянно - без значение в града, в планината или където и да било. Яде много бой, учудващо има само 1 по-сериозна драскотина на стъклото, но много пъти съм го надирял от различни неща, хем не е със сапфирено покритие.
Часовника е кварцов, от както го имам не съм сменял още батерия. Швейцарско задвижване, вече съм забравил какво точно беше.
най-много ми харесват големината и шрифта на числата, както и голямата дата на 6 часа  smile
Часовника е стоманен, като финиша му е ,,brushed"- т.е. - не е полиран, а стои като матиран. Оригинално каишката му беше кожена, но му сложих силиконова - за мен това са най-удобните и универсални верижки. Отделно, че стоят еднакво добре и на костюм, и на камуфлаж  smile

до преди няколко месеца имах и 1 Сунто вектор, но нещо се прееба - като бях по гората 1 ден зимата, някаква влага се появи отвътре и се скапа. Подозирам, че това се е появило от солена вода - няколко години живях във Варна и там влизах постоянно в морето с него, като после не го отмивах със сладка вода. Предполагам, че солта малко по-малко е изяла някакви уплътнения и така се бастиса. Преди да си взема Зодиака, 4 години го носех постоянно, като накрая го слагах само от време на време като ходех по планината. Бих казал, че съм доволен от него, но не бих си взех пак Сунто - бих заложил на Касио тоя път. Много познати имам с тях и все добри отзиви - като инструменти не бих казал, че Сунтото са много по-точни.

Даже следващия ми часовник със сигурност ще някое Касио със сензорчета и компас, но да видим кога ще е....  smile

Бих се радвал всеки да покаже какъв часовник носи или въобще да каже кой модел му харесва и т.н. Въобще всички, които се кефят на часовници, а и не само да напишат по нещо  smile

Офлайн

0

#2 29.06.2011 18:33:18

Yavor
Редови

От: София
Регистриран: 14.10.2010
Уеб-сайт

Отг: Часовници

Как можа да пуснеш такава тема бе...  lol Болна тема! Забелязах ти Зодиака още на Осогово аз wink Жената отнесе апарата на морето и като се върне другата седмица ще пускам снимки.

Един е Айляк и Мохабет е негов пророк!

Офлайн

0

#3 29.06.2011 19:11:01

windwarrior
Зла Гад

От: Трети Картофен Пояс
Регистриран: 09.12.2009

Ммм, както съм отбелязал и в темата за Шунтото, аз имам голяяям проблем с часовниците. А именно - в рамките на година-две скапвам всичко що ми седи на ръката. Та за това при мен основния критерий при избор на часовник е здравината. Харесвам изчистени аналогови модели (без допълнителни скали, хронометри и пр). Единственото ми отклонение от "правия път" е Шунтото, но там надделяха допълнителните екстри.

В момента нося това:

_________________4d2ec05213039.jpg

Титаниев корпус и верижка, сапфир, самонавиващ се. Произведени са в малка серия (300 бр) по поръчка на Група Алфа от Спецназ на ФСБ, 100 броя са раздадени на бойците от групата, 200 броя са пуснати в свободна продажба (аз бях един от първите мераклии, моят е номер 20 от 200 smile )

Хубав и здрав часовник, ама след 2 години носене от мен вече е доста поочукан, а и започна да избързва безобразно (4-5 минути на седмица). Доколкото разбрах, последното си е характерно за всички самонавиващи се часовници.

П.С. И аз като Вельо - часовника не го свалям (дори когато спя или в банята), като ми го няма на ръката и ми е едно такова странно.

"All great things are simple, and many can be expressed in single words: freedom, justice, honor, duty, mercy, hope".

Sir Winston Churchill

Офлайн

0

#4 29.06.2011 19:41:05

velio
Bushman

Яворе - ще чакам снимки  smile
Уинд - супер е тоя часовник. По принцип не харесвам почти нищо руско, но виж часовници имат хубави  smile Не знам като качество - нямам абсолютно никакъв опит с руски часовници, но на дизайн има доста добри попадения.
Например на Восток ме кефи почти цялата колекция
Особено много Арктика - Black line и K3 submarine
http://www.vostok-europe.com/

Офлайн

0

#5 29.06.2011 19:59:39

Momchil
Редови

Регистриран: 19.08.2010

velio написа:

По принцип не харесвам почти нищо руско

Двама сме значи  lol  lol  lol

(Да ме прощават русофилите)

Офлайн

0

#6 29.06.2011 20:05:51

windwarrior
Зла Гад

От: Трети Картофен Пояс
Регистриран: 09.12.2009

Мен пък много ме кефи серията Анчар на същите тези Восток.

А иначе обект на неосъществените ми мокри сънища е Breitling Aeromarine Superocean Heritage 38.

breitling21.JPG

С цена от порядъка на 3500$, ще има още дъъълго да го сънувам де.

В по-реалистичен план, ако се видя в малко пари планирам да се сдобия с този сладур - Suunto Elementum Terra:

terra-productpage.jpg

P.S. Чшшш, русофобите, ама рускините на морето не им се мръщите нали ? Пък сигурно и руска водка жулите smile

"All great things are simple, and many can be expressed in single words: freedom, justice, honor, duty, mercy, hope".

Sir Winston Churchill

Офлайн

0

#7 29.06.2011 23:34:15

Keltis
Редови

Регистриран: 28.06.2011

Чудесна тема и прекрасни часовници има в нея.И тези, които са ви на ръцете и тези, които са ви в мечтите(дано да ви се сбъднат скоро).
До преди 5 години бях прекратил носенето на часовниците карах с мотото ".....ами то и жсм-а показва часа" , бях елементаризирал и отношението си към измерването ма времето и към това велико изобретение на човечеството  - часовника .Което освен полезна вещ може да е и стилен аксесоар.
Преди 5 години съпругата ми подари за рожденния ден часовник, ето този -

DSC00439.jpg

- дори и сега ми е на ръката.Това Casio се оказа с отлична водонепроницаемост, пробвах го през 2007 г. на водолазни спускания в Анталия.Издържа и дълбочината от 20 метра и солената вода.Изключително непретенциозен и здрав часовник.За  5 години съм му сменил батерията веднъж, стъклото му въпреки, че не е сапфир не се е надраскало.
Датника му е с мигновенно действие, което ще рече,че не започва още от 22:30 бавно да 24:00 да се измества датата, а точно в 24:00 се премества мигновенно.
Изключително точен е, превърнал съм проверката му в ритуал всяка сутрин в 10:00, в офиса.Сверявам часовника на компютъра си по сървъра time.nist.gov ,  който е stratum1 сървър и с радост установявам, че Casio-то цепи секундата.
Жена ми е много запалена любителка на часовниците и постоянно се тюхка, че мъжките модели са в пъти по-красиви и функционални от дамските.Тя ме образова на тема Seiko Kinetik и Citizen Eco Drive.Та реших да се сдобия и с един Seiko Kinetic още повече, че попаднах на добра оферта в eBay.Речено сторено -

IMG_2553b.jpg

IMG_2562a.jpg

IMG_2592a.jpg

Системата Kinetic  ме впечатли с технологията за зареждане на батерията на механизма.Както при "самонавиващите" се механични часовници пак имаме маховик задвижван от движенията на ръката, но тук маховика върти миниатюрен електрогенератор, който зарежда батерията на часовника.Отначало заряда се е трупал в кондензаторна батерия и е стигал за 9 дена работа на часовника, по-късно Seiko слагат литиева акумулаторна батерия и заряда стига за 6 месеца работа на часовника без носене.На снимките се вижда едно копче освен коронката за сверяване.Това копче е за проверка на степента на заряд на акумолатора.При натискането му секундната стрелка бързо прави ход от половин минута ако е зареден на макс акумолатора или пропорционално по-малко, ако е недозареден.След извършаването на този ход тя спира изчаква да се синхронизира с хода на времето и пак започва да работи като секундна стрелка.
В резюме мога да кажа - точен, здрав, с много ярки символи на дисплия дори и при минимално осветяване.
Оказа се обаче, че освен Seiko и швейцарците са правели часовници с подобна система като Kinetic при тях се е казвала Autoquarz.Разтърсих се из eBay и се появи ето това -

013401922.jpg?r=0

013401923.jpg?r=0

013401924.jpg?r=0

- че и унисекс....тъкмо за жената ....с един куршум два заека  big_smile
Корпуса пластмаса, верижката кожа оранжева.Много симпатична лупичка над датника, където датата е черно число на оранжев фон.Секундната стрелка е във вид на мълния.Непретенциозен и точен часовник!!А и рядък механизъм -
Autoquarz.

Стана късно и ми правят забележки, ще спирам.Но има и още .Продължението утре.

"...Не съм съгласен с това, което имаш да казваш, но ще защитавам до смърт правото ти да го кажеш.!"
    Волтер
Това са моите принципи!
Ако не Ви харесват......има и други.

Офлайн

0

#8 30.06.2011 08:46:34

velio
Bushman

за кинетик на сейко... и аз имам мераци, ама пусто моделите дето ми харесват хич не ми допадат откъм цени...  smile
иначе за автокварца не знаех, честно казано - ще разгледам за какво става въпрос и какви модели има  smile

Офлайн

0

#9 30.06.2011 09:14:44

Keltis
Редови

windwarrior написа:

Ммм, както съм отбелязал и в темата за Шунтото, аз имам голяяям проблем с часовниците. А именно - в рамките на година-две скапвам всичко що ми седи на ръката. Та за това при мен основния критерий при избор на часовник е здравината. Харесвам изчистени аналогови модели (без допълнителни скали, хронометри и пр). Единственото ми отклонение от "правия път" е Шунтото, но там надделяха допълнителните екстри.

В момента нося това:

_________________4d2ec05213039.jpg

Титаниев корпус и верижка, сапфир, самонавиващ се. Произведени са в малка серия (300 бр) по поръчка на Група Алфа от Спецназ на ФСБ, 100 броя са раздадени на бойците от групата, 200 броя са пуснати в свободна продажба (аз бях един от първите мераклии, моят е номер 20 от 200 smile )

Хубав и здрав часовник, ама след 2 години носене от мен вече е доста поочукан, а и започна да избързва безобразно (4-5 минути на седмица). Доколкото разбрах, последното си е характерно за всички самонавиващи се часовници.

П.С. И аз като Вельо - часовника не го свалям (дори когато спя или в банята), като ми го няма на ръката и ми е едно такова странно.

Казваш били направени само 200 бройки за продажба и 100 за бойците от Спецназ Алфа.Гледам още се продава този часовник......и какво излиза - тия 200 бройки още не са продадени.Защо ли?

"...Не съм съгласен с това, което имаш да казваш, но ще защитавам до смърт правото ти да го кажеш.!"
    Волтер
Това са моите принципи!

Офлайн

0

#10 30.06.2011 09:31:20

Momchil
Редови

Да покажа и моя:
casio-mens-g-shock-ana-digi-silver-tone-solar-atomic-quartz-rubber-strap-watch-2575840
Джи-шоците пък ги носели американските Делта Форс. Това изобщо не ми е повлияло на избора де,дреме ми какво носят спецчастите. Ама засега добре го дава откъм здравина.

Офлайн

0

#11 30.06.2011 09:34:26

velio
Bushman

двата бутона ,,reverse" и ,,forward" какво правят?

Офлайн

0

#12 30.06.2011 09:35:50

Keltis
Редови

Momchil написа:
velio написа:

По принцип не харесвам почти нищо руско

Двама сме значи  lol  lol  lol

(Да ме прощават русофилите)

Трима сме!!
И хич не ми пука за русофилите......мразя всяка дума завършваща на фил.......препраща ме към психическите заболявания и обсесивните разстройства.
Между другото това руските търговци на часовници са големи кожодери lol  lol имам познати русофили и реших да им направя достойни русофилски подаръци - часовник Восток Командирски.
И влизам във връзка с един такъв портал за часовници на някакви московски кожодери и има казвам 5 бройки ..... скидка будет или не будет?Оня ми ти **** вокзалний ми казва  - не будет!! Трябвало от 10 бройки нагоре !?
И както се полага на **** го пратих да се повози на един трибуквен орган започващ с х....Интересното е че ***** ме разбра перфектно и нещо се запени ама.....като е герой да ходи в Грозни да се пери  lol  lol
Разтърсих се и о чудо от Гватемала на цени по-ниски дори и от дълъра на завода Восток!!!??
Пак Руска посткомунистическа работа, руското да си го купиш от Русия е по-скъпо отколкото от другия край на света .
Та часовниците пристигнаха и ги подарих на русофилската група и цяла вечер ме черпиха и ми хвалиха руското......след седмица вече никой не носеше руските солници всичките бяха пак на Касио-та , Цитизени и кой кавото има!!
Попитах ги защо?Ами забравяли да ги навият, не били много точни, тиктакал му , хората му се чудели и смеели......и все такива детски обяснения.Ми нали сте русофили бре, нали руското е най-велико......или на приказки сме всякакви но иначе ......
Та да се върнем на руските часовници.
Аз за http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?Vi … AX:IT]този водомер 800 долара няма да дам та даже и приказки за лека нощ да може да разказва.
1.Защото е Руски.
2.Защото освен един час и дата да показва нищо не може.
3.Защото чисто по руски грандомански са го натруфили с премного тритиеви подсветки.
4.Въпреки, че пристига в нещо като куфар за бормашина.
tongue   lol   tongue   lol
Всъщност като гледам така куфара и отверката май струват 600 долара часовника е останалото до 800 долара.
lol  lol  lol

Волтер
Това са моите принципи!

Офлайн

0

#13 30.06.2011 09:39:36

Keltis
Редови

Momchil написа:

Да покажа и моя:
casio-mens-g-shock-ana-digi-silver-tone-solar-atomic-quartz-rubber-strap-watch-2575840
Джи-шоците пък ги носели американските Делта Форс. Това изобщо не ми е повлияло на избора де,дреме ми какво носят спецчастите. Ама засега добре го дава откъм здравина.

И не трябва да ти дреме!!Те да не са най-големите разбирачи я!?А и като знам какви са изискванията за закупуване на екипировка.Определено се залага на друг по-важен фактор от качеството!!
G-Shock-a - е доказала се система и няма нужда някакъв манекен да обяснява колко е добра!!

Волтер
Това са моите принципи!

Офлайн

0

#14 30.06.2011 09:41:20

Momchil
Редови

И като става дума за часовници и екстремни обстоятелства ето малко снимки на великият Райнхолд Меснер(+сър Едмънд Хилъри на едната от снимките) с Ролекси на върха на света. С тази стомана на ръката при този кучи студ там дали е добра идея?
http://rolexblog.blogspot.com/2009/03/r … rk-ii.html

Офлайн

0

#15 30.06.2011 09:48:39

torah
Редови

От: София
Регистриран: 23.06.2011

И аз не съм фен на руската продукция, освен ако няма да купувам танк, катюша или нещо такова. Преди години се наносих на руски часовници, нагледах се на руски филми и се наслушах на руски песни. Не съм и русофоб, но нека те си живеят техния, а аз моя живот. Сега нося един от водомерите на Сектор http://www.timeland-bg.com/language/bg/ … 0f3975.jpg и съм си много доволен. Предпочитам made in пред сделано  big_smile

Офлайн

0
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff