XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#1 27.06.2011 13:38:32

velio
Bushman

Регистриран: 16.02.2011

Дехидрататор за храни от подръчни материали

темата е относно публикацията в блога за домашния дехидрататор
потърсих такава тема из форума, но не намерих - ако има ще помоля някой от модераторите да премести това мнение там  smile

Та питането ми е дали някой друг освен Стоян е направил такова чудо и ако да - какво е приготвял в него. Че аз се замислям доста дали да пробвам да направя. Най-вече ме гложди - дали става за сушене на суджуци, пастърми, риби и тем подобни - мисля да започна /поне ще се пробвам де/ сам да си приготвям разни месни неща.
Та, ще се радвам всеки, който е пробвал разни неща с подобен дехидрататор, да сподели опит и впечатления. Рецепти за домашни суджуци също се приемат  smile Колкото и да е странно - основно ще пробвам разни наденици и сушеници с мляно пилешко месо, най-вече защото мога да си взема домашно и качествено пилешко  smile

Офлайн

0

#2 27.06.2011 13:48:47

xenos
Modern Abo

От: Дивдядово, Шумен
Регистриран: 06.10.2010
Уеб-сайт

Отг: Дехидрататор за храни от подръчни материали

Вельо, за сушеници и суджуци не съм сигурен, че ще свърши работа! wink Все пак това е нещо, което освен че държи въздуха сух, подръжа и температура над 50 градуса! Познай какво ще стане със сериозно парче месо вътре! wink

Месните продукти трябва да са на много тънки ивици, които да изсъхнат за много кратко време - преди да успеят да се развалят. Аз от миналата година се каня да опитам с телешко, ама все забравям, и не мога да се наканя... sad Иначе успешно съм сушил банани и домати. За билки и гъби също е перфектен!

Бушкрафтът е най-първото от всички занимания на хората. И дори по Земята да стъпва последния човек, той ще бъде практикуван!

Офлайн

0

#3 27.06.2011 13:56:44

velio
Bushman

е то за ,,beef jerky" и разни други тънки ивички мръвка също ще ми свърши работа  smile
виж за температурата, че варира около 50 градуса не се бях замислял  smile

абе така и така съм се навил да го пробвам, надявам се в скоро време да се наканя да го направя  roll

Офлайн

0

#4 27.06.2011 14:05:48

xenos
Modern Abo

Уеб-сайт

Сега... за месото има още една тънкост - първоначално трябва да се загрее до доста по-висока температура - нещо от рода на 68-70 градуса, (не съм сигурен за цифрата, трябва да погледна), и да се задържи малко така. Това е с цел да се убият разни евентуално намиращи се салмнонелни и други опасни бацили. След това се минава на по-ниската температура, докато се изсуши добре. В момента говоря най-общо... Погледни в линковете под статията ми, или някъде другаде в Интернет точната технология.

Бушкрафтът е най-първото от всички занимания на хората. И дори по Земята да стъпва последния човек, той ще бъде практикуван!

Офлайн

0

#5 27.06.2011 14:15:34

velio
Bushman

четох ги коментарите в блога, но отгоре-отгоре без да задълбавам. Като сглобя дехидрататора, ще ги прегледам обстойно  smile
а сега си пиша наизуст от тук от там каквото съм прочел, но дълбокото замразяване не убиваше ли пак бацилите по месото? Или има някои по-устойчиви гадове, дето си искат огън, за да мрат?  smile

Офлайн

0

#6 27.06.2011 14:40:24

zoso
Гъба отровна

Регистриран: 08.06.2010

Вельо, виж Стоян какво ти е писал.  При месото е по-сложно - суши се на цикли при точно определени температури за определени интервали от време. При това за различните видове месо е различно. Неудобството е, че ти трябва някакъв по-точен регулатор на температурата. В интернет е пълно със сайтове предлагащи домашни дехидрататори, както и с точни рецепти за приготвяне на различни видове храни. Спомням си, че когато Стоян публикува статията се бях разровил и аз да търся. За зеленчуци как да е, ама месото е "дело тонкое".

Офлайн

0

#7 27.06.2011 15:16:14

AleX_86
Редови

Регистриран: 13.05.2010

Не знам дали е точно по темата, но вижте това видео в две части на Дейв Кентърбъри за сушене на месо. Може и да помогне  smile
[video][/video]
[video][/video]

"I am wrath. I am steel. I am the mercy of angels."

Офлайн

0

#8 27.06.2011 15:48:02

velio
Bushman

@zoso
то дори само за плодове и зеленчуци да ми върши работа - пак ще съм доволен  smile
пък за суджуци май най-добре да питам баба ми - тя преди правеше, ял съм ги и още съм жив  smile  та май ще се закачат пак по тавана по старомодния начин  smile

@Alex - мерси за клипчетата, ще ги погледна по-късно

Офлайн

0

#9 10.08.2011 13:42:07

velio
Bushman

днес събрах необходимите ми материали за дехидрататор и довечера мисля да го сглобя. Ако стане - утре ще го тествам и имам следното питане към Стоян най-вече  smile

http://xenos-bushcraft.com/blog/2010/07 … %BD%D0%B8/

от статията в блога за дехидратираните банани, в стъпки 3 бананите са наредени в алуминиево фолио. Чуденето ми е дали слагаш това фолио върху тарелката о ПВЦ мрежа в дехидрататора или редиш бананите отделно директно върху мрежата? Ако са 2 или 3 тарелки в уреда, не трябва ли въздуха да се движи свободно без алуминиевото фолио да му ,,пречи" между отделните тарелки?

Офлайн

0

#10 10.08.2011 13:46:37

xenos
Modern Abo

Уеб-сайт

Принципно използвах фолиото само в началото, за да не се лепят по мрежите. Щом позасъхнаха малко, ги насипах направо върху тях. Иначе няма страшно за циркулацията на въздуха, то не се аеродинамична тръба smile. Идеята е въздуха да е сух и топъл. Той си намира откъде да мине и да напусне кутията. Има достатъчно място покрай стените й. smile

Офлайн

0

#11 11.08.2011 21:24:14

velio
Bushman

Първия опит не ми се получи  smile
оставих го сутринта на баба ми да го наглежда през деня да не се запали, докато съм на работа, но явно не бях оставил достатъчно голям отвор отгоре, за да излиза влагата. В резултат на това - образувало се е доста конденз по капаците и водата се е стичала обратно  roll
Иначе на единия рафт бях заредил праскови, а на другия ябълки.

Офлайн

0

#12 11.08.2011 21:49:32

xenos
Modern Abo

Уеб-сайт

Моите първи опити бяха "на сухо" - за да преценя при какъв отвор каква температура се подържа. Чак след това преминах към същинската част smile

Но ми е много странно това с конденза Това би трябвало да означава студени стени. Да не си го оставил някъде на течение, или в студено помещение? Моят е в сравнително топла стая, и се нагряваше достатъчно отвътре, та да няма възможност за конденз. А може и наистина много да си го затворил...

Офлайн

0

#13 11.08.2011 22:01:15

velio
Bushman

ами в хладно помещение беше...  smile  а като се замисля, може и течение да е ставало там....  roll
нищо - следващия път  smile

Офлайн

0
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff