XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#106 06.03.2015 10:35:10

Неандерталец
Редови

Регистриран: 14.11.2012

Отг: "Бабини" рецепти

Афти се лекуват и с черници (от тъмните). Най-добре пресни, но може и от компот.

Офлайн

1

#107 06.03.2015 14:36:56

survival91
Редови

От: София
Регистриран: 13.01.2014

Лятото ще сложа няколко компота , но ще пробвам и да замразя в едно пликче

България над всичко

Офлайн

0

#108 06.03.2015 18:08:22

bgpanev
Редови

Регистриран: 18.08.2012

Щерка ми като по малка често го хващаш е (афтозен стоматит) само черници.Полезни са също за сърдечно-съдовата система.

Офлайн

0

#109 07.03.2015 01:16:14

П.Петков
Редови

Регистриран: 29.11.2013

Дядови рецепти-Срещу махмурлук 50 грама олио преди  обилна консумация.При ангина-здраво чесън.Сунузит -топче мед в ноздрите(последните две зверски  бол
ят)Срещу зла баба ушна кал в сутрешното кафе -може да е мит но правило токсин подобен на арсенът(или се отделя арсен) който се натрупва в тялото и води....Срещу парадонтит възпаления дори парадонтоза  - смрадлика.Вода в коляното- боров вазелин и салицилов спирт(това е по добро от пункция и действа). Навяхване -жълтък и сол за по бързо лечение,хляб и оцет срещу отокът.

Последно редактиран от П.Петков (07.03.2015 01:17:08)

Офлайн

0

#110 07.03.2015 01:21:58

Неандерталец
Редови

Регистриран: 14.11.2012

За цицина - сдъвкан хляб и захар се лепи на удареното - звучи гадно, лепи се гадно, още по-гадно се отлепя, но помага.

Офлайн

0

#111 07.03.2015 01:41:02

П.Петков
Редови

Регистриран: 29.11.2013

При настинка в гората или планината - боровите връхчета. Богати са на витамин С и фитонциди.

Офлайн

0

#112 09.03.2015 11:32:19

sharky_ah
Редови

Регистриран: 03.03.2015

Скоро счупих ладиевидната кост на лявата китка и един старец ми каза следната рецепта:
- Събираме от 12 яйца черубките натрошавам ги на ситно и ги изпичам на тиган, стривам изпечените черубки колкото може по - ситна и ги изсипваме в един буркан мед. Всеки ден се яде 3 пъти по една лъжица. Действа добре при калциране на счупените места и заздравява костната система.
Ако някой знае нещо подобно за заздравяване на кости, стави и сухожлия ще съм му благодарен.

Последно редактиран от sharky_ah (09.03.2015 11:35:37)

Офлайн

0

#113 09.03.2015 12:28:53

Кольо
КорифееЦ

Регистриран: 01.02.2013

sharky_ah написа:

Ако някой знае нещо подобно за заздравяване на кости, стави и сухожлия ще съм му благодарен.

Полски хвощ. Прочети Требен и Димков

"Когато хората убиват, за да се хранят или оцелеят, това е естествен подбор. Когато го правят за удоволствие и ловни трофеи - е преднамерено убийство."
Ръдиард Киплинг

Офлайн

1

#114 24.08.2015 14:57:50

anjsan
Пущиняк

От: Пущинака
Регистриран: 04.01.2010

Лечение на гастрит с вода .
Страдах известно време от стомашни киселини , които зимата дори ме докарваха до болести на дихателните органи .... Пробвах с някои лекарства , чайове ... без добър и краен ефект . Скоро срещнах в нета една статия за лекуване с вода (виж по-надолу) . Реших да пробвам . Препоръчва се водата да е минерална (а не чешмяна) и леко топла , но става и хладка (аз пих вода със стайна температура) . Дозата 640мл ми е много лично на мен , но 500мл ги понасям . Гадно е някак като станеш и веднага да се наливаш с вода , ама се насилва човек щом си мисли , че метода лекува . В първите 2-3 дни организма се шашка - сутрин ти е пълен корема с вода и като се наведеш ти се повръща даже ; не ти се закусва; след 0,5-1ч ти се пикае яко ; лек запек , понякога жълта урина ... После се свиква и даже става навик . Две седмици се наливах , сега не толкава редовно - понякога . Не вярвах , но подейства още на втория ден - намаляха киселините , намаля кашлицата , постепенно изчезна болката зад гръдната кост , взех да ям млечни продукти по-често и да пия някои любими бири (комбинация от газирано и вкус на бира преди ме довеждаше до остра кашлица ). Сега съм много по-добре и почти не кашлям . Посочени са и други болести , не знам дали действа . Примерно при диабет ми се струва малко трудно и рисковано 30дни без лекарски надзор и редовно мерене на кръвна захар ...

"Какво лекува пиенето на вода на гладно?
Хората в Япония имат навика да пият вода веднага щом се събудят. Редица изследвания са доказали предимството на тази техника. Лечението с вода дава резултати за редица сериозни заболявания. Известно е, че пиенето на вода на празен корем действа за лечение на следните заболявания: главоболие, болки в тялото, сърдечната система и ускорена работа на сърцето, епилепсия, мазнини в кръвта, бронхит, астма, туберкулоза, менингит, заболявания на бъбреците и пикочните органи, повръщане, гастрит, диария, хемороиди, диабет, запек, всички болести на очите, заболявания на матката, менструални нарушения, заболявания на ухото, гърлото и носа.
Методи на лечение:
* Щом се събудите сутрин, преди да изчеткате зъбите, изпийте 4 пъти по 160мл (640мл) вода.
* Измийте зъбите, но не яжте, нито пийте през следващите 45 минути.
* След 45 минути можете нормално да ядете и да пиете.
* След закуската, обяда и вечерята не яжте и не пийте нищо в следващите два часа.
* Тези, които са стари и болни и не могат да изпият 4 чаши вода на празен стомах, докато неса привикнали на съответната доза нека започна с питейна вода колкото могат, а след това всеки следващ ден да увеличават количеството, докато не достигне необходимата 640мл.
* Този метод ще излекува вашите болести, а тези които са здрави ще се насладят на
енергия, която ще им даде водата.
  Колко дни са необходими за лечение:
* За високо кръвно налягане - 30 дни ;* За гастрит - 10 дни ; * За диабет - 30 дни ; * За запек - 10 дни ; * За туберкулоза - 90 дни
  Най-добре е този метод на питейна вода да се прилага през целия живот. Така ще бъдете здрави и пълни с енергия.
* Забележка: тези, които имат артрит този метод на лечение могат да направят само за три дни през първата седмица, след това трябва да спрат за една седмица и след това да започнат да прилагат ежедневно. Това лечение няма странични ефекти, освен че често ще уринирате. Така че пийте вода и бъдете активни."

Донту Ориби Хапи

Офлайн

3

#115 20.04.2017 12:31:15

Dojo
Редови

Регистриран: 20.04.2017

Две неща, които при мен работят на 100%. Може и да е писано тук, но не пречи да повторя. Стомашно разтройство се прекратява на минутата с изпиване на чаена лъжичка оцет. Случвало ми се е да се получи и със 3-4 бобени зърна, но не винаги. И другото - херпес на устните се лекува скоротечно с ушен секрет. Стига да не се гнусите от собствените си производни. Повтарям, 100 % успеваемост.

Офлайн

0

#116 27.10.2017 08:49:21

Странджалия
Редови

Регистриран: 28.11.2011

Да подновя една изгубила се но Ценна информация от старите Българи от Странджа...!
Проучвания за "народни начини за лечение". Проучванията са от 15 Странджански села и е свързана с лечение на рани "порезни, контузни;от изгаряния; ухапвания от насекоми, куче, змия и невестулка".
Това са много, много стари методи за лечение, които са прилагани от много възрастни хора по тези места, а те вероятно са ги научили от техните предци.
Записките на тези методи, на българите от Странджа са правени 1978 г. а някои от хората даващи сведенията са почти столетници.
Ще ви изумят някои от рецептите ,но явно са помагали на хората.... има и сведения за ефикасни лечения на проблеми, на които лекари не са могли да помогнат по онова време....

CCF27102017_00000.jpg

CCF27102017_00001.jpg

CCF27102017_00002.jpg

CCF27102017_00003.jpg

CCF27102017_00004.jpg

CCF27102017_00005.jpg

CCF27102017_00006.jpg

"Истинският бушкрафтър не e само умения, това е вътрешно състояние." - GoldenRatio

"Общото е, че всички си имаме странности и трябва да ги уважаваме, защото те ни правят индивиди. Ако искаме да се събираме и да общуваме в аспекта на това което ни свързва, трябва да пренебрегваме това което ни разделя."- Галимунди

Офлайн

16

#117 27.10.2017 13:27:25

Кольо
КорифееЦ

Регистриран: 01.02.2013

Странджалия, ако можех щях да ти сложа още един плюс! Въпреки, че повечето нещо са известни, обобщената информация е едно от ония неща, които осмислят форумите. Не подозирах, че такъв ценен текст съществува въобще! Респект!
Апропо не знам дали знаеш, че едно от първите сведения за българите от гръцките историографи е възхищението им от "медицинската служба" на българската войска, които още щом някой бил ранен на бойното поле те са го извеждали веднага и какво са го магерили не е ясно но често влизал отново в боя. Били облечени с бели тоги и били окичени с всевъзможни торбички.

"Когато хората убиват, за да се хранят или оцелеят, това е естествен подбор. Когато го правят за удоволствие и ловни трофеи - е преднамерено убийство."
Ръдиард Киплинг

Офлайн

0

#118 21.12.2017 12:57:28

EagleBG
Новодошъл

Регистриран: 21.12.2017

Okdalf написа:

Братле аз лично съм си спасил задника от операция /киста на опашката/ точно с бабини рецепти. Тъй че не мога да не им вярвам.

Okdalf,ще съм ти много благодарен ако споделиш какво точно ти е помогнало.

Офлайн

0

#119 22.12.2017 09:39:11

Okdalf
Сръчко

Регистриран: 10.08.2010

Бря някой се заинтересува от задните ми части, хехе. Значи на въпроса, имах киста в основата на опашката. В началото на междобузието. Как интересно звучи. Та пих едни чайове и киснах трътката в отвара от смрадлика. Билката която пик за чай отдавна я загубих, за съжаление и връзката с човека отдавна я загубих. Билката беше някакво цветенце в саксия от него си късах листенца и варих отвари, а за смрадликата е ясно. Три месеца се мъчих на такъв режим НО вече повече от 15 години не се е появявала. От време на време като фирна повече мястото ме присърбява но съм му свикнал. Писах мъчих защото в средата на периода ми се налагаше да изтърпявам горещата отвара и да седя близо час на средата на банята с гъз в легена.:) Що книги прочетох тогава, вече ми е смешно като се сетя за този момент от живота ми.:P

Офлайн

0

#120 22.12.2017 15:50:03

gavra74
Редови

От: от 01.07. - кореняк варналия
Регистриран: 24.08.2010
Уеб-сайт

А аз като се сетя за тоя момент от живота ми още настръхвам... Хриле ми изникнаха на задника от киснене в смрадлика, ама докато не игра ножа не се оправих.

Психолозите съветват, когато някой много те е нервирал да броиш до 10 наум... И после да му вкараш един между зъбите - тъкмо ще се е отпуснал и няма да го очаква

Офлайн

0
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff