XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#46 20.04.2012 17:19:32

bobber
Редови

От: Пловдив
Регистриран: 17.12.2010

Отг: "Бабини" рецепти

г-н релакс за пореден път даде много богат пост   *DRINK*

пеца,от последните няколко твои поста в темата разбирам че и ти си за мотото...."личната хигиена,няма нищо общо със здравето" wink

Най-добрия нож за оцеляване е този , с който разполагаш в критичния момент -slaf40

Офлайн

0

#47 20.04.2012 17:32:54

Галимунди
Незнайко в страната на чудесата

Регистриран: 29.03.2011

Подобно на живовляка действа и дебелата мара. Понеже ме мързи да пиша, а не обичам да плагиатствам ето нещо от нета:

"...
истата на Дебела Мара притежават болкоуспокояващи, противовъзпалителни, антибактериални свойства и способстват за бързото заздравяване на рани.
Налагат се счукани с обелена ципа.
..."

Цялата статия:

http://kasnaprolet9999.blog.bg/hobi/200 … bre.424440

Аз знам, че нищо не знам... като се замисля, даже кой го е казал и това съм забравил. - Димитър Шишманов

Аз, лично, от време на време, спирам да гледам картата, компаса и GPS-а, за да си погледна и в краката. smile - Неандерталец

Офлайн

0

#48 20.04.2012 21:14:20

кочевой
Редови

Регистриран: 17.02.2012

Дебелата Мара може да се наложи и само листо с обелена ципа . Но тя е за повърхносни рани с загноявания , или трън , треска които немогат да бъдат извадени .Ако раната е в дълбочина не слагайте от нея, защото ще я отвори повече.

Офлайн

0

#49 20.04.2012 22:51:35

RELAX
Модератор

От: Шумен
Регистриран: 13.03.2010

Галимунди написа:
Momchil написа:
RELAX написа:

Зная за третиране с бъз, веднага след ужилването от коприва или жилещи насекоми, че облекчава болката и помага да не се образува отток...

Верно е за бъза,изпробвано и работи.

Я като е верно, разяснете малко същността на "третирането", щото аз не го знам какво представлява.

Лесен и прост метод от бабините рецепти, колега Галимунди. След поразяването е необходимо да намериш пресен стрък от бъз и започваш да втриваш с тази част от напречният разрез, която има най-обилно сокоотделяне по поразеният участък. Така сока, който отделя растението въздейства болкоуспокояващо, противовъзпалително, успокоява меките тъкани и така по-лесно преодоляваш неприятните усещания.  wink

self-made-man  ...Разликата между мъжете и децата е най-вече в цената на играчките!...

"... там където глупостта царува, разумът е безумие..."

Офлайн

0

#50 20.04.2012 23:23:02

Momchil
Редови

Регистриран: 19.08.2010

RELAX написа:
Галимунди написа:
Momchil написа:

Верно е за бъза,изпробвано и работи.

Я като е верно, разяснете малко същността на "третирането", щото аз не го знам какво представлява.

Лесен и прост метод от бабините рецепти, колега Галимунди. След поразяването е необходимо да намериш пресен стрък от бъз и започваш да втриваш с тази част от напречният разрез, която има най-обилно сокоотделяне по поразеният участък. Така сока, който отделя растението въздейства болкоуспокояващо, противовъзпалително, успокоява меките тъкани и така по-лесно преодоляваш неприятните усещания.  wink

Аз го знам при ужилване от пчела/оса,вземаш листо от бъз,намачкваш го и го втриваш на ужиленият участък.

Офлайн

0

#51 21.04.2012 20:08:30

RELAX
Модератор

Още не им е дошъл сезона, но веднага след последните майски дъждове и достатъчно слънце се появяват първите представители на гъбата Пърхутка (праханка).

026971293-thumb.jpg?r=0   026971294-thumb.jpg?r=0   026971296-thumb.jpg?r=0   026971297-thumb.jpg?r=0   026971298-thumb.jpg?r=0   026971303-thumb.jpg?r=0   026971304-thumb.jpg?r=0   026971306-thumb.jpg?r=0  026971400-thumb.jpg?r=0

В България са известни над 50 представители от този вид гъби, които нямат отровен двойник. В младо състояние имат добри хранителни качества, а след достигане до пълна зрялост притежават и много добри лечебни въздействия при наранявания.

По-известните видове са полска пърхутка (Calvatia callata), горска пърхутка (Lycoperdon perlatum), гигантска пърхутка (Langermannia gigantea), иглеста, главеста, смръдлива ... Най-често се намират самостоятелно или на групи по горски пътища и сечища, пасища, ливади и други затревени площи, по слънчевите места в широколистни и иглослистни гори от началото на юни до късна есен.

След достигане до пълна зрялост снежно бялото й кълбовидно тяло първоначално пожълтява и след това добива тютюнев оттенък, като ципестата обвивка обикновено изтънява в горният си край и на върха й се образува малък отвор. Сухите спори, които са във вътрешността на гъбата във вид на фин прах с кафеникав цвят действат ”подсушаващо” на кръвни рани, кръвоспиращо и антисептично, предвид съдържанието на съединения от групата на пеницилиновите антибиотици.

Пърхутката е един дар от дивата природа и лечебните й свойства са били известни и прилагани още от хайдутите в България. Аз винаги я ползвам при наличие и нужда - има доказан заздравяващ ефект при открити и кървящи наранявания и е първото средство за профилактика на рани при липса на "купешки" медикаменти в природата.

026971300-big.jpg?r=0

self-made-man  ...Разликата между мъжете и децата е най-вече в цената на играчките!...

Офлайн

0

#52 08.06.2012 21:51:50

RELAX
Модератор

Лек против досадно хълцане - чаена лъжица кристална захар + 3-4 капки оцет (орално) ...

Лек против стомашно-чревно разтройство - чаена лъжица оцет (орално)...

Оцет - дуги приложения:
- при висока телесна температура - компрес  с навлажнена кърпа с оцет;
- при навехнат глезен - препечени филии хляб - накиснати в оцет се пристягат с бинт към болното място - оттока спада и болката се отстранява...;
- за предпазване от хапещи (жилещи) насекоми... третиране на откритите места на кожата;
- запален (горящ) комин - бутилка оцет гаси всичко ... (това е извън бушкрафта, ама да се знае ...)  wink

Офлайн

0

#53 30.08.2012 12:48:05

gargo2
Редови

Регистриран: 22.07.2012

При ужилване от оса а вероятно и от пчела (след изваждане на жилото)намазване с размекнат сапун.Действието е направо чудодейно.Прочетох го в един пенсионерски вестник и когато ми се наложи го пробвах.Болката веднага изчезна и не се получи никакъв оток.

Офлайн

0

#54 31.08.2012 01:19:49

Zbelsrud
Новодошъл

Регистриран: 31.08.2012

Здравейте! При дребни порязвания и наранявания в гората аз лично ползвам бял равнец. Тази употреба на растението е доста стара и популярна.Действа хем кръвоспиращо, хем дезинфекцира и спомага заздравяването.Пък и се среща почти навсякъде.

Офлайн

0

#55 31.08.2012 11:06:42

slu4ajna
Редови

От: Русе
Регистриран: 26.12.2009
Уеб-сайт

А как ползваш белия равнец?

Офлайн

0

#56 31.08.2012 11:21:39

xenos
Modern Abo

От: Дивдядово, Шумен
Регистриран: 06.10.2010
Уеб-сайт

slu4ajna написа:

Цитат от блога ми:

Ядливи и полезни части: Белият равнец е много мощна билка. Толкова, че не е много умно да я използвате като храна. Бременните жени не трябва да я ползват при никакви обстоятелства. Използвана е по цял свят – от древната Гърция, до Северна Америка. Традиционно е използвана за обработка на рани, Ако изсушите стеблата на сянка и после ги стриете на прах, то можете да го използвате за обработка на понякога доста сериозни открити рани. Прахът попива много добре кръвта и прави нещо като естествена коричка върху раната, която едновременно спира кръвотечението и възможните инфекции, поради антисептичното си действие.

Под формата на силна запарка може да предизвика изпотяване и да намали естествената ви защита от слънчево изгаряне.

И в сурово, размачкано състояние, би трябвало да са със същите свойства. Както и цветните кошнички.

Бушкрафтът е най-първото от всички занимания на хората. И дори по Земята да стъпва последния човек, той ще бъде практикуван!

Офлайн

0

#57 31.08.2012 13:02:42

meco puh
Редови

Регистриран: 13.02.2012

gargo2 написа:

При ужилване от оса а вероятно и от пчела (след изваждане на жилото)намазване с размекнат сапун.Действието е направо чудодейно...

gargo2, имаш + от мен. Десетки пъти съм жилен от оси и пчели. Освен че се подувам, ами и така ме сърби, вечер като спя си разранявам тялото. Опитвал съм с вода, с желязо(протъркване), ефект нула. Седмица яко чешене. Сега е ред на сапуна, има го "бол".
Zbelsrud, болен съм в момента, но като оздравея ще походя за бял равнец. Има ли значение дали, е пред цъвтеж или след.
Благодаря и на двамата!

Офлайн

0

#58 31.08.2012 21:43:27

Dakota
Редови

Регистриран: 15.02.2010

За ужилванията от оси и пчели,трябва по-внимателно да се прибягва към разни лечения,защото при случай на алергия,се получава кофти.Питайте Кент,той има опит big_smile Аз не съм алергична,и не съм стигала до адреналин венозно ,но все пак...
Докато бях на Витоша тази година  и си берях билки из герлюка,съм минала явно покрай край някакъв кошер.Докато се осетя ме нацвъкаха  на няколко места по глезена и ръцете.Седях там три дена,плювах,мазах с чесън,сапуни и квото имах под ръка.Като се прибрах в  Силистра,от там директно заминах за Варна.Мястото,където беше ухапан кракът ми,започна да расте като голямо тъмночервено -до синьо петно,което се беше втърдило.Сърбеше ме адски много,но ме чакаше път към Разград,а там още три дена,преди да мога да потърся лекар.През цялото време в Разград,мажех с ракията ма колегите,но петното обхвана целият ми глезен.В крайна сметка след около седмица се добрах до една аптека,като си надигнах фустата,кракът ми беше тръгнал да почернява.Та така!
За моя радост се оправих бързо, с едно гелче Псило-Балсам,дето ми го препоръча лелята в аптеката.И сега като кръстосвам баиряс ,просто си нося една тубичка в пунгата,за всеки случай!

"Mitakuye Oyasin"

Офлайн

0

#59 31.08.2012 22:41:17

Rado
Редови

Регистриран: 09.06.2012

При ужилване аз ползвам сока от размачкани листа на бъз/среща се навсякъде/.Втрива се добре върху местото и след третиране остава само леко зачервяване.

Офлайн

0

#60 01.09.2012 10:13:06

Zbelsrud
Новодошъл

Регистриран: 31.08.2012

slu4ajna написа:

Стривам си цветовете върху раната.

Офлайн

0