Живовлек (Plantago major L.)
Билка, която расте повсеместно от април до края на годината. Използва се широко в народната медицина като действието й е омекотяващо, ранозаздравяващо, кръвоспиращо, противомикробно, слабително, противоязвено, диуретично, подобрява храносмилането.
Аз на другите качества на това растение няма да се спирам, а ще кажа какво съм установил от личен опит. Листата на живолека, когато жилите са начупени изсмукват лимфна течност, ликвидират възпалителните процеси и противодействат на гъбични заболявания по кожата. Прилага се ефикасно за задравяване на рани, кито са вторично замърсени и трудно зарастват.
Сетих се за тази билка, защото много ми помогна в казармата. Нокътя на палеца на единият ми крак беше забрал сериозно, като при натискане отстрани излизаше гнойна течност. Бяха ми изписали ихтиол, но след цяла седмица третиране - нулев резултат. Тогава някой ми каза за тази билка. Просто увих пръста с едно-две листа живовлек и пристегнах с бинт. За една нощ цялата гнойна течност беше извлечена и се беше отложила по листото.
Живовлека се намира лесно както из градските паркове, така и в природата и успешно може да бъде използван за извличане на оттоци при възпалителни процеси, при ужилвания и за здравяване на рани.
self-made-man ...Разликата между мъжете и децата е най-вече в цената на играчките!...
"... там където глупостта царува, разумът е безумие..."