cat
А и още нещо по горе Зосо писа за репеленти. Сложете китка босилек на раницата или го намачкайте и се натрийте с него комари и доста друга гад ще стои надалеч. Забележка към дамите най вече като се разхождате не ползваите парфюми, дезодоранти и ароматни сапуни привличат пчели и оси.
Стоян Стоянов
Да, но не всички кори стават. Става най-добре с кора от бреза, но по нашите земи за жалост, тя трудно може да се смъкне в достатъчно големи парчета, от които да се направи руло. Може от липа също да стане.
cat
Стояне става най добре с кора от дъб или друга дебела кора
Стоян Стоянов
Ааа.. ти имаш предвид само като твърда подложка. 'Щото може да се използва и мека кора, която да се навие на руло. тогава става баш като гипс. [:)]
cat
Не едно време са отделяли кората както е цала от клона като тръба да си получи и се нахлузва върху счупеното пристяга се и укрепва крайника.
anjsan
Аз имам личен опит в с шинирането на счупен крайник с кора. Бях на около 14г. , когато си счупих едната кост на ръката близо до китката , защото паднах от едно дърво правейки се на Тарзан. Тогава живеехме на село и най-близкият град с болница е на 50км. Наложи се да преспя със счупена ръка цяла нощ и сутринта с влака отидохме в града. Баща ми приложи точно такова обездвижване - превърза ме със суха кора от череша . Става с всякаква кора , може и да е сурова , но трябва да е твърда и цилиндрична. Слага се върху счупеното, увива се с плат и леко се стяга , целта е да не се движат костите . Не трябва да се стяга силно , защото от отока мястото се надува . След това ме гипсираха , а докторът похвали баща ми за умното решение на проблема.
vanjo
Ето нещо и от моята кухня [:wink:]
За Натъртвания и Външни Възпаления
Сварява се ориз. Болното място се налага със сварените зърна, след което се прави превръзка.
При възпаление на зъб
Взимате една сушена слива разцепвате и махате костилката, поставяте върху възпаленото място (усещането не е много приятно)с месестата част към зъба и оставяте докато сушената слива омекне.Сменя те няколко пъти. Баба ми твърдеше, че става и за гноясали рани, като се поставя върху (предварително намокрете сливата да омекне леко) раната и се бинтова да не е много стегнато, след 3-4 часа се сменя с нова.
Dakota
Ако може някой да даде съвет,за облекчаване на болки при разтегнати или възпалени сухожилия,ще съм благодарна.
Dakota
Като казахте гноясали рани,се сетих,че също може да се използва и живовлек,за налагане.

При болки в ушите се изцеждат листенцата от дебела мара:

Помага и при рани:
http://www.portal.etropole.info/index.p … &Itemid=27
mchervenkov
Предлагам всяка билка да се слага със снимки ако може по простата причина че навсякъде в България има различни диалекти респектовно имена на едно и също нещо. Дебела мара при нас му викаме говнараче или нещо такова по простата причина че слагаш едно лайно на циглата и си го садиш по покривите. Ни го поливаш ни нищо само ти краси дувара.
Nikolay
Шипките са богати на витамин С, а чаят от шипки облекчава симптомите при настинка и може да се пие за засилване на организма(това всички го знаят, но никой не го беше написал [:)] )
При натъртвания, охлузвания, малки порезни рани и други подобни място се намазва с олио или се прави компрес. Нараненото заздравява много по-бързо. Тествано е и 100% работи.
При контузия на някоя става се прави компрес от нарязан кромид лук, олио и морска сол(ако има). Намалява болката и отока. Също е пробвано и работи.
zdravkokomitov
За рани - мазило в джобчето - Прополисов вазелин(желателно с конски кестен, който свива кръвоносните съдове) има го в аптеките, но се прави тест за поносимост към пчелни продукти, като се намазва вътрешната страна на предмишницата - трябва да не се зачервява!
За рани, освен живовляк - подбел.
За болки в зъбите - чесън!!! Обелва се сухата люспа, от страната на коренчето се надупчва до към средата на скилидката с игличка и се поставя в ухото от към болния зъб, така че да уплътни и летливите вещества да действат, после може и да спинкаш, но без чичко доктор няма да се мине!
Ето и нещо много любопитно и почти универсално, на мен ми помогна дори за болките в кръста. Изтеглете тази книга от spiralata.net Петърнишки,Иван книгата е "ТЕС" Знанията не тежат, пробвайте и няма да съжалявате!
zdravkokomitov
Ще се радвам да помогна на всеки, но съм много зян с боравенето с компютър и Нет! На всичко отгоре съм в Ямбол в момента и рядко имам достъп до Интернет. Пишете ми на пощата, ще отговоря при пръв удобен случай. Адреса ми е zdravkokomitov@abv.bg
Скоро бях на представянето на тази книга в Ст. Загора за да правя клипове и снимки на мои познати, така че няма проблем да пратя и диск с клиповете, кое как се прави. Аз го ползвам от февруари и съм го изпробвал за разни болежки, немога да опиша възхищението си от нещо толкова елементарно и бързо приложимо, понякога за 2-3 мин премахва зверски болки в гърлото или обикновено главоболие, но всички сме различни и може да се наложи да се повтори няколко пъти, което пък става в границите на 15-20 мин. При положение, че не бях сигурен в ефикастността не бих рискувал да стана за посмешище! Опитайте отново с търсачката: напишете spiralata.net и влезте във виртуалната библиотека, след това книги на български и търсете по заглавие или автор. Свалянето става като се цъкне върху книжките,(сигурно много се забавлявате от обясненията ми)
Meze
За дезинфекция на рани - листа от орех, сдъвкват се и се налага раната. Йода от ореха върши чудеса [:)]
При възпаление на горни дихателни пътища - правят се инхалации с чай от лайка.
Смрадликата помага и при възпаление на венците - жабури се отвара, не се пие.