XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#1 13.10.2010 12:15:32

xenos
Modern Abo

От: Дивдядово, Шумен
Регистриран: 06.10.2010
Уеб-сайт

"Бабини" рецепти

cat

Ми да започна аз , за малки и средни наранявания може да се използва гъбата полска пърхутка, узрялата гъба изпуска прашец които има антисептично и кръвоспиращо действие. При малки рани се напрашава само а при по големи се скъсва тялото на гъбата на две и се ползва за марля.
Повече информация за гъбата вижте ТУК

mokriq

Смрадлика.Прави се отвара от листата и се промива нараненото место. Помага при силно замърсени и дори вече възпалени рани. Листата от отварата също може да се използват като компрес.

Hobo

Пикаеш на раната за дезинфекция и кръвоспиращо. Многократно проверено в детските години при порезни и контузни рани!

zoso

Опечена глава кромид лук действа успешно против стомашно разстойрство.
Кат, на срещата ни в събота те видях да използваш един от най-добрите репеленти - "витамин В".

anjsan

В България почти всяка трева,храст или дърво е билка .
Аз се сещам за средство против ожулване от коприва. Става дума за тревата бъзак (Sambucus ebulus), а не за дървото бъз . Взема се шепа листа от бъзак и се натрива върху ожуленото , след няколко минути кожата не сърби толкова много .

slu4ajna

Аз знам, че ако намажеш със слюнка ухапано от комар, не сърби толкова.
Няма нищо случайно...

cat

И още нещо което вероятно всички знаят при ужилване от пчела оса стършел разрязвате скилидка чесън и натривате мястото,действа като противоотрова предотвратява оттока и болката.А дивия чесън го прави още по добре . Ето ви и статия за него http://az-jenata.bg/article/8433/Diviya … zna-bilka/

Стоян Стоянов

А някой да знае, че ушната кал е отлично средство против ухапвания от насекоми? [;)]

Hobo

При зъбобол за временно преборване с болката:

1. Джибурка се болния зъб с ракия, ако болката се усилва, се сменя ракията със студена вода. Облекчава временно болката.

2. Взема се щипка тютюн от цигара и се поставя между бузата и венеца на болния зъб. След малко дори и силна болка отшумява...но временно.

3. Протягаш показалеца на лявата ръка напред. С десния показалец намираш къде свършва нокътя на левия показалец в месото и започваш леко да масажираш едно от ъгълчетата, което е в месото. Няма значение кое. Желателно е да няма странични шумови дразнители. Докато се масажира, болката спада до степен да не се усеща.

Всичко това многократно проверено от мен.

zoso

А някой да знае, че ушната кал е отлично средство против ухапвания от насекоми?

Стояне, подсети ме - ушната кал лекува и херпеси.

Dakota

При зъбобол помага отварата от дъбова и върбова кора.Има антисептично и изтръпващо действие.Може да се здъвче настъргана и вътрешната част на кората.
При рани- натривка с борова смола.
При растройство-дренки
За очистване на кръвта-отвара от коприва,глухарче,пелин,бял равнец,червена детелина,жълт кантарион...
При главоболие-лъжица мед,чай от мащерка,мента
При натравяне-да се дъвче въглен от огнището

Kent

1. От два анорака или две якета със здрави ципове се прави чудесна носилка. За дръжки се ползват два здрави кола с около двуметрова дължина прекарани през ръкавите.
2. Две монети и между тях клечка става нелоша пинсета за извличане на тръни.

MYM

Поставяш тютюн върху порезна рана, деиства кръвоспиращо.

cat

При счупвания масово показваното по филми и писано по книжки е шинирането с подръчни матеряли.Обаче нашите дядовци са правили друго, говоря за времето когато здравеопазване не е имало. Обелвали са кората на дърво и са шинирали крайника с нея става като гипсиран

Бушкрафтът е най-първото от всички занимания на хората. И дори по Земята да стъпва последния човек, той ще бъде практикуван!

Офлайн

0

#2 13.10.2010 12:20:10

xenos
Modern Abo

Уеб-сайт

Отг: "Бабини" рецепти

cat

А и още нещо по горе Зосо писа за репеленти. Сложете китка босилек на раницата или го намачкайте и се натрийте с него комари и доста друга гад ще стои надалеч. Забележка към дамите най вече като се разхождате не ползваите парфюми, дезодоранти и ароматни сапуни привличат пчели и оси.

Стоян Стоянов

Да, но не всички кори стават. Става най-добре с кора от бреза, но по нашите земи за жалост, тя трудно може да се смъкне в достатъчно големи парчета, от които да се направи руло. Може от липа също да стане.

cat

Стояне става най добре с кора от дъб или друга дебела кора

Стоян Стоянов

Ааа.. ти имаш предвид само като твърда подложка. 'Щото може да се използва и мека кора, която да се навие на руло. тогава става баш като гипс. [:)]

cat

Не едно време са отделяли кората както е цала от клона като тръба да си получи и се нахлузва върху счупеното пристяга се и укрепва крайника.

anjsan

Аз имам личен опит в с шинирането на счупен крайник с кора. Бях на около 14г. , когато си счупих едната кост на ръката близо до китката , защото паднах от едно дърво правейки се на Тарзан. Тогава живеехме на село и най-близкият град с болница е на 50км. Наложи се да преспя със счупена ръка цяла нощ и сутринта с влака отидохме в града. Баща ми приложи точно такова обездвижване - превърза ме със суха кора от череша . Става с всякаква кора , може и да е сурова , но трябва да е твърда и цилиндрична. Слага се върху счупеното, увива се с плат и леко се стяга , целта е да не се движат костите . Не трябва да се стяга силно , защото от отока мястото се надува . След това ме гипсираха , а докторът похвали баща ми за умното решение на проблема.

vanjo

Ето нещо и от моята кухня [:wink:]
За Натъртвания и Външни Възпаления

Сварява се ориз. Болното място се налага със сварените зърна, след което се прави превръзка.

При възпаление на зъб
Взимате една сушена слива разцепвате и махате костилката, поставяте върху възпаленото място (усещането не е много приятно)с месестата част към зъба и оставяте докато сушената слива омекне.Сменя те няколко пъти. Баба ми твърдеше, че става и за гноясали рани, като се поставя върху (предварително намокрете сливата да омекне леко) раната и се бинтова да не е много стегнато, след 3-4 часа се сменя с нова.

Dakota

Ако може някой да даде съвет,за облекчаване на болки при разтегнати или възпалени сухожилия,ще съм благодарна.

Dakota

Като казахте гноясали рани,се сетих,че също може да се използва и живовлек,за налагане.
plantago_major1-225x300.jpg

При болки в ушите се изцеждат листенцата от дебела мара:
main.php?g2_view=core.DownloadItem&g2_itemId=1707&g2_serialNumber=3

Помага и при рани:
http://www.portal.etropole.info/index.p … &Itemid=27

mchervenkov

Предлагам всяка билка да се слага със снимки ако може по простата причина че навсякъде в България има различни диалекти респектовно имена на едно и също нещо. Дебела мара при нас му викаме говнараче или нещо такова по простата причина че слагаш едно лайно на циглата и си го садиш по покривите. Ни го поливаш ни нищо само ти краси дувара.

Nikolay

Шипките са богати на витамин С, а чаят от шипки облекчава симптомите при настинка и може да се пие за засилване на организма(това всички го знаят, но никой не го беше написал [:)] )

При натъртвания, охлузвания, малки порезни рани и други подобни място се намазва с олио или се прави компрес. Нараненото заздравява много по-бързо. Тествано е и 100% работи.

При контузия на някоя става се прави компрес от нарязан кромид лук, олио и морска сол(ако има). Намалява болката и отока. Също е пробвано и работи.

zdravkokomitov

За рани - мазило в джобчето - Прополисов вазелин(желателно с конски кестен, който свива кръвоносните съдове) има го в аптеките, но се прави тест за поносимост към пчелни продукти, като се намазва вътрешната страна на предмишницата - трябва да не се зачервява!
За рани, освен живовляк - подбел.
За болки в зъбите - чесън!!! Обелва се сухата люспа, от страната на коренчето се надупчва до към средата на скилидката с игличка и се поставя в ухото от към болния зъб, така че да уплътни и летливите вещества да действат, после може и да спинкаш, но без чичко доктор няма да се мине!
Ето и нещо много любопитно и почти универсално, на мен ми помогна дори за болките в кръста. Изтеглете тази книга от spiralata.net Петърнишки,Иван книгата е "ТЕС" Знанията не тежат, пробвайте и няма да съжалявате!

zdravkokomitov

Ще се радвам да помогна на всеки, но съм много зян с боравенето с компютър и Нет! На всичко отгоре съм в Ямбол в момента и рядко имам достъп до Интернет. Пишете ми на пощата, ще отговоря при пръв удобен случай. Адреса ми е zdravkokomitov@abv.bg
Скоро бях на представянето на тази книга в Ст. Загора за да правя клипове и снимки на мои познати, така че няма проблем да пратя и диск с клиповете, кое как се прави. Аз го ползвам от февруари и съм го изпробвал за разни болежки, немога да опиша възхищението си от нещо толкова елементарно и бързо приложимо, понякога за 2-3 мин премахва зверски болки в гърлото или обикновено главоболие, но всички сме различни и може да се наложи да се повтори няколко пъти, което пък става в границите на 15-20 мин. При положение, че не бях сигурен в ефикастността не бих рискувал да стана за посмешище! Опитайте отново с търсачката: напишете spiralata.net и влезте във виртуалната библиотека, след това книги на български и търсете по заглавие или автор. Свалянето става като се цъкне върху книжките,(сигурно много се забавлявате от обясненията ми)

Meze

За дезинфекция на рани - листа от орех, сдъвкват се и се налага раната. Йода от ореха върши чудеса [:)]
При възпаление на горни дихателни пътища - правят се инхалации с чай от лайка.
Смрадликата помага и при възпаление на венците - жабури се отвара, не се пие.

Бушкрафтът е най-първото от всички занимания на хората. И дори по Земята да стъпва последния човек, той ще бъде практикуван!

Офлайн

0

#3 13.10.2010 12:22:40

xenos
Modern Abo

Уеб-сайт

Shady

Това ще се пробва още тая вечер със спането, а и аз да добавя поза за по-бърза отмора. Легнало положение по корем, единия крак е изпънат, другият е свит от бедрото и коляното под 90градуса , ръката която е от страната на свития крак също е свита от лакътя пак под 90градуса само че в противоположната посока на коляното. Другата ръка също е изпъната покрай тялото. Главата е завъртяна в посока на сгънатите ръка и крак. Дано сте ме разбрали! Изображения на позата има в доста книги за оцеляване , но не мога сега да намеря из интернет.

п.п.: Г/д така ето такава позиция трябва да заемете -> http://img444.imageshack.us/i/39772994.jpg/

zdravkokomitov

Ех глупостта на младостта! За къде бързаш! Ако си направил всичко правилно дори на 50% те е чакала дълга, изнервена и безсънна нощ! Казах че това е за да си починеш когато си изтощен физически за кратко време, все едно че си спал дълго и пълноценно. А какво ще правиш в остатъка от ноща? Дано имаш Нет или ненаситна жена за остатъка до разсъмване!(Шегувам се разбира се)
Хайде още един трик за нерваци нощем!
Когато човек е изнервен съня не идва и само се върти в леглото единствения шанс (говоря без хапчета, алкохол и др. разпускащи...) е да се седне в леглото или някъде където краката могат да са изпънати под прав ъгъл спрямо тялото, но да не са вдигнати да кажем на маса като в каубойски филм. Трябва да ви е топло и уютно, дори ако се наложи да сте облечени и завити с нещо. Хубаво е да няма светлина. Нервността постепенно изчезва и минутите които преди това са изглеждали часове придобиват нормален ритъм, дори може и да заспите без да разберете.
Това съм го пробвал многократно в годините, почти след всеки гаден спектакъл, където е имало някакви гафове и сме обрали парсата вместо някой друг!
Не бъркайте двата трика - единия е срещу физическа умора, а другия - нервно напрежение (да кажем кавга с дъртите!) Пробвайте, макар и да изглежда много лудо, това са неща които работят!
Сетих се и за най-добрите капки за очи - това е сока който се събира от лозите, когато се режат на пролет. Връзват се шишенца да се събира в тях, прецежда се и се държи в хладилника до следващата пролет. Облекчава дори и при осветяване с електрожен!

ckaiyokar

Да споделя и аз нещо , за бърза релаксация: ляга се по гръб , отпускаш цялото тяло , ръцете разперени , краката разкрачени , примерно на ширината на раменете , може и по-вече ,важното е да ти е удобно и да успееш да се отпуснеш.Спираш да мислиш за всичко.Как да го направиш- съсредоточаваш се и се опитваш да почувстваш малкия пръст на единия си крак(за целта може да се опиташ да го размърда, не пречи ако не можеш само него) , след като го почувстваш къде е постепенно трябва да си придставиш останалите пръсти , ходилото прасците , бедрата и така цялото тяло.След като локализираш частите си почувствай умората.После се остави тя да се оттече от теб.първо от краката после от прасците , бедрата и т.н.Това става в рамките на 3-10 мин.Очите затворени.Пълно изключване на външния свят и отпускане на мускулите.Действа безотказно.Учихме го в казармата.Ползвам го постоянно.Дано съм успял да го обясня правилно.

cat

Понеже Случайна ме пита тия дни та се сетих да напиша и тук. Репелент за комари и не само, закачете си китка босилек на раницата или го размачкайте и се натъркайте с него и комарите ще бягат,по принцип става и сушен но ефекта е много по слаб от този на пресния.

gavra74

за запушен нос (трябва да си падате малко мазохисти). сипвате ракия в шепата и смъркате.
против комари - витамин б, ама не се сещам кой Б
Ако съдбата ти обърне гръб - не се отчайвай! Просто я изчакай да се наведе!

cat

Ами щот доста съм патил от синузит да ти кажа че ракията по добре си я изпий, а това което казваш го направи със солена вода помага повече от ракията.

Meze

Солената вода при зверска хрема ми е помагала много, но в първите моменти много здраво гори вътре и трябва да траеш. Но после имаш няколко часа отпушен ньос [;)]
Наскоро си бях разлепил нокътя на средния пръст на единия крак, поради млатване в крак на стол. няколко дни сълзеше лимфа, болеше при най-дребно докосване. На село майка ми му направи лапа с Дебела Мара - след един час пръста се беше успокоил, обух обувка спокойно и повече нямаше никакви проблеми. Онзи ден нокътя падна.

Офлайн

0

#4 25.01.2011 18:49:05

PARA BUSH
Редови

Регистриран: 25.01.2011

Солената вода също така помага и при жестоко изгаряне сведенията ми са от личен опит.Като дете стъпах на нагорещен до синьо ауспух на мотор,на другия ден трябваше да пътуваме с моите родители до курорта Албена.Вечерта преди пътуването ми бинтоваха краката в месната болница а докторите изрично забраниха да ги мокря и така на другия ден върху бинта баща ми ми постави найлонови торбички след което ме занесе на ръце близо до брега за да си играя с мокрия пясък.Някъде към късния следобед торбичките вече бяха нарязани от разхвърляните миди а бинта просмукан от солената морска вода.И така три дни всичко се повтори,на четвъртият с голямо учудване както за мен така и за моите родители аз можех да ходя изправен и почти не усещах болка,а до края на почивката кожата на ходилата ми бе напълно възстановена благодарение единствено на майката природа.

Офлайн

0

#5 29.01.2011 14:25:24

Bat Sande
Редови

От: Софийска бетонена джунгла
Регистриран: 26.01.2011

...нещо и за натуралния пчелен мед...
Освен че е имуностимулант е и добър антисептик. Намазва се върху откритата рана за да не се ифектира.

Офлайн

0

#6 12.04.2011 22:39:56

Галимунди
Незнайко в страната на чудесата

Регистриран: 29.03.2011

Пробвах онзи ден солената вода и нъц. Може да не е била достатъчно солена. При хрема слагам тампони със спирт в носа и напоследък дублирам в ушите. Доста добре действат. Обаче за тампоните със спирт в носа ... е аз съм пушач от много време и лигавиците ми са малко или повече изгорени. За непушачи може и да не е поносимо.

Аз знам, че нищо не знам... като се замисля, даже кой го е казал и това съм забравил. - Димитър Шишманов

Аз, лично, от време на време, спирам да гледам картата, компаса и GPS-а, за да си погледна и в краката. smile - Неандерталец

Офлайн

0

#7 13.08.2011 00:56:04

shrooming
Новодошъл

Регистриран: 12.08.2011

Вратига - маже се за изгаряне, прави се отвара за менструални болки, глисти, бъбреци; Внимателно да не се предозира smile
http://watchingnature.org/Pics/tansy.jpg

It is the process that is important, not the goal. The goal is only the reason for the process.

Офлайн

0

#8 27.08.2011 23:36:05

ErU
Редови

От: София
Регистриран: 13.08.2011
Уеб-сайт

Ето нещо завещано ни от Апостола:

[с. 7](1)

Januar
1 - 2

1871 [година]

ЛЕКОВЕ
За клинов човек(2):
костенурка - жаба
водна да я уловиш,
че да я затвориш
и тя ще снесе яй-
це, което ще го
опечеш, пък(3) яж
и друго нищо.

-----------------------

За зъби: от трън-
ка корен, 3 др[ама](4) стип-
ца, 1 чаша фасулова(5)
вода, 1 чаша ракия,
па се тури в ново гър-
не да врат, но от чеш-
ма вода да врат.
После [в]земи 3 камъ-
чета бели да ги(6)

-----------------------------------
     1. Стар номер на листа — 2, със синьо мастило, задраскан и заменен със с. З, с червен молив; страницата е написана с молив.
     2. Който страда от болки в далака и корема; в ориг. „чйовек"; и по-нататък също.
     3. В ориг. „пак"; и другаде също.
     4. От гр. - стара мярка за тегло = на 1/400 от оката (тур. мярка за тежест = 1282 грама).
     5. В ориг. „фасулюва".
     6. Оттук започва календарната печатна номерация на тефтерчето по месеци и дни (на нем. ез.), по която са подредени в настоящата публикация и страниците на тефтерчето.

[с. 8](1)

Januar
3 - 4

нагорещиш в ог[ъ]ня,
па ги пусни в гърнето.
Тогава зини над гър-
нето да върви парата
в устата, че като по-
изстине водата, [в]земи
да плакнеш устата си
няколко пъти. Ако ли е
един зъб да боли и той
да е кух(2), тогава [в]земи
киреч(3) негасен и мал-
ко катран и барут,
па ги смеси. После
[в]земи малко памук,
че запуши на дупка-
та отгоре.

--------------------

Сърце, дето прияда като
живо: [в]земи в устата
си сол и като се на-
пълнят устата
със солена плюнка,
тури по[с]ле в ус-

1. Стар номер на страницата — 4, с червен молив;  текстът е написан с молив.
     2. В ориг. „кув".
     3. Тур. - вар.

[с. 9](1)

Januar
5 - 6

тата си и малко бал-
сама(2), че преглътни!
За изгорено: кромид
лук да се счука с жаб-
ляк(3), сол и мед
[и] да се
налее по[сле] с прясно
мляко да се мие.
За жълтеница: мъртва
коприва. Тя е горчива, цъф-
ти червено: от нея да
нарежеш 25 др[ама] в поло-
вина ока(4) шише, че
да напълниш шише-
то с бяло вино старо,
после да туриш ши-
шето вън на къща-
та да стои три дено-
нощия. После на три
сутрини да го изпий[ш].
Подир [в]сяко(5) едно
пиене(6) да [се] изяда(7) по

1. Стар номер на листа — 3, със синьо мастило, а с червен молив — 5; текстът е написан с молив.
      2. Балсам (гр.) — благоуханна смола от тропическо растение, използувана за лекарство.
      3. Билка от семейството на бобовите растения.
      4. Тур. — мярка за тежест — вж с. 7, бел. 4.
      5. Следва „три" — задраскано.
      6. В ориг. „пияне".
      7. В ориг. „изида".

[с. 10](1)

Januar
7 - 8

2 ореха и малко
илимон(2) с кората
със залък. После това
1 лъжица оцет да [се]
изпийш.

1. Стар номер на страница - 6, с червн молив; текстът е написан с молив.
     2. Тур. - лимон.

Ето линк от източника: http://ziezi.net/belezhnik/1-10.htm

От както имам тефтерчето си мисля всеки път когато го видя за нещата които е преживял Левски, и как всъщност е оцелявал и борил в странстванията си не само срещу природата.... ценнен дар имаме от него - неговия "блог" ако можем да го наречем така!

Офлайн

0

#9 06.03.2012 18:20:58

mastodont
Редови

Регистриран: 09.05.2011

Изгаряне: мед и чиста мас(свинска) 1:10
рана: директно мед
лайка: също противовъзпалително
Прополис: дъвчеш и мацаш на раната

бурканчето с мед е многофункцинално smile)

П.П. Мед са ползвали за промивки и за венерически болести някога :-) 10-15 дена мазане smile))

Аз съм шут, на служба при Съдбата.
What we are is the sum of everything we've ever said, done and felt. All wrapped up in one unique tread which is constantly being revised and remembered. So to be yourself, you have to constantly remember yourself. It's full time job.It's how it works...

Офлайн

0

#10 06.03.2012 19:59:52

Yavor
Редови

Регистриран: 14.10.2010
Уеб-сайт

Изгаряне: грес

Един е Айляк и Мохабет е негов пророк!

Офлайн

0

#11 10.03.2012 12:33:43

Bo
Редови

Регистриран: 02.03.2012

Толкова съм щастлива, че намерих тема, в която мога да се впиша:)
За бързо справяне с цирей- яйчен белтък смесен с настърган сапун(ако е домашен още по-добре) Омесва се като питка и се залепва върху цирея.Отгоре се лепва лейкопласт .Гадината пробива за една нощ .:)

Офлайн

0

#12 04.04.2012 22:10:01

кочевой
Редови

Регистриран: 17.02.2012

Внимавайте с бабинити рецепти .
Преди няколко години ляв долен кътник ми беше чуствителен , от студено, топло ,сладко , не отидох на време на зъболекар . И юли като бях вече по високото болката стана нетърпима и постоянна . Отидох до близката хижа да търся аналгин или аулин , нямаха . Едни мотористи дето бяха там ми предложиха да ме свялят на зъболекар , отказах . Взех само половинка домашна , двапъти печена .Не помогна много . Тогава сложих в дупката на зъбът коренче от кукоряк .След около 2 часа усетих че чак пари и го извадих . На другия ден нямаше и следа от болката . След два дена зъбът започна да се рони и за седмица излезе с корените . След около още 2 седмици излезоха и двата до него.

Офлайн

0

#13 05.04.2012 13:52:09

mastodont
Редови

Регистриран: 09.05.2011

за зъбобол: карамфил: пъпките дето се водят подправка. вържи се в устата във дупката на зъба или навенеца под него. Рецептата е тествана. Успокоява болката и възпалението. Без зъболекар нема да се мине де smile

Последно редактиран от mastodont (05.04.2012 13:55:44)

Аз съм шут, на служба при Съдбата.
What we are is the sum of everything we've ever said, done and felt. All wrapped up in one unique tread which is constantly being revised and remembered. So to be yourself, you have to constantly remember yourself. It's full time job.It's how it works...

Офлайн

0

#14 05.04.2012 15:44:15

meco puh
Редови

Регистриран: 13.02.2012

кочевой написа:

Внимавайте с бабинити рецепти .
Тогава сложих в дупката на зъбът коренче от кукоряк .След около 2 часа усетих че чак пари и го извадих . На другия ден нямаше и следа от болката . След два дена зъбът започна да се рони и за седмица излезе с корените . След около още 2 седмици излезоха и двата до него.

Кукуряка го имам:
026755776.jpg?r=0
От вчера имам и зъб, който не мога да го търпя. Остава малко смелост, нали? :[

Последно редактиран от meco puh (05.04.2012 15:46:34)

Офлайн

0

#15 05.04.2012 19:31:55

mchervenkov
Редови

Регистриран: 17.12.2009

Кукоряка е отровен да го имаш в предвид.

Мързелът е подсъзнателна мъдрост.

Офлайн

0
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff