XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#1 06.06.2011 19:48:14

xenos
Modern Abo

От: Дивдядово, Шумен
Регистриран: 06.10.2010
Уеб-сайт

Форумна среща - Осоговска планина - 04-06 Юни 2011 г.

Видях, че първите присъствали на срещата вече са се прибрали! Знам, че в момента няма да имат време, но аз за да не губя - отварям тази тема за впечатления, разкази, и снимки! wink

Бушкрафтът е най-първото от всички занимания на хората. И дори по Земята да стъпва последния човек, той ще бъде практикуван!

Офлайн

0

#2 06.06.2011 20:50:26

AleX_86
Редови

Регистриран: 13.05.2010

Отг: Форумна среща - Осоговска планина - 04-06 Юни 2011 г.

Впечатленията (моите) - повече от много добри!  smile Изключително приятна, весела, позитивна компания! За мен срещата мина перфектно, единственото лошо нещо - срещата взе, че свърши  smile снимки и видео, ще има, ако останалите участници ми разрешат, и ако някой(моля ви) ми посочи свестен хостинг поне за снимките  hmm   smile

"I am wrath. I am steel. I am the mercy of angels."

Офлайн

0

#3 06.06.2011 21:09:03

velio
Bushman

Регистриран: 16.02.2011

ббббб

AleX_86 написа:

Впечатленията (моите) - повече от много добри!  smile Изключително приятна, весела, позитивна компания! За мен срещата мина перфектно, единственото лошо нещо - срещата взе, че свърши  smile снимки и видео, ще има, ако останалите участници ми разрешат, и ако някой(моля ви) ми посочи свестен хостинг поне за снимките  hmm   smile

Алекс, за снимки: 

www.photobucket.com

или

https://picasaweb.google.com/home

А ето малко тийзъри от мен, сега толкова, тия дни повече, че сега нямам време.  smile

Залез над лагера:

IMG_8343.JPG

Изгрев над лагера:

IMG_8372.JPG

Към връх Руен:

IMG_8396.JPG

Офлайн

0

#4 06.06.2011 21:27:24

xenos
Modern Abo

От: Дивдядово, Шумен
Регистриран: 06.10.2010
Уеб-сайт

Ммм... хубави тийзъри!!! wink Абе това на последната снимка на сняг ми прилича?!  tongue

Бушкрафтът е най-първото от всички занимания на хората. И дори по Земята да стъпва последния човек, той ще бъде практикуван!

Офлайн

0

#5 06.06.2011 21:56:18

windwarrior
Зла Гад

От: Трети Картофен Пояс
Регистриран: 09.12.2009

Ще се опитам да нахвърлям няколко реда, докато са ми още пресни спомените.

В събота, към 7:30 паркирах на Централна Гара, и звъннах на Бачо за да видя каква е хавата (влака им пристигаше в 7:20 по разписание). Бачо каза че са на гарата, но ще се забавят поради неочаквано повикване от Втори терминал за Владо, което налагало посещение на стаичката с шифър WC. Запалих си една цигара, и след около 5 минути от входа се изниза малко сънената група от Ийст Коуст в състав - Бачо, Владо, Роман и Мони (съпругата на Роман). Звъннахме на Явор, шофьор на втория автобус, и след 3 минути цялата група бяхме в пълен състав. Докато ние пиехме кафе, най-малкият член на групата - Мими (дъщеричката на Явор) успя да се справи успешно с един кроасан smile Натоварихме се по колите и потеглихме за Кюстендил.

Пътя мина незабележимо в бъбрене и майтапи, и около 10 и нещо бяхме на Лукойла на влизане в Кюстендил. Направихме кратка спирка за тоалетна, вода и за по цигара и тръгнахме към комплекс "Трите Буки" над Кюстендил, който трябваше да бъде изходна точка за групата. Съгласно договорката пробвахме да звъннем на Жу, която се очакваше да пристигне по-късно, но без успех. Към 11 вече бяхме на паркинга на комплекса, разтоварихме раниците и взехме лека-полека да се приготвяме за път. Явор се договори с персонала на хотела да ни наглеждат дилижансите, докато нас ни няма. Успяхме да се чуем с Вельо, който вече беше пристигнал в Кюстендил, и изчакваше Жу. Чухме се и с Жу - всичко вървеше по план. Всъщност не съвсем - установихме че никой от нас няма телефона на Алекс, но решихме че тъй като е местен, ще ни чака на заслона. Планът за деня беше следния - основната група тръгва към заслон "Превала", където правим лагера и изчакваме Жу и Вельо, които трябваше да тръгнат от Кюстендил към 1 и нещо, и освен това бяха решили да се качат до комплекса пеша (ок. 17 км + около 2 часа ходене до заслона).

Нарамихме раниците, и в 11:30 поехме по маршрута. По идея трябваше да има пътека от самия комплекс, която да се събира с пътеката от хижа Осогово (тази по която аз бях ходил) някъде около паметника на убитите ремсисти. Тъй като спомена от лутането на Кръстец беше още жив във мен и Бачо, решихме да се върнем 5 км назад по асфалтовия път, и да хванем отбивката от хижата. Ходенето беше приятно, времето - слънчево но прохладно, маршрута - лесен, без особенни стръмнини. След около час ходене, желязното войниче Мими започна видимо да изостава, въпреки че се опитваше да поддържа темпото на групата, и си пееше и сумтеше тихичко без да мрънка или да хленчи. По взаимна договорка аз, Бачо, Роман и Мони продължихме с ускорено темпо напред, а Владо изостана да прави компания на Явор и Мими (пък и без това се беше натоварил като катър smile ).

Към 2 часа първата група стигнахме до заслона, и локализирахме прословутата чешма Бег Бунар, която аз бях пропуснал при предишните си две ходения. Точно над нея се намираше и удобна беседка, а в непосредствена близост - две удобни площадки за разпъване на палатки. Започнахме да разпъваме лагера и в този момент на около 100-тина метра от нас мина джип на Гранична полиция. Полицаите ни позагледха, но подминаха и се спряха на заслона. След около час на заслона се появи и втората група, обаче тях полицаите и ги спряха и около половин час нещо ги разпитваха. Тъкмо взехме да се притесняваме, когато групата дойде в лагера - оказа се че полицаите са ги разпитвали какви сме и какво правим там. Опънахме лагера, хапнахме и вече взехме да мятаме белтъци към двулитровката с бира, която Бачо геройски беше изнесъл до горе, и която се изстудяваше под чешмата, когато полицаите дойдоха в лагера. Оказаха се много свестни момчета, обясниха ни че това е гранична зона, и че по принцип за лагеруване там, както и за качване на Руен трябва да подадем предварително молба в Гранична полиция-Кюстендил с описание на групата, маршрута и пр. В нашия случай се ограничиха само с учтива молба да ни погледнат личните карти и съвсем бегла проверка на багажа. Побъбрихе си с тях за службата (Явор е бивш граничар и е служил на близка застава), оръжия, ГПС- и и други интересни теми, предупредихме ги че чакаме още двама души, и те си продължиха по пътя.

Оползотворихме бирата и се припичахме на слънце, когато към 5 часа по пътя се зададоха двама души - мъж и жена. Тъкмо с Бачо коментирахме че момчето носи Мора окачена на врата си, когато той се приближи с широка усмивка и каза "Здравейте, аз съм Алекс, а това е майка ми". В контролното време (18:00) се обадихме на Жу и Вельо, и установихме че те се намират малко преди хижата - това не беше добра новина, предвид че ги чакаха поне още 2 часа ходене от самата хижа. Към осем и нещо вече започнахме да се притесняваме, и решихме да идем на близкия хълм и да се опитаме да ги видим къде са (последните 2/3 от изкачването се виждаха перфектно от там). Събрахме цялата налична оптика (2 бинокъла и един монокъл), взехме челниците за всеки случай и спасителната група (май аз, Владо, Бачо и Явор) се затътрузи по обратния път. Тъкмо стигнахме завоя от който се виждаше цялата долина - и какво да видим, Жу и Вельо бяха на не повече от 200 метра от нас - уморени но усмихнати smile Върнахме се в лагера, напалихме си огън (благодарение на Роман, който се погрижи за дървата) и си изкарахме една много приятна вечер около огъня.

На другата сутрин всички бяхме будни към 8:30, и към 9:30 сформирахме групата за атака на върха. Алекс и майка му решиха да останат да пазят лагера, а Явор и Мими - да направят кратка разходка около лагера. Оставахме Владо, Бачо, Роман, Мони, Вельо, Жу и аз. Затепахме кротко по пътеката (успяхме и да се позагубим в самото начало - изцяло моя заслуга), и на изкачването към връх Кюнек (Роман - ти следеше картата, поправи ме ако бъркам), видях че сме останали само 6 джудженца. Изчакахме да се съберем цялата група и Владо каза че Жу се е чувствала зле, и е решила да се върне за да не задържа групата. Продължихме в изключително добро темпо (поздравления на цялата група) - и стигнахме порутената гранична застава под връх Шапка точно в описаното време - час и двайсет минути (рядък случай в моята кариера в планините). Тук спряхме за кратка почивка за по цигара, и поехме нагоре. След около 40 минути бяхме на самия връх Руен - следи от граничен кльон, две стари гранични пирамиди и един заслон. За жалост времето се сговни - облаци, силен вятър и температури от порядъка на 8-10 градуса, та нямаше чак кой знае какви гледки. Аз бях може би най-щастливия от цялата група, защто най-накрая бях успял да се кача на върха (знаете за предишните ми 2 безуспешни опита). Хапнахме малко ядки, нащракахме малко снимки и поехме на обратно. Слизането също беше в много добро темпо, и ни отне около 2 часа. В ранния следобед бяхме в лагера, хапнахме и минахме към най-забавната част - конкурса за палене на огън smile

Решихме огнище да не копаем, а да се ограничим само до самото запалване. Натръшкахме се по тревата, и се почна голямото пироманстване. В крайна сметка най-сръчен се оказа Бачо, който успя да запали огън с помоща на лупа и прахан от овъглен плат. Поради което беше обявен за победител и отнесе наградата - нож. За най-изобретателен пък бе коронясан Владо (специално изключен от журито по повода), заради идеята да ползва суха конска фъшкия за прахан - и спечели наградата от Релакс (комплект за хранене Щил и сгъваема чашка). Поощрителна награда - пак от Релакс (месалче и дъсчица) получи най-новия член на бандата - Вельо. Жу успя да запали огън с помоща на гнездо от суха трева и разпалка от овъглен плат, ползвайки новата си ферородна запалка. Абе въобще - голямо забавление беше. Към края решихме да направим и индианска свещ, съгласно описанието във блога на Стоян. Речено - сторено, направихме свеща, и от там се започна голямата мъка smile Как ли не я палихме тая свещ - и с ферород, и с обикновенна запалка, и ветроупорна запалка (горелка), и със спирт я поливахме, и на газов котлон я слагахме - не щя да се запали туй чудо, и туй то. Накрая плюнахме и го метнахме в огъня, където си и изгоря безславно.

Докато се въргаляхме из тревата и се опитвахме да подпалим нещо, от върха слезе група туристи и се спряха да починат на чешмата. Един мъж на средна възраст се приближи с интерес, разговорихме се, и на въпроса какви сме с гордост изпъчихме форумните тениски с които бяхме облечени smile Човека беше заинтересован, и обеща да потърси блога в интернет. Остатъка от следобеда и вечерта мина в приказки и вицове около огъня.

Днес бяхме решили да тръгваме на 2 групи - Явор, Мими, Роман, Мони и Вельо - около 10 часа (Роман и Мони гонеха влак), докато останалите решихме да се измързеливим и да тръгнем по обед. Първата група тръгна, останалите започнахме мързеливо да събираме лагера. В 12:30 с тежки въздишки натоварихме раниците, и се изнизахме от лагера. След около 40 минути ходене видяхме на около половин километър пред нас 2-ма души да слизат и те надолу, но решихме че са туристи на разходка. Когато след около 10-15 минути ги настигнахе, за наше учудване това се оказаха Явор и малката туристка Мими, която тепаше като пингвинче едвам-едвам по пътеката. Решихме Бачо да я качи на конче (при което Мими се усмихна от ухо до ухо) и така продължихме надолу. След около половин час се събрахме с останалата група, която почиваше на паметника на ремсистите и след още 15 минути вече бяхме на паркинга на "Трите буки".

Така завърши сбирката ни на Осоговската планина. Още веднъж имах удоволствието да бъда сред позитивни и весели хора. Благодаря ви, приятели !

П.С. След като всички фотографи дадат линкове към снимките си, смятам да разкрася пътеписа с подходящи снимки и клипчета (с тяхно позвление, разбира се)

"All great things are simple, and many can be expressed in single words: freedom, justice, honor, duty, mercy, hope".

Sir Winston Churchill

Офлайн

0

#6 06.06.2011 21:57:52

velio
Bushman

само ти прилича  wink
сняг нямаше - имаше съвсееееем малко петно, мислехме дали да слезем до него да напишем ***, ама всички ни мързеше, та се въздържахме  lol

Офлайн

0

#7 06.06.2011 22:36:27

RELAX
Модератор

От: Шумен
Регистриран: 13.03.2010

Wind, имаш поредният (+) - много добри преживявания и супер емоцонално описание. Предполагам, че останалите колеги - участници ще допълнят палитрата от весели моменти! Но нека да се приберат, че сега е /23.30 h./ и май още пътуват...

Пък таз пуста Дакота /не Вики, а огнището.../ пак не сте я направили !!!  smile

self-made-man  ...Разликата между мъжете и децата е най-вече в цената на играчките!...

"... там където глупостта царува, разумът е безумие..."

Офлайн

0

#8 06.06.2011 22:51:18

Ийон Тихи
Редови

От: под Шуменското плато
Регистриран: 02.02.2011

И ние се върнахме  smile

В основата на бушкрафта стои изучаването на Природата и на нещата, които тя може да ни даде.

С нарастването на знанията и уменията ти в бушкрафта, ти ще се нуждаеш от все по-малко и по-малко екипировка. Не от все повече и повече.

Офлайн

0

#9 06.06.2011 23:17:55

windwarrior
Зла Гад

Само да допълня - засега поставяме рекорд за най-височинна сбирка на форума - лагера на Бег Бунар беше на ок. 1800 метра надморска височина (точните цифри ще дам утре след като сваля данните от ГПС-а)

"All great things are simple, and many can be expressed in single words: freedom, justice, honor, duty, mercy, hope".

Sir Winston Churchill

Офлайн

0

#10 06.06.2011 23:53:58

AleX_86
Редови

Ето снимчици и от мен  smile
DSC06856.jpg
DSC06857.jpg
DSC06858.jpg
DSC06863.jpg
DSC06864.jpg
DSC06865.jpg
DSC06866.jpg
DSC06871.jpg
DSC06878.jpg
DSC06879.jpg
DSC06881.jpg
DSC06882.jpg
DSC06884.jpg
DSC06885.jpg
DSC06886.jpg

Офлайн

0

#11 07.06.2011 00:00:42

Ийон Тихи
Редови

От: под Шуменското плато
Регистриран: 02.02.2011

Алекс, страхотни снимки. Имаш талант, приятелю! Поздравления!!

В основата на бушкрафта стои изучаването на Природата и на нещата, които тя може да ни даде.

С нарастването на знанията и уменията ти в бушкрафта, ти ще се нуждаеш от все по-малко и по-малко екипировка. Не от все повече и повече.

Офлайн

0

#12 07.06.2011 00:03:40

windwarrior
Зла Гад

Да, наистина Алекс - добри попадения, давай още !

П.С. Не забравяй да ги пратиш на Жу, за архива на нейната страничка.

П.П.С. На тези снимки се вижда колко безкрайни декари гора сме изсекли, за да сглобим една мижава беседка  tongue

Sir Winston Churchill

Офлайн

0

#13 07.06.2011 00:13:50

AleX_86
Редови

Благодаря ви  smile старая се.
За още-то амии.. те са си толкова, поне използваемите  hmm
А за пращането на суровия мат'рял(снимки и видео) -никакъв проблем smile давам скайпове, фейсбуци и всякакви подобни на лични  wink

Офлайн

0

#14 07.06.2011 06:23:40

velio
Bushman

относно изсечената гора, на долната снимка се вижа добре
IMG_8359.JPG
всички тия хълмове бяха залесени, но не ни харесваше пейзажа с дървета и затова ги изсякохме. А и нямахме беседка, където да пием ракия та трябваше да направим. Част от дървения мат'рял отиде за беседката, а останалия го изгорихме на лагерния огън, за да опечем дивеча, който изтребихме от гората и да го изядем.

Офлайн

0

#15 07.06.2011 07:10:46

Okdalf
Сръчко

Регистриран: 10.08.2010

Ку-ку тук съм.

Офлайн

0
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff