XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#1 03.06.2011 13:05:34

Imp
Новодошъл

Регистриран: 03.06.2011

Радиостанции

Привет на всички,
Много хубав форум и полезен сайт. Поздравления !!!
И сега на въпроса wink Защо не ползвате радиостанции ?? Много е удобно, много хора ги ползват вече и цените им паднаха. В много случай това е най сигурната комуникация. Ако вземете инициал за радиолюбител ще имате доста възможности. Връзки през ретранслатори, ползване на APRS мрежата за позициониране..  ние с жената сме радиолюбители и винаги когато пътуваме на някъде или в баира взимаме и радиата. Доста полезни играчки са smile

Офлайн

0

#2 03.06.2011 13:37:49

parev
Редови

От: Стара Загора
Регистриран: 27.01.2010

Отг: Радиостанции

Имам 2бр. яки(според мен) станции ,YAESU VX110- 9км. обхват в 144MHz-овия диапазон(свободния),водо и прахозащитени....изобщо много дуракоустойчиви.
   Ама тежат,бе човек-едната е 330гр. и като сложиш и зарядното още толкова...А и много са сложни откъм настройки-затова не ги ползвам при излети:(   Обикновено слушам по тях някои таксита,че казват къде има ченгета по пътя.
     Мисля,че GSM е по-добре.

Дано не съм се изложил нещо,че съм бивш свързочник- малка мощност:))

Офлайн

0

#3 03.06.2011 13:56:36

Miro
НещоНамирач

Регистриран: 04.12.2009

Imp написа:

Привет на всички,
Много хубав форум и полезен сайт. Поздравления !!!
И сега на въпроса wink Защо не ползвате радиостанции ?? Много е удобно, много хора ги ползват вече и цените им паднаха. В много случай това е най сигурната комуникация.

Добре дошъл Imp.  smile

И сега на въпроса  wink  - ползваме  wink, живот и здраве на някоя от срещите ще обменим опит. Аз имам комплект Motorola TLKR-T5.  smile

Офлайн

0

#4 03.06.2011 15:03:27

windwarrior
Зла Гад

От: Трети Картофен Пояс
Регистриран: 09.12.2009

Ползваме, ползваме smile Ама само ПМР-ки, СВ много тежки за мъкнене. С Миро успяхме даже да вържем неговата Моторола с моя Мидланд Г5. Утре ще се тестваме с Yavor smile

"All great things are simple, and many can be expressed in single words: freedom, justice, honor, duty, mercy, hope".

Sir Winston Churchill

Офлайн

0

#5 03.06.2011 15:19:38

Yavor
Редови

От: София
Регистриран: 14.10.2010
Уеб-сайт

Parev, 144 хич не е баш свободен, да ти кажа само wink PMR(private mobile radio)446 e гражданския. Аз лично ползвам един Пуксинг777. smile

Един е Айляк и Мохабет е негов пророк!

Офлайн

0

#6 28.06.2011 10:39:14

Keltis
Редови

Регистриран: 28.06.2011

Yaesu FT-100D - в джипа
Yaesu FT-60 и VX-6 по джобовете.

"...Не съм съгласен с това, което имаш да казваш, но ще защитавам до смърт правото ти да го кажеш.!"
    Волтер
Това са моите принципи!
Ако не Ви харесват......има и други.

Офлайн

0

#7 28.06.2011 10:40:23

Keltis
Редови

Регистриран: 28.06.2011

Yavor написа:

Parev, 144 хич не е баш свободен, да ти кажа само wink PMR(private mobile radio)446 e гражданския. Аз лично ползвам един Пуксинг777. smile

Да ти кажа по средата на Родопите 144 си е баш свободен защото няма на кого да пречиш big_smile

"...Не съм съгласен с това, което имаш да казваш, но ще защитавам до смърт правото ти да го кажеш.!"
    Волтер
Това са моите принципи!
Ако не Ви харесват......има и други.

Офлайн

0

#8 11.11.2011 19:58:20

Галимунди
Незнайко в страната на чудесата

Регистриран: 29.03.2011

А бе спецове, има ли смисъл да се оборудваме с някаква радиовръзка за срещите? Нещо като еднакви уоки токита? Могат ли ГСМ-тата да се ползват като такива?
Докато карахме с Винда към Стоилово на няколко пъти исках да му се обадя, ама пусти завои ...

Аз знам, че нищо не знам... като се замисля, даже кой го е казал и това съм забравил. - Димитър Шишманов

Аз, лично, от време на време, спирам да гледам картата, компаса и GPS-а, за да си погледна и в краката. smile - Неандерталец

Офлайн

0

#9 11.11.2011 20:33:44

Yavor
Редови

Уеб-сайт

Ми нищо не пречи. Аз неведнъж съм го правил, докато сме пътували групово нанякъде, голяма лигня пада big_smile
А телефоните у нас могат само като телефони да се ползват. Виждал съм гсм-ми да се ползват като уоки-токи, ама с позволение на оператора и то с апарати, които поддържат такава функция(имат бутон, който да се ползва като комутатор), и пак бяха на някакъв абонаментен план, ама по- евтин.

Офлайн

0

#10 11.11.2011 23:05:54

windwarrior
Зла Гад

@Yavor - говориш за PTT (push-to-talk) функцията на ГСМ-ите. Засега съм виждал само в Щатско да се поддържа и ползва.

@Галимунди - всъщност ние вече сме оборудвани с радиовръзка, даже сме я тествали (къде успешно, къде -не) на срещите в Пирин, Соколна и Кръстец. Аз и Миро имаме ПМР-ки (на 446 мхц), и доста успешно поддържаме връзка (въпреки разминаването в подканалите) на малки разстояния (1-2 км). Явор има някакъв 5 ватов звяр, дето много се хвали с него, ама още никой не го е виждал  big_smile

В общи линии - ПМР-ките са добри за малки разстояния - стават за връзка между не много разпръсната група и то в благоприятен терен, но като цяло са ч*кия.  СB станциите имат по-голям обхват, но пък са тежки за носене и по скъпи (200-300 лв на апарат, срещу 50 лв за чифт ПМР-ки). Отделно за по-мощни станции (над 0,5 ват) май трябва и лиценз за радиолюбител (не съм сигурен). Така че въпроса не е еднозначен. Ако решим форума да се оборудва с читави станции - мога да проверя какво е необходимо, и какво ще струва.

"All great things are simple, and many can be expressed in single words: freedom, justice, honor, duty, mercy, hope".

Sir Winston Churchill

Офлайн

0

#11 12.11.2011 10:19:40

Yavor
Редови

Уеб-сайт

Аз съм виждал в южна Америка да го ползват масово ПТТ
Моята станция си я виждал на Осогово, даже си говорихме tongue. УКВ-то си е много харно, защото техниката си е доста напреднала вече, а има и репитъри за далечни връзки. За станция над 0,5вата се иска лиценз за радиолюбител,независимо дали е в ПМР обхват. 26лв е таксата и трябва да има поне 6 желаещи, за да се насрочи дата за изпит в КДС,решава се тест, който го има на сайта им wink Аз още нямам лиценз, пиратствам си, ама и станцията ми има опция да работи на 0,5Вата.

Последно редактиран от Yavor (12.11.2011 19:29:30)

Офлайн

0

#12 12.11.2011 18:22:10

Галимунди

А бе иска ми се да си взема едно комплектче, ама пусто като не разбирам много много... Ако не Ви затруднява да ми препоръчате нещо. Като бяхме в Кушадасъ, гледах едни тарикати как си приказваха по такива джаджи, а ние с колегата се набамбучахме яко с роуминга докато се търсехме из хотела и в града. Мисълта ми е, че без друго ще взема нящо такова, но ако може да се стикова с тези които имате ще е още по-добре. Предполагам че ще има и други желаещи.

Аз знам, че нищо не знам... като се замисля, даже кой го е казал и това съм забравил. - Димитър Шишманов

Аз, лично, от време на време, спирам да гледам картата, компаса и GPS-а, за да си погледна и в краката. smile - Неандерталец

Офлайн

0

#13 12.11.2011 18:46:45

windwarrior
Зла Гад

Аз ползвам Midland G5

На Миро е Motorola TLKR T5

И двете вършат прилична работа, като за 0.5 ватови станции.

Общо взето - тия обхвати дето ги пишат по кутиите, са малко едно към гьотера. В идеални условия може и да хвърли на 5-6 км, ама в гората и планината, в общи линии макс. 1-2 км (по наш личен опит). Има вариант и на 500 метра да не се чуете smile

Sir Winston Churchill

Офлайн

0

#14 12.11.2011 19:41:51

Yavor
Редови

Уеб-сайт

Абе ти я вземи все пак за х. Чавдар.
Галимунди, аз от Офис1 преди 3 години купих за 84лв комплекта, с все щипки за колан, хендсфрий-та, връзки за носене на врат, 2 отделни зарядни и всяка станция с комплект акумулаторни батерии АА. Марката е Макском. Засега добре се представят, даже зет ми в Германия ги разходи, докато докарваше някакви коли с някакъв авер. Дори гласова активация имат, та и за бебефон съм ги ползвал- перфектно се справяха!. Така че цените са горе- долу това, по- евтини ако видиш не взимай. И още нещо уоки-токитата в нащите магазини обикновено могат да работят освен с техните си акумулаторни и с алкални АА или ААА батерии, мощността им е еднаква, но опитни хора ми казаха, че тези с ААА батерии са по- кофти, така че се ориентирай към такива с АА. Всичките работят в един обхват, така че са съвместими с останалите. Ако ти изпадне някоя станция или комплект втора употреба, задължително пусни питане тук. Че имаше преди бая време по разните технополиси/техномаркети едни комплекти, които работеха в забранения вече обхват и някои хитреци искат да се отърват от тях, след като преди време са се набутали wink

Офлайн

0

#15 12.11.2011 20:11:48

Галимунди

Мерси за подробната информация, ще се възползвам и от опцията обади се на приятел преди да купя.

Офлайн

0
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff