tirex
В тази тема искам да обсъдим лекото въздушно оръжие (въздушен пистолет).Няма да засягам въздушните пушки защото са тежки и са тема на ловните форуми но ако някой желае може да даде мнение и за тях.Въздушните оръжия са в 3 категории пружинни с бутало -с бутилкиCO2 и PCP този модел е с резевоар който се помпи с външна помпа или компресор. Пиша темата специално за въздушните пистолети защото са леки и компактни и не заемат място в оборудването. По практични са от газовите както ги наричам (много шум за нищо 1 стреля всички плачат )и имат съмнителен възпиращ ефект . Въпросът е какъв модел да си изберем в момента пазара е залят от такъв вид оръжие -ПРОДАВАТ СЕ НА СВОБОДЕН РЕЖИМ СРЕЩУ ЛИЧНА КАРТА НА ЛИЦА НАД 18Г. Аз реших че за мен- най практичен е пружинния защото не е зависим от допълнително оборудване като балончета CO2 затова си закупих този модел- http://shop.oragie.com/product_info.php … e449467e88 Мощен е чупи бутилка от бира на 15м. има противоткатна система и прецизни мерни уреди .Мисля че в една критична ситуация можеш да ловуваш дребни животни или да се защитиш от бездомни кучета.Не искам да пренебрегам и пистолетите с CO2 те също са практични с 1 балонче произвеждат около 60 изстрела имат и пълнител от12 до16 метални съчми (BCB) 4.5 мм.стрелят с начална скорост 160м. в сек. Лошото е че като го заредиш балончето трябва да го изстреляш защото от продължителния престой се разлагат уплътненията. А също и изстрела зависи от околната температура ако е студено стреля по слабо. Ето линк за този вид пистолети - http://shop.oragie.com/product_info.php … e449467e88 Третият вид PCP няма да го осъждам защото трява да си носиш тежка помпа което не е практично в гората който желае може да го потърси в нета за повече информация. Има и още 1 вид със собствено напомпване http://zarimex.eu/atak-arms-turkey-vazd … p-274.html . Надявам се да ви е от полза изнесената информация предполагам че и други членове на блога имат въздушно оръжие и имат впечатления от неговата употрба.
windwarrior
Според моето лично мнение - за бушкрафта никакво оръжие не ти трябва.
Що се отнася за защитата от бездомни и/или овчарски кучета, която наистина е сериозен проблем по по-високите части на планините, аз лично съм се насочил към газов револвер, защото:
- доказано има по-голям възпиращ ефект върху кучета (при използването на подходящи патрони с технически пипер), особенно в комбинация със шума от гърмежа
- по-леки и удобни за носене са от СО пистолетите - показаният от тебе пистолет тежи 1.7 кг и е дълъг 36 см. Компактните газови револвери тежат между 0.500 и 0.700 кг и са дълги 16-18 см
- по удобни за употреба, особенно в напечени ситуации - първо, като при всеки револвер, нямаш засечки. Ако ти се падне дефектен патрон, който да не гръмне, просто натискаш още веднъж спусъка и превърташ барабана на следващия. Второ - имаш повече боеприпаси - 5 или 6 заряден барабан, докато СО пистолета трябва да го презареждаш след всеки изстрел. Трето - по трудно е да не улучиш. Едно е да се опитваш да уцелиш бягащо към теб куче с 4.5 мм проектилче, а съвсем друго е да му блъвнеш един доста голям газов облак.
- и не на последно място - газовият пистолет е по не-травматичен към самото животно, освен малко уплах и половин час кихане и сълзящи очи, не би трябвало да има други последствия за кучето. Докато с СО пистолет можеш доста сериозно да осакатиш кучето. Да не говорим че чашката лети доста надалеч и може с нея да уцелиш и друг човек, който стои зад или близо до кучето, което целиш(ако случката е в населено място - напр. играещи си наблизо деца). Докато газовият облак е 3-4 метра дълъг, и се разсейва за няколко секунди.
Едиснтвеният минус при газовите оръжия е че има опастност да се пообгазиш и сам, ако вятъра е в кофти посока. Също така конкретно при револверите, малка част от газовете избива между барабана и цевта, така че трябва и за това да се внимава.
И въобще - оръжието, па макар и то газово или пневматично, си е оръжие. Аз самият харесвам оръжия, но ако ме напъне крастата, просто отивам в най-близкият стрелбищен коплекс и си начесвам десния показалец. Едва тази година (след няколко години размисли) се реших да си взема газово оръжие (поради описаните по-горе причини) и все още не съм сигурен че не правя грешка.
Hobo
... газовият пистолет е по не-травматичен към самото животно...
Това е изключително важно! Най-добре е хора със слаба психика и не издържащи на болка от ухапване да не носят оръжие, ножове и тояги в планината, защото бидейки слабохарактерни е възможно да ги използват и да наранят или стресират животинките докато последните ги нападат.
Има гамени, които вместо да помогнат на кученцата да изкарат стресовия товар от себе си, като се оставят да бъдат понахапани, те, гадините мръсни, травмират животинките като ги обстрелват със сачми от въздушно оръжие и ги стресират, гърмейки ги с газови пищаци. Дори има такива, на които това им се вижда малко и допълнително използват здрави дрянови тояги с които налагат, стресират и травмират горкинките животинчета. В планината няма място за такива мръсници! В името на бушкрафтинга дружно да се опълчим врещу тях!
tirex
Windwarrior темата не я пуснах за да спорим а да преценим реално има ли полза ако няма здраве да е ще ходим с лъкове копия и атлъли (това е в сферата на шегата) а сега още малко за CO2пистолетие те стрелят с пълнител от 12 до18 съчми имат полуавтоматична стрелба което ще рече всяко натискане на спусъка изстрел докато свърши пълнителя а той се сменя за секунди и не са толкова тежки почват от 500г.- http://shop.oragie.com/product_info.php … e449467e88 и ако него ползваш за травмиране на животните може да си провеждате турнири по стрелба в мишена което много разтоварващо.
windwarrior
@Хобо - оценявам хумора [:)] Че не съм от отявлените кучелюбци мисля че съм го заявявал неведнъж. Има 1-2 помияра от квартала, които още пазят скъп спомен от моментите когато са се опитвали да ме нападнат [:twisted:]
Но когато говорим за случки в планината, много добре знаеш, че овчарските кучета нападат, когато по непредпазливост си се приближил прекалено близко до стадото което пазят (напр. излизаш от гъста гора на поляна, на която стадо овце си е запладнило). Не съм имал случай овчарско куче да се втурне към мен, когато се намирам на 200-300 метра от стадото. Обикновенно си лаят отдалеч. Въпроса е ако се случи така, че наистина си близо до стадото, не да убиваш или осакатяваш кучето, а да имаш достатъчно време да се оттеглиш на безопасна дистанция без да бъдеш наръфан. Защото по-добре от мен знаеш че овчарското куче е работно животно, също толкова важно в поминъка на овчарите в Балкана, колкото да речем впрегатното животно (кон, вол) при жителите на равнината. Освен това си пропуснал да цитираш втората част от изречението - а именно че с въздухарка има доста голям шанс да нараниш и други хора, ако (което е доста вероятно) не уцелиш кучето. Хеле пък на автоматична стрелба, и то в момент когато ръцете ти се тресат от адреналин, защото срещу теб препуска 60 килограмова каракачанка [:lol:] Вярвай ми, бил съм няколко пъти в такава ситуация....
@tirex - достатъчно подробно (според мен) съм изложил, защо СО оръжието по моето скромно мнение не е удачно за самозащита от кучета. Щом като ти смяташ обратното - живот и здраве. Ако не искаш "да спорим", т.е. да виждаш мнения които не съвпадат с твоето, помоли Стоян да изтрие моите мнения, и да заключи темата - така ще си сигурен че в нея ще стоят само "правилните" мнения. И още нещо - много жалко, ако намираш стрелбата по животни за разтоварваща. Аз лично предпочитам мишените. И бих стрелял по животно (в случая - куче) само ако наистина се почувствам застрашен
ckaiyokar
ами аз лично смятам , че е излишно носенето на каквото и да било оръжие в планината.Първо ако е бойно(предполагам , че сред нас има и други освен мен които разполагат с такова и имат право да го носят), е изключително голяма отговорност и трябва непрекъснато да го носиш , така може да притесниш непознати, а и си е опасно.За газовите оръжия по принцип съм против- просто единтвеното на което са способни е да ти навлекат неприятности.Относно пневматичните , не бих помъкнал половин кило и горница нагоре .Досега не съм имал проблем с кучета в планината.Но дори и да се появи такъв предполагам здравата сопа и самообладание ще свършат работа.Впланината кучетата са три вида според мен- работни-овчарски или пазачи на хижи, подивели и изгубени ловджийски.И трите вида са научени да се подчиняват на хората.Покажеш ли , че ти си шефа и не те е страх нямаш проблеми.Страх ли те е от кучета то всеки помяр ще е проблем за теб.Кучетата усещат страха и в случай , че са повече , теб те е страх газовия или пневматичния пистолет трудно биха ти помогнали.Идеална работа би свършила някоя яка пиратка.И все пак като се замисля- газовия епо-подходящза защита от кучета , пневматичния за лов на дребни животни.Но пък това си е живо бракониерство.Да не говорим , че по принцип излизането със сглобено и или заредено оръжие си е вече бракониерство от гледна точка на законо.Така че моя избор е здрава сопа и пиратки.Напоследък обаче не нося пиратки щото предния път много ми изцапаха джоба.
windwarrior
ckaiyokar - много си прав че:
носенето на каквото и да било оръжие в планината.... е изключително голяма отговорност и трябва непрекъснато да го носиш , така може да притесниш непознати, а и си е опасно.
Именно това бяха и моите притеснения - че трябва да го мъкна непрекъснато с мен, че може да е некомфортно и притесняващо за хората около мен някакъв да им се разкарва запасан с пищов, и че в крайна сметка с оръжието винаги може да стане някой сакатлък. Затова и няколко години се колебаех дали да вземам ГСО. Ще видим как ще мине тази година, ако не върши работа ще го захвърля в някое чекмеде и ще го ползвам да давам салюти с ракетницата на Нова година [:)]
anjsan
tirex какво е общото на пистолета с пущинясването и колко тежи един такъв пистолет?
Black Wolf
Предлагам след това да обсъдим подходящото оръжие при срещи с мечки, тигри и тиранозаври.
windwarrior
За мечки - почваш да се мажеш с ла*на. А ако няма ла*на наоколо ? Спокойно, ще има, и то много [:lol:]
За тигри и тиранозаври - не съм мислил.
Но че овчарските кучета са сериозен проблем в Балкана, знам от личен и то многократен опит. Предполагам в по-ниските части има подобен проблем със скитащи помияри...
duvi
Готина тема сте заформили... така да се включа и аз като човек който има газово, имал бойно, минал през доста CO-ta и много играл Еърсофт отделно бивш админ на най големия форум за оръжия било КНО или ГСО. Имам няколко въпроса.
Вървиш в гората излизаш на поляна вижда те куче от 200 метра почва да лае и се спуска към теб.
1.Колко бързо ще изкараш CO-то и ще произведеш изстрел ?
2.Ще трябва да изчакаш да дойде по близо за да има смисъл да стреляш.
3.Дали от чакането и адреналина ще уцелиш.
4.От жегата или студа нали знаете какво се случва с балончето с Co
5.В крайна сметка си смелчага изчакал си да се приближи имаш точен мерник по движеща се мишена и улучваш.. кучето или животното побеснява и се мята още по ожесточено към теб кво правиш стреляш още 12 пъти на животното не му пука щото вече точи лиги върху теб.
В крайна сметка CO-то е чудесно да сложиш мишена и да се забавлявате с приятели тук същото важи и за Еърсофт оръжията.
Надявам се не съм обидил никой а и не това ми е целта имам доста експириънс в тази тема и искам да помогна и да дам съвет. Като имам отговори на въпросите ще напиша защо предпочитам ГСО-то за в гората.
tirex
Благодаря ти Duvi точно затова я пуснах тази тема за да се разбере има ли полза или няма чел съм ти блога и знам че се занимаваш с оръжия затова твойто мнение е много важно просто дадох малко тт-данни за въздушното оръжие за да знаят хората с какво си имат работа и сами да преценят дали ще им върши работа. Duvi честито да ти е синчето да е живо и здраво и като порасне да стане сървайвър като баща си.
ckaiyokar
http://shop.oragie.com/product_info.php … ts_id=1330
ckaiyokar
http://shop.oragie.com/index.php?cPath=61
duvi
Така по темата защо е по добре ГСО-то. Не мисля да разтягам локуми и да пиша 200 реда та общо взето ето нещата.
1. Звук/светлинна самозащита
2. Газова защита /пипер/сълзотворен газ/ и тн.
3. На животни действа само пипер патроните
4. Самочувствието с пищол на кръста в гората е малко по друго. па било и то газов...
5. Приставката за изстрелване на ракетки:
а. При нужда може да покажете къде сте.
б. Можете да запалите огън като изстреляте ракетката в подготвено огнище (много внимавайте ако го правите това да не стане сакатлък !!!
6. Ако си взимате ГСО за гората си изберете Полуавтоматично оръжие а не барабнлия. Ще питате защо ? ами барабнлията има 5 или 6 патрона зарежда се бавно. Повярвайте ми в стресова ситуация толкова бързо ще изстреляте 6 патрона че ще се чудите какво става. За това е по добре да имате 10-11 патрона [:)] както е казал Мечо Пух "колкото повече толкова повече"
П.п Винаги поддържайте оръжието си както другите си неща почиствайте цевта внимателно и смазвайте подвижните части.
П.п.2 Ако някой иска съвет какво оръжие да си вземе за гората ще помогна с каквото мога . Надявам се да съм бил полезен [:)]