XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#1 09.05.2011 20:21:44

zoso
Гъба отровна
Репутация: 2

Регистриран: 08.06.2010
Мнения: 354

Лагерни сигнално-охранителни системи & Пиро и Ел. техники + Бушкрафт

RELАX, повода да започна тази тема са лаконичните ти коментари в статията "Среща на Мадарското плато 16-17 Април 2011" в блога на Стоян. Публикувал си една панорамна снимка, на която се презентират елементите на системата, но убягват детайлите.
Може ли да те помоля за подробна инструкция с детайлен снимков материал?
Считам, че изграждането на подобна сигнализираща система е основно умение за оцеляване и затова я публикувам в раздел "Умения за оцеляване".
Благодаря ти предварително!

Модерирах темата на Zoso, като добавих в заглавието "ПИРОТЕХНИКА" и "БУШКРАФТ", защото всичко в случая е някак свързано и при отделяне в различни теми ще се скъса "нишката". 

Последно редактиран от RELAX (11.05.2011 23:16:25)

Офлайн

  0

#2 09.05.2011 21:50:53

RELAX
Модератор
Репутация: 1456

От: Шумен
Регистриран: 13.03.2010
Мнения: 3,608

Отг: Лагерни сигнално-охранителни системи & Пиро и Ел. техники + Бушкрафт

Zoso, не вярвах че това ще предизвика интерес и по тази причина не съм описвал по-подробно какво може да се направи. То в случея идеята е важна, а изпълнението всеки може да си го доразвива.

Ще започна с предподставките: - обикновеннно човек, който спи на палатка е доста изморен от дневните физически натоварвания и много бързо след похапване заспива. Сънят е дълбок и много често - шумен...  smile Но този шум, както отблъсква животните, така и след необходимата доза свикване, става привлекателен и предизвиква любопитство. Важна роля играят и храните или хранителните отпадъци, които в една "гола" гора много бързо се долавят от обитателите й. А гладът е един от най-лошите съветници... За "хорските" предпоставки няма да пиша.

Относно целите:  - не е приятно някой да те "изненада", докато спиш на палатка, пък независимо дали това е животно или неочакван човек. Историята познава и много извършени престъпления с/у личността в такава обстановка, но на тях няма да се спирам.

Основният метод е да се "огради" лагера, ако е открит от всички страни с периметър на защита, или ако е изграден така, че има една или две страни за естествено и достъпно проникване, периметъра да се изгради именно там. Най-добрият лагер се прави така, че да е защитетен от естествените природни дадености от три страни и да има само една възможна за проникване, но не винаги можем да си го позволим.

Ограждаме този периметър с рибарска корда, / за предпочитане е да е с дебелина 0.60 мм + / или със здраво влакно, с което разполагаме, като през 4-5 метра влакното трябва свободно да преминава върху намерени или нарочно направени чаталчета. За предпочитане е това влакно да минава над терена на височина около 25-30 см., а ако имаме очаквания или притеснения за по-дребни животни, може да е разположено и по-ниско.

Сигнализатори: - обикновенно могат да се използвт рибарски звънци, които се слагат м/у всеки две чаталчета по влакното, но едва ли някой ходи в планината зареден с рибарски звънци...  big_smile Тук на помощ идват всякакви вещи от екипировката, които при разклащане издават дрънкащ звук. Това може да са завързани заедно две метални чаши, комплект метални прибори за хранене, метални капачки от буркани или от оборудване и изобщо - всеки за каквото се сети. Ако разполагаме само с един сигнализатор, е необходимо той да бъде поставен максимално близо до палатката, зада бъде надеждно чут при "нарушение". Класическият вариант за такъв сигнализатор, при липса на друг подходящ, е металното канче от манерката, пълно с дребни камъчета и поставено в близост до палатката на нестабилна основа.

При по-големи и по-дълготрайни палаткови лагери се правят и няколко кръга на защита - външен /по-далечен/ и вътрешен / в непосредствена близост/ и така се получава по-непосредствена информация за евентуалният "нарушител". Задължително в такива случаи са правят и един или няколко прохода, които са известни само на бивакуващите от лагера и там СОТ-та не "работи", но се правят на "криви" места и никога на естествени пътеки!

Идеологията е в няколко насоки: - шумните сигнализатори имат двойно въздействие, - от една страна сигнализират на бивакуващите за евентуално нарушение, от друга страна - силният шум предизвиква и ответната реакция у "нарушителя". Могат да се направят и такива сигнализатори, които да не се разбират от "нарушителя", а да дават сигнал само в палатката, това са така наречените - "негласни сигнализатори". И за тях не се изисква някаква специална техника. Елементарно, единият край на влакното от зоната за защита влиза през ципа в палатката и е вързан за нещо, поставено нестабилно от екипировката, което при опън се събаря и известява за "нарушител", но той не го чува...

В нашият случай на срещата при Мадара използвахме по-пиротехнически методи, защото се бяхме разбрали и предварително бяхме подготвили с такива. Okdalf беше подсигурил електрически пиротехнически запалки, а аз бях вземал тройни пиратки и 9 V батерия. Направихме периметъра около лагера, по начина, който описах по-горе, с корда и на две места направихме контактори. Те се състоят от две дървени чаталчета, увити с алуминиево фолио от капачки на кофички за кисело мляко. След това, до всяка от контактните повърхности достига полюс от последователната верига, на която са "накачени" батерия, ел.запалка, пиратка и системата заработи безотказно. Минимални познания по електротехника са достатъчни.

На схемата, единствено кордата не се вижда, защото е със зелен цвят и се слива с цвета на терена, но аз съм я начертал и обозначил с червен контур. Едното от чаталчетата с контактната плоча е неподвижно, на другото е вързана кордата. При "нарушение" и опън, вързаното чаталче се накланя, допира неподвижното и дава контакт, при което ел.запалката запалва пиратката и следва троен гръм. Това е всичко.


023110394-big.jpg?r=0


self-made-man  ...Разликата между мъжете и децата е най-вече в цената на играчките!...

"... там където глупостта царува, разумът е безумие..."

Офлайн

  0

#3 09.05.2011 22:05:07

Okdalf
Сръчко
Репутация: 1286

Регистриран: 10.08.2010
Мнения: 4,751

Отг: Лагерни сигнално-охранителни системи & Пиро и Ел. техники + Бушкрафт

Към средствата за известяване може да се добави - светване на фенер, сирена, авто клаксон. Изобщо, каквото ви дойде на акъла. Показаният контакт не е съвършен, има много  други методи за ел. контакт...

Офлайн

  0

#4 09.05.2011 23:13:06

zoso
Гъба отровна
Репутация: 2

Регистриран: 08.06.2010
Мнения: 354

Отг: Лагерни сигнално-охранителни системи & Пиро и Ел. техники + Бушкрафт

RELAX написа:

... Okdalf беше подсигурил електрически пиротехнически запалки, ...

Благодаря RELAX, точно тоя момент с "електрическите запалки" ми убягваше. Останалото го схванах още в началото. Всъщност запалките са "пиротехнически" и се задействат с електричество. Тогва въпроса се обръща към Okdalf. Достъпни ли са за свободна продажба/притежание тези запалки? Ако "да" моля за малко по-подробна информация за тях: видове, цени, приложения за различните видове и т.н. каквото сметнеш за уместна информация.
P.S. Може би трябва да се публикува и инструкция за безопасна работа с тях, но това само в случай, че отговора на въпроса ми е "Да" smile

Офлайн

  0

#5 10.05.2011 00:20:44

RELAX
Модератор
Репутация: 1456

От: Шумен
Регистриран: 13.03.2010
Мнения: 3,608

Отг: Лагерни сигнално-охранителни системи & Пиро и Ел. техники + Бушкрафт

Zoso, ето как изглежда, на фона на 9 V батерия:


023393281-big.jpg?r=0


Останалото е тема на Okdalf...


self-made-man  ...Разликата между мъжете и децата е най-вече в цената на играчките!...

"... там където глупостта царува, разумът е безумие..."

Офлайн

  0

#6 10.05.2011 12:36:46

Black Wolf
Бял индианец
Репутация: 165

Регистриран: 04.12.2009
Мнения: 1,891
Уеб-сайт

Отг: Лагерни сигнално-охранителни системи & Пиро и Ел. техники + Бушкрафт

Абе най-лесно се сигнализира като подпалиш горътъ... tongue  cool


To strive, to seek, to find, and not to yield

Офлайн

  0

#7 10.05.2011 14:08:11

efond
Редови
Репутация: 66

Регистриран: 29.04.2010
Мнения: 356

Отг: Лагерни сигнално-охранителни системи & Пиро и Ел. техники + Бушкрафт

И аз се интересувам от темата. Okdalf би ли разяснил малко повече за запалките, за еднократна употреба ли са ? Как стои въпроса с хидроизолацията на подобна система.

Поздрави

Офлайн

  0

#8 10.05.2011 21:57:16

sa6097
Редови
Репутация: 0

Регистриран: 22.04.2011
Мнения: 18

Отг: Лагерни сигнално-охранителни системи & Пиро и Ел. техники + Бушкрафт

Както бях споменал в друга тема, едно от хобитата ми е любителската пиротехника.Ако дадената снимка е запалката мога да обясня принципът й на работа.Ползват се лампички от коледна украса може от малките, или за по сигурно от тези, използвани при по-скъпите украси.Първо с помощта на пила или клещи (или нещо друго) стъклото внимателно се счупва непосредствено преди ТЪНКАТА нажежаема жичка, в противен случай се къса лесно. Лампичката може да се закрепи за пластмасова сламка за напитки и тръбичката, която се образува се пълни с пиротехнически състав(черен барут,различни видове обмазки). но във вашия случай може да се използват главичките от кибритени клечки,барут от ловни патрони и други запалителни смеси.След като се запъни сламката(става въпрос за парче 2 см най-много), за нея се закрепя пиратката  и всичко това се залепя здраво и се прибира. Защото може да се наруши цялостта на жицата, тоест става негодна запалката.Предимствата на този тип запалки са че са евтини и лесно се правят, както е необходим малко ток за задействането.Годността на запалката може да се провери като към проводниците се свърже омметър. Ако омметърът отчита съпротивление, значи запалката е годна. Ако отчита безкрайно голямо съпротивление (единица най в ляво на екрана), значи нагреваемата жичка (или друг проводник) се е прекъснала и възпламенителя няма да сработи.За подробности можете да прегледате този сайт http://piro1.hit.bg/index_fitili.htm на секция ЕЛ. запалки.

Този форум явно няма опция за редакция на мненията sad . Исках само да допълня, че запалки могат да се закупят само от специализираните магазини за пиротехника(Тропик файър), и то само срещу удостоверение за професионална пиротехника.

Офлайн

  0

#9 10.05.2011 22:10:10

windwarrior
Зла Гад
Репутация: 748

От: Трети Картофен Пояс
Регистриран: 09.12.2009
Мнения: 5,631

Отг: Лагерни сигнално-охранителни системи & Пиро и Ел. техники + Бушкрафт

Не искам да звуча като скучен чичко, но този форум се чете от всякакви хора, вкл. непълнолетни. Аз лично чета темата с огромен интерес.

Но искам да помоля уважаемите участници, когато дискутираме боравене с взривни, леснозапалими и/или опасни вещества, да дават и съответните съвети за безопасност - кое как да се съхранява, с кое как да се борави и т.н. Отделно, че част от веществата, коментирани в темата са достъпни само за ограничен кръг хора, разполагащи със съответното обучение и тапии (ловци, лицензирани пиротехници и т.н.). Макар че за вас боравенето с тези вещества е ежедневие, неподготвен или зле информиран човек, следвайки вашите (напълно добронамерени) съвети може сериозно да пострада и да се осакати.

Благодаря предварително, и очаквам нови интересни мнения по темата smile


"All great things are simple, and many can be expressed in single words: freedom, justice, honor, duty, mercy, hope".

Sir Winston Churchill

Офлайн

  0

#10 10.05.2011 22:27:31

RELAX
Модератор
Репутация: 1456

От: Шумен
Регистриран: 13.03.2010
Мнения: 3,608

Отг: Лагерни сигнално-охранителни системи & Пиро и Ел. техники + Бушкрафт

Благодаря на Sa6097 за полезните указания, но той дава полезни съвети,  как можем да си направим собтвеноръчно електрозапалка. Това наистина е много ценно!

Показаната от мене електро запалка е фабрично изработена и е лицензирано пиротехническо средство. Наистина, достъпа до такива, лицензирани материали е възможен само за лица придобили уменията и качествата на пиротехници с/у необходимите проведени курсове, изпити и представяне на сътветният документ в специализираните магазини.

Иначе, с готовност лично аз, /предполагам и накои от колегите/ приемаме подобни технически и хитроумни съвети за изработката на полезни джаджи!  smile


self-made-man  ...Разликата между мъжете и децата е най-вече в цената на играчките!...

"... там където глупостта царува, разумът е безумие..."

Офлайн

  0

#11 10.05.2011 23:01:07

sa6097
Редови
Репутация: 0

Регистриран: 22.04.2011
Мнения: 18

Отг: Лагерни сигнално-охранителни системи & Пиро и Ел. техники + Бушкрафт

Благодаря за компетентния отговор, RELAX smile .Само бих коригирал windwarrior за посочените от него "взривни в-ва", че пиротехниците са творци на огненото изкуство, а не злодеи, разрушители, бомбаджии, терористи и още други лоши определения от голяма част от обществото. Ние не синтезираме взривни вещества и не правим разрушителни изделия! За съжаление в днешно време от повечето хора пиротехникът се тълкува като такъв. Но все пак избирам какво да публикувам, предвид непълнолетните, въпреки че и те имат глава на раменете да обмислят постъпките си big_smile

Офлайн

  0

#12 10.05.2011 23:11:18

windwarrior
Зла Гад
Репутация: 748

От: Трети Картофен Пояс
Регистриран: 09.12.2009
Мнения: 5,631

Отг: Лагерни сигнално-охранителни системи & Пиро и Ел. техники + Бушкрафт

sa6097 - не ме разбирай погрешно. Уважавам вашата професия, и се радвам на вашите творения smile

Вярвам обаче, ще се съгласиш с мен че малолетен юнак, в комбинация с барут от ловни патрони, при пълна липса на култура за боравене с взривни в-ва, си е почти готов пациент на Пирогов с откъснати пръсти.

Затова призовавам, освен съвети за боравене с такива вещества, да даваме и необходимите съвети, как НЕ трябва да се борави с тях smile


"All great things are simple, and many can be expressed in single words: freedom, justice, honor, duty, mercy, hope".

Sir Winston Churchill

Офлайн

  0

#13 11.05.2011 00:00:30

zoso
Гъба отровна
Репутация: 2

Регистриран: 08.06.2010
Мнения: 354

Отг: Лагерни сигнално-охранителни системи & Пиро и Ел. техники + Бушкрафт

Много благодаря на sa6097 за отговорите! Информацията е изключително полезна. В неговите постове се крие и отговора на въпроса ми към Okdalf, а именно - тези запалки не са достъпни за свободна продажба. Надявам се да съм разбрал правилно.
Все пак отправям апел към професионалните пиротехници да публикуват една инструкция за безопасна работа с подобни запалки, дори и когато говорим за самоделни устройства.
Позволете ми да ви убедя за тази необходимост. Всички сте чували (вероятно виждали) военните детонатори за пластични експлозиви, които се задействат от батерия. На мой познат, съученик от село, му се случва следното: Държи детонатора в ръката си, но не е дал на късо електрическите изводи на детонатора. Топло му е, решава да си съблече пуловера, но продължава да държи детонатора в ръката си. От статичното електричество на пуловера, детонатора се взривява в ръката му. Невероятен късмет, че детонатора е бил с малка мощност (горе-долу колкото пиратка) и само го е опърлил.

Ако администратора или модераторите решат, че дискусията съдържа потенциално опасна информация и минава границите на безопасно боравене с взривни вещества, моля по тяхно усмотрение да предприемат мерки темата да бъде изтрита.

Офлайн

  0

#14 11.05.2011 00:32:19

windwarrior
Зла Гад
Репутация: 748

От: Трети Картофен Пояс
Регистриран: 09.12.2009
Мнения: 5,631

Отг: Лагерни сигнално-охранителни системи & Пиро и Ел. техники + Бушкрафт

Абе, zoso, ти още ли си трезвен бе друже ? Аз на твое място щях да съм в същата болница като жената, но в изтрезвителното smile Още веднъж, наздраве за малкият Георги smile

А сериозно, темата не смятам да бъде трита (освен ако Стоян не реши), но  както и ти казваш, смятам че публикуването на дори елементарни мерки за безопасност е крайно наложително. Надявам се колегите - пиротехници да откликнат подобаващо.


"All great things are simple, and many can be expressed in single words: freedom, justice, honor, duty, mercy, hope".

Sir Winston Churchill

Офлайн

  0

#15 11.05.2011 09:26:48

Yavor
Редови
Репутация: 109

От: София
Регистриран: 14.10.2010
Мнения: 2,422
Уеб-сайт

Отг: Лагерни сигнално-охранителни системи & Пиро и Ел. техники + Бушкрафт

Както писах и в темата за палене на огън с батерия и метална вата: едно време си правехме електрически запалки за пиратките точно по начина, описан от sa6097, само че вместо лампичка ползвахме опъната нишка от металната "гъба" между два проводника. Нямаше китайски коледни лампички тогава, неволя... big_smile

Не мисля, че непълнолетните пиромани има какво да научат от този форум, при днешния свободен (уж регламентиран) достъп до какви ли не материали смятам, че отдавна са изпробвали нещата, които си пишем тук. wink


Един е Айляк и Мохабет е негов пророк!

Офлайн

  0
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff