XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#61 26.02.2012 18:37:24

RELAX
Модератор

От: Шумен
Регистриран: 13.03.2010

Отг: Палене на огън с кремък и чакмак

BPetrov написа:

Един глупав въпрос...
Чакмака трябва ли да се кали или се ползва мек?

Борка, точно в това е тънкият момент, защото при ковашката обработка на пилата, метала се откалява и след това отново трябва да се закали до съответната твърдост, но висока температура трябва и усет ...  wink

Yavor написа:

Точно поради това единия от двата чакмака, които в момента са при мен, не вади почти никаква искра, за разлика от другия. А на вид са близнаци. Явно майстора се е разсеял за минутка ?

Явка, намери начин неработещият чакмак да го получа без да правиш някакви разходи и ще направим рекламация на майстора (най-малкото ще го закали по-качествено) smile

self-made-man  ...Разликата между мъжете и децата е най-вече в цената на играчките!...

"... там където глупостта царува, разумът е безумие..."

Офлайн

0

#62 26.02.2012 20:37:41

BPetrov
Хун

Регистриран: 07.12.2009

Значи иска не само каляване ами и отвръщане...
пууу, ей ся го слагам във фурната smile

Офлайн

0

#63 07.06.2012 23:43:31

RELAX
Модератор

Пробвах една програмка на Picasa за обработка на снимки и видео. Повечето от фотосите са ви познати, но ето какво се получи - тестово ... :  wink

[video][/video]

self-made-man  ...Разликата между мъжете и децата е най-вече в цената на играчките!...

Офлайн

0

#64 08.06.2012 21:48:59

Okdalf
Сръчко

Регистриран: 10.08.2010

Музикалния фон е сърцеръздирателен. Еньо дето уморил коняяяяя. Ава маникен утрепа мъ. +++

Офлайн

0

#65 08.06.2012 21:59:00

Aloo
Редови

От: Бургас
Регистриран: 18.03.2011
Уеб-сайт

RELAX написа:

Пробвах една програмка на Picasa за обработка на снимки и видео. Повечето от фотосите са ви познати, но ето какво се получи - тестово ... :  wink

Галине, ако ти трябва програмка за такава работа, пробвай тази ”ProShow Gold”. Много е добра, има много големи възможности и е безплатна. Ако искаш я пробвай, ако ти трябва помощ съм насреща.

П.С: С тази програмка си правих поканите за свадбата, станаха супер оригинални! [:}

[url]http://photo-cult.com/author.php?aut=aloo[/url]

Офлайн

0

#66 08.06.2012 22:01:11

RELAX
Модератор

Благодаря ти! Нещо се зарибявам по тези работи. Ще я потърся и ако има нещо което немога да разбера и с което да не се справям ще те търся... Още веднъж 10х !!!

Офлайн

0

#67 19.08.2012 12:53:26

bobber
Редови

От: Пловдив
Регистриран: 17.12.2010

а ве майна
седя и си мисля,седя и си мисля и по едно време усещам само си седя

праханта се вари в овча пикня щото е богата на нитрати,нали така беше
баба ми едно време бачкаше в една агро лаборатория,та ми е казвала че конския тор не е подходящ за торене защото има много нитрати,от тва би следвало че и конската пикня ще е ако не по-добра,поне колкото овчата

пс кво стана с пецата бе

Най-добрия нож за оцеляване е този , с който разполагаш в критичния момент -slaf40

Офлайн

0

#68 19.08.2012 13:14:55

ilianlp
Балканджия

От: Троян
Регистриран: 18.04.2010

big_smile който си има кон как му е лесно big_smile big_smile

Memento mori

Офлайн

0

#69 19.08.2012 16:30:34

Okdalf
Сръчко

Регистриран: 10.08.2010

Явно има значение другите съединения. Не напразно писанията са за овча или кравешка тор.
пп Па той нали не скрадна кон, кой ши пикае у канчето?

Офлайн

0

#70 19.08.2012 19:43:46

RELAX
Модератор

Драго, ми убуу си мислил и явно не си останал само със стоенето... Не е нужно да я вариш в урина (прахановата гъбка), а е достатъчно да я сложиш под скарата на коневръза от към задницата на животните, и да стои така във влажната среда една-две седмици. След това сушиш и чукаш за разчепкване... Пробвай, мисля че ще стане. Пък за изненада на "душманите", коне знам че имаш достатъчно, ама от тях няма как да краднеш ....  big_smile  big_smile  big_smile

Офлайн

0

#71 19.08.2012 20:32:58

bobber
Редови

От: Пловдив
Регистриран: 17.12.2010

сега има само един жребец,в ловеч е.ама догодина трябва да се увеличат пак...

Най-добрия нож за оцеляване е този , с който разполагаш в критичния момент -slaf40

Офлайн

0

#72 21.08.2012 18:26:46

Flint
Редови

Регистриран: 27.07.2012

Днес се пуснах за малко из гората и викам я да си стъкна един огън и да сваря едно кафе. Хубаво, ама се оказа, че вместо кутийката с готовите овъглени парцалчета, в бързината съм мушнал в раницата празната кутийка с дупката.
Е, наложи се да паля със запалката, че нямаше време за боудрил. Та се замислих... кремък имах, огниво имах, кутийката в мене, а стари гащи за парцалчета - няма smile

Въпросът ми е - някой пробвал ли е да овъглява материали, различни от плат, които да стават за палене с кремък? Някоя гъба или вид дървесина или трева някаква? Тоест, то много неща могат да се овъглят, ама няма да стават за заместител на праханта, щото като ги стиснеш върху кремъка и ще се натрошат или разпрашат?

Офлайн

0

#73 21.08.2012 18:59:11

Галимунди
Незнайко в страната на чудесата

Регистриран: 29.03.2011

Що бе Флинт ще ги стискаш? Ако се налага може да се пали по обратния начин. Вместо да чукаш с Огнивото по Кремъка, подпираш огнивото в кутийката и чукаш с кремъка, така че искрите да падат върху материала който си приготвил в кутийката. Виж в блога на Стоян го има демонтстрирано, забравих какъв стил беше. Така, дори и трошлив въглен ще може да се запали. След като запалиш огън подготвяш нов въгледн на огъня. Ще потърся картинката и/или клипчето. Ако не си ги гледал.

flint_and_steel-02-european_stile.jpg

И цялата тема в блога
http://xenos-bushcraft.com/blog/2011/06 … #more-3773

Последно редактиран от Галимунди (21.08.2012 19:09:33)

Аз знам, че нищо не знам... като се замисля, даже кой го е казал и това съм забравил. - Димитър Шишманов

Аз, лично, от време на време, спирам да гледам картата, компаса и GPS-а, за да си погледна и в краката. smile - Неандерталец

Офлайн

0

#74 21.08.2012 19:10:05

Flint
Редови

Регистриран: 27.07.2012

Галимунди написа:

Що бе Флинт ще ги стискаш? Ако се налага може да се пали по обратния начин. Вместо да чукаш с Огнивото по Кремъка, подпираш огнивото в кутийката и чукаш с кремъка, така че искрите да падат върху материала който си приготвил в кутийката. Виж в блога на Стоян го има демонтстрирано, забравих какъв стил беше. Така, дори и трошлив въглен ще може да се запали. След като запалиш огън подготвяш нов въгледн на огъня. Ще потърся картинката и/или клипчето. Ако не си ги гледал.

Ха, отлична идея! Не се бях сетил. Мерси Галимунди! Е това решава въпроса с търсенето на стари гащи smile Така верно може да си подготвяш заместители на прахан от всичко в гората.

Офлайн

0

#75 21.08.2012 19:12:32

Галимунди
Незнайко в страната на чудесата

Регистриран: 29.03.2011

Въпроса е да запалиш първия път smile

Аз знам, че нищо не знам... като се замисля, даже кой го е казал и това съм забравил. - Димитър Шишманов

Аз, лично, от време на време, спирам да гледам картата, компаса и GPS-а, за да си погледна и в краката. smile - Неандерталец

Офлайн

0
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff