XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#1 13.10.2010 09:52:32

xenos
Modern Abo
Репутация: 776

От: Дивдядово, Шумен
Регистриран: 06.10.2010
Мнения: 5,697
Уеб-сайт

Палене на огън с кремък и чакмак

wanderer

Здравейте,супер е че вече има форум.Дайте съвет-блъскам по кремъка а искра няма.въпроса ми е има ли значение с каква стомана пробваш да искараш искра.И кои Fire steel запалки ще ми препоръчате.
Тези, които не могат да оцелеят сред природата умират от срам.


Стоян Стоянов

Чакмака не трябва да блъска, а да се "плъзне" по ръба на кремъка. Трудно е да се обясни. Най-добре се научава ако видиш някой да го прави.
Иначе за Fire Steel запалките препоръчвам тия на "Light My Fire", "Primus" и "BCB", в реда, в който ги виждаш [:)]


Shady

Стояне , одеве дето си писахме забрахих да ти кажа че ако ще си правиш чакмак прави го от стара пила (ако ти се намира естествено), защото стоманата от тях е много здрава! [:)]
Знанието е знание само когато е придобито чрез усилията на мисълта, а не на паметта...


Стоян Стоянов

Ама и голям зор ще видя с коването. [:-)]


Shady

Ами да затова ти предложих да ти взема.... ама знам и какво е чувството да си направиш нещо сам и да ти върши работа [:)] . Все пак ако има нещо пиши и ще се разберем [;)]


BPetrov

Стомана ли трябва да е или може и желязо? Знам, че на практика се отчупват мини частици от стоманата и те са искрите... бъркам ли?


Shady

Незнам дали трябва точно от желязо или стомана но са ми казвали че е най-добре от пила да се направи чакмак, защото е здрав материал. А за искрите мисля че кремъка се износваше и фактически при триенето му с желязо излизат искрите, но може и да се бъркам [:)]

cat

Пробвайте с щирия повече искри вади


Стоян Стоянов

Какво е щирия?


Nikolay

Като стана въпрос за кремък - къде да ги намерим кремъците. На едно място чета, че трябва да ги търсим близо до седиментни скали като варовика. На друго пише, че кремъците се намират в коритата на реките или близо до вулканични скали. Кое е вярното?
Вие къде сте намирали кремъци?


Стоян Стоянов

Кремъкът е седиментна скала и се намира като включвания в различни варовици. Изобилен е на места с преобладаващ карст, както е в моя район, Шуменско. Буквално ги ритам под път и над път като вървя. За съжаление са нискокачествени, с малки размери, нееднородни, с жилки и включения, иначе бих се пробвал във флинткнапинг-а. [:)]
В тоя ред на мисли, за тези, които живеят около София имам лоши новини: там е рядко срещан. Малко ми изневеряват спомените от това, което учихме по "Геология и Геоморфология", както и по "Почви" в Университета, та не мога да ви упътя къде най-близо в района ви има. Може да се провери в някоя дебела енциклопедия. [:)] Иначе пък вие там би трябвало да имате талкови шисти, които пък са другия вид скала, който много ми се ще да намеря. [:)]


Nikolay

Това обяснява защо не мога да ги намеря въпреки усилията. Иначе за шистите('скала или глинест пласт, който се разпада на тънки плочи или пластински' - нали за това говорим) си прав. Има ги много и на доста места. Само, че за какво се ползват въпросните скали?


Стоян Стоянов

Ми трябват ми едни шисти, наречени на английски "soap stone". Става въпрос за едно древно изкуство - stone carving (каменорезба). Една лула имам мерак да си направя на първо време. [:)]


cat

Щирията е вид стругарски нож и при удар в кремък вади прилична искра


UNIOR

На обяд прескочих до Етъра, имах работа наблизо,и не се сзържах да влезна и да си взема един геврек, та при Сарача видях да се продава Чакмак И кремък, цена не видях, но като ходя пак ще питам.


Бушкрафтът е най-първото от всички занимания на хората. И дори по Земята да стъпва последния човек, той ще бъде практикуван!

Офлайн

  0

#2 13.10.2010 09:58:52

xenos
Modern Abo
Репутация: 776

От: Дивдядово, Шумен
Регистриран: 06.10.2010
Мнения: 5,697
Уеб-сайт

Отг: Палене на огън с кремък и чакмак

doino_57

За чакмак може да се ползва направо парче от стара пила за желязо. При коване трябва да се закали на много твърдо. Обикновена стомана не върши работа. Праханта се вари от дървесна гъба праханка от бук. Накисва се в разтвор от вода и калиев нитрат(изкуствен тор), но не амониев- ако не държите на автентичност(автентичната прахан мирише много хубаво). Може към разтвора и сяра. Кремъци има навсякъде.


samotniq valk

Лично мое мнение е, че няма лошо човек да има и такова умение, но е излишно. Вместо да нося чакмак, прахан и кремък, много по-удобно е да си нося кибрит и запалка.


Стоян Стоянов

Самотен вълк, много умения вече са забравени точно затова, защото има измислени по-модерни и удобни неща. Това, с което ние се занимаваме тук е практикуването и съхранението на такива стари умения. Това е една от страните на Бушкрафта.


BPetrov

А и е по-екологичен метод. Няколко искри не повишават толкова околната температура колкото пламъка на запалката. Също така не замърсяват толкова въздуха. Не са направени от пластмаса...
Минусите са, че все по-трудно се намират, По-трудно се изработва праханта и изискват добре тренирана ръка. Не са достатъчно компактни.


samotniq valk

Не искам да засягам никой, но ми се вижда малко странно да се запазват някакви странни умения, докато сме екипирани с най-съвременни средства. Не мога да си представя някой да пали огън по метода на прадядо ми, и в същото време да е облечен и снаряжен като командос с кордура, полар и не знам какви още модерни материи. Виж, умението да се пали огън с триене, не му знам английската дума, която използвате, определено е полезно. Винаги може да си изгубиш запалката и да се наложи да палиш огън, с подръчни материали.


BPetrov

Естествено, че никого не засягаш - всеки си има право на мнение [:)]
Даже съм склонен да се сгълася, че малко хора навлечени с кордура, ще тръгнат с чакмак и праханка, друг е въпроса - това не е ли предрасъдък?
А и какво отличава метода на палене с триене от този с чакмак и прахан? И двете са умения които трябва да имаш, за да ги ползваш ако ти се наложи. А ако ти е студено и нямаш запалка под ръка, ще ползваш каквото можеш. Защо тогава да не се научим и на някой дядовски метод. Не се знае какво ще ни попадне в ръката. То това е опортунизма. Да се научим да ползваме всичко налично за различни и най-разнообразни ситуации.
Мисля, че и двамата ще сме по-полезни, ако споделим нещо за паленето на огън с кремък. По-малко сме полезни, ако критикуваме метода.


samotniq valk

За съжаление нямам личен опит с кремъка. Не ми се е налагало да го ползвам. А разликата между този метод и медота с триене е, че в критична ситуация може да намерим подходящи парчета дърво и да запалим огън, ако нямаме нищо друго. Докато прахана и кремъка, трябва да си ги носим с нас, както може да си носим и запалка. Ако си изгубя предварително приготвения прахан или кремъка, доста е малка вероятността да си намеря нови, когато имам нужда от тях. А дърва има навсякъде. За мен е въпрос на прагматичност


vanjo


@samotniq valk

   

А дърва има навсякъде. За мен е въпрос на прагматичност


Това с дървата навсякъде е неточно като твърдение дори за България, но и да има не винаги може да се запалят лесно по метода с триенето . Както е казал Мечо Пух :
"Колкото повече толкова повече". Въпрос на прагматизъм.


samotniq valk

vanjo, мисля, че прекалено буквално прие думата "навсякъде". Все пак ще се съгласиш, че е много по-лесно да се намерят дърва, отколкото кремък. Пък и, ако няма дърва, паленето на огън леко се обезсмиля. Не, че няма какво друго да се гори в критична ситуация. Затова смятам, че в гората или планината или, където и да било другаде из пущинака, метода с триене е по-практичен от този с огниво и кремък. Все пак това си е лично мое мнение, което не налагам на никой.


Hobo

Искам да го видя това, как някой си е забравил кибрита и затова пали огън с триене. Ей така случайно. Без да е подготвен предварително. Във влажната гора! Убеден съм, че това никой от форума не го може. Ако иска да ме опровергае да се обади. Специално ще се разходя да видя как го прави.

В същото време всеки, който умее да пали огън с чакмак, кремък и прахан има реален шанс да го направи и с заместители като два твърди камъка и настърган мъх (прахан) от Т-шърта.

Един път да сме на едно мнение със Стоян, че:

 

Това, с което ние се занимаваме тук е практикуването и съхранението на такива стари умения. Това е една от страните на Бушкрафта.


Black Wolf

Samotniq valk e прав - наистина е по-добре и по-важно човек да владее техники за набавяне материал в гората, направа на устройството и използването му, т.е. изцяло да използва наличния природен ресурс.
Иначе дали ще е кибрит, запалка, огниво или "файър стил" е почти все едно - при всички тях става въпрос за нещо, което си носиш от къщи, приготвено предварително.


Стоян Стоянов

Hobo,  трябва да те разочаровам, но без да се заяждам ще кажа, че чакмака и праханта също не са измислени по нашите земи, и не са наш патент. Паленето на огън с "чукане" (на два кремъка, кремък и пирит и т.н.) е открито доста назад във времето.

П.П. Дано да ми остане още време да се поупражнявам, и може да те накарам да се поразходиш да видиш как се пали огън с триене направо в гората, без подготовка. [;)]


Hobo

   

Трябва да те разочаровам, но без да се заяждам ще кажа, че чакмака и праханта също не са измислени по нашите земи...Паленето на огън с "чукане" (на два кремъка, кремък и пирит и т.н.) е открито доста назад във времето

Извън темата на форума е, а и няма нужда да спорим кои земи са били населени тогава, доста назад във времето. [:)] По-важно е да се знае, че със същата техника както с кремък, чакмак и прахан може да се запали лесно огън и само с два кремъка без чакмак. Иска малко повече прецизност в удрянето, съответно малко повече практика. Всеки може да се справи стига да има наоколо кремък, както е при вас.

Според мен паленето на самата прахан е много по-лесно, отколкото следващото упражнение, а именно паленето на огън с тлееща прахан. Може би ще е добре всеки да сподели как точно го прави, защото то е същото дори ако запалиш прахан с триене.


anjsan

Хобо и във влажна гора си има чалъми за палене на огън . В джунгата е много влажно , но хората се справят . Аз не съм спец, но сега чета една книга "Уай-уай" отнасяща се за пътешествие в Гвинея. Авторът се чудеше как индианците винаги могат да запалят независимо от времето, влажността, дъжда и т.н. Главното което научих засега е , че вътрешността на едно мокро дърво е суха , отделно има места и материали в гората които не са напълно мокри . В книгите/филмите за оцеляване също споменават разни техники . Трудно е , но не е невъзможно .


Бушкрафтът е най-първото от всички занимания на хората. И дори по Земята да стъпва последния човек, той ще бъде практикуван!

Офлайн

  0

#3 13.10.2010 10:04:23

xenos
Modern Abo
Репутация: 776

От: Дивдядово, Шумен
Регистриран: 06.10.2010
Мнения: 5,697
Уеб-сайт

Отг: Палене на огън с кремък и чакмак

vanjo

    Samotniq valk e прав - наистина е по-добре и по-важно човек да владее техники за набавяне материал в гората, направа на устройството и използването му, т.е. изцяло да използва наличния природен ресурс.


Предлагам да я ползвате тук тази техника [:)]

350px-SongKolHorses.jpg


Стоян Стоянов

@vanjo: Сухата трева се нарязва, сбива, увива и завързва във вид на снопове, калъпчета и т.н., заместващи липсващите цепеници. [;)]

П.П. Хобо, ако говорим за прахан от праханова гъба, то тогава преминаването от тлеещата прахан към същинският огън не е никакъв проблем. Тя развива доста висока температура. Специално това го тествах при последната си разходка. Просто намерих суха клонка, дебела колкото пръста ми, направих купчинка фини стърготини с помоща на мокотаугана (индианският нож [;)] ), след това бучнах запаленото парченце прахан в нея, раздухах малко и си пламна като факла. [:)]

Виж за прахан от овъглен памучен плат, или получена от триенето на две парчета дърво, си се иска майсторлък. Тя не дава такава висока температура, и разпалkите трябва наистина да са доста фини и сухи.


anjsan

Тук за гориво се използва изсушен тор от кончетата, а също и стари кокали.


cat

Под кората на дърветата има лико избира се някой сух клон бели се кората и се вади лико,стрива се между ръцете то става на едни влакънца които лесно пламват от въгленчето на праханта. И още нещо гледам си ковете чакмаци аз ползвам щирия вади по добра искра


samotniq valk

Признавам, че нямам практичен опит и с двата метода, просто се опитвам да разсъждавам в критична ситуация кой ще е по-полезен.
Хобо, да запалиш огън с два камъка е не по-малко трудно отколкото да триеш дървета. Поне това съм опитвал един два пъти от любопитство. Резултата беше плачевен, нищо не стана, млатих с камъните, хвърляха искри и толкова. Вероятността с два камъка и парче плат от дрехите да се запали огън клони към нула.
vanjo, на тази снимка на някаква блатистна местност дето си я дал, вероятността да намериш кремък е същата като да намериш и дърва.
Но "адаша" има право, че трябва да може да изпълзваме дадените природни ресурси по най-добрия начин. Не заставам категорично зад нито един от двата метода, нито съм противник да нито един. Смятам, че трябва да се импровизира, когато се наложи в зависимост от условията. Подкрепата ми за метода с триене се дължи на факта, че е по лесно да се намерят дърва, отколкото кремъци.


vanjo


    Палене на огън с кремък
    (37 отговора) (14 участника)


Ей това е темата, @wanderer зададе конкретен въпрос и получи дори отговори.

    Чакмака не трябва да блъска, а да се "плъзне" по ръба на кремъка. Трудно е да се обясни. Най-добре се научава ако видиш някой да го прави.
    Иначе за Fire Steel запалките препоръчвам тия на "Light My Fire", "Primus" и "BCB", в реда, в който ги виждаш


В момента се разтягат локуми за какво ли не. То не са индианци, коване, щирии, аборигени, джунгли и какво ли не.
В условия на оцеляване огъня се ползва за:
1. Да се предпазите от измръзване
2. Да се предпазите от хищници, които ви виждат като тяхна храна
3. Да си приготвите храна за да не умрете от глад

За да се сдобиете с огън са необходими 3 фактора:
1. Нещо с което да запалите огъна - искри, въглени, запалки
2. Нещо което гори продължително (гориво) - дърва, сушена тор,спирт,лични вещи и тн.
3. и фактор време при екстремни условия при определени условия е много важно да стане бързо.
Не винаги човек разполага с време. Тогава сушенето на трева от блатото (от снимката) или тор не работи.
Всичко останалода се ползва огъня за, светлина, барбекю, лагерни огньове и т.н. е въпрос на комфорт.


Black Wolf


   

2. Да се предпазите от хищници, които ви виждат като тяхна храна


По принцип се твърди, че хищницине не се плашат особено от огън... [:P] Въобще страхът на дивите животни от огън е силно преувеличен, ако изключим мащабните пожари в природата, но тогава всичко живо без значение на 4 или 2 крака се спасява. [8)]


Бушкрафтът е най-първото от всички занимания на хората. И дори по Земята да стъпва последния човек, той ще бъде практикуван!

Офлайн

  0

#4 22.12.2010 10:33:06

xenos
Modern Abo
Репутация: 776

От: Дивдядово, Шумен
Регистриран: 06.10.2010
Мнения: 5,697
Уеб-сайт

Отг: Палене на огън с кремък и чакмак

Ето няколко чакмака, които изработи, и ми подари един читател на блога, и форума - Стефан Чаков.
flint_and_steel_fire_strikers.jpg

Най-малкия е този, който имах досега, и не е изработен от него. Чакмаците са добре изработени, и дават много добра искра - доста по-добра от тази, която дава стрият ми. wink


Бушкрафтът е най-първото от всички занимания на хората. И дори по Земята да стъпва последния човек, той ще бъде практикуван!

Офлайн

  0

#5 22.12.2010 10:43:33

Green
Редови
Репутация: 1

Регистриран: 06.10.2010
Мнения: 241

Отг: Палене на огън с кремък и чакмак

тез кремъци и чакмаци са ми голям проблем на мен правя искра но не мога да възпламеня разпалките използвам памук уж е най възпламенимпък и  защото имам само едно пърче праханова гъба и не ща да го прохабявам

Офлайн

  0

#6 22.12.2010 10:50:28

xenos
Modern Abo
Репутация: 776

От: Дивдядово, Шумен
Регистриран: 06.10.2010
Мнения: 5,697
Уеб-сайт

Отг: Палене на огън с кремък и чакмак

Памукът не е съвсем лесен за възпламеняване със чакмак. Трябва наистина добра и гореща стружка. Пробвай да го овъглиш. Това става, като го запалиш, и като лумне в пламъци и почне повърхността му да почернява, бързо го загаси (захлупваш го с нещо). Така той ще остане повърхностно овъглен, и ще хваща искрата много лесно.

Щом пък нямаш много прахан, и не ти се прахосва, може да си направиш ТОВА. От него може да имаш огромни количества, стига да искаш. wink


Бушкрафтът е най-първото от всички занимания на хората. И дори по Земята да стъпва последния човек, той ще бъде практикуван!

Офлайн

  0

#7 22.12.2010 11:02:23

Green
Редови
Репутация: 1

Регистриран: 06.10.2010
Мнения: 241

Отг: Палене на огън с кремък и чакмак

я стана много добре даже
благодаря ти

Офлайн

  0

#8 22.12.2010 12:13:41

RELAX
Модератор
Репутация: 1549

От: Шумен
Регистриран: 13.03.2010
Мнения: 3,678

Отг: Палене на огън с кремък и чакмак

Xenos, имам няколко въпроса.
1. На снимката метала някак си жълтее. Това зрителна измама ли е или в метала има някакви примеси?/Ако знаеш/
2. Дай някаква оценка на тези форми на чакмаците и кой от тях е най удобен за работа? "Келтският", наистина както писа и Чаков е сякаш по-неудобен. А този другият дето прилича на половин ритон е много интересен - не съм виждал подобна форма.
3. И "култовият" въпрос - размерът има ли значение?/За чакмака става въпрос !;) /


self-made-man  ...Разликата между мъжете и децата е най-вече в цената на играчките!...

"... там където глупостта царува, разумът е безумие..."

Офлайн

  0

#9 22.12.2010 12:20:46

xenos
Modern Abo
Репутация: 776

От: Дивдядово, Шумен
Регистриран: 06.10.2010
Мнения: 5,697
Уеб-сайт

Отг: Палене на огън с кремък и чакмак

Чакмаците "жълтеят" защото са снимани на ниската светлина на изгряващото слънце. smile Иначе са си съвсем сиви. Вкарах малко "арт" в снимката, а май не е трябвало! smile

За мен лично всички форми са достатъчно добри за работа, също както и простото парче пила е удобно. Чакмакът, дето "прилича на половин ритон", също е удобен, аз даже сякаш него ще си харесам, да си нося. smile

Размерът (както обичам да казвам на жените  lol ) няма значение - важен е майсторлъка!  tongue За мен лично оптимален размер за чакмак е около 3 и половина, или най-много 4 пръста (6-7 см). Направените от Стефан са наистина малко по-големички, и аз това му посочих като единствена забележка. Ако ги прави с около 1/3 по-малки, ще са перфектни. Всъщност големият чакмак върши чудесна работа, и е удобен за държане, но е малко обемист и тежичък, ако ще трябва да го разнасяш постоянно из джоба. smile


Бушкрафтът е най-първото от всички занимания на хората. И дори по Земята да стъпва последния човек, той ще бъде практикуван!

Офлайн

  0

#10 22.12.2010 22:32:43

RELAX
Модератор
Репутация: 1549

От: Шумен
Регистриран: 13.03.2010
Мнения: 3,678

Отг: Палене на огън с кремък и чакмак

Ето я моята "въшка" за която писах в блога  в темата за прахановата гъба и чакмаците. Дава ми страхотни резултати от към получаване на искри:

021793649-big.jpg

За това те питах за размера - има ли знчение.


self-made-man  ...Разликата между мъжете и децата е най-вече в цената на играчките!...

"... там където глупостта царува, разумът е безумие..."

Офлайн

  0

#11 22.12.2010 22:36:42

xenos
Modern Abo
Репутация: 776

От: Дивдядово, Шумен
Регистриран: 06.10.2010
Мнения: 5,697
Уеб-сайт

Отг: Палене на огън с кремък и чакмак

Не е въшка това! wink Много си е хубаво чакмачето! При това сигурно е и доста старо. Също като един на пра-дядо ми, който най-безотговорно запилях някъде, и сега щеше да е на поне век сигурно. sad


Бушкрафтът е най-първото от всички занимания на хората. И дори по Земята да стъпва последния човек, той ще бъде практикуван!

Офлайн

  0

#12 23.12.2010 20:51:29

стефан чаков
Редови
Репутация: 403

Регистриран: 23.12.2010
Мнения: 359

Отг: Палене на огън с кремък и чакмак

От днес и аз ставам пълноправен участник във форума smile


Който разбира,разбира и от свиренето на комара,който не разбира и от магарешки рев няма да разбере.

Офлайн

  0

#13 23.12.2010 20:56:51

bobber
Редови
Репутация: 528

От: Пловдив
Регистриран: 17.12.2010
Мнения: 3,097

Отг: Палене на огън с кремък и чакмак

а добре дошъл и тука
има тема с визитки за всички новодошли даже и аз трябва да мина от там


Най-добрия нож за оцеляване е този , с който разполагаш в критичния момент -slaf40

Офлайн

  0

#14 28.12.2010 21:46:46

RELAX
Модератор
Репутация: 1549

От: Шумен
Регистриран: 13.03.2010
Мнения: 3,678

Отг: Палене на огън с кремък и чакмак

Стефан Чаков ми прати чакмаци! Прочетете в блога...


self-made-man  ...Разликата между мъжете и децата е най-вече в цената на играчките!...

"... там където глупостта царува, разумът е безумие..."

Офлайн

  0

#15 28.12.2010 21:50:46

xenos
Modern Abo
Репутация: 776

От: Дивдядово, Шумен
Регистриран: 06.10.2010
Мнения: 5,697
Уеб-сайт

Отг: Палене на огън с кремък и чакмак

Е, можеше и едно фотце... да ги видим и ние! wink


Бушкрафтът е най-първото от всички занимания на хората. И дори по Земята да стъпва последния човек, той ще бъде практикуван!

Офлайн

  0
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff