XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#1 03.05.2011 21:43:48

ГеоргиМ
Редови
Репутация: 0

Регистриран: 18.04.2011
Мнения: 18

Какъв полар използвате?

Здравейте!
Това е моята първа тема и ще се постарая да бъде интересна.

Както от заглавието си личи става дума кой какъв полар използва.Доколкото знам има три вида полари:
1.тънак полар, който е лек и компактен, което го прави идеален за лятото и есента.
2.дебел полар, който е по-тежък в сравнение с горния вид, но също така е и доста по-топъл, което го прави предпочитан за зимния сезон
3.и посленият вид, който аз знам е именно така нареченото "поларено яке" отвън е като шушляково яке, а отвътре е полар

Аз лично имам един тънак полар, закупен от веригата немски магазини за 15лв(ако не се лъжа), с който съм бил облечен при температура на въздуха от около 5-7 градуса и не чувствах студ.Също така разполагам и с "поларено яке" на фирмата Columbia.Него го носих няколко пъти през по-студените зимни дни в София и нямам наблюдения дали ще е много комфортно за вечер през зимата в планината било то в хижа или навън.

Интересно ми е вашето мнение за поларите и тяхното приложение.Както така дали имат характеристики и таквиа други неща, защото виждам, че тук има хора с голям опит в планинарството и бушкрафта, който със сигурност знаят повече от мен.

Надявам се темата да е интересна за дискусия, защото топлата дреха е нещо много важно в планината. :)

Офлайн

  0

#2 03.05.2011 22:07:00

windwarrior
Зла Гад
Репутация: 761

От: Трети Картофен Пояс
Регистриран: 09.12.2009
Мнения: 5,646

Отг: Какъв полар използвате?

Аз ползвам един доста дебел полар, куча марка, върши доста добра работа, но е много обемист, пък го и изпогорих със цигари и затова наскоро си взех един преоценен Хели Хансен - също доста прилично топли, но е доста по-компактен, предстои да го тествам в полеви условия.

За характеристики - поларите не знам да има нещо кой знае какво, освен материала. Освен паропропускивост може би, но честно казано не съм обръщал внимание


"All great things are simple, and many can be expressed in single words: freedom, justice, honor, duty, mercy, hope".

Sir Winston Churchill

Офлайн

  0

#3 03.05.2011 22:16:46

mchervenkov
Редови
Репутация: 50

Регистриран: 18.12.2009
Мнения: 1,337

Отг: Какъв полар използвате?

Има има различни полари. Взимай по-лекия! http://outlet.sportdepot.bg/products/tu … ujki-polar
и обикновен полар http://outlet.sportdepot.bg/products/tu … ujki-polar   smile лек, по-лек, най-лек!


Мързелът е подсъзнателна мъдрост.

Офлайн

  0

#4 03.05.2011 23:17:03

RELAX
Модератор
Репутация: 1460

От: Шумен
Регистриран: 13.03.2010
Мнения: 3,612

Отг: Какъв полар използвате?

Моите впечатления от паларите са следните:

- Имам долнище от нещо като анцунг с външно покритие - шушляк, вътрешно - полар. Супер неудобна дреха... За каквото и да е вървене е отвратилелна, в предвид топлинта, която се получава при движението и последващото изпотяване на тялото. За стационарен престой в супер студено време е идеалното облекло, но такова се използва предимно от ловците при самостоятелни и индивидуални нощни пусии за хищници ...

- Разполагам и с яке от средно плътен полар - представлява подплата към ловен костюм и по-точно, като допълнение към шубата, което може да се носи и отделно. Наблюденията ми са практически - активно физическо натоварване /дълго ходене в пресечен терен/ с първи-основен слой - термо бельо, над него - "якето" от полар и завършваща дреха - ловната шуба /уж с гортекс мембрана...?/. При събличане устанавих, че всичката пот от тялото ми беше изведена от термо бельото, през полара и се бяха образували миниатюрни капчици влага по външната страна на полара. Тялото ми беше сухо и се чувствах супер комфортно. Обаче "Гор-текс" технологията на шубата не беше извела тази влага на вън...

И обратното - бил съм  с тази "подплата" от полар само, във влажна обстановка и направо на дъжд - външно се измокря супер много и започва да тежи, но влагата трудно достига до по-долните слоеве и до тялото, въпреки тежестта, се чувстваш също доста комфортно, предвид предпазването от мокротата.

Изводите ми са, че полара е много полезен, предвид термозадържащите му свойства. За дебелината и плътността всеки трябва да си реши сам.

Недостатъците - изобщо не обича огъня - и най-малките искрици от огъня или други подобни термични източници го увреждат невъзвратимо и се образуват супер грозни дупки, предвид специичните свойства на изкуствената материя, от която е изработен..


self-made-man  ...Разликата между мъжете и децата е най-вече в цената на играчките!...

"... там където глупостта царува, разумът е безумие..."

Офлайн

  0

#5 04.05.2011 07:11:07

Momchil
Редови
Репутация: 3

Регистриран: 19.08.2010
Мнения: 644

Отг: Какъв полар използвате?

Поларът е дреха която да те топли докато си активен в студено време и когато не си активен в не толкова студено време. Поларът ти трябва да е тънък ако го позлваш в студено време докато си активен и да има по възможност по-дълъг цип за да можеш да се вентилираш при нужда. Ако ползваш много дебел полар докато си активен в зимни условия - ще прегряваш. Ако искаш да ти е топло когато почиваш,по-добре позлвай пухено яке или елек.
Третият вид който си споменал са така наречените windshirts,wind breakers или softshells. Те са по-подходящи за трети(външен слой),докато само поларът е подходящ за среден(изолиращ) слой. Това е защото поларът не спира вятъра и не пази от дъжд.
Ако имаш хубав уиндшърт може да ти бъде едновременно 2-ри и 3-ти слой при условие,че имаш необходимите атмосферни условия и си в движение през повечето време и не се налагат дълги почивки.

Офлайн

  0

#6 04.05.2011 07:24:26

Momchil
Редови
Репутация: 3

Регистриран: 19.08.2010
Мнения: 644

Отг: Какъв полар използвате?

Да допълня какви изпозлвам аз - имам 3 тънки полара на First Ascent (eddiebauer.com),един средно дебел на EMS (ems.com) и
уиндшърт Marmot DriClime Windshirt (marmot.com) ,но последното не е точно полар,има само тънка поларена подплата. В САЩ поларите ги водят 3 вида по дебелина,съответно 100,200 и 300 "тежест". Мисля,че това е някакъв стандарт на компанията Polartec. Моите са всички 100 (най-тънките) с изключение на ЕМС-а,който е 200 и почти не го ползвам навън.

Офлайн

  0

#7 04.05.2011 07:49:11

velio
Bushman
Репутация: 5

Регистриран: 17.02.2011
Мнения: 1,258

Отг: Какъв полар използвате?

разделението на 100, 200 и 300 не е само за щатите, а и за Европа  smile Това си е разделение на компанията измислила въпросния материал. Самия материал се нарича Полартек и някъде из  полара трябва да има пришито етикетче със следната форма:
images?q=tbn:ANd9GcSPnBjmdQR6tHN_WphMYjyYg4hUitIJC2VQwcXOHzSnozSdD4_8

Естествено, има и една камара материали със същите свойства, които не са произведени от Полартек, но вършат същата работа и са по-евтини  smile

Както каза вече Момчил - ако ще го ползваш активно /т.е. ще ходиш/тичаш, а не да го ползваш често/ ти трябва по-тънък (100 да речем), а ако ще го ползваш за къмпинг примерно - където ще стоиш на 1 място по-дълго време ти трябва по-добел.

Харектеристиките на полара са че топли и пропуска влагата от тялото. Но както пропуска влага отвътре-навън, така е и обратното  smile Другото е, че не пази от вятър. Така че, за да се ползва добре полара задължително трябва да имаш нещо ветро и влаго устойчиво над него. Аз по принцип си го мъкна полара с мен, понеже не тежи, но го ползвам само като спирам за почивка някъде. Иначе дори зимата, като ходя ми е жега с него и тъпча само с термобельо и тънко яке - шел (яке само от мембрана - без никаква термоизолация). Даже понякога и шела свалям  smile

Моя съвет е, ако ще го ползваш основно за ходене да си вземеш 1 тънък полар. Не е нужно да е от полартек - просто вземи какъвто намериш изгодно. Верно - нема да изкара 5-6 години /моя мисля е на малко повече  smile /, но ще ти изкара достатъчно дълго, ако го ползваш само в планината и не го носиш в града.
А пък, ако ти трябва за неколкодневно палаткуване примерно - хич не ти и требва полар. Предполага се, че палатката няма да е далече от там докъдето си стигнал с МПС и не проблем да си носиш каквото друго ти е удобно. Все пак изкуствените материали не се разбират много добре с огИна и ще ти по-добре с нещо памучено  smile

Офлайн

  0

#8 04.05.2011 07:50:52

velio
Bushman
Репутация: 5

Регистриран: 17.02.2011
Мнения: 1,258

Отг: Какъв полар използвате?

едит: сега видях, че вече си имаш някакъв тънък полар, така че си ти!  cool
Друго не ти трЕбе.

Офлайн

  0

#9 04.05.2011 09:47:39

vanjo
Редови
Репутация: 0

Регистриран: 07.12.2009
Мнения: 118
Уеб-сайт

Отг: Какъв полар използвате?

Разликата между продуктите Polartec и всички негови клонинги е основно във фактора пропускливост на влага и другото защитно свойство, че материала реално не гори, да стават дупки от искри и тн , но няма опастност собственика на полара да пострада сериозно от огъня.  Друго съществено предимство в сравнение с памучните и вълнените дрехи е по-ниското тегло и времето за което изсъхва полара. В случай че ползваш истински полартек имаш и още една екстра трудно се мокри ако вали дъжд. Що се отнася до това какъв грамаж да си вземеш , лично аз има 50 гр , 100 гр и 300 гр всичките са без допълнения от типа уинстопер и тн. тоест чисти полари.  В магазините втора ръка можеш да намериш истински полартек на много сносни пари , понякога дори чисто нови.  За нови полари марката Milo ми е фаворит.  Реално обаче какво ще ползваш зависи и това дали се потиш много или малко и редица други условности.


[url=http://www.bushcraftbg.com/forum/index.php]BushcraftBG[/url]

Офлайн

  0

#10 01.07.2011 16:47:16

Teo
Редови
Репутация: 0

От: Русе
Регистриран: 18.12.2010
Мнения: 17

Отг: Какъв полар използвате?

adidas polyester 100% хубавото е че има  ципове под мишниците за проветрение система за 3D зониране на кройката с цел да топли повече и качулка която става като маска и има отвор само за очите и носа доволен съм топли ми, не е полартек не е мн дебел полар даже мисля че хич не е полар какъвто трябва за  планината ,но съм доволен ,от  спортната им серия е ,следващия  ще е нещо с полартек 200

ползвам термобельо на Fuse с полара

Офлайн

  0

#11 01.07.2011 16:50:37

torah
Редови
Репутация: 0

От: София
Регистриран: 23.06.2011
Мнения: 297

Отг: Какъв полар използвате?

Имам десетина, Милет, Транго уърлд, Соломон, Спайдър

Офлайн

  0

#12 09.03.2012 10:00:09

Atanassovski
Редови
Репутация: 0

Регистриран: 02.09.2011
Мнения: 297

Отг: Какъв полар използвате?

Аз ползвам полари на френската марка Quechua, която е собственост на веригата Decathlon, имам поне 7, даже не знам точно колко са. Купих си една връхна дреха (пак полар) на марката Solognac пак от Decathlon. Имам и зимно яке Quechua, което нито пропусна вятър, нито дъжд, нито се драска, нито се мачка и от вътре е полар, невероятно зимно яке, обличаш и забравяш дето се вика, от типа на Columbia e. Ползвам от долно бельо до шапки от тая материя абсолютно всеки ден от седмицата.

Така, наблюденията ми са следните. Поларите, които са изработени от 100% полиестерни фибри не са много подходящи примерно за преходи, защото запотяват. Термичното бельо от 100% полиестер просто не става за физически усилия, спарва тялото, въпреки че много топли, но не е съвместимо с по-големи физически усилия. Термичното бельо от по-скъпия вид полар е по-подходящо, защото не е изработено от 100% полиестерни фибри, а има смески с вълна, памук, и други по-лесно дишащи материи.

Поларите като връхна дреха обаче са супер. Тези, които ползвам са същите като от снимките долу. Обличаш нещо дишащо, примерно тениска или блузка с дълъг ръкав (за предпочитане), после по тънкия полар, след това другия полар, който е връхната дреха и просто забравяш за студ, поне в тукашните климатични условия. Скоро ги ползвах така на -10º и нямаше абсолютно никакви проблеми, ни студ ни вятър. Полара е и ветроупорен, полиестера не пропуска вятър и издържат също така на лек дъжд. Винаги до кожата на тялото трябва да има нещо дишащо и да не е съвсем прилепнало.

Генерално съм много много доволен от тия полари, тези на Кечуа струват 8 евро в Декатлон, а на Сологнак ловджийските от 16 до 34 евро. Цените за тукашния стандарт са повече от достъпни.

polar-checua.jpeg
inuit.jpg
casaca-de-caza-solognac-sibir-100-hombres10486146_3_2010510_11_24_52.jpg


''....в началото, бях вятър...''

Офлайн

  0

#13 10.03.2012 02:24:30

Momchil
Редови
Репутация: 3

Регистриран: 19.08.2010
Мнения: 644

Отг: Какъв полар използвате?

Atanassovski написа:

Поларите, които са изработени от 100% полиестерни фибри не са много подходящи примерно за преходи, защото запотяват.

Това е вярно само за дебелите полари,полартек 100 и вафлените полари стават за движение в студено време.

Atanassovski написа:

Термичното бельо от 100% полиестер просто не става за физически усилия, спарва тялото, въпреки че много топли, но не е съвместимо с по-големи физически усилия.

Не е вярно,най-хубавото термо бельо на пазара (като сбор от качества) е именно от полиестер,не винаги 100% щото може да има малко ликра за разстегливост,но често и 100%. Дали ще спарва няма нищо общо с полиестера а с изработката.

Atanassovski написа:

Полара е и ветроупорен, полиестера не пропуска вятър и издържат също така на лек дъжд. Винаги до кожата на тялото трябва да има нещо дишащо и да не е съвсем прилепнало.

Поларът(стандартният на Полартек и имитациите му) не е нито ветроупорен нито водоустойчив,но може да се направи нещо по въпроса за водоустойчивостта например с мазилата на НикВакс,а относно ветроупорен има и такива полари като ГОР Уиндстопер но те пък не са добре дишащи.

Офлайн

  0

#14 10.03.2012 13:20:40

Atanassovski
Редови
Репутация: 0

Регистриран: 02.09.2011
Мнения: 297

Отг: Какъв полар използвате?

Колега, явно за различни видове материя говорим. Говоря от личният си опит с тия дрехи. Ся, на миниус 20 ако излезеш, ше ти е добре, но 100% полиестерните дрехи запотяват, ползвам ги от години насам и съм наясно кое къде може да се използва. Тръгни да правиш преход 20 км с полар като долно бельо или примерно като шал около врата... Полиестера до колкото знам аз, не е дишаща материя, а такава задържаща топлината, което предизвиква обилно потене при по-големи физически усилия и аз го виждам постоянно, защото нося такива дрехи бувално всеки ден и най-вече на работа, темичното бельо което ползвам е полар, и това е всеки божи ден.

Има разбира се примеси на полиестерни фибри с други материи, които наистина са дишащи и много по-скъпи от обикновенните поларчета, и те стават за преходи. Тия неща на всичкото от горе ги има изнесени като информация към всички планинарски дрехи във веригата Декатлон. Всеки клас дрехи си има спецялни табели с абсолютно всички характеристики, за какво може да се ползва, за какво не става и т.н
[merge_posts_bbcode]Добавено: 2012-03-10 11:20:40[/merge_posts_bbcode]

Относно това дали е ветро и водо устойчив, щом ходя по язовирите с полар като връхна дреха значи става. Издържат на вятър и на лек дъжд, ся ако седиш под по силен дъжд ше се наморкиш много ясно  smile или ако има вятър със 70 км/ч... Като дрехи за всекидневно ползване съм супер доволен аз и ги ползвам от години и ше продължавам да ги ползвам.


''....в началото, бях вятър...''

Офлайн

  0

#15 10.03.2012 13:52:25

Yavor
Редови
Репутация: 109

От: София
Регистриран: 14.10.2010
Мнения: 2,422
Уеб-сайт

Отг: Какъв полар използвате?

Атанасовски, малко бъркаш щатите ми се чини smile И ние пушимЕ цигари Кент и ядемЕ бонбонки Тик-Так, както се казваше в един стар Бг филм. Особено пък Момчил и Вельо по въпросите за полар са изяли бая smile


Един е Айляк и Мохабет е негов пророк!

Офлайн

  0
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff