XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#601 05.07.2020 21:41:46

Кольо
КорифееЦ
Репутация: 1711

Регистриран: 01.02.2013
Мнения: 3,802

Отг: Тема за интересни и любопитни неща

Orlov написа:

Може да постнеш нещо и за французи на Клемансо и неговата идея България след първата световна да бъде поделена между съседните държави и да спре да съществува като държава.

Спекулациите са ти ти любим прийом, но не фащат дикиш. smile
Клемансо има много причини да не долюбва България и българите и позицията му е разбираема. По бойните полета срещу България Франция губи към 400 000 души, ако не се лъжа. Не забравяй, че Франция и Русия са съюзници в тази война и заедно воюват срещу България. Освен това Франция не е воювала на територията на България, не е избивала цивилни и още повече не е изпадала в циничната роля да обяснява, че "братски народ" и е забил "нож в гърба" както прави Русия до ден днешен.

Orlov написа:

Не ти разбирам ненаниваста която таиш срещу Русия, а не ме и интересува.

Не тая ненавист към Русия а здравословен скепсис и добра осведоменост. Те таят ненавист към България и всичко не руско. В същото време демонстрират страшни комплекси винаги се сравняват с Европа и Щатите. Кулизията ги мъчи сериозно. Ац пък не разбирам сервилниченето по отношение на Русия и безпределната любов демонстрирана от такива като теб при положение, че в историята Русия ВИНАГИ е играла срещу България за сметка на Гърция и Сърбия. Да си грък или сърбин и да си русофил го разбирам, но да си българин и русофил зе мен е крайно неразбираемо.

Orlov написа:

Аз лично смятам за братски народи както руснаците, така и украинците и поляците.

Ти можеш да смяташ за "братски" и рептилиите от Алфа Кентавър и това също толкова дълбоко ще ме трогне. Братски народ е емоционално понятие. Генетично се знае с кои народи сме близко и руснаците не са едни от тях, но всички народи сме братски защото всички сме от Адам и Ева.

Orlov написа:

Всеки може да си смята който народ иска за братски. Все пак, според последните преброявания 16% от населението в България спада към някаква малцинствена група. smile

И аз спадам към малцинство в България.
ПП

Orlov написа:

След като осмиваш Русия като братска държава, ти лично коя държава смяташ за братска?

Осмивам комплексите, претенциите, домогванията и за Велика сила. Не я осмивам като "братска" защото не я считам за такава. А народ, който търпи и преизбира държавен глава такъв като Путин не е просто жерта а съучастник. Трудно е да си нормален, умен и честен човек в Русия.

ПП. Не отговори на въпроса да ти поствам ли цитати за дереджето на българите изселени доброволно или на сила в Руската империя и закрепостени там? Да ти цитирам ли Раковски и други възрожденци за изкланите български поселища и изнасилени жени и деца от братските православни руски опричници или ще спреш да ни занимаваш с неща дето не са пряко свързани с дейностите касаещи форума. До сега от тебе несъм видял тема за каквото и да е свързано пряко с бушкрафта. Все некви неща правиш от които излизат крамоли и разединения.
Ще ти задам няколко въпроса:
1. Ти въобще излизаш ли сред природата по някакъв повод?
2. Има ли тема от бушкрафта, която да те вълнува и по която да правиш нещо - кавото и да е то?
3. Спал ли си на вън сам или с приятели?
4. Палил ли си огън въобще по какъвто и да е повод без значение с какво?
5. Що не идваш на форумни сбирки?
6. Има ли форум от който да не си си тръгвал обиден и с усещането, че си неразбран и отхвърлен? Що така?

Не е нужно да ми отговаряш, риторични са.

Последно редактиран от Кольо (05.07.2020 21:58:51)


"Когато хората убиват, за да се хранят или оцелеят, това е естествен подбор. Когато го правят за удоволствие и ловни трофеи - е преднамерено убийство."
Ръдиард Киплинг

Офлайн

  4

#602 05.07.2020 22:16:55

Orlov
Редови
Репутация: 231

Регистриран: 03.05.2016
Мнения: 843

Отг: Тема за интересни и любопитни неща

Да, определено имаш някъкв проблем с Русия.
Да изпитвам "безпределната любов", не мисля.
Но да признателен съм за освобождението от османко иго.
И едва ли съм само аз. Доказва го паметника в центъра на София.
Ето две интересни статии за него.

Паметникът "Цар Освободител" с архивни сники.
http://stara-sofia.com/pamcarosv.html

Паметникът на Цар Освободител – символ на българската свобода
https://www.bnr.bg/post/101232526/pamet … ta-svoboda
Идеята в София да се издигне паметник, който да олицетворява признателността на българския народ към Царя Освободител Александър II и като цяло към Русия, възниква непосредствено след Освобождението от османско иго през 1878 г. Историческата обстановка в този период, обаче не позволява да се предприемат такива действия.

След петстотингодишното османско владичество последвалите събития са свързани основно с възстановяване на българската държавност. Пред новосъздаденото Княжество България стоят важни задачи – формират се държавните институции, организира се свикването на Учредителното събрание (1879) за изработване на основния закон на страната, благоустроява се центърът на столицата. 

Последвалият период се характеризира с усилия за обединение на несправедливо разделената територия на България (на Княжество България и Източна Румелия) по силата на Берлинския договор от 1878 г. След Съединението през 1885 г., българо-руските отношенията се влошават, а по време на управлението на Стефан Стамболов (1854-1895) прекъсват за период от 10 години. В светлината на тези исторически събития, издигането на такъв паметник не е кореспондирало с търсената еманципация от освободителката.

Едва през втората половина на 90-те години на 19 в. княз Фердинанд поема курс към помирение и сближаване с Петербург, тъй като видимо антируската политика не е донесла позитиви на държавата. Благодарение на това става възможно да се лансира и да се реализира идеята за построяване на паметник на Царя Освободител Александър II, разказва д-р Михаил Симов от Националния исторически музей, София.

otkrivanecarja.jpg

Разбира се че нямам нищо против да постваш л за дереджето на българите изселени доброволно или на сила в Руската империя и закрепостени там.
Фактите са си факти, никой не ги отрича. Ти си тоя дето ловиш вещици. Пардон, русофили. big_smile

Офлайн

  0

#603 05.07.2020 22:27:02

windwarrior
Зла Гад
Репутация: 773

От: Трети Картофен Пояс
Регистриран: 09.12.2009
Мнения: 5,658

Отг: Тема за интересни и любопитни неща

Orlov написа:

След Съединението през 1885 г., българо-руските отношенията се влошават, а по време на управлението на Стефан Стамболов (1854-1895) прекъсват за период от 10 години

Ахаааа... Ама иначе за убийството на Стамболов са виновни трима полугладни ренегати от ВМРО....

Виж ся, ти може да чувстваш за братски народи всички които си искаш, също и да бъдеш русофилистик. Живеем в свободна държава. Просто пропагандните ти напъни тук no passaran.

ПС. За стотен път го пиша, дано го схванеш най накрая. Александър Втори е наречен освободител, не щото ни е освободил нас от някой си. А щото е освободил собствените си сънародници от крепостното право. Четете я тая история бе дееба, не боли.


"All great things are simple, and many can be expressed in single words: freedom, justice, honor, duty, mercy, hope".

Sir Winston Churchill

Офлайн

  3

#604 05.07.2020 22:27:36

Orlov
Редови
Репутация: 231

Регистриран: 03.05.2016
Мнения: 843

Отг: Тема за интересни и любопитни неща

Ето ти отговорите на риторичните ти въпроси:

1. Ти въобще излизаш ли сред природата по някакъв повод?... Разбира се. Отскоро сравително често, защото вече живея на две крачки от нея.
2. Има ли тема от бушкрафта, която да те вълнува и по която да правиш нещо - кавото и да е то?... Бушкрафта е чуждица която не желая да разбирам, интересуват ме доста от темите във форума. Да снимам ли коко дърва съм нарязал с мачетето. Вярно че с с брадва е по-лесно, но трябва да се учим. smile
3. Спал ли си на вън сам или с приятели? ...Признавам си, не. Нямам желание да инвестирам в палатки и т.н. Хижите ме устрйват. На палтка съм спал като пионерче и то цял месец. Това брои ли се?
4. Палил ли си огън въобще по какъвто и да е повод без значение с какво?... Май се шегуваш с някогашното селското моче. И картофи съм пекъл на жар.
5. Що не идваш на форумни сбирки? ... Не ми допадат политическите възгледи на някой основни фигури от софийската група. smile
6. Има ли форум от който да не си си тръгвал обиден и с усещането, че си неразбран и отхвърлен? Що така?... Има да. Няколо. В единя даже създадена от мен тема си върви без мое участие.

Друго има ли да питаш в ефир?

Последно редактиран от Orlov (05.07.2020 22:29:47)

Офлайн

  0

#605 05.07.2020 22:30:08

Кольо
КорифееЦ
Репутация: 1711

Регистриран: 01.02.2013
Мнения: 3,802

Отг: Тема за интересни и любопитни неща

Сега ми кажи, че платеният и построен от Русия храм паметник Св. Александър Невски и той е част от признателността на благодарният български народ който 30 годин по-късно в съюз с "вековният поробител" громят руско-сробските пълчища в Добруджа. big_smile
Прозрачни, слабички и нелогични са ти историческите спекулации, друже.
Виждам удивителни примери за аутдор дейности - впечатлен съм. Особено това с картофите на жар. Ми като не те кефят софийската грепа излез с некоя друга - активни хора има и във Варна, Шумен, Пловдив, Бургаско и Странджа, Русе. Виж плевенчани не ти ги препоръчвам - много пият и бият. big_smile:D:D Избери си една и действай.
Я издялкай един федерстик и го снимай за форума. Ще е очевидна реабилитация. Това ме кара да се замисля - знаеш ли какво е федерстик и с кокво ще го издялкаш? Вероятно с ножа на жена ти.
Някой да ми каже как може да се неглижират постовете на определени участници.

Последно редактиран от Кольо (05.07.2020 22:36:09)


"Когато хората убиват, за да се хранят или оцелеят, това е естествен подбор. Когато го правят за удоволствие и ловни трофеи - е преднамерено убийство."
Ръдиард Киплинг

Офлайн

  0

#606 05.07.2020 22:40:13

Orlov
Редови
Репутация: 231

Регистриран: 03.05.2016
Мнения: 843

Отг: Тема за интересни и любопитни неща

windwarrior написа:
Orlov написа:

След Съединението през 1885 г., българо-руските отношенията се влошават, а по време на управлението на Стефан Стамболов (1854-1895) прекъсват за период от 10 години

Ахаааа... Ама иначе за убийството на Стамболов са виновни трима полугладни Ренегат от ВМРО....

Виж ся, ти може да чувстваш за братски народи всички които си искаш, също и да бъдеш русофилистик. Живеем в свободна държава. Просто пропагандните ти напъни тук no passaran.

ПС. За стотен път го пиша, дано го схванеш най накрая. Александър Втори е наречен освободител, не щото ни е освободил нас от някой си. А щото е освободил собствените си сънародници от крепостното право. Четете я тая история бе дееба, не боли.

Ей, голяма работа. Предположих че ВМРО са замесени в убийството на Стамболов. Оказа се че ВМРО били само ковачница на кадри. И какво? Голям праз. Това мое незнание наричаш ПРОПАГАНДА? Половината българи са били против Стамболов. Играли са хоро на гроба му, а по-късно са го взривили. Фердинат е забранил на офицерите да отидат на погребението.
Все е тая кой го е очистил. Между другото, си е падал по чуждото и е хванал сифилис. Но не е бил русофилистик. yikes

А за историята ще има да вземаш. Ето ти източник:
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D0 … %B8%D1%8F)
и цитат от там:
Александър II Николаевич (на руски: Александр II Николаевич) е император на Русия, цар на Полша и велик княз на Финландия (1855 – 1881 г.) от династията Холщайн-Готорп-Романов. Александър II е известен с либералните реформи, които извършва в руското общество. Най-значима сред тях е отмяната на крепостничеството през 1861 г., която му донася прозвището Цар Освободител. В България това прозвище се свързва най-вече с победата му в Руско-турската война през 1877 – 1878 г., вследствие на която част от българските етнически територии са освободени от петвековното владичество на Османската империя и стават автономно княжество. След 1866 г. срещу него са извършени осем атентата.

Сега кой пише пропаганди и въвежда в заблуждение читателите?

Последно редактиран от Orlov (05.07.2020 22:51:54)

Офлайн

  -1

#607 05.07.2020 22:46:58

Orlov
Редови
Репутация: 231

Регистриран: 03.05.2016
Мнения: 843

Отг: Тема за интересни и любопитни неща

Кольо написа:

Сега ми кажи, че платеният и построен от Русия храм паметник Св. Александър Невски и той е част от признателността на благодарният български народ който 30 годин по-късно в съюз с "вековният поробител" громят руско-сробските пълчища в Добруджа. big_smile

О, съюза между България, Германия, Австро-Унгария и Турция визираш?
Съюза който Фердинант еднолично натресе на българиския народ. Съюза заради които имаше бунтове в армията и убити българи преди военните действия?
Ами заради този съюз биха шута на Фердинат от България и се сдобихме с втората национална катастрофа. smile

Последно редактиран от Orlov (05.07.2020 22:49:24)

Офлайн

  -1

#608 05.07.2020 22:55:21

windwarrior
Зла Гад
Репутация: 773

От: Трети Картофен Пояс
Регистриран: 09.12.2009
Мнения: 5,658

Отг: Тема за интересни и любопитни неща

Г-н русофилистик,

Може ли и от мен няколко въпроса?

1. Руски език знаеш ли? Къде и колко време си го учил? Какви дипломи имаш по руски език, с какъв успех?

2. Колко книги си прочел на руски език и/или от руски автори? Колко книги на руски/от руски автори притежаваш?

3. Можеш ли без да ровиш в нета, да изрецирираш наизуст поне едно стихотворение от руски класик? Ама на руски?

М?


"All great things are simple, and many can be expressed in single words: freedom, justice, honor, duty, mercy, hope".

Sir Winston Churchill

Офлайн

  2

#609 05.07.2020 22:56:52

ilianlp
Балканджия
Репутация: 160

От: Троян
Регистриран: 18.04.2010
Мнения: 1,077

Отг: Тема за интересни и любопитни неща

Да претендираш за знания и да цитираш Уикипедия - баси якото wink
Той и за кирката май цитираше Уикипедия big_smile


Memento mori

Офлайн

  0

#610 05.07.2020 23:04:15

Orlov
Редови
Репутация: 231

Регистриран: 03.05.2016
Мнения: 843

Отг: Тема за интересни и любопитни неща

windwarrior написа:

Г-н русофилистик,

Може ли и от мен няколко въпроса?

1. Руски език знаеш ли? Къде и колко време си го учил? Какви дипломи имаш по руски език, с какъв успех?

2. Колко книги си прочел на руски език и/или от руски автори? Колко книги на руски/от руски автори притежаваш?

3. Можеш ли без да ровиш в нета, да изрецирираш наизуст поне едно стихотворение от руски класик? Ама на руски?

М?

Първо да ми обясниш какава е тази дума русофилистик?
Не я намирам в тълковния речник.
Ако с нея се опиваш да изкажеш лична обида, няма да ти остана длъжен. Не ми пука че си модератор и имаш правата да раздаваш бан.
Русофобските ви възгледи на теб и Кольо са смешни и жалко че форума допуска подобни публикации.

Последно редактиран от Orlov (05.07.2020 23:08:24)

Офлайн

  0

#611 05.07.2020 23:46:10

windwarrior
Зла Гад
Репутация: 773

От: Трети Картофен Пояс
Регистриран: 09.12.2009
Мнения: 5,658

Отг: Тема за интересни и любопитни неща

Orlov написа:

Русофобските ви възгледи на теб и Кольо са смешни и жалко че форума допуска подобни публикации.

Не бягай по тъча. Задал съм ти редица конкретни въпроси. Къде си учил руски, с какъв успех и тн, да не се повтарям.

Плюс още чакам да ми обясниш за общите ни славянски корени. Опиши ни мъката си в кратко сбито есе, но не забравяй и отговорите на въпросите. Да не взема аз накрая да изляза по голям русофил от тебе....

ПС. По отношение на термина "русофилистик" потърси внимателно в нета, очевидно се справяш добре с търсачките. Няма да ти снасям всичко наготово, аз да не съм ти ликбез. Наваксването на белите петна в твоето образование си е твой личен проблем.


"All great things are simple, and many can be expressed in single words: freedom, justice, honor, duty, mercy, hope".

Sir Winston Churchill

Офлайн

  0

#612 05.07.2020 23:51:33

Kent
Wee Willie Winkie
Репутация: 521

От: Варна
Регистриран: 17.02.2010
Мнения: 1,462

Отг: Тема за интересни и любопитни неща

Може ли да се изместят некой мнение ... другаде. Че, чиляк очаква интересни и любопитни неща, а то ... Нали?


77. Морските кончета винаги пътуват заедно - хванати опашка за опашка.

Офлайн

  1

#613 05.07.2020 23:53:30

Kent
Wee Willie Winkie
Репутация: 521

От: Варна
Регистриран: 17.02.2010
Мнения: 1,462

Отг: Тема за интересни и любопитни неща

:)моля

Последно редактиран от Kent (05.07.2020 23:54:34)


77. Морските кончета винаги пътуват заедно - хванати опашка за опашка.

Офлайн

  0

#614 06.07.2020 00:18:08

windwarrior
Зла Гад
Репутация: 773

От: Трети Картофен Пояс
Регистриран: 09.12.2009
Мнения: 5,658

Отг: Тема за интересни и любопитни неща

Прав си Док. Утре, че от телефона е пипкаво.


"All great things are simple, and many can be expressed in single words: freedom, justice, honor, duty, mercy, hope".

Sir Winston Churchill

Офлайн

  0

#615 06.07.2020 00:41:31

Orlov
Редови
Репутация: 231

Регистриран: 03.05.2016
Мнения: 843

Отг: Тема за интересни и любопитни неща

Да се върнем отново на темата.
Вероятно онези двамата откровени русофоби отново ще видят Русия виновна за описаните събития, но това не бива да ни спира да споделим статията.


Човекът на снимката е Илия Цанов, считан за първия български адвокат. Може би най-важният и отговорен момент в живота му е възложената защита на заловените въстаници от Ботевата, Таньовата и Патревата чета. По предложение на митрополит Григорий, Цанов е призован в Русе за служебен защитник на въстаниците – прецедент в турската съдебна практика! На 8 юли 1876 г. извънредният съд започва разглеждането на делата. Сигурни в изхода на съдебното дело, турците издигат 13 бесилки. Под силното напрежение от предварително подготвените бесилки, Илия Цанов произнася блестяща защитна реч. В продължение на два часа той защитава поотделно всеки един от подсъдимите и убедително доказва, че поисканите от обвинението тежки присъди са неоснователни. Той е толкова убедителен, че и онези, които са най-зле настроени срещу него, неволно се съгласяват с доводите му. Защитата му е изградена на тезата, че подсъдимите са защитавали своите човешки права и че тяхната борба е неотделима от борбата за европейско развитие на Турция. Отстоява тезата, че борбата за свобода и независимост не е престъпление. Успява да постигне победа и няма нито една смъртна присъда! Сред четниците са били Никола Обретенов и Кирил – брат на Христо Ботев и бъдещ генерал! Западните дипломати открито изразяват своето уважение към служебния защитник. След защитата на ботевите четници, смелата му позиция не остава ненаказана и той е отстранен от всички постове в администрацията на Османската империя. Уважаваният юрист и общественик в края на живота си често с болка споделял пред близките си: "Защо не бях в София, когато съдеха Левски. Сигурен съм, че щях да го отърва от въжето".
attachment.php?attachmentid=104956&d=1593934873

Последно редактиран от Orlov (06.07.2020 00:46:54)

Офлайн

  0
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff