XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#1 11.04.2011 08:57:40

anjsan
Пущиняк
Репутация: 90

От: Пущинака
Регистриран: 04.01.2010
Мнения: 1,135

Има ли значение какво е времето ?

Ще тръгвате нанякъде из пущинака, стягате си багажа и си избирате дати . Проучвате естествено прогнозата за времето и всичко останало (или не го правите,а ?), обаче то се разваля . Примерно вали дъжд , или вали сняг , или ...

- Ще се откажете ли от плануваното пътуване сред природата и защо да/не ?
- Какво ще правите , ако нямате достъп до информация за прогноза за времето ?
- Каква трябва да е екипировката откъм климат и др. такива външни условия , така че човек да е готов за всичко свързано с живот сред природата за няколко дни примерно ? Все пак не е възможно да се мъкне всичко .
- Има ли значение какво е времето , след като човек е решил да тръгне някъде ?


Донту Ориби Хапи

Офлайн

  0

#2 11.04.2011 10:26:53

velio
Bushman
Репутация: 5

Регистриран: 16.02.2011
Мнения: 1,258

Отг: Има ли значение какво е времето ?

Аз лично винаги, като тръгвам на някъде проверявам прогнозата за времето, даже от 2-3 места.
Единственото нещо, което може да ме спре (освен жената де  smile  ) е да прочета, че има възможост от гръмотевични бури....  roll (вече бях писал за тоя мой страх в една друга тема). Дори и тогава пак мога да изляза, но ще се мотая по-ниско из гората, без да излизам в алпийската част на отктрито. Естествено - ако го дават снежна виелица или градушка, пак не бих излязъл, но като изключим вече изброените неща, по принцип не ме притесняват метеорологичните условия.
Даже е кеф в дъжда - ако се съпротвляваш и тръгнеш да бързаш да се криеш и да те е страх да не се намокриш - винаги ще ти е гадно. Ако се отпуснеш и се наслаждаваш на дъжда и не ти дреме, че ще станеш целия в кал и че ще се намокриш - всичко е ок  smile
Даже есенно време ми едно от любимите неща - да изляза из гората в студена, мрачна и мъглива сутрин с лек ръмеж. Да се забия в широколистна гора, с листа в есенна премяна и да забравя за всичко  smile

- ако нямам достъп до прогноза за времето - пак ще си изляза, но ще наблюдавам какво се случва около мен - облаци вятър и т.н. и спрямо това ще преценя какво, как и къде да правя. И ще се надявам да не ме затрескат гръмотевици, есетествено  big_smile

- нещата, които аз винаги държа в раницата, без значение дали е средата на лятото са:

1 чифт резервни чорапи
едни шушлякови къси панталони - (не тежат и не заемат място, а винаги можеш да си намокриш основните панталони)
едно долно термо бельо - като чорапогащник - ако евентуално стане много студено или се наложи да пренощувам навън - топли/леко е/не заема място. Може да се носи и заедно с късите пантални, ако ме е валял дъжд и са ми мокри панталоните, а пък е студено само за къси панталони.
Дъждобран не нося - или поне не ,,пончо" или както там се водят, дето ти идва до глезените. Нося е такова:
IMG_3057.jpg
найлоново е и дъжд не пуска. Вятър също не пуска и е много удобно, ако спра някъде за почивка или ако просто си духа силен вятър. Спарва много здраво, ама нема пълен кеф /има, ама цифрите не ми харесват  smile / Друг плюс на това яке е, че може да се намотае на топка и се събира в качулката си. Отново - леко и не заема място  smile Това специално го взех от Гърция, за 12 лв. Предполагам по пазарите могат да се намерят подобни.
нося си една шапка по-дебела в раницата и полар. Пролет и есен - и едни поларени ръкавици. Лятото не ги слагам тях.

Това е - при това положение, ако завали силно от горе оставам сух и само панталоните ми се мокрят - по-горе писах как процедирам като се намокрят  smile
Тая тактика си е изпитана и доказана и за мен съм стигнал до извода, че това ми е оптимални сетъп за еднодневено излизане сред природата. Ако е за 2-3 - просто добавям чорапи, боксерки и тениски.

Офлайн

  0

#3 11.04.2011 11:59:04

zoso
Гъба отровна
Репутация: 2

Регистриран: 08.06.2010
Мнения: 354

Отг: Има ли значение какво е времето ?

anjsan, понякога пускаш едни такива мнения-анкети с полу-смислени въпроси от сферата на "абсурдната хипотетичност", които отварят дискусия за някаква абсолютно нереална ситуация.
Когато човек тръгва на някъде, той тръгва подготвен. Законът на петте "П" гласи Proper Preparation Prevents Poor Performance. В превод - Правилната Предварителна Подготовка Предотвратява Провалите. Който не го спазва тоя закон после плаче много.
Въпросите, които задаваш са нещо от сорта на:

"Какво ще стане, ако съм сигурен, че ще вали дъжд и температурите ще са около нулата, но въпреки това аз съм решил да катеря в.Вихрен с джапанки, по бермудки, фанелка с къс ръкав и швейцарско ножче?"

Айде отговори ми ти на тоя въпрос да те видя какво ще измъдриш.  tongue

Офлайн

  0

#4 11.04.2011 12:15:53

anjsan
Пущиняк
Репутация: 90

От: Пущинака
Регистриран: 04.01.2010
Мнения: 1,135

Отг: Има ли значение какво е времето ?

Ясно , изтрийте темата !


Донту Ориби Хапи

Офлайн

  0

#5 11.04.2011 12:22:33

slu4ajna
Редови
Репутация: 50

От: Русе
Регистриран: 26.12.2009
Мнения: 797
Уеб-сайт

Отг: Има ли значение какво е времето ?

Вельо го е казал чудесно. Аз също мисля че поларче, панталон за преобуване и дъждобран са задължителни. Също слагам от топлещите стелки за крака, понеже даже с мокри крака с тях не се измръзва толкова.

Но проблемът с времето може да не е само от дъждовен  характер. Като напече пак си е зор:) Нещо, което открих при последната ми разходка, е каква ценност е коприненият шал от много фина естествена коприна. Понякога слънцето грее силно и топли, но вятърът е студен и тогава ако съм с раница се изпотявам зверски и настивам. Шалът се слага отпред и се завързва на врата и на кръста, така че става нещо като потник с гол гръб и без деколте. Коприната спира вятъра почти на 100%, а в същото време не се изпотявам.

Аз никога не гледам прогнозата ако отивам наблизо. Лошото време не би ми развалило разходката, освен ако не съм драматично зле екипирана. Разходката могат да ми я развалят само лоши обувки:)
Нещо, което не винаги е приложимо, но е супер ефикасно - ако завали и имаш само едни дрехи - по-добре се съблечи бързо и ги скрий колкото може. Мокри дрехи държат ужасно студено.
Освен това, както и да стане, ако имаш кибрит и успееш да запалиш огън, няма да е трагично.

Зосо, на мен пък ми беше много интересно да прочета какво е написал Вельо. Не мисля, че темата е тъпа.

Офлайн

  0

#6 11.04.2011 12:28:47

zoso
Гъба отровна
Репутация: 2

Регистриран: 08.06.2010
Мнения: 354

Отг: Има ли значение какво е времето ?

slu4ajna написа:

Зосо, на мен пък ми беше много интересно да прочета какво е написал Вельо. Не мисля че темата е тъпа.

Не съм казал, че темата е тъпа въпреки, че тая тема я има на много места във форума. Казах, че въпросите, които задава anjsan са нелогични.

Офлайн

  0

#7 11.04.2011 13:18:47

parev
Редови
Репутация: 1

От: Стара Загора
Регистриран: 27.01.2010
Мнения: 147

Отг: Има ли значение какво е времето ?

Донту Ориби Хапи

Офлайн

  0

#8 11.04.2011 18:58:57

wild wolf
Редови
Репутация: 0

Регистриран: 26.12.2010
Мнения: 30

Отг: Има ли значение какво е времето ?

"Какво ще стане, ако съм сигурен, че ще вали дъжд и температурите ще са около нулата, но въпреки това аз съм решил да катеря в.Вихрен с джапанки, по бермудки, фанелка с къс ръкав и швейцарско ножче?"

Хмммм, защо пък не, дори само за идеята си струва човек да се пробва!  big_smile  big_smile  big_smile 
Само незнам какво ще ми е швейцарсокото ножче... big_smile  big_smile  big_smile                                                                                                                                                               

П.П. Моля модераторите да трият, всичко, което сметнат за глупост  tongue

Офлайн

  0

#9 12.04.2011 07:47:12

anjsan
Пущиняк
Репутация: 90

От: Пущинака
Регистриран: 04.01.2010
Мнения: 1,135

Отг: Има ли значение какво е времето ?

Да внеса малко логика в нелогичните ми въпроси :
Веднъж с едни приятели се канехме да посетим един район в средна Стара планина през есента. Набелязахме едни дати и като наближиха от телевизията стана ясно, че ще вали и събитието се отложи с една седмица, когато щеше да е слънчево времето. До тук нищо нередно, но ако няма телевизия, дали щеше да стане така и от къде ще знае човек какво е времето след няколко дена. Това си е съвсем истинска ситуация. Според прогнозата ли човек трябва да си планува разходките? Затова питам има ли значение какво е времето, след като човек е решил да тръгне някъде ? Според мен - не .
Идва ред и на екипировката. Какво трябва да има задължително в нея, така че да си готов за всичко през различните сезони? Вярно, че това е много общо, но за български условия годината може да се раздели на три - лято, зима и пролет/есен. Палатката тежи, неудобна е и ако прехода е няколко дена в допълнение със спален чувал, стелка и още куп принадлежности причинява доста мъки и теглото на багажа расте. Само платнище достатъчно ли е, а ? Някои експерти по телевизията тръгват само с нож и малка раница на гърба. Предполагам ще кажете, че е измислица и има екип, който им помага. Тогава дайте личен пример. Опишете собствените ви премеждия и методите, с които се справяте в подобни ситуации !


Донту Ориби Хапи

Офлайн

  0

#10 12.04.2011 08:01:18

Okdalf
Сръчко
Репутация: 1404

Регистриран: 10.08.2010
Мнения: 4,902

Отг: Има ли значение какво е времето ?

Много приятен психологически тест. Какъв е проблема да се качиш на Вихрен по описания модел. Слагаш всичко в раницата и готово. Тук въпроса е, кокво бихте правили ако нямате прогноза или каквато и да е информация за времето? На мен не ми пука защото когато и да тръгна времето се зговва. Даже аверите ме бязикат че, развалям времето.

Офлайн

  0

#11 12.04.2011 08:17:00

RELAX
Модератор
Репутация: 1525

От: Шумен
Регистриран: 13.03.2010
Мнения: 3,652

Отг: Има ли значение какво е времето ?

Андро, според мене всичко зависи от конкретният човек и от конкретните му намерения. Психологическата подготовка също е много важна.

Ако говорим за разходка за кеф, да наистина времето има значение и следва да се съобразяваме - щото говорим за кеф. Друга работа е ако сме си поставили някакви цели и на всяка цена трябва да ги постигнем. Тогава времето остава малко в страни, но пак трябва да се съобразим с него и да използваме възможно най-подходящите моменти за постигане на целта. На следващо место трябва малко да се разграничат примерно еднодневните разходки, от по-дълготрайните. За вторият вид си трябва наистина по-добра подготовка, включително и от знания и умения - какво да направим, ако времето се развали по средата на даден преход. Нали знаеш, че човека се отличава от животните по това, че може да предвижда. Именно за такова предвиждане става въпрос. И това предвиждане да "влезе" по най-оптималният начин в раницата. Другото се нарича "мазохизъм" smile

И понеже питаш за лични примери, ето един. И ние един път се направихме на пичове, "щяло да вали 3-4 дена... инфо от медиите, дрън-дрън" - голяма работа, и ние тръгваме точно през този период на палатка. Еми, четири дена си стояхме само по палатките, прогизнаха ни кокалите от влагата, всичко покрай нас стана в кал и т.н. Кефа го нямаше, а си остана само "обецата на ухото..."


self-made-man  ...Разликата между мъжете и децата е най-вече в цената на играчките!...

"... там където глупостта царува, разумът е безумие..."

Офлайн

  0

#12 12.04.2011 08:59:53

zoso
Гъба отровна
Репутация: 2

Регистриран: 08.06.2010
Мнения: 354

Отг: Има ли значение какво е времето ?

RELAX написа:

... И ние един път се направихме на пичове, "щяло да вали 3-4 дена... инфо от медиите, дрън-дрън" - голяма работа, и ние тръгваме точно през този период на палатка. Еми, четири дена си стояхме само по палатките, прогизнаха ни кокалите от влагата, всичко покрай нас стана в кал и т.н. Кефа го нямаше, а си остана само "обецата на ухото..."

Е за това говориме!  smile  Цялата тая работа я правиме за кеф! Не сме тръганли да се правим на Тарзановци. Не сме мазохисти я.

anjsan, дай сега конкретно да ти отговоря на въпросите, за да видиш че са всъщност те са нещо рутинно, и на тези въпроси всеки от нас си е отговорил отдавна. В този смисъл, считам че поставените от теб въпроси водят до безмислена дискусия.

- Ще се откажете ли от плануваното пътуване сред природата и защо да/не ?

Да ще се откажа, защото ще вали и няма да има кеф.

- Какво ще правите , ако нямате достъп до информация за прогноза за времето ?

Много малко е вероятно в днешния технологичен свят да нямам достъп до такава информация. Независимо от прогнозите за всеки случай питам и местните жители (в най-близкото населено място). Винаги си нося шунто-то с барометър (аз обичам да няма изненади).
Хайде да ви пусна един жокер, който всички знаете, но сте го забравили. Влажността на въздуха се познава по сухите шишарки. Когато времето е влажно, шишарките са затворени. Когато е сухо шишарките се "разлистват".

- Каква трябва да е екипировката откъм климат и др. такива външни условия , така че човек да е готов за всичко свързано с живот сред природата за няколко дни примерно ? Все пак не е възможно да се мъкне всичко .

Екипировката трябва да е "съобразена". В планина винаги си нося чифт вълнени чорапи, ръкавици, шапка и ветроупорно, водоустойчиво яке. И това през лятото. Зимна екипировка нямам, следователно през зимата не ходя никъде. Тук във форума имаме нарочен раздел "Екипировка" специално за тия въпроси.

- Има ли значение какво е времето , след като човек е решил да тръгне някъде ?

Дори ако ще ходиш до кварталната бакалия, пак има значение какво ще е времето навън.

Офлайн

  0

#13 12.04.2011 13:31:10

slu4ajna
Редови
Репутация: 50

От: Русе
Регистриран: 26.12.2009
Мнения: 797
Уеб-сайт

Отг: Има ли значение какво е времето ?

Аз пък съм пропускала супер яка разходка заради това, че съм слушала прогнозата за времето. Щяло било да вали. Понякога времето е търде променливо и зависи точно в кой район се намираш. Може би човек трябва да се съобразява, но да не се доверява на 100 %.
Преди две години през август в Стара планина, предния ден хората бяха качавали Ботев и казаха че било ледена мъгла и брадите им се заледили. Долу беше слънчево. За следващия ден даваха разваляне на времето, но ние тръгнахме. В крайна сметка сякаш по чудо мъглата се разтваряше пред нас и ни гря слънце до върха и там. После се развали:)
Но пък за да си готов за каквото и да е време, наистина трябва да си носиш това-онова, за което вече писахме. Аз пък имам приятели, които ми разказват за едно ходеен с колелета в Родопите, когато ги валяло дъжд почти непрекъснато една седмица. Твърдят че това било най-якото им преживяване.

Офлайн

  0

#14 12.04.2011 14:31:22

windwarrior
Зла Гад
Репутация: 778

От: Трети Картофен Пояс
Регистриран: 09.12.2009
Мнения: 5,665

Отг: Има ли значение какво е времето ?

Миналата година на лодките в Родопите ни бърса дъжд през 3 1/2 от четирите дена (само един следобед слънчев откачихме). Което никак не ни повлия на доброто настроение. Но пък си бяхме оборудвани с двуслойни палатки, голям навес, непромокаеми якета и т.н.


"All great things are simple, and many can be expressed in single words: freedom, justice, honor, duty, mercy, hope".

Sir Winston Churchill

Офлайн

  0

#15 17.04.2011 21:54:36

ckaiyokar
Редови
Репутация: 0

Регистриран: 04.12.2009
Мнения: 125

Отг: Има ли значение какво е времето ?

Анджи , тая вечер мисля си готов с отговорите на всички поставени от теб въпроси smile
можеш да тръгнеш без да се съобразяваш с прогнозата за времето , с минимален багаж и "БУШ НОЖ" и да изкараш страхотно.Даже хижа , палатка и спален чувал не ти трябват.

Офлайн

  0
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff