XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#1 12.10.2010 15:50:16

windwarrior
Зла Гад

От: Трети Картофен Пояс
Регистриран: 09.12.2009

Фотоапарати

Преместено от темата "Разходките на бат Миро авера Рекси, син и племеник."

Стоян Стоянов
-----------------------
.......А фотоапаратчето какво е, че почвам да се ослушвам за ново, та... smile

mchervenkov
--------------------
Стояне кажи до колко пари можеш да отделиш за фотоапарат. Моя вече морално е остарял но не и обектива smile Canon 30D и тези снимки са правени почти само с Sigma 24-70mm f/2.8 EX DG MACRO. Но не бих ти препоръчал този клас техника. Вярно е че е страшно като изпълнение и качество на снимките но не и когато го мъкнеш на гръб. Понякога ме лови яд много тежи, обектива гони килограма. Статив и т.н. Определи максималната сума която можеш да отделиш и ще ти помогна в избора.

Link
Link
Но това са около хилядарка
Link Канона посочен от долу е много добър
Link
Абе общо взето кажи за какво точно ще го ползваш за да се конкретизира търсенето.

Стоян Стоянов
--------------------
Ами mrchervenkov, трябва ми нещо полупрофесионално (не че не бих се радвал на професионално, ама цената... wink . Да не е много голямо и тежко. Да е лесно за използване и сравнително компактно. Обективът да е сравнително с висока светосила, и да не се сгъва и разгъва (ако може) като на сапунерките. Все пак из гори ще го нося! smile  И да не е прекалено скъпо, че ако там му се случи случка (падане във вода, запрашаване, търкулване по камънак или падане от дърво), да не ме е яд чак толкова. smile  Ако може да е с АА батерии, или поне алкалните му да снимат над 300-400 снимки с едно зареждане.

Много станаха изискванията, но иначе не съм чак толкова капризен. wink Досега съм снимал със сапунерка Samsung 700S (ако не се лъжа в името). Може би съм се ориентирал към цена между 350 и 450 максимум. Нещо подобно на това например?

Mай сериозно съм се замислил за Canon A590 IS. Това май е най-доброто решение за моите нужди. А и като видях, че отделно могат да се купуват водоустойчиви калъфи, филтри и обективи, май още много малко време ще се чудя. smile  Жалко само, че май вече се намират трудно по магазините. sad

mchervenkov
--------------------
Link пишеше че е бавен в снимането.
Link Но вече е стар модел когато пак търсих инфо преди време този беше много добър. Пак ще ти върши идялна работа.

Ами като гледам посочените от теб критерии и мойте са такива за избор на фотоапарат. Това със светлосилни обективи няма как да ти се случи при тази цена smile. Иначе по новите почти винаги са по-добри ма почти smile  не винаги.

Стоян Стоянов
----------------------
Ще се пробвам да намеря A590 IS. Дано да го имат още! wink

mchervenkov
------------------------
Има в техномаркет с доставка Link но все пак не се хвърляй веднага виж новите модели как са.

"All great things are simple, and many can be expressed in single words: freedom, justice, honor, duty, mercy, hope".

Sir Winston Churchill

Офлайн

0

#2 16.05.2012 09:42:18

Dakota
Редови

Регистриран: 15.02.2010

Отг: Фотоапарати

Търся да си купя фотоапарат някъде до 300 лв.И така, докато ровичкам ми изпадна ей този,с горе-долу прилични функции:
olympus-vr-350_front_small.jpg

CCD 16 MP
10x оптичен зум 24-240mm
Дисплей 3.0 " LCD 460 000 т.
Метализирано тяло с издаден грип
Матрична стабилизация
Макро - 1 см
8 Магични филтри при снимка и клип
Следящ автофокус
15 програми
Автоматиче н избор на сцена
HD клип
3D фото режим
USB зареждане
Батерия LI-50B
Меню на Български
Памет SDHC
170 грама
Размери 104.3 x 60.2 x 28.3mm

Вие ,кво ша ричете?

"Mitakuye Oyasin"

Офлайн

0

#3 16.05.2012 10:13:29

Yavor
Редови

От: София
Регистриран: 14.10.2010
Уеб-сайт

Ами не  е лошо апаратчето хич. Аз лично много снимам видео с моите сапунерки, така че при избора на апарат се водех и от критерия в какъв формат снима клиповете, както и дали са ограничени до някакво фиксирано време. Поради тази причина отпаднаха Олимпус и Панасоник- формата на видеоклиповете не ме кефи, за да ги пускам на домашния ДВД плеър трябва да ги конвертирам. Също така държах да са с SD карти, поради което Сони отпадна.

Последно редактиран от Yavor (16.05.2012 10:17:05)

Един е Айляк и Мохабет е негов пророк!

Офлайн

0

#4 16.05.2012 11:53:08

mchervenkov
Редови

Регистриран: 17.12.2009

Дакота, не гледай какво ти е изпаднало а влез в следните два сайта и според парите който разполагаш си вземи фотоапарата с най-добро качество на снимката. Предимствата са стабилизатор на изображението, бързо зареждане за нова снимка и бързо зареждане на светкавицата. Сапунерките вече са горе долу с бърз фокус та за това няма да давам съвет. Сайтовете са: http://www.dpreview.com/ http://reviews.cnet.com/digital-cameras/ Каато те съветвам да не се лъжеш по рекламните трикове 16 мегапиксела или пък голям дисплей. Първо за много мегапиксели трябва и много качествена оптика а оптиката е скъпа така че няма как да сложат на евтин фотоапарат скъпа оптика. Многото пиксели влошават качеството на снимката! Зависи от оптиката и размера на самата матрица но отиваме в друг клас техника. Второ, дисплея е на фотоапарата не на компютъра или на фотоалбума. Там преглеждаш на бързо и снимаш а не показваш на хората за това има нет или албуми.
Хубаво ще е ако оптиката е  широкоъгълна. Големите вариообективи също не са за предпочитане те пак влошават снимката.  Успех с избора от мене!

Мързелът е подсъзнателна мъдрост.

Офлайн

0

#5 16.05.2012 12:31:55

Dakota
Редови

Оф,Миро...По-добре ми избери ти!Направо не мога да се оправя с тез сайтове,не разбирам от фото-терминология ,еле пък на английски.
То за тез пари,ми е ясно,че не мога да намеря хубав апарат,но толкоз мога да зафича за сега.
Та,молбата ми е,ако можеш ,изкрай ми ги тука,тез дет си заслужават ,според теб и после да ги търся у дюкяна!

Последно редактиран от Dakota (16.05.2012 12:32:57)

"Mitakuye Oyasin"

Офлайн

0

#6 16.05.2012 14:47:37

anjsan
Пущиняк

От: Пущинака
Регистриран: 04.01.2010

Аз имам подобно по-стар модел - Olympus mju 740 . Прави някакви снимки , има разни програми като кулинария,пейзажи,нощни,макро с два режима и т.н. Не е кой знае какво , макар да казват че матрицата му е хубава , но все пак е по-старичко . Лошото е че няма ръчни настройки почти никакви , картата е тип xD (става само за Олимпус и Сони май),батерията също е по-специална . Сякаш е по-добре де е с обикновенни батерии . Карта и батерия са с по10лв. по-скъпи от на другите апарати .

Според мен си вземи някое апаратче с възможност за ръчни настройки (т.нар. "скорост" и бленда), щото по-нататък може да ти се прииска да промениш туй-онуй , ама да не може , ако не е заложено . Това ако ще правиш и творчески снимки, инак не ти трябва , автоматичните режими ще ти свършат работа . Гледай чувствителността (ISO) да е по-високи стойности по паспорт за да ти е по-малко т.нар. шум в снимките . По-чувствителна матрица - по-качествени снимки по принцип . Стабилизация да има задължително . Обектива обикновено е несменяем и покрива дълъг диапазон . По-голямо оптично увеличение по-добре , защото ще може да правиш снимки от по-далеч. Това обаче води до по-лош обектив...оптично,защото е направен и за близки снимки . Какъвто е - такъв , то няма избор при компактните апарати . Вече за фотоапарати със сменяеми обективи ситуацията е друга .
За Сони Некс чувам добри думи , но май са по-скъпи.

Донту Ориби Хапи

Офлайн

0

#7 16.05.2012 15:13:28

Miro
НещоНамирач

Регистриран: 04.12.2009

Това е моето предложение - 299.00 лв. с ДДС
Фотоапарат Canon PowerShot SX130 IS Black + зарядно устройство Camelion + 2 бр. AA батерии 2000mAh (BC-0901)
12.1 мегапиксела, 12x оптичен зуум, HD видеоклип, 3.0" LCD дисплей
SX130ISblack_800x600.jpg
- 12.1 мегапиксела CCD матрица (1/2.3 type)
- 12x оптичен зуум
- 4х цифров зуум
- обектив 28 - 336 мм (35 мм екв.) със светлосила f/3.4-5.6
- оптичен стабилизатор на изображението (3-stop): lens shift-type
- процесор: DIGIC 4 with iSAPS technology
- светлочувствителност: ISO 80-1600
- скорости на затвора: 15 - 1/2500 сек.
- HD видеоклип: 1280 x 720, 30 fps
- самоснимачка
- вградена светкавица
- синхронна скорост на светкавица: до 1/2000 сек.
- 3.0" TFT дисплей (230000 пиксела)
- тип памет: SD, SDHC, SDXC, MMC, MMCplus, HCMMCplus
- тегло: 308 гр.
- размери: 113.3 x 73.2 x 45.8 мм

Много мощна и компактна сапунерка. Широк избор на карти. За подобен род фотоапарати батериите тип АА или ААА са за предпочитане, кеф ти презареждаеми, кеф ти алкални или от хоремага, а в пущинака може да ги използваш и за други устройства.  wink

п.п.

anjsan
Гледай чувствителността (ISO) да е по-високи стойности по паспорт за да ти е по-малко т.нар. шум в снимките .

Напротив Андро, при по-ниски стойности на ISO-то цветния шум е по-малко.  8)

Офлайн

0

#8 16.05.2012 15:16:08

xenos
Modern Abo

От: Дивдядово, Шумен
Регистриран: 06.10.2010
Уеб-сайт

Аз съм за Канона.

Бушкрафтът е най-първото от всички занимания на хората. И дори по Земята да стъпва последния човек, той ще бъде практикуван!

Офлайн

0

#9 16.05.2012 15:42:27

Yavor
Редови

Уеб-сайт

Моя Канон с наполовина от характеристиките на тоя го взех едно време за 500+, така че не му мисли ами се мятай направо. И да- държах също така да е с АА батерии, за да може да се набавят лесно и навсякъде.

Офлайн

0

#10 16.05.2012 16:06:35

anjsan
Пущиняк

От: Пущинака
Регистриран: 04.01.2010

Miro написа:

Напротив Андро, при по-ниски стойности на ISO-то цветния шум е по-малко.

Това е така при самото снимане Миро , аз говоря за възможност за повишаване на ISO по данни на апарата . При ниска осветеност е необходимо по-висока стойност и пак да няма шум . Като е малък диапазона , значи и матрицата не е много чувствителна . Прав ли съм ?

Донту Ориби Хапи

Офлайн

0

#11 17.05.2012 10:19:44

Miro
НещоНамирач

Регистриран: 04.12.2009

anjsan написа:
Miro написа:

Напротив Андро, при по-ниски стойности на ISO-то цветния шум е по-малко.

Това е така при самото снимане Миро , аз говоря за възможност за повишаване на ISO по данни на апарата . При ниска осветеност е необходимо по-висока стойност и пак да няма шум . Като е малък диапазона , значи и матрицата не е много чувствителна . Прав ли съм ?

При по-голям диапазон на ISO-то бихме могли да определим матрицата като по-чувствителна, но според мен това не означава директно, че снимките ще са по-качествени и с по-малко шум. Шумът би трябвало да го сравняване при еднакви режими на експозиция. По-високата горна граница предполага по-широки възможности на апарата и ако избирах огледално-рефлексен фотоапарат със сигурност бих обърнал по-голямо внимание на тази характеристика, но при сапунерките ...  smile  *DRINK*

Офлайн

0

#12 24.05.2012 13:23:04

Dakota
Редови

Купих си Канона,доволна съм!Много благодаря за съветите!

"Mitakuye Oyasin"

Офлайн

0

#13 24.05.2012 13:28:33

iivetsa
Редови

Регистриран: 30.12.2010

Честито,много хубави снимки да нащракаш!

[url]http://iivetsa.blogspot.com/[/url]
[url]http://www.youtube.com/user/iivetsa?feature=guide[/url]

Офлайн

0

#14 24.05.2012 13:31:32

xenos
Modern Abo

От: Дивдядово, Шумен
Регистриран: 06.10.2010
Уеб-сайт

Честито! Канона си е Канон wink

Бушкрафтът е най-първото от всички занимания на хората. И дори по Земята да стъпва последния човек, той ще бъде практикуван!

Офлайн

0

#15 24.05.2012 15:15:20

Yavor
Редови

Уеб-сайт

А честито! Не си сбъркала според мен. smile

Офлайн