XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#1 15.09.2020 13:14:22

Okdalf
Сръчко

Регистриран: 10.08.2010

Проект "Заедно природата и ние"

След почти седем месеца " Чума " наречена " Ковид 19 " най после осъществихме малко скромничък детски лагер сред природата. Мястото е язовира на с. Николаевка. Избрано по ред причини навярно се досещате защо. Децата на възраст от 1-ви до 8-ми клас + две каки мааалко по големи за талисман. Идеята на проекта е запознаване на децата с природата и придобиване на някакви способности. Писането на проекта започна в началото на февруари, като идеята беше две седмици от училищното време да са лекции и занимания на закрито. Изготвяне на проекти свързани с природните ресурси и после десет дневен лагер на палатки с изработване на самите проекти. " Слънчев душ " " Слънчева печка " пречистване на вода, събиране на билки и запознаване с тях. И т.н. лагера щеще да се осветява от собствена " соларна " с-ма. Да ама не, както се казваше. Дойде " чумния " период и всичко затихна. Всеки започна бавно да се приспособява и да прави нови проекти.  В средата на август нещата леко се разместиха и светна лъч в " мъглЪта ". Последната седмица нещо стана проекта се задвижи. И настана хаус, от пет работни " магарета " бяха останали две и половина. Двете си развяваха г....... по Пирин и бяха на тУризъм. С това се занимават. Та започна се едно ровене в нета за матеряли и инструменти. Не съм си представял, че има толкова много бЮрокрация. Нещото трабва да е на стойност ТОЧНО колкото си го написъл в проекта. Фактурите са с дата преди началото на проекта и там има едни писания дето никой не знае как да се напише. Два дена пазарене, три дена събиране на фактури. За първи път ми се наложи да купувам стока за точна сума, без значение за нейната експлоатация. Бе трябваше да купя акумулатор за точно 109 лв. Момчетата в магазина се смяха дали могат да ми отрежат за толкова пари. На всичкото отгоре се оказа, че и лагера е със съкратена програма. Щото......
Всичко беше напазарено и транспортирано в лагера. Вечерта си взех програмата и започнах да планирам нещата. Нахвърлах известните другото го оставих в движение. Започна се " ужасът ".
Рано сутринта натоварих домочадието на " Зуза " и в лагера. Докато разтоварим и подредим пристигнаха и децата с личния багаш. Започна се едно разтоварване, преглед на багажа и терзания дали нещо не е забравено. По едно време идва щерката на един приятел и започва трескаво да рови за спалния си чувал. Ми оказа се, че Тати сложил друг и малката се шашнала. Бавно започнаха да се подреждат нещата. Поради напредване във времето изграждането на лагера го оставихме за къстния следобед. Програмата се завъртя " обяд " после разделяне на отбори, избиране на " капитани ", име на отбора и рисуване на логото на отбора. Малко свободни игри за сплотяване и дойде време за построяване на лагера и подготовка на лагерния огън. P1270094.jpg
P1270122.jpg
Населване на лагера написване на първите правила. Много мога да разправям както повечето съфорумници знаят. Лагера се заформи вечеря и нощна дискотека. До къстно укротяване на страсти, оказа се, че доста деца са за първи път на палатки и без родители. Сутринта ставане и начало на нов ден. Закуска занимания, свободно време, обед после пак малко занимания за да разхлади и т.н. А забравих да спомена, че имахме деца от селото и с техните родители се осъществи среща на самото място. Демек в лагера. Малко резервирани  малко уплашени, но с интерес ни се довериха. Първоначално беше решено, че децата от селото ще си спят по къщите. Но после родителите се съгласиха децата да останат в лагера до края. И така ден след ден до края. P1270313.jpg
В програмата включихме запознаване с история на селото и посещение на " музея " Селския православен храм с доста интересна история на създаване. Къщата на " учителя Дънов " и рибното стопанство. P1270306.jpg
P1270330.jpg
Неизменните занимания с въжета и възли P1270343.jpg
P1270356.jpg
P1270354.jpg
P1270375.jpg
P1270403.jpg
Стана малко дългичко писанието но какво да се прави. И дойде време за раздялата аз с моето домочадие тръгнах ден по рано поради други ангажименти. Последна снимка на сертификата който получи всяко детенце P1270372.jpg
Всяко нещо рано или къстно завършва планове за следващия лагер сбогуване с нови приятели и трудната раздяла. Те това е от мен, малко сбито ви запознах с един детски лагер, премислян дълго време. Да се надяваме за другото лято нещата да са по спокойни.

Офлайн

14

#2 15.09.2020 15:44:01

RELAX
Модератор

От: Шумен
Регистриран: 13.03.2010

Отг: Проект "Заедно природата и ние"

Владо, искам да направиш такъв лагер и за форума ... wink

self-made-man  ...Разликата между мъжете и децата е най-вече в цената на играчките!...

"... там където глупостта царува, разумът е безумие..."

Офлайн

0

#3 15.09.2020 18:59:42

Seeker
Редови

От: гр. Варна
Регистриран: 05.02.2017
Уеб-сайт

Е няма как да не туря една ряпа smile Не ти е било лесно, но със сигорност е било много яко забавление. Аз съм имал мерак да участвам в едни такива занимания. Но все не съм имал възможност. Ма ако ти трябва магаре следващия път, да знайш на кого да се обадиш. Стига да не съм зает де. Но все ще се измисли нещо. smile

Офлайн

0

#4 15.09.2020 21:26:49

Okdalf
Сръчко

Насе повече от десет години работя с деца, в групата бяха 35. На родителите обяснявах, че децата на мен са ми малко. Свикнал съм на група от 50. Толкова събира автобуса.
Галски кУе да организирам за форума, лагера или ората? Или програмата.
.......Купуваме тоалетна хартия и прочие и си говорим, че с такъв хранителен режим няма да излязат децата от тУалетя. Сутрешна закуска, закуска в 10 часа , обед, закуска в 16 часа, вечеря. Ми то си требе по топче на дете бре.
Хамалогията е преди и след лагера, по време на лагера нямаш време да се халосваш. tongue 17-десет палатки с помощните. Добре, че половината са нови и не ги мислиш. А после навиването на спалните чували и шалтетата, ааааааааааааааааааааааа. Там е хамалогията. Важното е, че всичко приключи без инциденти и проблеми. Няма " кУрони " и " принцеси "няма. smile

Офлайн

2

#5 15.09.2020 21:59:27

Okdalf
Сръчко

Насе даваш ми идеята да организираме " детски форумен лагер " имаме почти година време за подготовка.
Полигона примерно при Куман или Чернелка. Горе доле Ф средата да е удобно на всички. Парите от лагера, след приспадането на разходите остават за форума, ако Стоян няма нищо против.

Последно редактиран от Okdalf (15.09.2020 22:04:11)

Офлайн

2
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff