XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#1 31.01.2020 08:43:49

GoldenRatio
Редови

Регистриран: 20.06.2013

Примитивен оген: разликата между Чага и Праханова гъба

Здравейте,
от години паля примитивен огън с праханова гъба (horse hoof fungus) и не съм срещал другият подобен вид гъба Чага (chaga fungus). До колкото съм чел и гледал от видео клипове, Чага е по-добра за захващане на искра, защото е по-лека и лесно запалима без обработка. Освен това става и за чай smile Може би причината да не я намирам, е че предимно харесва дървета които по моите район на бивакуване и преход, не са често срещани. Може ли, някой да сподели личен опит от запалването на огън с Чага, както и къде се намира у нас?

Chaga fungus

Horse hoof fungus

Офлайн

0

#2 31.01.2020 11:25:17

Okdalf
Сръчко

Регистриран: 10.08.2010

Отг: Примитивен оген: разликата между Чага и Праханова гъба

По нашите дървета почти не съм виждал Чага, има нещо подобно на не съм сигурен. Като гледам, руснаците я тачат най-вече заради лечебните и качества. Нямам спомен да съм срещал да я ползват като прахан. За прахан и транспортировка се ползва сухата вътрешност на брезата. Такова съм пробвал. Ето малко информация за гъба Чага: https://vitarama.bg/bg/gaba-chaga/264/item/

Последно редактиран от Okdalf (31.01.2020 11:25:54)

Офлайн

0

#3 31.01.2020 11:38:52

xenos
Modern Abo

От: Дивдядово, Шумен
Регистриран: 06.10.2010
Уеб-сайт

Аз не съм много убеден, че я има из нашите гори. Поне тази, за която обикновено се говори. И аз съм виждал нещо подобно, но... май не е същото...

Бушкрафтът е най-първото от всички занимания на хората. И дори по Земята да стъпва последния човек, той ще бъде практикуван!

Офлайн

0

#4 31.01.2020 11:42:16

xenos
Modern Abo

От: Дивдядово, Шумен
Регистриран: 06.10.2010
Уеб-сайт

Поправка - срещала се... Ама обичала по-студеничко, и затова е на високо:

Местообитание
Чагата е разпространена навсякъде, където има брези, предимно в северното полукълбо – Азия, Европа и Северна Америка. Тъй като обича по-хладен климат, у нас тя се среща само във високите части на планините – там където има естествени находища на бреза (Betula). По-рядко чагата се среща и по други широколистни дървета – бук (Fagus), бряст (Ulmus), елша (Alnus), офика (Sorbus).

Бушкрафтът е най-първото от всички занимания на хората. И дори по Земята да стъпва последния човек, той ще бъде практикуван!

Офлайн

0

#5 31.01.2020 12:50:53

Кольо
КорифееЦ

Регистриран: 01.02.2013

Виждал съм само веднъж в Лозенска и я взех за моя онкоболна позната, уви не можа да се помогне. Та мисълта ми е, че на около 800 - 900 метра надморска я има.

"Когато хората убиват, за да се хранят или оцелеят, това е естествен подбор. Когато го правят за удоволствие и ловни трофеи - е преднамерено убийство."
Ръдиард Киплинг

Офлайн

0

#6 31.01.2020 13:57:56

Петър
Редови

От: София
Регистриран: 29.05.2012

Интересно, аз също бях останал с впечатлението, че по нашите географски ширини не се среща. Ще е любопитно значи да се оглеждаме по високите места, на мен също би ми било интересно да я сравня с "обикновената" праханова гъба.
Ето едно клипче от канала на Дейв Кентърбери за чагата и паленето на огън с нея:

За справка, Дейв тук споменава, че тия гъби ги е набрал в щата Мичиган, който е кажи-речи на същата георграфска ширина като България smile . Разбира се, простира се и доста по на север, пък и сигурно други фактори оказват влияние на климата там, но все пак..

"Stepping forward from where ordinary survival training ends, wilderness bushcraft is the detailed knowledge that can enable us to experience nature in a more indigenous way: a way that demands we open our eyes and other senses, and pay the closest attention to the world around us" - Ray Mears

Офлайн

3

#7 31.01.2020 16:45:23

GoldenRatio
Редови

Регистриран: 20.06.2013

Okdalf написа:

...Нямам спомен да съм срещал да я ползват като прахан. ...

Гледал съм, как се пали огън с Чага и хваща искрата направо след като я откъснеш и натрошиш. Консистенцията на тази гъба изглежда доста по-рехава спрямо "по-дървената" структура на конското копито. За пример ще приложа това видео от Ted Baird, но може да се види и на още много други видеа:

П.П. Нещо фреймлърка на форума не интерпретира правилно линка и започва от начало. За да отидете на точното място, може да изкопирате линка, а да не го гледат в интегрираната версия през форума или да превъртите на 32.37 минута:

youtu.be/Go0S47ZOtbE?t=1957

Офлайн

3

#8 31.01.2020 17:13:09

Петър
Редови

От: София
Регистриран: 29.05.2012

Стана ми интересно и потърсих още малко за чагата. Ето една любопитна статия от блог "Гъбарите" - бране на чага на Витоша (май си струва да врътна една проучвателна обиколка горе...) - http://gubarite.blogspot.com/2013/03/blog-post.html

Оказа се също (недотам учудващо), че се продава, даже и на парченца - https://naturabg.com/superhrani/457-sib … a=0-500-kg. Скъпичка излиза, но ако някой е много на зор big_smile .

"Stepping forward from where ordinary survival training ends, wilderness bushcraft is the detailed knowledge that can enable us to experience nature in a more indigenous way: a way that demands we open our eyes and other senses, and pay the closest attention to the world around us" - Ray Mears

Офлайн

0

#9 31.01.2020 18:11:19

Niki
Редови

От: Перник, но живее в София
Регистриран: 29.06.2015

Аз май съм виждал на Витоша, но беше от далеч. Тогава помислих, че е тумор. Нещо ме накара да го снимам.

tumor_chaga.jpg

Витоша е природен парк и събирането на каквото и да било е забранено. Затова ако все пак решите да си вземете си резнете малко от гъбата и оставете останалата част да си живее.

Последно редактиран от Niki (31.01.2020 18:12:01)

Работа ли е, не ми го хвали...

Офлайн

0

#10 31.01.2020 20:22:38

Кольо
КорифееЦ

Регистриран: 01.02.2013

Адашко, не е чага това. Тя расте само върху брезата, а това на снимката са буци, май или габри.

"Когато хората убиват, за да се хранят или оцелеят, това е естествен подбор. Когато го правят за удоволствие и ловни трофеи - е преднамерено убийство."
Ръдиард Киплинг

Офлайн

1

#11 31.01.2020 22:03:33

Okdalf
Сръчко

Регистриран: 10.08.2010

Това Коле е най мечтания тумор в/у бреза. За любителите на кукси и други работи. smile

Офлайн

0

#12 31.01.2020 22:17:08

Niki
Редови

От: Перник, но живее в София
Регистриран: 29.06.2015

Снимката е малко кофти, не помня какви бяха дърветата. Може и брези да са били.

Работа ли е, не ми го хвали...

Офлайн

-1

#13 01.02.2020 06:47:32

bafama
Редови

Регистриран: 01.09.2017

И според мен,дърветата са бук,но все пак снимката не е много ясна

Офлайн

0

#14 01.02.2020 12:05:05

kukriblade
Редови

Регистриран: 30.04.2014

xenos написа:

Поправка - срещала се... Ама обичала по-студеничко, и затова е на високо:

Местообитание
Чагата е разпространена навсякъде, където има брези, предимно в северното полукълбо – Азия, Европа и Северна Америка. Тъй като обича по-хладен климат, у нас тя се среща само във високите части на планините – там където има естествени находища на бреза (Betula). По-рядко чагата се среща и по други широколистни дървета – бук (Fagus), бряст (Ulmus), елша (Alnus), офика (Sorbus).

[url]https://www.youtube.com/channel/UCvCyO50KEbOSCbY8VBZvkxQ[/url]

Офлайн

0

#15 02.02.2020 12:27:26

fathersteve
Редови

От: Русе
Регистриран: 15.12.2018

Не съм виждал чага.

Все пак е добре да се отбележе -- повечето твърди дървесни гъби стават за направата на огън*, не само праханката и чагата. Дори не им е нужна преработка. А пък ако гъбата е вече суха, още по-добре - стига да не е като камък, може да се ползва на момента, веднага след като се откъсне от дървото.

* Естествено не примитивен огън, а по-скоро с магнезиева запалка. Аз лично предпочитам да ги паля с лупа, по е лесно, стига да е слънчево.

* Но що е то примитивен огън? Защото от една страна, чагата и прахана... да, могат да се ползват с чакмак и кремък, но... с малко въображение те също така имат приложение и при метода с втриване на пръчки.

Последно редактиран от fathersteve (02.02.2020 12:30:00)

Офлайн

0
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff