XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#1 06.09.2019 08:36:55

Кольо
КорифееЦ
Репутация: 1800

Регистриран: 01.02.2013
Мнения: 3,931

Честито ни Саединение!

Честит ни празник, българи! Вече 134 години отстояваме делото на Съединението, уви .... с променлив НЕуспех. Колкото сме по-разединени, толкова по-лесно ще се компрометира и единението защото в нацията "Съединението прави силата!" Амин!


"Когато хората убиват, за да се хранят или оцелеят, това е естествен подбор. Когато го правят за удоволствие и ловни трофеи - е преднамерено убийство."
Ръдиард Киплинг

Офлайн

    4

#2 06.09.2019 13:19:48

пацо
Редови
Репутация: 307

От: София
Регистриран: 08.03.2015
Мнения: 753

Отг: Честито ни Саединение!

Амин!

Офлайн

    0

#3 06.09.2019 15:50:05

Kent
Wee Willie Winkie
Репутация: 625

От: Варна
Регистриран: 17.02.2010
Мнения: 1,508

Отг: Честито ни Саединение!

Честит Празник и Ден на Съединението !!!!


GznpOfJ.jpg

Речта на майор Данаил Николаев произнесена по време на обявяване на Съединението, из книгата „Строителите на съвременна България“, от Симеон Радев:

„Майор Данаил Николаев, командир на втората пловдивска дружина, бе между българските офицери в Румелия и безспорно най-ярката личност. Родом бесарабец, той свърши военното училище в Русия и участва в Освободителната война като руски офицер. Неговата храброст в боевете на Българското опълчение е легендарна.

Данаил Николаев не искаше да чака повече. Той даде заповед да се бие тревога, дружините се построиха, въоръжени за поход. Николаев заповяда да се изкара опълченското знаме, което се бе развяло на Шипка. Понеже милицията нямаше свое знаме, войниците го виждаха за пръв път.

"Войници! Ето вече 5-6 години как сме на служба в изкуствено създадената Източна Румелия, която е пряко подвластна на 500-годишния ни тиранин – султана, 5-6 години, казвам, сме на служба, но никой от вас не е заклеван в защита на отечеството ни. Тази нощ на мен се падна честта да ви поведа против турското правителство. Аз ви се заклевам в името на българския княз Александър I, в името на вашето знаме, че вие ще изпълните дълга си към отечеството и за потъпкването на турския полумесец. Да живее нашият вожд Александър I, да живее Съединена България!

„Заклеваме се“ – викаха войниците. Те плачеха и целуваха знамето…“.

Около 3 ч. призори частите на Николаев са пред конака на губернатора Гаврил Кръстевич. Тук се спречква с руския военен аташе полковник М. Чичагов, който го упреква, че върви срещу волята на императора, тъй като Русия е против Съединението. Данаил Николаев разярен му отвръща: „Ако не ви харесва, пръждосвайте се!“ Симеон Радев отбелязва: „В Пловдив Николаев имаше чести стълкновения с руските офицери, на които той не можеше да търпи презрителния тон спрямо българите.“


77. Морските кончета винаги пътуват заедно - хванати опашка за опашка.

Офлайн

    6

#4 06.09.2019 20:22:28

windwarrior
Зла Гад
Репутация: 778

От: Трети Картофен Пояс
Регистриран: 09.12.2009
Мнения: 5,665

Отг: Честито ни Саединение!

Честит ни празник, сънародници!

Из писмо на Александър III към Обручев по повод Съединението:

Заради последните действия на българите, които ние не одобряваме и за нас са нежелателни, би било непростимо и даже престъпно спрямо Русия да се караме и да водим война с Турция, а може би и с Европа. Ние трябва да имаме една-единствена главна цел - завладяването на Константинопол, за да се установим завинаги на Проливите и да знаем, че Константинопол винаги ще бъде в наши ръце. Това е в интерес на Русия и към това трябва да се стремим. Всичко останало, случващо се на Балканите, за нас е второстепенно. Стига сме се правили на интересни в ущърб на истинските интереси на Русия! Славяните сега са длъжни да служат на Русия, а не ние на тях!


"All great things are simple, and many can be expressed in single words: freedom, justice, honor, duty, mercy, hope".

Sir Winston Churchill

Офлайн

    3

#5 06.09.2019 21:48:13

Кольо
КорифееЦ
Репутация: 1800

Регистриран: 01.02.2013
Мнения: 3,931

Отг: Честито ни Саединение!

Из предговорът на "Авантюрите на руският Царизъм в България"
"През март 1883 г., когато Батенберг замина за Петербург за коронацията на Александър III, Соболев управляваше в България еднолично. За да привлече под руско влияние известна материална база, през това време той прокарваше признаването от България на дълга към Русия за окупацията, като определи този дълг на сума 25 млн. франка. Едновременно той се опитваше да преведе в едно от руските кредитни учреждения десетмилионния резервен фонд на княжеството."
"
Още през март 1886 г. официозът „Московские ведомости" писа: „Единственото решение на настоящата криза е окупацията на България. В България е нужен не дипломатически представител при незаконно правителство, а комисар с диктаторски права за година или две.""
„Московские ведомости" от 29.III.1886 г


"Когато хората убиват, за да се хранят или оцелеят, това е естествен подбор. Когато го правят за удоволствие и ловни трофеи - е преднамерено убийство."
Ръдиард Киплинг

Офлайн

    2
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff