XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#16 23.07.2019 10:37:43

Seeker
Редови
Репутация: 626

От: гр. Варна
Регистриран: 05.02.2017
Мнения: 546
Уеб-сайт

Отг: Кои са оцелелите в този форум?

Оп, да кажа едно Здравейте от Езерец.
А по темата. Аз никога не съм свързвал Бушкравта с теми като ”Куфар за края на света” или ”Зомби апокалипсис”.
По скоро е поглед към миналото. Толкова бързо се развиват технологиите, че започваме всичко да приемаме за даденост и забравяме как сме стигнали дотук.

Офлайн

  1

#17 23.07.2019 11:43:21

dev
Новодошъл
Репутация: 3

Регистриран: 20.07.2019
Мнения: 6

Отг: Кои са оцелелите в този форум?

Доста въпроси на които отговарям:

Галимунди написа:

Заинтересува ме това с контейнера за оцеляване, който те изолира от околната среда. Как смяташ да осигуриш кислород за дишане в съоръжението? Моето лично виждане за подобна ситуация клони по-скоро към изнасяне от опасната среда.

Няма как да се осигури самоделно кислорода за дишане. Но например в международната космическа станция са си намерили начин за това. Естествено тук задачата е по-лесна, но също достатъчно сложна, за да трябва да се предложи от специалисти, а не от пълни аматьори в това отношение (като мен например). То дори един апарат за нощно дишане лекуващ сънна апнея е свъхскъп и не напразно - много сложна разработка, която ако нещо ще доведе да задушава в съня ти.

kyshe написа:

И аз съм за изнасяне от опасната среда. Не мисля да си правя бункер на село със стени от 50см. бетон. Бутилки като на водолазите, за да има какво да дишам, палвам колата и се изнасям. Това само ако има кола и пътища.

Точно такава забележка споменах и в първата си тема. Ако въпросния контейнер може да се направи, то това не е задача за един човек. Това е голям проект по който би трябвало да работят много хора и то компетентни в различни области. Аз например се считам за компетентен по отношение на разработката на нужния софтуер, ако в контейнера има предвидено да има компютър.

Странджалия написа:

Би ли споделил с какво се занимаваш и имаш ли някакъв предходен опит с разработването на друг вид изобретения и от какво естество са?

Професионално се занимавам с програмиране, но иначе хобито ми е да пиша проекти на различни конструктивни разработки (най-вече превозни средства и инфраструктура за тях). Просто за трениране на мисленето. Например 3D моделите ако ми потрябват ги правя съвсем грубо, защото ако концепцията се промени за изделието, то ще трябва да правя всичко наново.

Кольо написа:

От написаното оставам с впечатление, че човекът очевидно не се интересува от бушкрафта като изграждане на умения за опосредстване на средата и близки взаимоотношения с природата а се готви да оелява в апокалипсиса в неговите вариации. Тази връзка с бушкрафта ми е далечна и някак чужда. Ако не проявим интерес към сферата която го вълнува, не мисля, че ще му е интересно сред нас и нашите баши, платнища, огънчета, чакмаци и кукси. Човекът си го влече сървайвинга и лошо няма. Форумът само печели от разнообразието на интереси и умения, но ми се струва, че не сме неговите хора.

Точно това опитах да кажа и аз в първата тема под формата не нещо подобно на въпрос. Иначе допирни точки определено има все пак. Ето например да приемем, че си оцелял в оборудван контейнер и после някакси си се придвижил в планината. Какво правим по-нататък? Част от уменията на bushcraft-а ще са изключително полезни, но не само. Може например да си набавим жици и желязо от електропроводите, по които вероятно вече не тече ток и на никого не са потрябвали.

windwarrior написа:

Идеята за контейнер за ЗОМП е интересна, но на първо четене виждам някои сериозни предизвикателства.
Примерно - деконтаминацията може да отнеме дни и дори седмици. Т.е. контейнера ще трябва да осигурява автономност от външния свят минимум за няколко дена. Храна, вода, ФВУ със съответните енергоизточници, санитарен възел. Това като минимум. За зимата - и отопление. Отделно - площ поне за 4 членно семейство. И вече отиваме на един 20 футов контейнер обем. Демек - обемисто. Ще е сериозен проблем да го за караш някъде извън асфалта. А също така - скъпо. ИМХО.
П. С. Нямаше ли ЯХБЗ служили във форума? Лудипипо?

Точно така много важни неща трябва да има, които влизат в така наречената живото поддържаща система. Тези неща са си за ЯХБЗ специалист, както и ти спомена. В тези направления може да нахвърлям просто хвърчащи идеи, които не са достатъчни за цялостна разработка. Идеята е, че много други по-маловажни на пръв поглед въпроси също трябва някак да бъдат решени. И в това е моят основен интерес - кои са тези проблеми и какви решения могат да имат.

fathersteve написа:
dev написа:

Между другото оставам с впечатление, че bushcraft-ът е по-скоро спорт, отколкото нещо реално смислено.

Не бих се съгласил. Бушкрафта е широко приложим и познанията за него може да ти помогнат в ежедневието. При повечето спортове не е така. Пък да не говорим, че бушкрафта не е едно нещо, а по-скоро съвкупност от интереси към дадени умения и знания. Като чуеш шах, плуване, или футбол, автоматично знаеш по-какво си пада дадения човек, от до - при бушкрафта не е така, не е строго дефинирано, няма правила. И то в това му е чара. Тук не е надпревара, няма съдии, няма позволено и разрешено. Това си е наука за живота, остави ти спорт, в никакъв случай.

Ще се съглася донякъде, че е така но не съвсем. Например шаха е много по-различен спорт от другите - не мърдаш никакви мускули. Стрелбата също се отнася към по-странните спортове, защото се иска най-вече психическа издържливост, а физическа не толкова много. Спорт в който правилата не са точно определени всъщност съществува - нарича се ориентиране. Не е олимпийски, защото вероятно лесно може да се мошеничества при него. Между другото това със съдиите не е критерий. Когато бягаш в парка, то спортуваш ли? Нали няма и там съдии.

Seeker написа:

А по темата. Аз никога не съм свързвал Бушкравта с теми като ”Куфар за края на света” или ”Зомби апокалипсис”.
По скоро е поглед към миналото. Толкова бързо се развиват технологиите, че започваме всичко да приемаме за даденост и забравяме как сме стигнали дотук.

Моята гледна точка (заради която имам интерес) е не толкова в посока колко развити технологии има сега, а какво огромно количество от последните са недодялани в много отношения. Една обикновена малка ламарина по пистата доведе до това да свали свръхтехнологичния самолет Concorde. Така виждам bushcraft-а, като възможност да покажеш, че правилата могат да се сменят и е важно не само човекът да е подготвен (да го кажем реалният bushcraft), но и технологиите да са адекватни на това и човек да е запознат как да ги използва при съответните ситуации (вариантът, от който аз се интересувам основно).

Офлайн

  0

#18 23.07.2019 12:29:44

Okdalf
Сръчко
Репутация: 1318

Регистриран: 10.08.2010
Мнения: 4,805

Отг: Кои са оцелелите в този форум?

Да попитам сега, как смяташ да Усигуриш необходимата енергия за целия проект. Или вече си откраднал домашен ядрен реяктор от японците. Започни с тези разясненеи, при налична база данни и аз ще ти направя проекта. Защото не ме ли Убедиш в источника на енергията,  която ТИ е необходима. Пак се връщаш В канчето и кремъкЪт.:)

Офлайн

  1

#19 23.07.2019 12:59:08

Seeker
Редови
Репутация: 626

От: гр. Варна
Регистриран: 05.02.2017
Мнения: 546
Уеб-сайт

Отг: Кои са оцелелите в този форум?

Колега, трябва направо да изплюеш камъчето. Ква технология, кви изобретения и как се връзват с бушкрафта. Че язи нещо не фатим, за ко иде реч. Или идеята е просто да си почешем езиците. Ако искаш да си лафим като гъсти е редно да се представиш.
Пример, ”Аз съм Герги, работя като инжинер в НАСА. Искам да съчетая кибернизма и микро роботиката с Бушкрафта”

Офлайн

  2

#20 23.07.2019 14:11:04

Tzekov
Редови
Репутация: 109

Регистриран: 29.10.2012
Мнения: 409

Отг: Кои са оцелелите в този форум?

Добре дошъл като за начало.
Без да ми се обиждаш, но не схващам нито какво се опитваш да ни кажеш, нито каква ти е идеята. Бушкрафта си е бушкрафт. Аз когато имам възможност ловя риба. Бушкрафта ми е полезен там. Това ми е хоби. Дори донякъде е свързан с работата ми в момента, която изисква доста шофиране офроуд и ходене пеша. Сложните и уникални машини са в един друг форум...

Офлайн

  0

#21 23.07.2019 17:31:38

dev
Новодошъл
Репутация: 3

Регистриран: 20.07.2019
Мнения: 6

Отг: Кои са оцелелите в този форум?

Seeker написа:

Колега, трябва направо да изплюеш камъчето. Ква технология, кви изобретения и как се връзват с бушкравта. Че язи нещо не фатим, за ко иде реч. Или идеята е просто да си почешем езиците. Ако искаш да си лафим като гъсти е редно да се представиш.
Пример, ”Аз съм Герги, работя като инжинер в НАСА. Искам да съчетая кибернизма и микро роботиката с Бушкравта”

Това е тема само за запознаване, така че не му е мястото тук "да плюя камъчета". Иначе аз вече точно това вече съм го споменал, ако си чел предишните ми мнения:

dev написа:
kyshe написа:

Би ли споделил с нас някои от нещата, които си измислил? Може да са полезни за колегите от форума.

Подробно ще опиша нещото, което ми се върти в главата, но в друга тема. Това да е полезно ... да не преувеличаваме.

Tzekov написа:

Без да ми се обиждаш, но не схващам нито какво се опитваш да ни кажеш, нито каква ти е идеята.

Това не е за обиждане, защото другите разбраха. Няма конкретика (което подразни Seeker и Okdalf), но причината е, че е тема само за опознаване кой какво в каква посока мисли. Не е, за да си ставаме "гъсти".

Okdalf написа:

Да попитам сега, как смяташ да Усигуриш необходимата енергия за целия проект.

На този въпрос не му е времето да се отговори, защото преди това има още един по-важен. Какъв вид енергия трябва и какво количество. Именно това трябва да се разбере, а вероятно може да се мислят и варианти за експериментално определяне.

Офлайн

  0

#22 23.07.2019 20:18:08

kyshe
Редови
Репутация: 313

От: Русе
Регистриран: 15.03.2017
Мнения: 320
Уеб-сайт

Отг: Кои са оцелелите в този форум?

Писал си, че си компетентен при разработката на софтуер. За какво ми е компютър, който черпи доста енергия? С какво ще ми помогне при ситуация, в който ще трябва да се оцелява? При такава ситуация се предполага, че няма да има достъп до интернет, а и да има как ще ми помогне да оцелея? Ако не говорим за голямо скривалище за много хора аз не виждам приложение.


Достатъчен е един слънчев лъч, за да разсее много сенки.

Офлайн

  2

#23 23.07.2019 21:03:56

Ludipipo
Редови
Репутация: 209

От: Бургас
Регистриран: 31.03.2011
Мнения: 858

Отг: Кои са оцелелите в този форум?

На "ай-титата" хардуера не им е силна страна. Принципно, не ми е трудно да ти нахвърлям идеи за лесно и достъпно получаване на всякакъв вид енергия, но нещо не ми харесва отношението ти. Идваш на гости тук, не се представяш, първото ти мнение е само капризи,... Нищо лично, хора разни, но за знания и умения се плаща по един или друг начин. smile
Наздраве! smile

Офлайн

  7
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff